Geri Dön
Antalya Çetin: Yabancılar Antalya'yı bizden daha iyi yaşıyor

Çetin: Yabancılar Antalya'yı bizden daha iyi yaşıyor

Çetin: Yabancılar Antalya'yı bizden daha iyi yaşıyor

Çetin: Yabancılar Antalya'yı bizden daha iyi yaşıyor

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)- ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Antalya Kültür Sanat'taki (AKS) Rodin sergisini yerliden çok yabancıların, özellikle Antalya'da yaşayan yabancıların ziyaret ettiğini belirterek, “Zaten Antalya'da yaşayan yabancı kökenli komşularımız Antalya'yı bizden daha iyi yaşıyor. Denize onlar giriyor, operaya onlar gidiyor, Rodin sergisine onlar ilgi gösteriyor. Darısı bizim başımıza" dedi.

ATSO'nun Haziran ayı meclis toplantısında, ATSO Başkanı Davut Çetin, ülke ve kent ekonomisine yönelik değerlendirmelerde bulundu. Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu'nun da konuk olduğu meclis toplantısına Meclis Başkanı Süleyman Özer, yönetim kurulu ve meclis üyeleri katıldı.

Yaz mevsimiyle birlikte kent merkezinde bir miktar canlanma görüldüğünü belirten ATSO Başkanı Çetin, AKS'deki Rodin sergisine yerliden çok yabancının, özellikle Antalya'da yaşayan yabancıların geldiğini söyledi. Çetin, “Zaten Antalya'da yaşayan yabancı kökenli komşularımız Antalya'yı bizden daha iyi yaşıyor. Denize onlar giriyor, operaya onlar gidiyor, Rodin sergisine onlar ilgi gösteriyor. Darısı bizim başımıza. İnşallah biz de şehrimizi hakkıyla yaşayabiliriz" dedi.

ANTALYA LİSESİ KORUNMALI

Antalya Lisesi'nin başka bir kuruma tahsis talebini ele alan Çetin, “Bugünlerde Antalya gündeminde tartışılan Antalya Lisesi hakkında konuşmam için bazı arkadaşlarımızdan talepler geldi. Antalya Lisesi gibi kurumlar ve o yapılar toplumun hafızasıdır, kentin kimliğidir, kültürüdür. Bu tür eserleri manevi değerlerini dikkate alarak korumalıyız" diye konuştu.

EKONOMİDEKİ SIKINTILAR DEVAM EDİYOR

Ekonomide sıkıntıların devam ettiğine dikkat çeken Davut Çetin, “Turizm daha iyi, ihracatın arttığı sanayi sektörleri daha iyi, ama alım gücünün düşmesi iç piyasayı daraltıyor. Ciro artışı yüzde 200-300 olan sektörlerin yanında ciro artışı enflasyonun altında kalan sektörlerimiz de bulunuyor. Şimdi temmuz ayında ücret artışları gündemde. Asgari ücret artışı ciro artışı enflasyonun altında kalan sektörler için ağır bir yüktür. Kuşkusuz yüksek enflasyon karşısında ücretlerin güncellenmesi zaruri hale gelmiştir. Ancak istihdamın korunması için ücret artışı, vergi yükünün azaltılmasıyla sağlanmalıdır. Aksi halde ücretler artacak, enflasyon artacak, kur artacak, sonra yine ücret, kur, enflasyon artacak ve bir kısırdöngüye girmiş olacağız" dedi.

YAPISAL REFORM UYARISI

Üyelerden krediye erişim şikayetleri aldıklarını da anlatan Çetin, hem kredi alınamadığı hem de faizlerin yüzde 40'a kadar yükseldiğini söyledi. Ekonomide daha çok günlük veya güncel sorunların konuşulduğunu da kaydeden Çetin, yapısal reformların unutulmamasını istedi. Çetin, “3600 ek gösterge, EYT gibi konular elbette güzel, ama SGK açığı ne olacak, KDV ve ÖTV nasıl azalacak konuşan yok. Reformlarla ekonomide verimliliği, teknolojik dönüşümü, yeşil dönüşümü başarmalı, çalışanları ve genç nesilleri daha verimli hale getirmeliyiz. Fiyat ve kur istikrarını sağlayarak yabancı sermaye yatırımı çekmeliyiz. Aksi halde gelecek yıldan itibaren tekrar diyet yapmaya mecbur kalırız" dedi.

ANTALYA VERİLERİ

Çetin, Antalya verilerini ise şöyle değerlendirdi:

“İstihdam verilerinde kayıtlı istihdam artışında bu yıl Türkiye ortalamasının üzerindeyiz ve hatta istihdam edilen kişi sayısı artışında İstanbul'dan sonra ikinci sıradayız. SGK'ya kayıtlı esnaf ve işveren sayımız artıyor, tarım üreticisi sayısı ise azalmaya devam ediyor. Kredi artışında Türkiye'nin gerisinde görünüyoruz, bunun nedeni Türkiye'de büyük şirketlerin daha fazla kredi kullanmasıdır. Dahilde KDV ticareti yansıtan bir veridir, görüldüğü gibi ilimizde tahsilat artışı yüzde 103 oranıyla Türkiye ortalamasının oldukça üzerindedir. Tabloda ihracat artışımız 5 ayda yüzde 15 görünüyor, Haziran ayında artış tek haneye geriledi."

KALİTELİ ÜRÜNÜN FİYATI YÜKSEK

"Sanayide kimya, metal, elektrik-elektronik, maden ihracatımız pozitif, ama diğer sanayi sektörlerinde ve yaş meyve sebze ihracatında düşüş var. Elektrik, doğal gaz ve diğer girdi maliyetleri, navlun maliyeti ve tedarik sorunları ihracatta yavaşlamaya neden oluyor. Tarımda ürün fiyatlarımız yüzde 125 gibi yüksek oranda artmıştı, halen ortalamada geçen yılın oldukça üzerinde fiyatlar var. Ancak son günlerde domates gibi ürünlerde fiyatlar geriledi. Kaliteli ürünlerin fiyatı yüksek, ama 1-2 liraya satılan domates de var. Bir kasa domates bir diş macunu bile etmezse tarım gelişmez. Tarımda arz planlaması, ürün kalitesi ve ihracat sürekli gündemimizde olması gereken hususlardır."

TURİZMDE SAVAŞ KAYBI

Turizmde bugünlerde havalimanına günde 60-70 bin arasında yabancı ziyaretçi geldiğini belirten Çetin, “Haziran sonu itibarıyla turizmde 4 milyon 300 bin civarında ziyaretçimiz var. Geçen yılın yüzde 200 üzerindeyiz, 2018'in yüzde 10, 2019'un yüzde 23 gerisindeyiz. Kaybımız savaş nedeniyle Rusya pazarındaki düşüşten kaynaklanıyor. Almanya'da 2019'a yaklaştık, İngiltere ve diğer Avrupa ülkelerinde de 2019 yılını geçmiş durumdayız, ama Rusya, Ukrayna ve Beyaz Rusya'da savaşın etkisini yaşıyoruz. Geçen yıl Rusya ve Ukrayna belirleyici olmuştu. Rusya 2019 yılında 5,5 milyonluk bir pazarımızdı, savaş olmasaydı Rusya ve Ukrayna'dan 7 milyondan fazla ziyaretçimiz olurdu. Rusya'da savaşa rağmen enflasyon oranı yüzde 17. Ruble savaş öncesinden daha değerli bir para oldu" diye konuştu.

RUSYA'DAN UÇAK SEFERLERİ YETMİYOR

Rus turistlerin yurt dışına 10 bin dolar çıkarabildiğini, potansiyel ve Antalya'ya talebin olduğunu da açıklayan Çetin, ama Rusya'dan uçak seferlerinin yetmediğini kaydetti. Çetin, “Bu konuda bakanlıklarımız çok çaba harcadı, uçak seferleri için özel teşvikler çıkarıldı. Umarım ki bu çalışmalar daha iyi sonuçlar verir. Aslında uçak olsa bu fiyatlarla diğer ülkelerden de daha fazla turist gelir. Çünkü fiyatlarımız rakip ülkelere göre çok avantajlı. Geçen ay Turizm Rekabet Gücü 2021 Yılı Endeksi Yayınlandı. Türkiye 117 ülke arasında turizm rekabet gücünde 45'inci sırada görünüyor. Dünya turizminde iyi olduğumuz alanlar havalimanlarımız, hava taşımacılığı, kültür varlığımız, otel fiyatlarımız, çalışanların hizmet kalitesi, sağlık hizmetlerimiz ve rent a car hizmetlerimiz" dedi.

FOTOĞRAFLI

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber