Geri Dön
İstanbul DHA İSTANBUL BÜLTENİ - 2

DHA İSTANBUL BÜLTENİ - 2

DHA İSTANBUL BÜLTENİ - 2

DHA İSTANBUL BÜLTENİ - 2

1- İSTANBUL KANATSIZ KALDI

Gülşah KAHVECİ - Harun ŞAHBAZOĞLU- Altan ÇİMEN-Fırat ALKIZ/İSTANBUL,(DHA) YÜKSELEN kırmızı et fiyatları nedeniyle beyaz ete talep artınca özellikle haftasonu ve bayramlarda kanat bulmak zorlaştı. 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinin son günlerinde İstanbul'daki kasap ve marketlerde tavuk kanat bulunamadı. Tavuğa 5 ayda yüzde 200 zam geldiğini belirten İstanbul Kasaplar Esnaf Odası üyesi Veysel Günal, "Önümüzde yaz sezonu var, yaz sezonunda tavuk kanat bulunamayacak. Biz sipariş olarak istiyoruz fakat bize 'Kesim yok' deniyor. Buradaki amaç bu durumun arkasından bir zam gelecek görüntüsüydü, o da oldu zaten. Tavuğa talep çok; fakat istediğimiz siparişler gelmiyor." dedi. Ailesiyle mangal yapan İlkay Ay ise, "Tavuk kanat bulamadık biz de incik alıp geldik. Bu bayram yoğunluğunda da tavuk bulunmadı. Kanat yokken incik ve pirzola tarzı olan ürünleri tercih ettik." diye konuştu.

İstanbul'da kırmızı etin kilosu 600 lira, antrikot ise 700 lirayı bulan fiyatlarla satılıyor. Karkas etin fiyatı 380 lirayken kuşbaşı etin kilogram fiyatı ise 600 liraya alıcısını arıyor. Artan kırmızı et fiyatları vatandaşların beyaz ete yönelmesine neden oldu. Beyaz etteki talebin yükselmesi nedeniyle 9 günlük Ramazan Bayramı tatilini İstanbul'da geçirenler tatilin son günlerinde kasap ve marketlerde tavuk kanat bulamadı. Hafta sonları da benzer durum yaşandığı belirtilirken İstanbul Kasaplar Odası üyesi Veysel Günal, "Önümüzde yaz sezonu var, yaz sezonunda tavuk kanat bulunamayacak" uyarısında bulundu.

"20 KOLİ YERİNE 5 KOLİ GELDİ"

İstanbul Kasaplar Odası üyesi Veysel Günal, "Bayram nedeniyle tavuk siparişi verdik, 20 koli yerine 5 koli geldi. 100 kilo kanat yerine 10 kilo gönderdiler. İstanbul'un tamamına yetecek kadar mal sevk edilmedi.Neden edilmedi ? Parça ürün yaptıkları için tavuk kısıtlı geldi. Mangal sezonu olduğu için, 9 gün de arada bir tatil olduğu için tabii bu da tavuk firmalarında büyük bir fırsatçılığa sebep oldu. Tavuk parçalamalarda yüzde 20 oranında kar marjı çok. Bugün tavuğu kasap parçalasaydı, parçalama imkanı olsaydı, tavuğu yüksek bir rakamdan sipariş verirdi ve budunu, kanadını kendi çıkarırdı. Yaz sezonu mangal sezonu derken maalesef bugün kanat 200 lira bandını geçti. Vatandaşın en doyurucu maddesi tavuk olduğu için, tavuğun yanı sıra ete de çok zam yapıldığı için vatandaş tavuğa yöneldi. Vatandaşın bu dönemde en çok tercih ettiği şey beyaz et yani tavuk; ama maalesef bayram üstü tavuk bulunamadı. Tavukçular da bunu bir fırsata mı çevirdi diyelim, yoksa bu 300-500 bin bandında kesim yapılırken neden fiyat bandı düşürüldü? 9 günlük bir tatil vardı; bunu göz önüne alarak ona göre kesin bandını yapması lazımdı. Bayram zamanında vatandaşlar hiçbir kasapta, hiçbir markette tavuk bulamadı. Bu durumun en büyük ana nedeni de; tavuk parçalama yetkisinin mahalle kasaplarına verilmemesi oldu. Bugün kutu paketlemelerde yüzde 30 fiyat farkı var. Eskiden biz kanadı atardık. Şimdi kanat 200 lira bandında. Bize 165 lira olarak gelişi var, tabii bu semtten semte değişiyor. Biz tavukçulardan istirham ediyoruz, lütfen yeter, vatandaşımızın bir yiyecek maddesi tavuk olduğu için bu kadar zammı da yapmasınlar, vatandaş bunu bulamıyor. Önümüzde yaz sezonu var, yaz sezonunda tavuk kanat bulunamayacak" ifadelerini kullandı.

"TAVUĞA TALEP ÇOK AMA İSTEDİĞİMİZ SİPARİŞLER GELMİYOR"

Günal , "Bunlar paketleme, parçalamaya geçtiği için ve de 9 günlük bayram tatili diye siparişlerimizi yetiştiremediler, bant kesiminde yeterli sayıda kesmediler. Kendilerini ayarlamaları lazımdı. Herhangi bir vatandaş geldi diyelim; kanat istiyor 2 kilo ve ailesiyle bir mangala gidecek ama tavuk kanat yok. Ne alacak? Kırmızı et alsa bugün 600 lira kilosu. Adam 2 kilo olsa bin 200 liraya çıkacak fiyatı, ama aynı şekilde 3 kilo kanat alsa 500-600 liraya çıkacak. Biz 3 gün boyunca yok sattık. Tavuk var ama nerede tavuk yok. Biz sipariş olarak istiyoruz fakat bize 'Kesim yok' deniyor. Buradaki amaç bu durumun arkasından bir zam gelecek görüntüsüydü, o da oldu zaten. Tavuğa talep çok; fakat istediğimiz siparişler gelmiyor. Bugün kırmızı et 600 lira, antrkot ise 700 lirayı buldu. Bundan 1 ay önce karkas etin fiyatı 280 liraydı, şu anda ise 380 lira bandında. Ramazan ayından çıktık, o zaman kuşbaşı eti 480 liraya satıyorduk, şu anda 600 lira. Vatandaş kırmızı ete yanaşamıyor. Tavuk ise vatandaşın tercih ettiği gıda maddesi; ama maliyetleri yüksek. Burada kasabın bir suçu yok. Kırmızı eti alanlar beyaz ete yönlendiği için fiyatlar ondan aksadı. En büyük neden parçalama tavuğu firmalar yetiştiremediği için, istediği fiyata geçiş yaptı " dedi.

"İSTİYORUZ Kİ AYDA 1 YA DA 2 KERE ZAM GELSİN"

Bayram döneminde tavuk satışlarında yaşanan sıkıntının firmaların eksik ürün tedariğinden kaynaklandığını söyleyen kasap Recep Özçelik ise, "Ürünlere 15 günde bir devamlı zam geliyor. Etlere zaten haftada 2 kere zam geliyor. Firmalar bizlere siparişleri eksik gönderiyorlar ki, vatandaşa ürünler elimizde yok diyelim ardından da zam gelsin diye. Ürünlere zam gelince vatandaş alamıyor, ürünler bollaşıyor. Firmalar da tekrar istedikleri zaman zam yapacaklarında ise malları kısma yoluna başvuruyorlar. Biz istiyoruz ki belli başlı bir fiyat olsun, ayda bir ya da iki kere zam gelsin. Eskiden öyleydi. Senede 1 kez zam gelirdi; şimdi haftada 2 kez zam geliyor. Vatandaşlarımızda maalesef alım gücü yok. Dün ürün sayımız azdı, bugün ürün bollaştı. Zam yapmak için kısıtlama yapıyorlar, ürün olmayınca da zam geliyor. Mesela 10 koli sipariş veriyorsun 6 kilo getiriyor kısıtlama oluyor. Ben 10 kasa ürün satacakken, ürünüm 5 kasaya düşüyor. Böylece yarısı boşa gitmiş oluyor" dedi.

"İHTİYACIMIZI BAYRAMDAN ÖNCE ALMIŞTIK"

Kasaptan alışveriş yapan Nazire Irak, "Piknik yaptı herhalde insanlar. Bazı depolar da açık değilmiş sanırım. Biz bayramdan önce almıştık ihtiyacımızı bu yüzden eksikliğini hissetmedik. Eti daha az alıyoruz tavuğu daha fazla alıyoruz daha ekonomik geliyor bize.Eskisi kadar da almıyoruz azar azar alıyoruz " diye konuştu. Kasaptan alışveriş yapan Selman Özdemir ise, "Tavuk aldım. Kırmızı et alamıyoruz tavuk eti daha tasarruflu malum tavuğa yöneldik." dedi. Arkadaşlarıyla mangal yapan üniversite öğrencisi Ayberk Cem Aksoy, "Öncelikle tavuk ve et alabilmek için büyük süpermarketlere gittik. Yoğunluk vardı. Orada satılan etin kalitesini de çok beğenmedik, oradan bir kasaba geçtik. Kasaptan bir kilo köfte, bir kilo tavuk, yarım kilo da sucuk aldık. Toplam bin 200 lira civarında bir ücret ödedik. Zaten çok fazla mangala gelemiyoruz. 6 ayda ya da yılda bir kere gelebiliyoruz. Bayramda da ailemle gittim. Bayramda da büyük bir marketten sucuk, köfte ve tavuğumuzu almıştık. Hem süper marketlerin ürün çokluğu, kasapların azlığı bizi bu duruma yöneltiyor. Zaten kasaplara da gidiyorsunuz yeterli kadar çeşit bulamıyoruz, bu durumlardan dolayı süpermarket tercih ediyoruz. Ayrıca süper marketlerde fiyatların biraz daha uygun olduğunu görüyoruz. Tavuğa yönelme sebebimiz de, hepimiz öğrenciyiz. Birazcık bütçemizi düşünmemiz gerekiyor. Bu yüzden mangal için etin yanına tavuk alıyoruz. Tadı da güzel" diye konuştu.

"TAVUK KANAT BULAMADIK İNCİK ALDIK"

Ailesiyle mangal yapan İlkay Ay ise, "Tavuk kanat bulamadık biz de incik alıp geldik. Bu bayram yoğunluğunda da tavuk bulunmadı. Kanat yokken incik ve pirzola tarzı olan ürünleri tercih ettik. Fiyatlar bayramda yüksekti. Şu anda bayrama göre fiyatlar biraz daha iyi ama şu anda tavuğu bile zor alıyoruz. Şu anda tavuğu bile zor alıyoruz fiyatlar eskiye göre yüksek. Her sene de artıyor. Kırmızı eti de fiyatlardan dolayı Kurban Bayramından Kurban Bayramına yiyebiliyoruz. Bayramda kasaplarda yoğundu her yer, bulunmuyordu. Bugün de tavuk pirzola tercih ettim. Aldığım tavuğun kilosu 220-230 liraydı. Biz de 250 liralık alıp çocuklarımla buraya geldik. Fiyatlar biraz daha düşebilir mi bilmiyorum. Yaz aylarında daha da yükselebilir. Kırmızı et fiyatları da baya yüksek. Ete zaten hiç yanaşamıyoruz. Tavukla idare ediyoruz" dedi.

Görüntü Dökümü:

------------------------

- İstanbul Kasaplar Odası üyesi Veysel Günal ile röportaj

- Kasap Recep Özçelik ile röportaj

- Kasaptan alışveriş yapan Nazire Irak ile röportaj

- Kasaptan alışveriş yapan Selman Özdemir ile röportaj

- Ayberk Cem Aksoy ile röportaj

- İlkay Ay ile röportaj

- Tavuk ve mangal detayları

- Mangal yapanlardan görüntüler

- Genel ve detay görüntüler

============================

2- TEKNİK AKSAKLIK YAŞANAN ÜSKÜDAR-SAMANDIRA METRO HATTINDA SON DURUM

Murat SOLAK / İSTANBUL, (DHA) M5 ÜSKÜDAR - Samandıra Metro Hattı'nda eğitim amaçlı kullanılan sürücüsüz 2 metronun kafa kafaya çarpışması sonucu meydana gelen teknik aksaklık giderilemedi. Sabah ve öğle saatlerinde mesaisine gitmek isteyenler, Altunizade Metro İstasyonunda yoğunluk oluşturdu.

Üsküdar - Samandıra Metro hattında 21 Nisan'ı 22 Nisan'a bağlayan gece, eğitim amaçlı kullanılan sürücüsüz 2 metronun kafa kafaya çarpışması sonrasında seferlerde aksaklık meydana gelmişti. Teknik aksaklığın giderilmesi için çalışmalar sürerken, sabah ve öğle saatlerinde işe gitmek isteyenler Altunizade Metro İstasyonunda yoğunluk oluşturdu. Metro hattında devam eden çalışmalar nedeniyle Üsküdar-Altunizade İstasyonları arasında ulaşım 15 dakika aralıklarla düzenlenen seferlerle sağlanıyor.Üsküdar'a gitmek isteyen yolcular için Altunizade İstasyonu'nu çıkışında İETT ücretsiz ring seferleri yapıyor.

METRO İSTANBUL'DAN AÇIKLAMA

Yaşanan aksaklık sonrası Metro İstanbul 'X' hesabından yapılan açıklamada, "M5 hattı Fıstıkağacı İstasyonu bölgesinde 21 Nisan'ı 22 Nisan'a bağlayan gece, işletme saatleri dışında eğitim amaçlı kullanılan yolcusuz iki trenin teması sonucu zarar gören kuplajların tamir işlemleri devam etmektedir. Zorunlu bakım çalışmalarının 24 Nisan Çarşamba gecesi tamamlanması ve 25 Nisan sabahı itibarıyla normal işletmeye geçilmesi planlanmaktadır." ifadeleri kullanılmıştı.

Görüntü Dökümü

---------------------------

-İstasyondaki yoğunluk

-Seferlerden görüntü

-İETT ring seferlerinden görüntü

-Genel ve detay görüntüler

===========================

3- BEYOĞLU'NDA TIRAŞ ÜCRETİ TARTIŞMASI; BERBER DÜKKANINA KURŞUN YAĞDIRDI

Hasan YILDIRIM-Zeki GÜNAL/İSTANBUL,(DHA) BEYOĞLU'nda, 150 lira olan saç tıraşı parasını fazla bulan müşteri iş yerine kurşun yağdırdı. Ölen ya da yaralananın olmadığı olayda, saldırı anları güvenlik kamerasına yansıdı. Şüpheli, polisin operasyonu ile yakalanarak tutuklandı. Berber Hikmet Zengin "100 lira için vurulacaktık" dedi.

Olay, 5 Nisan Cuma günü, Beyoğlu Hacıahmet Mahallesi İplikçi Fırın Caddesi üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Mustafa D. tıraş olmak için berbere gitti. Saç-sakal tıraşı olduktan sonra ücretin ne kadar olduğunu sordu. Berber Hikmet Zengin'in 150 lira olduğunu söylemesi üzerine müşteri, indirim yapılmasını istedi. Bunun üzerine berber de "120 lira olur" dedi. Müşteri Mustafa D. cebinden çıkardığı 100 lirayı berbere verdi. Bunun üzerine berber ile müşteri arasında tartışma çıktı. Tartışmasının büyümesi üzerine dükkanın önüne çıkan ikili arasında kısa süreli arbede yaşandı. Daha sonra Mustafa D., berber dükkanından ayrılarak uzaklaştı. Bir süre sonra berbere gelen Mustafa D., iş yerine kurşun yağdırdı. Olayda ölen ya da yaralanan olmazken saldırgan kaçtı. İhbar edilmesi üzerine olay yerine gelen polis ekipleri çevrede yaptıkları araştırmada, güvenlik kamera kayıtlarından olayı gerçekleştiren şüpheliyi tespit etti. Mustafa D., İstiklal Mahallesi'nde yakalanarak gözaltına alındı. Yapılan üst aramasında da olayda kullandığı silah ele geçirildi. Şüpheli polis merkezindeki işlemlerinin ardından çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi.

SALDIRI ANLARI KAMERADA

Berbere yapılan silahlı saldırı anları, güvenlik kamerası tarafından kaydedildi. Görüntülerde, berber ile müşteri tartıştıktan sonra dışarı çıkıyorlar. Müşteri daha sonra silahını alarak iş yerine ateş açıyor.

"GİTTİ, SİLAH ALDI GELDİ"

Berber Hikmet Zengin "Mustafa geldi. Saç sakal tıraşı oldu. Daha sonra tıraş ne kadar diye sordu. 150 lira deyince indirim istedi ben de 120 lira olur dedim. Bana cebinden 100 lira para çıkardı. "20 lirayı da 2 saat sonra veririm" dedi. Ben de "2 saat sonra paranın tamamını verirsin" dedim. Aramızda tartışma yaşandı. Gitti, silah aldı geldi. Havaya ateş etti. Beni tehdit etti. "Seni vururum, öldürüm" dedi. Yani 100 lira için vurulacaktık başka bir şey yok" dedi.

Görüntü Dökümü:

-------------------------

Güvenlik kamerası

-Berber ile müşterinin tartışması

-Yaşanan itişme

-Müşterinin silahını alarak iş yerine saldırması

-Dükkana ateş etmesi

Cep telefonu görüntüsü

-Berberin olayı anlatması

-Ele geçirilen silah

-Şüpheli Mustafa D.'nin fotoğrafı

=============================

4- TCG İSTANBUL GÖREVE HAZIR

Altan ÇİMEN - Uğur GÜLBOY / İSTANBUL, (DHA)-TÜRKİYE'nin ilk İstif sınıfı gemisi TCG İstanbul fırkateyninin yaklaşık 1 ay sonra göreve başlaması bekleniyor. İstanbul Tersanesi'nde TCG İstanbul Fırkateyni'nin üretim süreci, özellikleri ve hedefleri anlatılırken, Atatürk'ün Savarona gemisinin restorasyon süreci hakkında da bilgiler verildi. Tersane komutanı Tuğamiral Erdinç Çetin, "Gelişmiş ve yetkin komuta kontrol sistemleriyle ve artan sensör ve silahlarıyla çok etkin bir vuruş gücüne sahip olacaktır. Yüzde 80 yerlilik oranı bulunmaktadır. Tek eksik noktamız olan ana tahrik sistemleri yani makineleri de büyük bir gayretle millileştirme, yerlileştirme yolunda devam ediyoruz" dedi.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Dizayn Proje Ofisi (DPO) tarafından projelendirilen ve dizayn edilerek İstanbul Tersanesinde üretilen MİLGEM (Milli Gemi) istif sınıfı TCG İstanbul Fırkateyni, düzenlenen tersane turu ile basın mensuplarına tanıtıldı. İstanbul Tersanesi Komutanı Tuğamiral Erdinç Çetin ve Dizayn Proje Ofisi Müdürü Doç. Dr. Müh. Alb. Hakan Uçar'ın sunumlarının ardından Türkiye'nin sahip olduğu 4 askeri tersaneden en büyüğü olan İstanbul Tersanesi, gemi inşa, makine, elektrik ve elektronik sistemlerin mühendisler tarafından nasıl tasarlandığı görevli personel tarafından gazetecilere anlatıldı. İstanbul Tersane Komutanı Tuğamiral Erdinç Çetin, "Gemilerimize ana muharip unsurlarımız olan hücum botlarımız, karakol gemilerimiz, korvetlerimiz ve fırkateynlerimizin tüm makineleri üretici seviyesinde, yurt dışı bağımlılığımız olmaksızın burada toplanabilmekte, arızaları burada giderilebilmekte ve tekrar gemilere monte edilebilmektedir. Makinelerimiz burada toplandıktan, göreve hazır hale getirildikten sonra gemiye konmadan önce yaptığımız bir işlem daha var, oda o makineleri sanki gemideymiş gibi test edebilme imkanımız var. Bunu bu seviyede yapan başka bir tersane bulunmamakta" dedi.

MİLGEM PROJESİNDE 5 GEMİ TAMAMLANDI

Türkiye'nin Milli Gemi (MİLGEM) projesi kapsamında üretilen ADA Sınıfı korvetler; TCG Heybeliada 2011, TCG Büyükada 2013, TCG Burgazada 2018 ve TCG Kınalıada 2019 yıllarında hizmete girdi. Projenin 5'inci gemisi olan TCG İstanbul ise Türkiye'nin İstif sınıfı ilk firkateyni olarak tamamlandı. MİLGEM projesinde toplam 12 gemi üretilmesi hedeflenirken TCG İstanbul'un ardından yapılacak olan TF-2000 Hava Savunma Hava Muhribi (HSHM) gemisinin tasarımının tamamlandığı, 60 bin tonluk Milli Uçak Gemisi'nin (MUG) ise tasarımının Proje ve Dizayn ofisi tarafından başlandığı öğrenildi.

1 AY SONRA TÜM TESTLERİ TAMAMLAYARAK GÖREVE BAŞLAMASI BEKLENİYOR

İlk kaynağı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılan TCG İstanbul Fırkateyni 19 Ocak 2024'de Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edildi. 2017 yılında ilk sac kesimi ile inşasına başlanan fırkateynin yaklaşık 1 ay sonra tüm testleri tamamlayarak göreve başlaması bekleniyor. Tasarımı yüzde 100 yerli olan TCG İstanbul yüzde 80 yerliliğe sahip. TCG İstanbul, projenin ilk 4 gemisi olan ADA sınıfı korvetlerden daha farklı kabiliyetlere daha büyük boyutlara ve daha yüksek deplasmana sahip. 113 metre uzunluğunda ve 14,4 metre genişlikteki geminin deplasmanı ise 3 bin ton. İstanbul Fırkateyni'nin yakıt ikmali ihtiyacı duymadan bağlı bulunacağı Gölcük'ten New York'a kadar gidebileceği öğrenildi. Kabiliyetler açısından bakıldığında ADA sınıfı korvetlere kıyasla daha gelişmiş hava savunma sistemlerine sahip olduğu öğrenilen TCG İstanbul'da milli olarak geliştirilen HİSAR-D Dikey Lançer Atım Sistemi bulunuyor. Fırkateynde aynı zamanda Roketsan tarafından geliştirilen 120 deniz mili menzile sahip ATMACA güdümlü mermisinin kullanılabildiği öğrenildi. Gemide aynı zamanda su üstü hedefleri ile kara hedeflerine atış yapabilen bir adet 76 mm'lik baştopu ile 2 adet 25 mm'lik uzaktan komutalı silah sistemi de yer alıyor. Yerli ve milli silah sistemlerinin yanı sıra Türk mühendisler tarafından geliştirilen Alper seyir ve gezi radarı, Cenk hava arama radarları ile Denizgözü Ahtapot Sensörü ve Gökdeniz Entegre Takip Sensörleri bulunuyor. Şuana kadar kullanılan Kanada yapımı helikopter yakalama sistemi yerine Türk mühendisler tarafından üretilen KUŞKAPANI Helikopter Takip ve Yakalama Sistemi TCG İstanbul'da ilk defa kullanıldı. Geminin beyni olarak nitelendirilen Savaş Harekat Merkezi'nde bulunan tüm cihazların yazılımlarının Havelsan tarafından tamamen yerli olarak yapıldığı, donanımlar ise Havelsan, Aselsan ve Ayesaş tarafından üretildiği öğrenildi.

"YÜZDE 80 YERLİLİĞE SAHİP"

Tersane Komutanı Tuğamiral Çetin, "Şuanda rıhtımımızda 2 adet gemimiz var. Bunlardan bir tanesi 515 Borda numaralı ilk milli fırkateynimiz TCG İstanbul'u görüyorsunuz. Diğer tarafta ise Pakistan MİLGEM Korvet projesinin ilk gemisi PNS Babur Korvetini görmektesiniz. Her iki gemimizi de teslim ettik. Açık işlem maddelerinin ve eğitim faaliyetlerinin tamamlanmasını bekliyoruz. İstanbul gemimizin de eğitimleri de büyük bir hızla devam etmektedir. Mavi vatanımızda görev yapmaya hazırdır. Gelişmiş ve yetkin komuta kontrol sistemleriyle ve artan sensör ve silahlarıyla çok etkin bir vuruş gücüne sahip olacaktır. Bu anlamda devam eden gemilerle birlikte deniz kuvvetlerimizin çok önemli bir yetenek kazanacağını düşünüyorum. Yüzde 80 yerlilik oranı bulunmaktadır. Tek eksik noktamız olan ana tahrik sistemleri yani makineleri de büyük bir gayretle millileştirme, yerlileştirme yolunda devam ediyoruz. 23 Ocak 2021 tarihinde denize indirilen İstanbul fırkateynimiz, 19 Ocak 2024 tarihi itibariyle de teslim edilmiştir. Yaklaşık 1 ay içerisinde tamamen donanmamıza katılmasını bekliyoruz" diye konuştu.

SAVARONA'NIN TADİLATI DEVAM EDİYOR

Atatürk'ün son 54 gününü geçirdiği ve son bakanlar kurulu toplantısını gerçekleştirdiği Savarona gemisi de İstanbul Tersanesi'nde bakım görüyor. 19 Eylül 2023'de bakım havuzuna alınan geminin içerisinde bulunan tüm tarihi cihaz ve ekipmanlar muhafaza altına alınırken, Savarona gemisinin bu yaz sonu hazır hale gelmesi planlanıyor. Denize indirildikten sonra geminin eğitim faaliyetlerinde kullanılacağı ardından da müze olacağı belirtildi. Savarona'nın tadilatının yapıldığı noktada açıklamalarda bulunan Tuğamiral Erdinç Çetin, "Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ten miras Savarona'nın bakım ve onarımlarına büyük bir motivasyon, şevk ve heyecan içerisinde devam ediyoruz. Bu gemimizi de yaz aylarında yeniden seyir yapabilecek hale getirmek için büyük bir özveri ve faaliyetle çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Geminin içerisinde yaklaşık 55 ton sac değişimi yapıldı. Güvertelerin neredeyse tamamını yeniden elden geçiriyoruz ve uygun teknolojilerle, kaliteli işçiliğimizle yeniden emniyetli bir seyir yapmak için her türlü gayreti gösteriyoruz" ifadelerini kullandı.

Görüntü Dökümü:

-----

-Proje ve Dizayn ofisinden görüntüler

-Makine, motor ve silah fabrikalarından görüntüler

-TCG İstanbul Fırkateyninden görüntüler

-Savarona tadilatından görüntüler

-İstanbul Tersanesi Komutanı Tuğamiral Erdinç Çetin'in açıklamaları

-Genel ve detay görüntüler

============================

5- (Özel) KARTAL'DA EV SAHİBİ KİRACISININ KANALİZASYON GİDERİNİ TIKADI İDDİASI

Gamze ŞİMŞEK- Ramazan EĞRİ / İSTANBUL, (DHA)- KARTAL'da kiracısının evinden çıkmasını isteyen ev sahibi, iddiaya göre kiracısının dairesine ait kanalizasyon giderini tıkadı. Yaklaşık 20 gündür tuvaletlerini kullanamayan Kılıç ailesi, evde kötü kokudan duramadıklarını ve tuvalet ihtiyaçlarını caminin tuvaletinde giderdiklerini söyledi. Ev sahibi ise iddialara cevap vermedi.

Musa Kılıç, eşi Fadime Kılıç ve oğulları ile birlikte 2021 yılından beri Kartal Gümüşpınar Mahallesi'nde bulunan 3 katlı binanın ikinci katında kiracı olarak kalıyor. Ev sahipleri İbrahim Yıldırım ise iddiaya göre 2 yıldır Kılıç ailesinin evinden çıkmasını istiyor. Evde aynı zamanda torunlarına da bakan Kılıç çifti, ev sahibinin binanın kanalizasyon giderini binanın giriş katındaki daireden bilinçli olarak tıkadığını öne sürdü. Yaklaşık 20 gündür tuvaletlerini kullanamayan Kılıç ailesi, ev sahibi ile konuşup sorunun giderilmesini istedi fakat olumlu sonuç alamadı. İddiaya göre ev sahibi sorunu gidermedi ayrıca kiracılarının evinden çıkmasını istedi. Kiracıların ihbarı üzerine binaya İSKİ ekipleri geldi ancak kanalizasyonda herhangi bir sorun olmadığını, problemin ev sahibinin oturduğu daireden kaynaklandığı cevabını verdi. Bunun üzerine Kılıç ailesi ev sahibinden şikayetçi oldu. Kiracıları ile görüşmek istemeyen ev sahibi ise iddialara cevap vermedi.

"BEN ORTA KATTA OTURDUĞUM IÇIN ALT KATIN KAPISINI KİLİTLEDİ HİÇ KİMSEYE BAKTIRMIYOR"

Kiracı Musa Kılıç, "20 günden beri ne yaşadığımızı biz de bilmiyoruz artık. Yani konu komşuda böyle çoluk çocuk tuvalete gidiyoruz. Çocuk rahatsız ateşi var. Ne yapacağımı bilmiyorum. Bizi evden çıkarmak için tuvaletin giderini tıkadı. Kendi tuvaleti de benim tuvaletimden yukarı çıkıyor, yukarıdan basınca. Eve girme şansımız yok 15-20 günden beri. Seçimden bu yana böyle sokaklarda uğraşıp duruyoruz. Torunlarıma da biz bakıyoruz. Anneleri çalışıyor. Babaları yok. Ev sahibi kimseyle görüşmüyor. Karakola gittim 2 sefer karakoldan bir aracı gönderdi polis memuru. Aracı geldi. Aracıyla bir gün akşama kadar bizi burada dolandırdı. Evdeydi, evden dışarı çıkmıyor. Polis memuru telefon ediyor. Telefonda diyor ki 'Ben evde yokum.' Evden telefonla konuşuyor. Dinliyoruz. Böyle bir görevli geldi mi evi terk edip kaçıp gidiyor. Ne yapacağımızı bilmiyorum. Sağlık sorunumuz var en büyük derdimiz o. İSKİ, 'bizim işimiz değil' dedi. Siz artık Sağlık Bakanlığına müracaat edeceksiniz ya da gidip adliyeye şikâyette bulunacaksınız. Arıza değil kesinlikle. Kendi gideri benim giderime bağlı olduğu için onun tuvaleti üstünde. Ben orta katta oturduğum için alt katın kapısını kilitledi. Hiç kimseye baktırmıyor. Kapıyı açmıyor. 2 aydan beri ev arıyorum. Bütçemize uygun ev bulamadım. Birkaç tane eve bakmaya gittim. 'Ne iş yapıyorsun' dediler. Emekliyim dedim. 'Emekliye göre ev veremem' dedi. Döndü gitti adam" şeklinde konuştu.

"KATTAN TIKANIYOR NORMAL KANALİZASYON GİDERİNDE BİRŞEY YOK"

Musa Kılıç'ın kızı Elif Kılıç ise, "Benim oğlum ve ablamın oğullarına annemler bakıyorlar burada. Biz çalışıyoruz çünkü. Burada yaklaşık 3 senedir oturuyorlar. Eve girerken annemler konuşmuşlardı 'bir sene sonra, iki sene sonra çık diyeceksen hiç girmeyelim, tutmayalım' diye. Bir sene sonrasında ama kiralar artınca muhtemelen evden çıkarmak için çıkın evimden diye diretti. İhtar gönderdi kızım oturacak diye. Sonrasında annemler de kabul etmedi haliyle. Kiralarını düzenli olarak ödüyorlar şube üzerinden. Düzenli olarak da artışlarını yapıyorlar. Ama buna rağmen 'çıkın evimden istemiyorum' diyor. Zaten çıkacak durumları yok. Babam emekli maaşıyla çalışıyor. Bir erkek kardeşimin maaşı geçindiriyor evi. Daha önce yine böyle bir tıkanma olayı olmuştu ama o kazaydı. Bilerek yapılmış bir şey olduğunu düşünmüyorum. Üst katla alakalıydı. Orada da kiracı vardı. Onu da zorla çıkardı. Sonra kendisi geldi oturuyormuş gibi yapıyor şu anda. Kattan tıkanıyor, normal kanalizasyon giderinde bir şey yok. Ara kat var altta. Onu tıkıyor sanırım. Ondan dolayı burası taşıyor. Daha önce tıkandığında yine alt kattan açmışlardı çünkü. Ya siz yaptırın ya da biz yaptıralım diyoruz. Adam kendisi muhatap olmuyor. Telefonlara çıkmıyor. Kapıya çıkmıyor. Eşi çıkıyor kapıya, 'Çıkın evimden. Ben para falan istemiyorum. Hiçbir şey istemiyorum. Yaptırmıyorum' diyor. Gördüğünüz gibi bu şekilde yaşıyoruz. Evde kokudan duramıyoruz. Maskeyle çocuklarla biz de bu şekilde mağduruz. Ablamın büyük çocuğu astım hastası gibi bir şey oldu hastaneden çıkamıyorlar. Her hafta hastanedeler. İyileşemiyorlar. Bu sene okula bile doğru düzgün gidemedi çocuk. İSKİ'den de çağırdık. Alttan kaynaklanmadığını kanalizasyonla ilgisi olmadığını söyledi. Ara katta bir problem olduğunu, oranın açılması gerektiğini söylediler. Fakat ev sahibi anahtar da vermiyor, açtırmıyor da daireyi. Biz de bir şey yapamıyoruz. 2021 yılında girdiler buraya. Şu anda 4 bin lira veriyorlar. Normalde 1200 ile girmişlerdi. Her sene otomatik artırdılar. Devletin istediğinin de üstünde yaptılar ama yine de daha fazlasını istiyor sanırım çıksın diye" diye konuştu.

Görüntü Dökümü

-------------------

-Kılıç ailesinin evinden görüntü

-Tuvaletten görüntü

-Fadime Kılıç ile röportaj

-Elif Kılıç ile röportaj

-Muhabirin ev sahibinin kapıyı çalması, ev sahibinin eşinin kapıyı açmaması

-Ev sahibinin park halindeki aracı

-Binadan görüntü

-Evine gelirken yolunu değiştiren ev sahibinden görüntü

-Musa Kılıç ile röportaj

-Genel ve detay görüntüler

=============================

6- GAZİOSMANPAŞA'DA UYUŞTURUCU DENETİMİ; "YUNUSLAR GEZİYOR DİYE VERMİYORLAR"

Oğuzhan CİN/ İSTANBUL, (DHA) GAZİOSMANPAŞA'da yunus polisleri tarafından uyuşturucu madde ticareti yapanlara yönelik denetimlerde, üzerinde "Peçete" diye tabir edilen uyuşturucu madde bulunan bir kişi gözaltına alındı. Denetim sırasında üst araması yapılan bir vatandaş, "Yunuslar geziyor diye vermiyorlar ağabey" dedi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Önleyici Hizmetler Şube Müdürlüğü'ne bağlı yunus timleri, Gaziosmanpaşa Merkez Mahallesi'nde denetim yaptı. Denetimde ekipler, şüpheli görülen kişiler, durdurularak tek tek üst araması ve ve GBT (Genel Bilgi Taraması) yaptı. Ekiplerin şüphe üzerine durdurdukları bir kişinin üst aramasında, "Peçete" diye tabir edilen uyuşturucu madde bulundu. Denetim sırasında üst araması yapılan bir vatandaş, "Yunuslar geziyor diye vermiyorlar ağabey" dedi.

Görüntü Dökümü:

----------------------------

-"Yunuslar geziyor diye vermiyorlar" diyen vatandaşın Görüntüsü

-Polislerin üst araması yapması

-Ekiplerin koşması

-Üzerine uyuşturucu madde bulunan kişi

-Sigara içine konulmuş "Peçete" isimli uyuşturucu maddenin görüntüsü

-Genel ve detaylar

=============================

7- İSTANBUL'DA FETÖ OPERASYONUNDA 13 ŞÜPHELİ YAKALANDI

Özden ATİK /İSTANBUL, (DHA) İstanbul'da Fetullahçı Silahlı Terör Örgütü'nün (FETÖ) askeri yapılanmasına yönelik operasyonda 13 şüpheli yakalandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütünün askeri yapılanmasına yönelik ankesörlü hatlardan aranma, haklarındaki beyanlar ve askeri okullara girişte mülakat sınavlarında aday numaraları üzerinden kodlama yapılarak örgüt mensuplarına askeri okullara giriş mülakat sınavlarında öncelik sağlandığı tespit edildi. Bu kapsamda 15 eski askeri öğrenciye yönelik İstanbul'da 15 adrese eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonda 13 şüpheli yakalandı.

Görüntü Dökümü:

---------

Operasyondan görüntüler

=============================

8- AVCILAR'DA KAÇAK GÖÇMEN OPERASYONU: 10 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

İhsan DÖRTKARDEŞ/İSTANBUL, (DHA)- AVCILAR'da Türkiye'ye kaçak yollarla gelen ve Avrupa ülkelerine gitmek isteyen kaçak göçmenlere yönelik operasyon düzenlendi. Operasyonda 10 kaçak göçmen yakalanarak gözaltına alındı.

Avcılar Emniyet Müdürlüğüne bağlı polis ekipleri, yurda kaçak giriş yapan ve Merkez Mahallesi'nde kiralık bir evde çok sayıda kaçak göçmenin kaldığı ihbarı üzerine harekete geçti 4 katlı binanın 4. katındaki dairede oturan kaçak göçmenlere yönelik dün gece saatlerinde operasyon düzenlendi. Dairelerde arama yapan ekipler, 10 kaçak göçmeni gözaltına aldı. Kuzey Afrika'dan geldikleri öğrenilen 10 kişinin Türkiye üzerinden yurtdışına gitmek istediği öğrenildi. Gözaltına alınan 10 kaçak göçmen İl Göç İdaresine teslim edilmek üzere polis merkezine götürüldü. Polis ekipleri daireyi mühürlerken, dairenin kime kiralandığı araştırılıyor.

Görüntü Dökümü:

------

-Evin içerisindeki kaçak göçmenler ve yataklarından görüntü

-Odadaki yataklardan görüntü

-Binanın dış görüntüsü

-Bina önündeki polis aracı

-Düzensiz göçmenler polislerle binadan çıkarılarak minibüse bindirilmesi

-Minibüsteki polis ve düzensiz göçmenler

-Minibüs ve ekip aracnını bina önünden uzaklaşması

==============================

9- AVCILAR'DA KUYUYA DÜŞEN DANA 10 GÜN SONRA BULUNDU

İhsan DÖRTKARDEŞ / İSTANBUL, (DHA)- AVCILAR'da sürüden ayrılan ve yapılan tüm aramalara rağmen bulunamayan dana 10 gün sonra düştüğü kuyuda bulundu. Dana iş makinası yardımıyla düştüğü kuyudan çıkarıldı.

Yeşilkent Mahallesi'nde besi çiftliği bulunan Yakup Baş, 10 gün önce Başakşehir Şahintepe Mahallesi'nin kırsal kesiminde hayvanlarını otlatırken bir dananın kaybolduğunu fark etti. Yapılan tüm aramalara rağmen dana bulunamadı. Aradan geçen 10 günün ardından Tahtakale Mahallesinde, kaybolduğu yerden 8 kilometre mesafede bir kuyuda bulundu. Olay yerine gelen Baş ve ailesi danayı kuyudan çıkaramayacaklarını anlayınca Avcılar Belediyesi'nden yardım istedi. Dana, düştüğü kuyudan bir iş makinesi yardımıyla çıkarıldı.

Baş, "Düvemizi sonunda bulduk. Belediyeyi aradık bir telefonumuzla geldiler" dedi.

Denizköşkler Mahallesi Kartal Sokak'ta ise bir evin balkonunda sıkışan güvercin itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı.

Görüntü Dökümü:

-------------------

-Dananın iş makinasıyla çıkarılması

-Yakup Baş'ın açıklaması

-Güvercinin kurtarılması

-Genel ve detay görüntüler

============================

10- KÜÇÜKÇEKMECE'DE MOTOSİKLETTE ÇIKAN YANGIN ELEKTRİK DİREĞİNE SIÇRADI

Oğuzhan UYSAL / İSTANBUL, (DHA)- Küçükçekmece'de motosiklette çıkan yangın elektrik direğine sıçradı, elektrik hattında patlamalar meydana geldi. Elektrik direğindeki patlamaları çevredekiler cep telefonu kamerasıyla görüntüledi.

Yangın, dün gece saatlerinde İstasyon Mahallesi 1. Genç Osman Sokakta meydana geldi. Park halindeki motosiklette bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Yangının büyümesiyle beraber alevler yakınındaki elektrik direğine sıçradı. Daha sonra elektrik hattında patlamalar yaşandı. Çevredeki vatandaşlar patlamalar nedeniyle kaçtı. İhbar üzerine olay yerine itfaiye ekipleri sevk edildi. İtfaiyenin müdahalesi sonrasında yangın kontrol altına alındı. Elektrik hattında meydana gelen patlamaları ise cep telefonu kamerasıyla görüntülendi.

Görüntü dökümü

-------------------

-Elektrik direğinde meydana gelen patlamalar cep telefonu görüntüsü

-İtfaiye ekiplerinin müdahalesi

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber