Geri Dön
Antalya Prof. Dr. Çarkoğlu, ANSİAD'ın konuğu

Prof. Dr. Çarkoğlu, ANSİAD'ın konuğu

Prof. Dr. Çarkoğlu, ANSİAD'ın konuğu

Prof. Dr. Çarkoğlu, ANSİAD'ın konuğu

ANTALYA, (DHA) - SİYASET Bilimci & Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Çarkoğlu, Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) 2024 yılı faaliyet dönemi 7. Olağan Toplantısı'nın konuğu oldu.

'Yerel Seçimler Sonrası Türkiye Siyaseti' konu başlığı ile düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan ANSİAD Başkanı Ercan Özbek, ANSİAD olarak her zaman dünyada ve ülkemizdeki gelişmeleri yakından izlemeye, öngörmeye ve gerekli uyarıları yapmaya gayret ettiklerinin altını çizdi. Özbek, “Dünya, hızlı değişim sürecinin yarattığı kaotik belirsizlik içerisinde olduğu için öngörüde bulunmak giderek zorlaşıyor. IMF bu ayki raporunda dünya ekonomisinin sürpriz bir şekilde dirençli kaldığını söylüyor. Gerçekten dünya ekonomisinde resesyon ve stagflasyon riski azaldı. Ukrayna'da bitmeyen savaşın üzerine gelen Gazze'deki insanlık dışı duruma ve İsrail- İran çatışmasına rağmen küresel piyasalar sakinliğini korudu. Bu kadar jeopolitik gerilime rağmen dünyada petrol fiyatı çok artmadı, doğal gaz ve kömür geçen yılın altında. Yine dünyada birçok ham madde, yem, buğday, pamuk, bakır gibi ürünlerde fiyatlar geçen yılın gerisinde ve gelecek yıl da fiyatlarda yatay seyir bekleniyor. ABD ekonomisi büyüyor, Avrupa durgun, ama korkulan bir resesyon olmadı ve toparlanma sinyalleri geliyor. Yeni sürpriz jeopolitik gerilim ve çatışmalar olmaz ise bu yıl Amerika ve Avrupa'da faiz indirimlerinin başlayacağı gözüküyor" şeklinde konuştu.

Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmede bulunan Özbek, “Türkiye ekonomisi hem ihracatın yavaşlaması, hem de faiz artışına rağmen hızlı bir yabancı sermaye girişi olmaması anlamında etkilendi. Yaklaşık dört ayda borsaya ve tahvile gelen döviz 1 milyar dolara yakın, bu nedenle dünyada faiz indirimlerinin başlamasını ve Avrupa'nın canlanmasını dört gözle bekliyoruz, çünkü birçok sanayi sektörümüz ihracata bağımlı durumda. Bu yıl ihracat tarafı sıkıntılı kalmasına rağmen, iç talep artışıyla büyüme halen yüzde 5'ler civarında. Bu yılın ilk 3 ayında beyaz eşya satışı yüzde 28, otomobil satışları ve perakende satışlar hacim olarak yüzde 25 arttığını, ipotekli konut satışının azalmasına rağmen, ama toplam konut satışının halen geçen yılki düzeyinde olduğunu görmekteyiz. Bu talep artışı üretim ve gelir artışında değil, paradan kaçıştan geliyor. Ayrıca orta sınıf yatırım yapamadığı için tasarrufunu azalttı. Bu nedenle bu talep artışı sürdürülemez. Bu yıl bu faizlerle yüzde 3 civarında bir büyümeye razı olacağız gibi gözüküyor" dedi.

“Enflasyon düşmedikçe Türkiye ekonomisinin güçlü bir temele oturmayacağını hepimiz biliyoruz" diyen Özbek, “Yüksek enflasyonun neden olduğu yoksulluk sorunu bizim de vicdanımızı sızlatmaktadır. Maalesef gerçekçi olmayan faiz indirimleri ve kur korumalı mevduat gibi yöntemlerin bedelini geniş halk kesimi ödemektedir. Asgari ücrette ayarlamada yıllık takvime geçilmesi enflasyon beklentilerini düşürse de gelir dağılımı ve yoksulluk sorununun sosyal yapıyı bozduğu açıktır. Bu nedenle sadece yüksek faiz ve orta sınıf gelirinin baskılanması istikrarı sağlamaya yetmemektedir. Artık sadece Merkez Bankası, faiz tartışmasıyla yetinemeyiz. Kalkınma için kamu yönetimi, yerel yönetimler, bölgesel kalkınma, eğitim, sosyal güvenlik gibi her alanda değişim gereklidir" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin siyaset bilimciler için çok çekici bir ülke olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ali Çarkoğlu, “Burada hiçbir zaman sıkılmanız mümkün değildir. Ülkemizde her gün yeni bir gündemle uyanıyoruz. Elimizdeki veriler o kadar da iyi değil. İyi olmadığı için de kendimize güvenimiz o kadar kadar sağlam değil. Saha araştırmacıları kendilerinden emin bir konuşma yaparlar. Ben o şekilde yapmayacağım. Söylediğim her şeye şüpheyle yaklaşıyorum. Dolayısıyla sizlerin de bu şekilde yaklaşmasını rica ediyorum" şeklinde konuştu.

FOTOĞRAFLI

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber