Geri Dön
İstanbul DHA İSTANBUL BÜLTENİ - 1

DHA İSTANBUL BÜLTENİ - 1

DHA İSTANBUL BÜLTENİ - 1

DHA İSTANBUL BÜLTENİ - 1

1- İSTANBUL'DA 'MAHZEN-29' OPERASYONU : 32 ŞÜPHELİ YAKALANDI(Geniş Haber)

Derya EVREN KORKMAZ/İSTANBUL, (DHA)- İSTANBUL'da Esenyurt, Beşiktaş, Avcılar ve Kağıthane'de 'Mahzen-29' operasyonu düzenlendi. Operasyonlarda kasten adam öldürme, kasten öldürmeye teşebbüs, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması, mala zarar verme, 6136 sayılı kanuna muhalefet, uyuşturucu imalatı ve ticareti, tehdit, hakaret suçlarına karıştığı tespit edilen organize suç örgütü üyesi 32 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele, Asayiş Şube ve İstihbarat Şube Müdürlüğü ekipleri, Esenyurt, Beşiktaş, Avcılar ve Kağıthane'de farklı dönemlerde meydana gelen silahla öldürme, işyeri kurşunlama, adam kaçırma olaylarıyla ilgili çalışma başlattı. Ekipler sözkonusu olayların birbiriyle bağlantılı kişiler tarafından gerçekleştirildiğini belirledi. Polis ekiplerinin şüphelilere yönelik düzenlediği operasyonlarda 32 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda 34 adet ruhsatsız tabanca, 2 adet ruhsatsız otomatik tabanca, bahse konu 3 farklı eylemde kullanılan araç ve araçlarda kullanılan 3 adet sahte plaka, muhtelif miktarda satışa hazır paketlenmiş uyuşturucu madde, 1 adet hassas terazi ve çok miktarda dövizle Türk lirası ele geçirildi.

Şüphelilerin M.A. isimli iş insanına yönelik kasten öldürmeye teşebbüs eylemini, Esenyurt'ta iş insanı O.Z.'nin iş yerine yönelik 12 ve 13 Nisan'da gerçekleştirilen kurşunlama eylemlerini, Avcılar'da işinsanı O.Z.'nin ikametine yönelik 9 ve 13 Nisan tarihlerinde gerçekleşen kurşunlama eylemlerini, Esenyurt'ta 15 Nisan'da 1 kişiyi kaçırma eylemini, Kağıthane'de 13 Nisan'da D.E. imsimli kişinin silahla öldürülme eylemini, Kağıthane'de 8 ve 13 Nisan'da bir YediEmin otoparkına el bombası atılması eylemlerini gerçekleştirdikleri, ayrıca, Eyüpsultan'da 16 Nisan'da örgüt mensuplarına dağıtılmak üzere satışa hazır şekilde 30 adet silah temin ettikleri ve çok sayıda silah parçasını birleştirerek silah üretimi yaptıkları da tespit edildi.

Görüntü Dökümü

-------

-Şüphelilerin eylemlerinden görüntü

-Operasyona gidecek polislerin toplanması

-Araçların emniyetten çıkışı

-Adreslere girilmesi

-Adreslerde arama yapılması

-Şüphelilerin yakalanması

-Ele geçirilen malzemelerden görüntü

-Şüphelilerin emniyete götürülmesi

==========

2- EYÜPSULTAN'DA OĞUZ MURAT ACİ'NİN ÖLDÜĞÜ KAZANIN TEK TUTUKLUSU TAHLİYE EDİLDİ

Özden ATİK/İSTANBUL, (DHA)-EYÜPSULTAN'da Oğuz Murat Aci'nin hayatını kaybettiği kazanın tek tutuklusu olan ve 17 yaşındaki sürücü T.C. ile annesi yazar Eylem Tok'u olayın ardından havalimanına götürdüğü iddiasıyla tutuklanan, T.C.'nin babası Bülent Cihantimur'un çalışanı Ayşe Ceren Saltoğlu'nun tahliye edildiği ortaya çıktı.

Eyüpsultan'da 1 Mart 2024'de 23.50 sıralarında 17 yaşındaki T.C.'nin kullandığı 34 EEG 06 plakalı otomobil, yol kenarında arıza yapan ATV'yi tamir etmeye çalışanlara çarpmış ve kazada Oğuz Murat Aci hayatını kaybetmişti. 4 kişinin de yaralandığı kazanın ardından 17 yaşındaki T.C. annesi yazar Eylem Tok tarafından önce Mısır'a ardından da ABD'ye kaçırılmışltı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından olayla ilgili başlatılan soruşturmada, 2 Mart 2024 tarihinde saat 03.50 sıralarında İstanbul Havalimanından önce Mısır'a çıkış yaptıkları tespit edilen anne Eylem Tok hakkında "Suçluyu kayırma" suçundan ve oğlu T.C hakkında ise, "Bir kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına sebebiyet vermek" suçundan aynı gün 2 Mart 2024 tarihinde yakalama kararı çıkarmıştı. Savcılık ayrıca kırmızı bülten çıkarılması talebi hazırlayarak Adalet Bakanlığına göndermişti. Bu süreçte Eylem Tok'un oğlunu Mısır'dan ABD'ye kaçırdığı ortaya çıkmıştı.

Soruşturma kapsamında Eylem Tok ve oğlu T.C'yi havalimanına götüren Ayşe Ceren Saltoğlu, 12 Mart'ta tutuklanmıştı. Baba Bülent Cihantimur hakkında ise önce yurt dışına çıkış yasağı konulup 15 Mart'ta "Suçluyu kayırma" suçundan ifadesi alınıp en yakın polis merkezine imza atması şartıyla serbest bırakılmıştı. İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği tarafından soruşturmanın tek tutuklu sanığı Ayşe Ceren Saltoğlu'nun dün tahliye edildiği ortaya çıktı.

============

3- FATİH'TE, BALYOZLA SALDIRDIĞI 4 KİŞİLİK AİLEYİ REHİN ALDI; ÖZEL HAREKAT POLİSLERİNİN OPERASYONUYLA ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Ozan URAL-Emre KURT/İSTANBUL,(DHA)- FATİH'te, üst komşusunun kapısını matkap ve balyozla açmaya çalışırken ateşe veren saldırgan, özel harekat polislerinin operasyonuyla etkisiz hale getirildi. Bu sırada, evin içinde mahsur kalan 4 kişilik aile ise itfaiye ekipleri tarafından merdiven ile kurtarılırdı.

Olay, saat 01.30 sıralarında İskenderpaşa Mahallesi Feyzullah Efendi Sokak'ta bulunan 5 katlı binada meydana geldi. İddiaya göre, 4'üncü katta yaşayan ve ismi henüz öğrenilemeyen bir kişi, daha önce birçok kez tartıştığı üst kattaki komşusunun kapısına giderek yanında getirdiği matkap ve balyozla kapıyı açmaya çalıştı. Başarılı olamayan saldırgan, evin kapısını ateşe verdi. Evde bulunan 4 kişilik aile, evin içine giren dumandan etkilenirken, saldırganın kapıda beklemesinden dolayı da içeride mahsur kaldı. İhbar üzerine olay yerine polis, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. Dumandan etkilenen 4 kişi, itfaiye ekipleri tarafından merdiven ile evin penceresinden kurtarıldı. Bu sırada, olay yerine gelen polis ekipleri saldırgan ile iletişime geçerek ikna etmeye çalıştı.

ÖZEL HAREKAT EKİPLERİ SEVK EDİLDİ

Ekiplerinin ikna çalışmalarının sonuç vermemesi üzerine, adrese özel harekat polisleri sevk edildi. Psikolojik sorunları olduğu iddia edilen saldırgan, özel harekat ekiplerinin düzenlediği operasyonla etkisiz hale getirilerek sağlık ekiplerine teslim edildi.

MAHSUR KALDIĞI ANLARI CEP TELEFONU KAMERASIYLA KAYDETTİ

Oturdukları evin kapısının saldırgan komşuları tarafından ateşe verilen 4 kişilik aile, olay anlarını cep telefonu kamerasıyla kaydetti. Görüntülerde, kapının altından evin içerisine giren dumanları gören aile fertleri, 'yanıyoruz ya böyle bir şey yok' diyerek görüntüledi.

O ANLARI ANLATTI

Evde mahsur kalarak panikleyen ve pencereye çıkıp bağırarak yardım isteyen Muhammed Enes, "Alt kattaki komşu, matkapla içeri girmeye çalıştı, evin kapısını yaktı. Balyozla kapıya vurdu. Polisleri aradık polis geldi. Camdan bağırdım polislere yardımcı olsanıza adam kapıyı yakıyor. Özel harekat polisleri geldi. Saldırgan benim alt komşum, bu gece hiçbir tartışma yaşamadık, ruh hastası kendisi kuruluyor. Daha öncede polisi çağırmıştık. Çevik kuvvet geldi, kapısını koçbaşıyla kırmıştı. Kapısını biz mi kırdık zannediyor artık. Sürekli iki, üç akşam da bir geliyor. Daha önce 4-5 defa şikayetçi olduk. 1'inci kattaki komşuyu da rahatsız ediyor. O da şikayetçi oldu ama almıyorlar." dedi.Öte yandan, saldırganın hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındığı bildirilirken, polisin olayla ilgili çalışmaları devam ediyor. (DHA)

Görüntü Dökümü

-----

(Cep telefonu kamerası)

-Evde yaşananlar ve kapıdan yükselen dumanlar

-İtfaiye ekipleri ve polis ekipleri

-Özel harekat polislerinin kapıdaki hazırlıkları

-Özel harekat polislerinin binaya girişleri ve çıkışları

-Yakalanan saldırganın sedye ile binadan çıkarılışı ve ambulansa alınması

-Saldırganın kelepçeli şekilde ambulanstaki görüntüsü

-Muhammed Enes ile röportaj

-Genel ve detaylar

==========

4- ŞİŞLİ'DE BULUNAN ZORLU HOLDİNG BİNASINA ATEŞ AÇILDI

Ozan URAL-Emre KURT/İSTANBUL,(DHA)- ŞİŞLİ'de bulunan Zorlu Holding binasına silahla ateş açıldı. Kurşunlar binanın camlarına ve dış cephesine isabet etti.

Olay, dün saat 23.00 sıralarında Esentepe Mahallesi Talatpaşa Caddesi üzerinde meydana geldi. İddiaya göre, holding binasının bulunduğu caddeye yaya olarak gelen kişi ya da kişiler tarafından henüz bilinmeyen bir nedenle binaya silahla ateş açıldı. İhbar üzerine olay yerine polis ekipleri sevk edildi. Polis ekipleri çevrede güvenlik önlemleri alırken olay yeri inceleme ekipleri, binada ve çevrede incelemelerde bulundu. Mermiler, binanın birinci katındaki camlara ve dış cepheye isabet etti. Polis saldırı sonrası kaçan şüphelileri yakalamak için çalışma başlattı.

Görüntü Dökümü

----------

-Olay yeri inceleme ekiplerinin çalışmaları

-Polis ekiplerinin güvenlik önlemleri

-Kurşunların isabet ettiği camlar

-Genel ve detaylar

===========

5- BAKIRKÖY'DE KUYUMCU DÜKKANINA SİLAHLI SALDIRI

Baran AKKAYA/İSTANBUL, (DHA)-BAKIRKÖY'de bir kişi alacak verecek meselesi yüzünden daha önce tartıştığı husumetlilerinin dükkanlarına kurşun yağdırdı. Önce oto galeriyi kurşunlayan saldırgan daha sonra ise AVM içerisinde bulunan kuyumcu dükkanına silahlı saldırıda bulundu. Saldırganın havaya ateş ettiği anlar güvenlik kamerasına yansıdı.

Olay, saat 15.40 sıralarında Şenlikköy Mahallesi'nde meydana geldi. İddiaya göre daha önce alacak verecek meselesi yüzünden tartıştığı kişilerin dükkanına giden saldırgan adeta kurşun yağdırdı. Önce bir oto galeriye silahla ateş eden şüpheli ardından Harman Sokakta bulunan AVM'nin içerisindeki kuyumcu dükkanına saldırdı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda polis ekibi sevk edildi. Kuyumcu dükkanında yapılan incelemelerde, dükkana 8 merminin isabet ettiği belirlenirken 12 adet kovan bulundu. Olayın ardından, saldırganın havaya ateş ederek kaçtığı anlar bir iş yerinin güvenlik kamerasına yansıdı. Polis, kaçan saldırganın yakalanması için çalışma başlattı.

Görüntü Dökümü

---------

(Güvenlik kamerası)

Kaçan şüphelinin havaya ateş etmesi

Kuyumcu dükkânına isabet eden kurşunlar

Olay yerine gelen ekipler

Bulunan boş kovanlar

Genel ve detay görüntüler

=============

6- ESENYURT'TA HAFİF TİCARİ ARAÇ BARİYERLERE SAPLANDI

Vehbi DEMİR - Özcan KILIÇ / İSTANBUL, (DHA)-ESENYURT'ta sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği hafif ticari araç bariyerlere saplandı. Kazada, 1'i çocuk 3 kişi yaralandı.

Kaza, saat 16.15 sıralarında Esenkent Mahallesi, 1654. Sokak üzerinde meydana geldi. Sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği 34 BNF 595 plakalı hafif ticari araç bariyerlere saplandı. Kazada, şoför Ramazan O. araçta sıkıştı. İhbar üzerine olay yerine polis, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. Araçta sıkışan Ramazan O. itfaiye ekipleri tarafından sıkıştığı yerden kurtarıldı. Kazada yaralanan, Ramazan O., Vahdettin Ö. ve 15 yaşındaki Berzan K. sağlık ekipleri tarafından olay yerinde yapılan ilk müdahalenin ardından ambulanslarla hastaneye kaldırıldı. Kaza nedeniyle trafik yoğunluğu oluştu. Kaza yapan aracın olay yerinden kaldırılmasının ardından trafik normale döndü.

Görüntü Dökümü:

-------

(Cep telefonu)

İtfaiye ekiplerinin müdahalesi

Genel ve detaylar

Aracın çekilmesi

============

7- İBB MECLİSİ İMAMOĞLU YÖNETİMİNE 4 MİLYAR 200 MİLYON LİRALIK İÇ BORÇLANMA YETKİSİ VERDİ

Altan ÇİMEN-Fırat ALKIZ / İSTANBUL, (DHA)-İSTANBUL Büyükşehir Belediye(İBB) Meclisi Nisan ayı ikinci oturumunda 2023 yılı İETT Genel Müdürlüğü faaliyet raporu 160 kabul, 97 ret oy ile kabul edildi. Meclis toplantısında ayrıca İmamoğlu ve yönetimine toplam 4 milyar 200 Milyon liralık iç borçlanma ile 250 milyon dolarlık dış borçlanma yetkisi verildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi, Nisan ayı toplantılarının ikinci oturumu, Meclis 1'inci Başkanvekili Nuri Aslan Başkanlığı'nda İBB Saraçhane binasında gerçekleştirildi. İETT Genel Müdürlüğü Faaliyet raporunun görüşülmesine başlamadan önce, 7 Meclis üyesinin İBB Meclis Başkanlığına yaptığı başvurular okundu. Okunan dilekçeler ile birlikte 31 Mart yerel seçimlerine Cumhur İttifakını temsilen AK Parti grubu adına seçilen 5 Meclis üyesi MHP sıralarına geçti. Yine AK Parti grubu adına seçilen 2 Meclis üyesi ise BBP adına görev yürüteceklerini meclis başkanlığına verdikleri dilekçeyle bildirdi. Bu değişikliklerle birlikte İBB Meclisinde 129 üyesi bulunan AK Parti'nin üye sayısı 122'ye düşerken, 2 üyesi bulunan MHP'nin İBB Meclisinde üye sayısı 7'ye yükselmiş oldu. Mecliste üyesi bulunmayan BBP ise 2 üye ile partisini İBB Meclisinde temsil edecek.

İMAMOĞLU, 5 YIL SONRA İÇ BORÇLANMA YETKİSİ ALDI

İç ve Dış borçlanma gündem maddelerinin görüşüldüğü oturumda, 2019 yerel seçimlerinin ardından meclis gündemine alınan; imar, çevre, kentsel dönüşüm, toplu ulaşım gibi projelerde kullanılmak üzere 950 milyon liralık iç borçlanma yapılabilmesi yetkisi AK Parti grubunun oylarıyla reddedilmişti. 2024 yılında meclis çoğunluğunun CHP'ye geçmesinin ardından 2020 yılından bu yana komisyonda bekleyen finansman ihtiyaçlarından kullanılmak üzere istenen 2 milyar 250 milyon liralık iç borçlanma talebi ve pandemi nedeniyle bozulan nakit akışını iyileştirilebilmesi için istenen ve 2021 yılından beri komisyonda bekleyen 1 milyar liralık iç borçlanma talebine çıktı. Kirazlı-Halkalı Metro Projesinin finansmanında kullanılmak üzere 2023 yılından bu yana komisyonda bekleyen 250 milyon 361 bin 766 dolarlık dış borçlanma için de İBB Başkanı'na yetki verildi. İBB Meclisi, Ekrem İmamoğlu ve yönetimine toplam 4 milyar 200 Milyon liralık iç borçlanma ile 250 milyon dolarlık dış borçlanma yetkisi verdi. Bütün teklifler oybirliği ile kabul edildi.

İETT FAALİYET RAPORU KABUL EDİLDİ.

Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından İBB Meclisinde, İETT 2023 faaliyet raporunun görüşülmesine geçildi. İETT Genel Müdürü İrfan Demet, 2023 yılı İETT Genel Müdürlüğü faaliyet raporunu okudu. Faaliyet raporunun okunmasının ardından karşılıklı söz alan parti sözcüleri faaliyet raporu hakkında konuşma gerçekleştirdi. Oylamaya sunulan faaliyet raporu; 160 kabul, 97 ret oy ile kabul edildi. İETT araçları ve seferleri hakkında bilgiler veren İETT Genel Müdürü İrfan Demet, "Şehrin merkezinden, ücra köşelerine kadar, özel Taşımacılık ile beraber toplam 6 Bin 652 araçla; 832 farklı hatta, günlük 62 bin sefer yapılmakta, yılda 478 milyon kilometre kat edilerek, toplam 1 milyar 340 milyon yolculuk gerçekleştirilmektedir. İETT olarak filomuzda; 2 Bin 704 otobüs, 702 metrobüs ve Adalar İlçemizde 230 elektrikli araç olmak üzere, toplam 3 Bin 636 aracımız bulunmaktadır. Özel taşımacılık filosunda ise 2 Bin 111 Özel Halk Otobüsü ve 905 kooperatif aracı olmak üzere toplam 3 Bin 16 araç mevcuttur. İETT araç filomuzu artırmak gayesiyle yeni araç yatırımlarımızı hızlandırdık. Bu sayede, 2019 yılında 3 Bin 65 olan araç sayımızı, 2023 yılında 3 Bin 406 adede ulaştırdık" dedi.

"GELİR VE GİDER ARASINDAKİ BU MALİ YÜK, İBB TARAFINDAN KARŞILANARAK SÜBVANSE EDİLMEKTEDİR"

Yolcu biletlerinin 2012 yılında 1.1 dolar seviyesinde olduğunu 2024 yılında ise bilet fiyatının 0.5 dolar olduğunu söyleyen İrfan Demet, "2023 yılı Mayıs ayında akaryakıt ortalama fiyatı 18,92 lira idi. Hemen birkaç ay sonra Ağustos ayına geldiğinde yaklaşık yüzde 100 artarak 37,40 liraya gelmiştir. 2024 yılı Nisan ayında ise güncel akaryakıt fiyatı 42,13 lira seviyesine ulaşmış olup, son 1 yıldaki bu artış oranı yüzde 123'dür. Akaryakıt fiyatlarındaki artış bu kadar yüksekken ve İETT işletmeleri Genel Müdürlüğü bir kamu kurumu iken akaryakıt giderlerimizin yüzde 38'i KDV ve ÖTV'den oluşmaktadır. Bu vergi yükünün bize yıllık maliyeti yaklaşık 3.7 milyar liradır. Sadece bu vergi yükü ile 1 yılda 550 adet yeni otobüs alınabilmekte, 5 yılda ise İETT Filosu tamamen yenilenebilmektedir. Bu yüksek enflasyonist ortamda, personel giderinden akaryakıt ve bakım onarım giderlerine kadar tüm maliyetlerimiz artmaktadır. 2015 yılında yüzde 68 olan yolculuk başı gelirin gideri karşılama oranı, yıllara sari artan maliyetler sebebiyle 2023 yılında yüzde 35'e düşmüştür. Gelir ve gider arasındaki bu fark 2023 yılı sonunda 16 milyar lirayı aşmıştır. Gelir ve gider arasındaki bu mali yük, İstanbul Büyükşehir Belediyemiz tarafından karşılanarak sübvanse edilmektedir" diye konuştu.

Görüntü Dökümü:

--------------

İBB Meclisinden görüntüler

Meclis Başkanı, oylama detayları

İETT Genel Müdürü İrfan Demet'in konuşması

=========

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber