Geri Dön
AnkaraTBMM Genel Kurulu'nda 'Kobani' tartışması (2)

TBMM Genel Kurulu'nda 'Kobani' tartışması (2)

TBMM Genel Kurulu'nda 'Kobani' tartışması (2)

TBMM Genel Kurulu'nda 'Kobani' tartışması (2)

'KOBANİ OLAYLARINI TAHRİK EDEN KİŞİ ERDOĞAN'IN TA KENDİSİDİR'

TBMM Genel Kurulu'nda, DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan'ın, 'Kobani olaylarına tahrik eden Erdoğan'dır' sözleri üzerine DEM Parti ve AK Parti milletvekilleri arasındaki 'Kobani tartışmaları' devam etti. TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Celal Adan başkanlığında, 'Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni görüşmek üzere toplandı. Kanun teklifi maddeleri görüşülürken kürsüye gelen DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan, "Kobani olayları 5, 6, 7 Ekim'i uydurdunuz. Bir de 5'i geldi. Ama unuttuğunuz bir şey var, ilk ölüm olayı ne zaman meydana geldi? 7 Ekim Muş Varto'da, umurunuzda mı? Olaylar ne zaman meydana geldi; Erdoğan’ın, 'Kobani düştü düşüyor' demesinden sonra, işte tam da bu nedenle Kobani olaylarını tahrik eden kişi Erdoğan’ın ta kendisidir. İşte bu gerçeğin burada söylenmesi zorunuza gidiyor" dedi.

'CUMHURBAŞKANININ BU OLAYLARLA HİÇBİR İLGİSİ YOK'

Bozan'ın sözleri üzerine söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, Anayasa'nın 138'inci maddesini dile getirerek, "Meclis'te devam eden bir yargılama ile alakalı konuşmayı yasaklıyor. Bakın başka yerler için söylemiyor, Türkiye Büyük Millet Meclisi için söylüyor. Meclis çözüm üretilecek bir yerdir. Siz tam tersine burada müthiş bir gerginliğe sebebiyet veriyorsunuz. Hiç konuyla alakası olmadığı halde Sayın Cumhurbaşkanımızı bu konunun müsebbibi ilan ediyorsunuz. Bunu reddediyoruz, bunun müsebbibi, bu çağrıyı yapan terör örgütüdür ve maalesef siyasette kendi aklını kullanmak yerine terörün fikri siyasilerdir" ifadelerini kullandı.

'YARGI SOPASIYLA BİZİ TASFİYE ETMEYE ÇALIŞIYORLAR'

Zengin'in sözleri üzerine söz alan DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, "Siyasi bir davanın sonuçları üzerinden siyaset mühendisliği yapılacak bir dava üzerinde, siyaset kurumu konuşmayacak, milletvekili konuşmayacak da kim konuşacak. Siz bu halkın vekillerini Meclis'ten 26. dönemde çıkardınız ve cezaevine gönderdiniz. Dünya kadar hukuk ve usul hatası yaptınız. Yargılama adil değildi. Hiçbir hukuk ilkesine, usule uymadınız ve şimdi kalkmışsınız diyorsunuz ki, 'Ya siyasi yürüyen bir dava üzerinden konuşmayalım.' Biz siyasetimizin gücünün farkındayız ama birileri bizim siyasetimizin gücünün farkında oldukları için bizi siyasetten, Meclis'ten, demokratik siyasetten yargı sopasıyla tasfiye etmeye çalışıyorlar" diye konuştu.

'ADİL YARGILAMAYI ETKİLEMEYE TEŞEBBÜS SUÇU', BUNU KİM İŞLİYOR? CUMHURBAŞKANI TAYYİP ERDOĞAN İŞLİYOR'

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, Zengin'in, Anayasa Madde 138 ile ilgili sözlerinin doğru olduğunu kaydederek, "Kendisine Türk ceza kanunu 288. maddeyi de hatırlatırım. 'Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçu', bunu kim işliyor? Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan işliyor. Nerede? Sarayda, kimin karşısında, 1044 hakim- savcı adayının karşısında. Orada diyor ki, "Biz bu karardan memnunuz' diyor. Cinayet iddiasında, katillik iddiasında, öldürmeye teşebbüs ettirmeye iddiasından vazgeçiyor, bu bir, 'İsyan girişimidir' diyor" dedi.

ZENGİN: CUMHURBAŞKANIMIZ SİYASİ DAVA OLMADIĞINI SÖYLEDİ

Emir'in sözlerine cevap vermek üzere kürsüye çıkan Zengin, "Bakın bugün Genel Kurul'da en çok söylenen ifadelerden bir tanesi, 'Bu bir siyasi davadır.' Sayın Cumhurbaşkanımız bunun bir siyasi dava olmadığını söyledi. Bu saldırılar karşısında verilmesi gereken cevaptır. Ben bugün grubumuz adına bize yapılan saldırılara cevap verdim. Yani ben bu davayla ilgili çok daha uzun çok daha detaylı şeyler söyleyebilirdim. Ama nihayetinde, biz bize yapılan hacmini aşan saldırılara hukuken vermemiz gereken cevabı verdik. Bu ülkede Kürt kardeşlerimizle hiçbir zaman sorunumuz olmamıştır. AK Parti, Kürtlerden en çok oy alan partilerden biridir ve bugüne kadar da bizim grubumuzda milletvekillerimiz, bakanlarımız, cumhurbaşkanı yardımcılarımız, Kürt arkadaşlarımız var. Buradaki problem, sizin Kürt diye diye bu ülkeyi bölmeye çalışanlara destek vermeniz" ifadelerini kullandı.

KOÇYİĞİT: DÖNÜP AYNAYA BAKIN

Zengin'in ardından söz alan DEM Parti Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, "Siz bizim milletvekillerimizin dokunulmazlığını kaldırıp cezaevine gönderen parti değil misiniz? Evet. Siz 7 yıl sonra talimat verip Kobani kumpas davasını açan parti değil misiniz? Evet. Demirtaş kararı geldiği zaman, genel başkanınız, 'Gereğini yaparız işimize bakarız' deyip kararı boşa çıkarmadı mı? Evet. Ortağınız bu davanın vasisi, bugün bize verilen Kobani cezalarından sonra HDP'nin kapatılması üzerinden parmak sallamıyor mu? Ona da evet. IŞİD Kobani'ye saldırdığında bu ülkedeki herkes 'Koridor açılsın katliamı durdurun' dediğimizde, bunun için sokağa çıktığında, siz buna, 'Ya evet bir katliam oluyor, durduralım' demek yerine, 'Kobani düştü düşecek' diyen genel başkanın partisi misiniz? O da evet. O zaman dönüp aynaya bakın" dedi. (DHA)

FOTOĞRAFLI

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber