Geri Dön
Adilcevaz Süphan Dağı eteklerinde kavun hasadı

Süphan Dağı eteklerinde kavun hasadı

Süphan Dağı eteklerinde kavun hasadı

Süphan Dağı eteklerinde kavun hasadı

Salih BEŞKARDEŞ / ADİLCEVAZ, (Bitlis),(DHA)- BİTLİS’in Adilcevaz ilçesi sınırları içerisinde bulunan 4 bin 58 metre yüksekliğindeki Türkiye’nin üçüncü büyük dağı olan Süphan Dağı eteklerinde halk arasında 'bal kavun' olarak bilinen galya tipi kavunun hasadı başladı.

Tadı ve kokusu nedeniyle büyük ilgi gören Adilcevaz yöresine ait galya tipi kavunlar, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi başta olmak üzere Türkiye’nin değişik illerine gönderiliyor. İlçe ekonomisine ve istihdama önemli katkı sağlayan kavun hasadında, ilçe dışından gelen mevsimlik işçiler çalıştırılıyor. Siirt, Batman ve Diyarbakır başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu bölgesinden gelen mevsimlik işçiler, Süphan Dağı eteklerinde kavun hasadı yapıyor. Mevsimlik işçilerden Naime Atlak ise, çocukları, gelinleri ve torunlarıyla birlikte mevsimlik işçi olarak yaklaşık 20 kişi Siirt'ten gelerek 3 aydır Adilcevaz'daki tarlalarda çalıştıklarını söyledi. Kavun üreticisi Mehmet Ejder Duk ise bu yıl kavun üretiminden memnun olduklarını belirterek, kendi tarlasından yıllık yaklaşık 400 ton kavun hasadı yaptıklarını söyledi.

1980 yılından bu yana sebze ve meyvecilikle uğraştığını anlatan Duk, "Daha önce susuz tarım ile uğraşıyorduk, ondan sonra sulu tarıma geçtik. Önceleri Aygır Gölü sulama sahasında ekim yapıyorduk. Buranın sulama suyunda sıkıntılar çıkmaya başlayınca kendi sondajlarımızı vurmaya başladık. Hem kendi tarlalarımızda hem de kiraladığımız tarlalarda Süphan dağı eteklerinde kavun ekmeye başladık. Kavunlarımız yöremize has çok lezzetli kavunlardır. Ürettiğimiz kavunlar hem Süphan Dağı'nın soğuğundan hem de Van Gölü'nün neminden tadını ve aromasını alan bir kavundur. Kavunların hasadını Batman, Siirt ve Diyarbakır başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu bölgesinden gelen mevsimlik işçilerle yapıyoruz. Yıllık 400 tona yakın kavunu Hakkari, Iğdır, Batman, Siirt ve Diyarbakır başta olmak üzere değişik illerimize gönderiyoruz. Bu yıl kavun üretiminden çok güzel verim aldık" dedi.

FOTOĞRAFLI

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber