Geri Dön
Edirne Üniversiteler arası Arama-Kurtarma Yarışması'nda dereceye girenlere ödülleri verildi

Üniversiteler arası Arama-Kurtarma Yarışması'nda dereceye girenlere ödülleri verildi

Üniversiteler arası Arama-Kurtarma Yarışması'nda dereceye girenlere ödülleri verildi

Üniversiteler arası Arama-Kurtarma Yarışması'nda dereceye girenlere ödülleri verildi

Olgay GÜLER / EDİRNE, (DHA)- EDİRNE'de, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 9 Balkan üniversitesinin katılımıyla düzenlenen Üniversitelerarası Arama-Kurtarma Yarışması'nda dereceye giren takımlara ödülleri verildi.

Edirne'de 20 - 26 Mayıs tarihleri arasında, Türkiye'nin de bulunduğu 9 Balkan ülkesinden 168 öğrencinin katılımıyla düzenlenen Balkan Ülkeleri Üniversitelerarası Arama-Kurtarma Yarışması sona erdi. Trakya Üniversitesi'nin Karaağaç Yerleşkesi'nde gerçekleştirilen yarışma kapsamında ilk 3 gün temel eğitim alan 15 takım, cuma ve cumartesi günü sahaya giriş, arama-kurtarma, doğada kayıp arama, ip üzerinde yapay tırmanış ve çadır kurulumu olmak üzere toplam 5 etapta dereceye girmek için ter döktü.

'AMACIMIZ TEMEL AFET BİLİNCİ OLUŞTURMAK'

Yarışmanın ödül töreni bugün aynı alanda düzenlendi. Törene Edirne Valisi Yunus Sezer, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Erhan Tabakoğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, Edirne Barosu Başkan Yardımcısı Aygün Ulubey Ergüden, Yunanistan Edirne Konsolosu Aris Radiopoulos ile öğrenciler ve davetliler katıldı. Törenin açılışında konuşan AFAD Edirne İl Müdürü Elvan Kaya, yarışmada afet bilinci oluşturmayı amaçladıklarını söyledi. Kaya, "Burada amacımız aslında şenlik havasında geçirmek. Bir miktar arama kurtarma eğitimi vermek, bir miktar afet bilinci oluşturmak. Ama bir taraftan da arama kurtarmada veya afetlerde iş birliğini arttırmak amacıyla gerçekleştirdik. Ülkemizde ilk defa düzenlenen bir organizasyondu. Bu organizasyonda bize destek veren, yardımcı olan, emeği geçen tüm kuruluşlardan, kurumlardan, STK'lardan hepsine çok çok teşekkür ediyoruz" dedi.

'HAZIRLIKLI OLMAK ÇOK ÖNEMLİ'

Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu da, afet durumlarında eğitimli olmanın önemine değindi. Tanrıkulu, "Hazırlıklı olmanın, eğitimli olmanın ve gelecek olan büyük afetlere bilinçli bir şekilde bütün Türkiye'nin eğitimli ve hazırlıklı olması için bu tür çalışmaların çok önemli olduğunu biliyoruz. Ne yazık ki ülkemizin yüzde 60'tan fazlası fay hattı üzerinde ve bu anlamda da bizim depreme hazırlıklı olmamız gerekiyor. O yüzden bu anlamda bu eğitimi alan dostlarımız, sivil toplum örgütlerimiz çok kıymetli" diye konuştu.

'HEYECANLI BİR YARIŞ SÜRECİ OLDU'

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Erhan Tabakoğlu ise yarışmaya katılım gösteren tüm üniversitelere teşekkür etti. Tabakoğlu, "AFAD gerçekten çok güzel bir eğitim düzenledi. Önce ne yapacaklarını onlara öğrettiler sonra heyecanlı bir yarış süreci oldu. Biz de sonuçları merakla bekliyoruz. Onun yanında gönüllü kuruluşlarımız da bu şenliğe katıldılar. Tekirdağ'dan, Kırklareli'den sivil toplum kuruluşları da bu şenliğe dahil oldular. Böylece kampüsümüz ilk defa bu kadar şenlikli, bu kadar güzel görüntülerin olduğu bir an yaşamış oldu, ben çok mutluyum" ifadelerini kullandı.

'BALKANLAR'I İÇEREN BİR ARAMA-KURTARMA BİRLİĞİNİN OLUŞMASI ÇOK ÖNEMLİ'

Edirne Valisi Yunus Sezer de afetlerin tüm dünyanın sorunu olduğunu belirtti. Sezer, "Afetler sadece bir toplumun, bir ülkenin problemi değil. Afet olunca bütün insanlık bütün vicdanlar köklü olarak sarsılıyor. En derinden sarsılıyor ve insanlar sınırların da ötesinde birbirlerinin yardımına koşuyorlar. Yakın geçmişte biz asrın hatta asırların felaketi 6 Şubat depremini yaşadık. 6 Şubat depreminde burada karşımda bulunan bütün arkadaşlarımız, AFAD'daki daire başkanlarımız, il müdürlerimiz, burada arama kurtarmada görevli arkadaşlarımızın birçoğu, hatta belediyelerimiz, üniversitelerimiz herkes bölgede görev aldılar. Ama onun da ötesinde 100'den fazla ülkeden arama kurtarma birlikleri afetin ilk anından itibaren bölgeye intikal ederek orada arama kurtarma faaliyetlerine katıldılar. Bunlardan ilk gelenler Balkanlar'dan gelen arama kurtarma birliklerimiz oldu. Biz şunu gördük; sınırlarımız birbirine o kadar yakın ki aynı coğrafyanın insanlarıyız ve aynı sorunlarla baş başayız. Bu manada Edirne bir merkez olarak bütün Balkanlar'ı içerecek şekilde bir arama kurtarma birliklerinin oluşturulması ve bunun ortak bütün Balkan ülkelerine hitap etmesi hatta bütün dünyadaki afetlere müdahalede görev alması ve bu manada bir inisiyatifin başlatılması çok önemli" şeklinde konuştu.

Törende, konuşmaların ardından yarışmada dereceye giren takımlara ödülleri, Edine Valisi Yunus Sezer, Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu ve Rektör Tabakoğlu tarafından verildi. Yarışmada kendi kategorilerinde dereceye girenler şu şekilde oluştu:

AFAD Gönüllüleri Çadır Kurma Birincisi: Kırklareli Gönüllüleri

AFAD Gönüllüleri Arazide Kayıp Arama Birincisi: Kırklareli Gönüllüleri

Akredite Sivil Toplum Kuruluşları Çadır Kurma Birincisi: Çorlu Belediyesi

Akredite Sivil Toplum Kuruluşları Arazide Kayıp Arama Birincisi: Çorlu Belediyesi

Balkan Ülkeleri Üniversiteler Arası Arama Kurtarma Yarışması Üçüncüsü: Bandırma 17 Eylül Üniversitesi

Balkan Ülkeleri Üniversiteler Arası Arama Kurtarma Yarışması İkincisi: Prizren Ukshin Hoti Üniversitesi / Kosova

Balkan Ülkeleri Üniversiteler Arası Arama Kurtarma Yarışması Birincisi: Saraybosna Üniversitesi / Bosna Hersek

5 etapta dereceye giren takımlar:

Sahaya Giriş Etabı: 1. Medikal Üniversitesi Plovdiv, 2. Ukshin Hoti Üniversitesi, 3. Saraybosna Üniversitesi

En Fazla Arama-Kurtarma Etabı: 1.Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, 2. National Sports Academy, 3. Konstanta Üniversitesi

Doğada Kayıp Arama - Yön Bulma Etabı: 1. Kırklareli Üniversitesi, 2. Saraybosna Üniversitesi, 3. Selanik Üniversitesi

İp Üzerinde Yapay Tırmanış Etabı: 1. Ushkin Hoti Üniversitesi, 2. Plovdiv Medikal Üniversitesi, 3. Saraybosna Üniversitesi

Çadır Kurulumu Etabı: 1. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, 2. Bandırma 17 Eylül Üniversitesi, 3. Saraybosna Üniversitesi(DHA)

FOTOĞRAFLI

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber