Geri Dön
Silvan Diyarbakır’da ‘Murat Şenlikleri’ yapıldı

Diyarbakır’da ‘Murat Şenlikleri’ yapıldı

Diyarbakır’da ‘Murat Şenlikleri’ yapıldı

Diyarbakır’da ‘Murat Şenlikleri’ yapıldı

İhsan YILMAZ/ SİLVAN, (Diyarbakır), (DHA)- DİYARBAKIR'ın Silvan ilçesinde 641 yılından bu yana her yıl geleneksel olarak düzenlenen 'Murat Şenlikleri' sona erdi. Şenliklere çevre illerden de gelip katılan yüzlerce kişi, hem piknik yaptı hem de ibadet etti.

Silvan ilçesi kırsal Kumgölü Mahallesi Susamış Mezrası'nda 641 yılından bu yana her sene geleneksel olarak kutlanan ve 3 gün 3 gece süren 'Murat Şenlikleri', sona erdi. 27 Mart’ta başlayan şenliklere yüzlerce kişi katıldı. Şenliklere katılanlar Murat Ovası'nda kurdukları çadırlarda kalıp piknik yaptı, buradaki türbede de dua edip, dörtnala at sürenlerin gösterisini izledi. Çalınan teflerle halay ve zikir çekildi. Kadınlar da ellerine kına yakıp, mum yaktı.

ETKİNLİĞİN TARİHÇESİ

İslam ordusunun ünlü komutanlarından Muaz Bin Cebel'e Silvan ve çevresinin fetih görevi verilir. Ordudaki sahabe komutanlarla bölgeye hareket edilmesiyle Silvan'ın kuzeydoğusundaki Kumgölü köyü yakınındaki Murat Ovası'nda Bizanslılar pusu kurar. Pusuda şehit düşen Komutan Muaz ve beraberindekiler oraya defnedilir. Kesin tarihi bilinmemekle beraber 641 yılından beri kutlandığı rivayet edilen Murat Şenlikleri, bir panayır havasında geçiyor. Bu şenlikler Anadolu'nun en eski etkinliklerinden biri olarak kabul ediliyor. (DHA)

FOTOĞRAFLI

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber