Geri Dön
İstanbul DHA İSTANBUL BÜLTENİ - 2

DHA İSTANBUL BÜLTENİ - 2

DHA İSTANBUL BÜLTENİ - 2

DHA İSTANBUL BÜLTENİ - 2

1- ERDOĞAN'DAN AKARYAKIT İSTASYONU ZİYARETİ

Altan ÇİMEN - Ömer HASAR / İSTANBUL - (DHA)- CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Üsküdar'da bulunan bir akaryakıt istasyonuna uğrayarak çalışanlarla sohbet etti.

Erdoğan öğle saatlerinde Kısıklı'da bulunan konutundan çıktı. Vahdettin Köşkü'ne ilerleyen Erdoğan'ın konvoyu Kirazlıtepe mahallesinde bulunan bir akaryakıt istasyonuna uğradı. Erdoğan makam aracından inerek çalışanlar ve vatandaşlarla sohbet etti. Erdoğan vatandaşlarla fotoğraf da çektirdi. Bir süre burada kalan Erdoğan daha sonra Vahdettin Köşkü'ne hareket etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan güzergahı boyunca çocuklara da oyuncak hediye etti.

Görüntü dökümü:

-----------

-Akaryakıt İstasyonu ziyareti detayları

-Çocuklara oyuncak hediye etme detay görüntüleri

==============================

2- CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI YILMAZ: KAMU TASARRUFLARININ ÇOK ÇOK ÖNEMLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ

Mikail BIYIKLI-Erdi DEMİR / BÜKREŞ, (DHA)- CUMHURBAŞKANI Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kalyon Holding'in yapımını üstlendiği Romanya'nın Karadeniz kıyısı - Podişor Doğal Gaz Boru Hattı projesinde, boru indirme töreni sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kamuda tasarruf tutarlarının sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, "Maliye politikası kısmında kamu tasarruflarının çok çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Şimdi tek tek maddelere girmemiz doğru olmaz diye düşünüyorum. Çünkü bu değerlendirme, teknik çalışma süreci devam ediyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kalyon Holding'in yapımını üstlendiği Romanya'nın Karadeniz kıyısı - Podişor Doğal Gaz Boru Hattı projesinde, boru indirme törenine katıldı. Törene Yılmaz'ın yanı sıra Romanya Başbakan Yardımcısı Marian Neacşu, Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, Kalyon İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Murathan Kalyoncu, SNTGN Transgaz Genel Müdürü Ion Sterian ve Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekilli Lütfi Elvan katıldı. Törenin ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"KAMU TASARRUFU ÖNEMLİ, TÜRKİYE BİR TARAFTAN DEPREM YÜKÜYLE KARŞI KARŞIYA OLAN BİR ÜLKE"

Bir gazetecinin kamuda tasarruf tutarları için ilerideki planlarının sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Bu konularda bir taraftan Maliye ve Hazine Bakanlığımızın yaptığı bir çalışma var çeşitli tedbirler noktasında. Diğer taraftan da Strateji Bütçe Başkanlığımızın yaptığı geniş kapsamlı bir çalışma var. Bu ikisini konsolide ediyoruz ve yakın bir gelecekte olgunlaştıracağız. Tabii Cumhurbaşkanımızın onayına sunulacak bütün bu maddeler. İşin ana fikri şu; Gereksiz harcamaları azaltmak, var olanın da verimliliği arttırmak. Nasıl arttırılacak verimlilik? Odaklanarak daha fazla öncelikler, odaklanma suretiyle bugünkü şartlar altında Türkiye'nin bugünkü ihtiyaçları düşünülerek harcamaların odaklanması, verimliliğinin arttırılması, bir yandan da geçmişte belki gerekli olabilirdi ama şu anda anlamını kaybetmiş birtakım kalemlerin tespit edilerek bunlar da azaltmaya gidilmesi. Kamu tasarrufu önemli Türkiye bir taraftan deprem yüküyle karşı karşıya olan bir ülke. Geçen yıl biliyorsunuz 900 milyar liranın üzerinde depreme harcama yapıldı. Bu yıl da bütçemizde bir trilyon 28 milyar sadece deprem bölgesi için harcama öngörüyoruz. Bunları yaparken makro istikrarımızı korumak açısından bütçe açıklarını belli bir seviyede tutmak durumundayız. Her zaman söylüyoruz. Programımız 3 ayaklı bir program. Bir taraftan para politikası var. Bir taraftan maliye politikası, diğer taraftan yapısal reformlar. İşte maliye politikası kısmında kamu tasarruflarının çok çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Şimdi tek tek maddelere girmemiz doğru olmaz diye düşünüyorum. Çünkü bu değerlendirme, teknik çalışma süreci devam ediyor. Tamamlandığında zaten bunlar kamuoyuyla paylaşılmış olacaktır" dedi.

"ÜLKEMİZİN BİRİNCİ ÖNCELİĞİ ENFLASYONU DÜŞÜRMEK"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, "Kamuoyunun bu anlamdaki beklentilerine, kamuoyunun düşüncelerini de elbette bu dönemde azami bir dikkat gösterilecektir. Kamu elbette görevini yapmalı. Kamu millete hizmet etmek için var. Devlet millete hizmet etmek için var. Bu görevini en etkin en verimli şekilde yapmalı ama bunu yaparken gereksiz harcamaları da olabildiğince azaltarak hem bütçe dengemizi daha sağlıklı yere taşıma hem de bu makro hedeflerimize özellikle de enflasyonu düşürme hedefimize katkıda bulunma amacını taşıyoruz. Ülkemizin birinci önceliği enflasyonu düşürmek. Dolayısıyla bu konuda çok yönlü bir şekilde yaklaşıyoruz. Bu sadece para politikasıyla düşünülmemesi gereken bir alan. Maliye politikasının da para politikasını daha fazla destek olduğu, yapısal reformlarla yine verimliliğin, rekabet gücünün arttırıldığı bir programımız var. Bütün bunların sonunda da enflasyonun düştüğü dengelerin daha sağlıklı hale geldiği bir ortamda kalıcı bir şekilde sosyal refahı arttırmak istiyoruz. En genel amacımız da bu. Bunu yapmak için koordineli bir şekilde bir ekip ruhu içinde bütün kurumlarımızın katkısıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı.

Görüntü Dökümü

------------------

-Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan detay

-Törenin sonundan detay

-Cevdet Yılmaz röp

-Genel detaylar

=============================

3- BAKAN KACIR: HER YIL 300'DEN FAZLA TEKNOLOJİ GİRİŞİMCİSİNE 900 BİN LİRA DESTEK OLUYORUZ

Devran GÜNDÜZ- Fırat ALKIZ / İSTANBUL, (DHA)- Haliç Kongre Merkezi'ndeki SDN Summit etkinliğine katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Şu an Türkiye'nin herhangi bir yerinde bir girişimci yola çıkarken eş zamanlı olarak kendisine sunulan 100'e yakın kuluçka ve hızlandırma programından birini seçip başvuru yapabilir. Her yıl 300'den fazla teknoloji girişimcisine 900 bin lira destek oluyoruz, sadece yüzde 3 hisse karşılığında. Ben gerçekten genç kardeşlerimin girişimciliği, kariyer yolculuklarında önemli bir alternatif olarak görmelerini arzu ederim" dedi.

27-28 tarihlerinde devam edecek olan teknoloji etkinliği SDN Summit Haliç Kongre Merkezi'nde başladı. Etkinlikte; Shiftdelete.Net kurucusu Hakkı Alkan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile söyleşi gerçekleştirdi.

"GENÇLER KENDİLERİNİ GELECEĞE TAŞIYACAK İMKANLAR BULACAK"

Yapay zekada birkaç unsur olduğunu söyleyen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Birincisi insan kaynağı. Nihayetinde bu teknolojileri geliştirecek olan da kullanacak olan da insanlar. Biz bu alanda şimdiye kadar hem TÜBİTAK'ın destekleriyle hem bakanlığımızın AR-GE teşvikleriyle büyük bir ekosistem inşa ettiğimizi değerlendiriyoruz. Türkiye'nin hali hazırda 102 teknoparkı var. Bu teknoparklarda on binden fazla inovasyon ve araştırma geliştirme yapan şirket var ve bunların 2 bin 300 kadarı takip ettiğimiz, izlediğimiz üzere yapay zeka ilintili işler yapıyorlar. Aynı zamanda bin 600'den fazla AR-GE ve tasarım merkezimizin 203'ü de yine yapay zekayla bağlantılı işler yapmaya devam ediyorlar. TÜBİTAK 22 yıla yakın zamandır bu konuda önemli destekler verdi. Bugüne dek 3 bin 800 projeyle, 2 bin 300 bilim insanına, bugünkü değerlerle 14 milyar lira kaynağı, yapay zeka alanındaki çalışmalar için sundu. Bütün bunlar Türkiye'nin yapay zeka teknolojilerini geliştirme kapasitesini yükseltmiş oldu. Tabii kullanıcı tarafını da önemsiyoruz. Arzu ediyoruz ki toplumun geniş kesimleri bütün yenilikçi teknolojilere en hızlı şekilde adapte olsunlar. Onun için önümüzdeki dönemde yeni işlerle yapacağız. Önümüzdeki dönemde yapay zeka uygulamalarını etkin bir şekilde kullanabilen, onlardan değer yaratacak işleri pratik şekilde yapabilen bir iş gücünün çok avantajlı olacağını düşünüyoruz. Burada ev kadınları, gençler yeni fırsatlar elde edebilirler. Hem gelir elde etme imkanı bulabilirler, hem de kendilerini geleceğe taşıyacak yeni işler kurma imkanı bulabilirler" dedi.

"GİRİŞİMCİ ADAYLARIN FONLANMASI KONUSUNDA ÇOK SAYIDA PROGRAM UYGULUYORUZ"

Bakan Kacır, "Avrupa Yüksek Başarımlı Bilgisayar Ortaklığı'na dahil olduk. İspanya'da kurulan dünyanın en büyük 8'inci süper bilgisayarının Türkiye olarak ortağıyız. Özellikle fikir aşamasındaki girişimci adayların fonlanması ve desteklenmesi konusunda kamu olarak çok sayıda program uyguluyoruz. 10 binden fazla teknoloji girişimi var. Bu 10 binin 2 bin 500'e yakını da kuluçka girişimleri. Dev bir ekosistem inşa etmişiz. Şu an Türkiye'nin herhangi bir yerinde bir girişimci yola çıkarken eş zamanlı olarak kendisine sunulan 100'e yakın kuluçka ve hızlandırma programından birini seçip başvuru yapabilir. Her yıl 300'den fazla teknoloji girişimcisine 900 bin lira destek oluyoruz, sadece yüzde 3 hisse karşılığında. Ben gerçekten genç kardeşlerimin girişimciliği, kariyer yolculuklarında önemli bir alternatif olarak görmelerini arzu ederim" şeklinde konuştu.

2030 yılı için hedeflerinin olduğunu belirten Bakan Kacır, "100 bin tekno girişim Türkiye'den doğacak, bunların en az 100'ü milyar dolar değeri aşacak ve 'unicorn', bizim değimimizle 'Turkcorn' olacak. KOSKEB şehir şehir gezecek ve girişimci seçmelerine başlayacak. Anadolu'nun tüm şehirlerinden yeni girişimciler çıkması için sahada daha görünür olacak, daha aktif şekilde genç ve kadın girişimcilerle buluşacak. Bunu da ilk kez açıklamış oldum" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE ASLINDA VERİ YÖNETİMİ KONUSUNDA ÇOK İDDİALI BİR ÜLKE"

Yeni bir projeyi duyuran Kacır "T3 Vakfı'ndaki arkadaşlarımızın da öncülük ettiği bir AI'LE projesi. Onlar Türkçe büyük dil modeli geliştirme konusunda çok iddialı bir çalışma yürütüyorlar. Ben de ara ara kendilerinden gelişmeleri dinlemenin mutluluğunu yaşıyorum. Tabii burada teknolojik altyapı, dijital altyapı da çok önemli. Evet. Biz bunun için hem Türkiye'deki kapasiteyi arttırıyoruz. Hem de uluslararası ortaklıklar yapıyoruz. Türkiye'de biliyorsunuz Truba, TÜBİTAK bünyesinde. Bu alanda çalışan geliştiricilere hizmet sunan bir altyapı. Ve turnuvada şimdi kapasitemizi beş misline çıkarıyoruz. Böylelikle yapay zeka geliştiricileri Türkiye'deki süper bilgisayarlardan etkin şekilde faydalanma imkanına sahip olacaklar. Aynı zamanda Avrupa yüksek başarılı bilgisayar ortaklığına dahil olduk. İspanya'da Barcelona'da kurulan dünyanın en büyük sekizinci süper bilgisayarının Türkiye olarak ortağıyız. Bu da 380 binin üzerinde dizüstü bilgisayar kapasitesine sahip bir altyapı. Bütün bu imkanlar aslında Türkiye'deki yapay zeka geliştiricilerinin dünyayla yarışta en önde olabilmelerini sağlamak adına sürdürdüğümüz çalışmalar. Bir de veri meselesi var. Burada kamu olarak çok iyiyiz. Türkiye aslında veri yönetimi konusunda çok iddialı bir ülke. Türkiye'nin sahip olduğu sağlıkta dijital dönüşüm altyapısı ve veri yönetişimi altyapısı dünyada zannediyorum çok az ülkede vardır. e-Devlet'te şimdi 7 binden fazla hizmeti vatandaşlarımıza sunuyoruz. Önümüzdeki dönemde hem geliştiricilerin hem kullanıcıların yararına sunmayı amaçlıyoruz. TÜBİTAK Ulusal Yapay Zeka Enstitüsü kurduk. Bu enstitü ile hem özel sektörün kendi arasında ve üniversitelerde sürdürdüğü iş birliklerini destekliyoruz hem de kamunun büyük verisini, yapay zeka geliştiricileri açarak tabii ki etik kurallar çerçevesinde, kişisel veri koruma kurallarımız çerçevesinde, açarak yapay zeka geliştiricilerin çok daha hızlı mesafe katetmesini sağlıyoruz. Malumunuz özellikle sağlık gibi alanlarda yapay zekadan insanlık çok iyi neticeler beliriyor. Teşhis, tedavi, ilaç geliştirme konusunda da yapay zekanın beraberinde getireceği büyük fırsatlar var ve inanıyorum ki Türkiye'nin veri altyapısı bu fırsatlar ortaya çıktıkça Türkiye'nin dünyanın pek çok ülkesinden çok daha önemli olmasını sağlıyor olacak" dedi.

"TEKNOPARKLARIMIZIN SAYISI 102'Yİ BULDU"

Türkiye olarak dünyanın pek çok ülkesinden daha farklı bir yol izlediklerini söyleyen Kacır, "Sadece varlıklı ailelerin çocuklarını değil, toplumun tüm kesimlerinin girişimci olma imkanını bir fırsat eşitliği anlayışıyla ortaya çıkarma konusunda daha güçlü bir irade sahibiyiz. Bu anlayışla Türkiye'de aslında tohum öncesi diyebileceğimiz, fikir aşamasındaki fonlamanın yüzde doksandan fazlasını kamu olarak bizler TÜBİTAK gibi KOSGEB gibi kurumlarımızla el ele yapıyoruz. Türkiye'nin tüm şehirlerinde 140'a yakın deney yap teknoloji atölyesi kurduk. Hakkâri'de bizim 160'dan fazla özel yetenekli öğrencimiz var. Daha 11 yaşından itibaren robotik yapıyorlar. Kodlama, siber güvenlik, yapay zeka gibi bu uygulamalı, yaparak öğrenme esaslı takım çalışması esaslı eğitimlere dahil oluyorlar. Trabzon'da, Edirne'de, Antalya'da, Türkiye'nin dört bir yanında kamu öncülüğünde bu inisiyatifi geliştiriyoruz. Teknoparklarımızın sayısını muazzam şekilde arttırdık. Türkiye'de Teknopark sayısı şu anda 102. Türkiye'de birçok noktada araç şarj noktası var ve bayram döneminde şarj cihaz kullanımında rekor kullanım oldu. 81 noktanın tümünde şarj cihaz noktasını yaygınlaştırdık. TOGG üretiminin bunda etkisi büyük" diye konuştu. Söyleşinin ardından Bakan Kacır'a hediye takdim edildi ve ardından fotoğraf çekildi.

Görüntü Dökümü:

---------------------

-SDN Summit ekinliği genel detaylar

-Bakan Kacır söyleşi

-Bakan'a hediye takdimi ve fotoğraf çekimi

==============================

4- DENİZ TAKSİ İLE KANO ÇARPIŞTI : 2 KADIN YARALI

Murat KORKMAZ - İSTANBUL DHA - KALAMIŞ açıklarında deniz taksi ile kanonun çarpışması sonucu 2 kişi yaralanrdı

Olay Kınalıada Kalamış arasında saat 11.00 sıralarında gerçekleşti. Deniz taksi ile İranlı 2 kadının bulunduğu kano çarpıştı.

Çarpışmanın etkisi ile kano parçalanırken iki kadın denize düştü. Yaralanan iki kadın DAK/SAR ekipleri tarafındar kurtarılarak kıyıya getirildi. Kadınlar buradan ambulansla hastaneye kaldırıldı. Deniz taksinin ifadesinin alınmak üzere polis merkezine götürüldüğü öğrenildi.

Görüntü Dökümü

----------

-Yaralıların fotoğrafı

-DAK/SAR'dan Murat Kaya'nın açıklaması

-Detaylar

=============================

5- FATİH'TE SEVGİLİSİNİ KÜFÜR ETTİĞİ İDDİASIYLA ÖLDÜRDÜ

Ahmet YEŞİLMEN- Uğur ŞAHİN- Utku Can SÖNMEZ / İSTANBUL, (DHA)- FATİH'te Zehra Taşkın (51) birlikte yaşadığı sevgilisi Fırat Kalburcuoğlu'nu (45) kendisine küfür ettiği iddiasıyla öldürdü. Gözaltına alınan Zehra Taşkın, çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı.

Olay, önceki gece saatlerinde Fatih Seyyid Ömer Mahallesi'nde meydana geldi. Zehra Taşkın ile Fırat Kalburcuoğlu beraber yaşadıkları evde tartışmaya başladı. İddiaya göre daha sonra dışarı çıkan ikili dışarıda da tartışmaya devam ettikleri sırada Kalburcuoğlu, Taşkın'a küfretti. Küfrün ardından Taşkın, Kalburcuoğlu'nu vücudunun çeşitli yerlerinden bıçakladı. İhbar üzerine olay yerine gelen sağlık ekipleri Kalburcuoğlu'nu hastaneye kaldırdı. Ağır yaralanan adam burada yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybederken polis ekipleri Taşkın'ı gözaltına aldı. Emniyetteki ifadesinin ardından adliyeye sevk edilen Zehra Taşkın tutuklandı.

Mahalle esnafından Hasan Ergin, "Dün akşam polis ve ambulans geldi. Duyduğuma göre bir kadın bir erkeği bıçaklamış. Ambulans hastaneye kaldırdı. Hastanede öldüğünü söylediler. Birebir görmedim dükkandaydım çıkamadım" dedi.

Görüntü Dökümü:

----------------

-Ölen adamın fotoğrafları

-Zehra Taşkın'ın fotoğrafı

-Olay yerinde cep telefonu görüntüler

-Adamın başında ağlayanlar

-Adamın ambulansa taşınması

-Kadının gözaltına alınması

-Olay yerinden detaylar

-Esnaf röp

-Olay yerinden detaylar

-Fırat Kalburcuoğlu'nun öldürüldüğü bıçağın fotoğrafı

-Genel ve detaylar

=============================

6- KÜÇÜKÇEKMECE'DE BIÇAKLI SALDIRGAN BACAĞINDAN VURULARAK YAKALANDI

- O anlar kamerada

Burak EMEK - İstanbul DHA - Küçükçekmece'de çevredekileri tehdit edip iki kişiyi de bıçaklayan saldırganı polis bacağından vurarak gözaltına aldı. O anlar kameraya yansıdı.

Olay dün sabah saatlerinde İkitelli Mehmet Akif Mahallesi'nde meydana geldi. 35 yaşındaki Süleyman Göv elindeki bıçakla çevredekileri tehdit ederek ilerledi. Göv, Ercan Özer ve Suriyeli El Muhammed Hayrullah'ı bıçakladı. Çok sayıda ihbar üzerine olay yerine polis ekibi sevk edildi. Polis, elinde bıçak bulunan Süleyman Göv'e teslim olması yönünde uyarıda bulundu. Göv, polis ekiplerinin ihtarına karşı elindeki bıçağı bırakmadı. Polis memurunun üzerine doğru gelen Göv bacağından vuruldu. Yaralanan Göv ambulansla hastaneye kaldırılırken sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi. Süleyman Göv'ün daha önce 3 suç kaydının olduğu tespit edildi.

Bu arada Süleyman Göv 'ün Ercan Özer'i kolundan, El Muhammed Hayrullah'ı ise karnından bıçakladığı belirtildi. İki yaralının da durumunun iyi olduğu kaydedildi.

Görüntü Dökümü:

-------

-Elinde bıçak bulunan saldırgan

-Polisin ikna çabası

-Polisin saldırganı vurması

-Ambulansın gelişi

-Detaylar

===========================

7- İSTANBUL'DA İŞLETMELERE KDV DENETİMİ

Derya EVREN KORKMAZ- Uğur GÜLBOY / İSTANBUL, (DHA)- İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı, işletmelerde KDV denetimi gerçekleştirdi. Vergi Dairesi Başkanı Rıza Bilgiç'in de katıldığı denetimlerde işletmelerin pos cihazları, yazar kasaları ve ödeme aldıkları cihazlar kontrol edildi.

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı, Beşiktaş, Şişli, Fatih, Beyoğlu ve Kadıköy'de restoran, pastane, fırın, kafe ve eczane gibi işletmelerde denetim yaptı. 45 araç ve 200 gelir uzmanının katıldığı denetimlerde KDV oranlarına ilişkin tespitler, ödeme kaydedici cihazlar ve pos cihazı kontrolünün yanı sıra, iş yerinin kira olup olmadığı, iş yeri kiralarının bankalar vasıtasıyla ödenip ödenmediği, kayıt dışı işçi çalıştırılıp çalıştırılmadığı kontrol edildi. Denetimlere İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Rıza Bilgiç de katıldı. Bilgiç, ekipler alana çıkmadan önce basın açıklaması düzenledi.

IBAN İLE ÖDEMEDE DENETLENDİ

Bilgiç "Bu vergi denetimlerimizde KDV oranları, ödeme kaydedici cihaz ve POS cihazları denetimi, iş yerleri kiralıksa kira ödemeleri bankadan mı elden mi bankadansa dekont tespiti, POS cihazları işletmeye ait mi değil mi, işletmeye ait olmayan POS cihazları kullanılıyorsa bunların tespiti, kayıt dışı istihdam bulunması durumunda bunun tespiti ve IBAN numarasına ödeme alan işletmeler varsa bu numaraların tespiti, hesap numarasının işletmeye ait olup olmadığı konularının tespiti ile alakalı vergi denetimi gerçekleştireceğiz. Vergi dairesi Başkanlığı olarak vergi denetimlerinde en önemli amacımız kayıt dışılığı önlemektir" dedi.

"KAYIT DIŞILIĞINI ÖNLEMEK GAYRETİ İÇERİSİNDEYİZ"

Bilgiç, "Bu kapsamda özellikle KDV oranlarını yanlış uygulamak suretiyle yüksek oranda ürün teslim ettiği halde düşük KDV oranıyla fiş kesen belge düzenleyen işletmelerle alakalı denetimlerimiz artarak devam edecektir. Yaptığımız denetimlerde hem mükelleflerimize hem de vatandaşlarımıza vergi konusunda rehberlik etmeye hem de uyumlu olmayan mükelleflerimize cezai işlem uygulamak suretiyle kayıt dışılığını önlemek gayreti içerisindeyiz. Biz vatandaşlarımızdan yapmış oldukları alışverişlerde aldıkları ürün ve hizmetin belgeye intikal edip etmediğini tespit etmelerini ve bunu kontrol etmelerini istiyoruz. Aksi bir durumla karşılaşmaları halinde de gerek CİMER gerek VİMER vasıtasıyla bunları bizlere intikal ettirmeleri durumunda gerekli incelemeler ivedilikle yapılacaktır" ifadelerini kullandı.

Denetimin gün boyu süreceği öğrenildi.

Görüntü Dökümü

-------------------

-Ekiplerden görüntü

-Vergi Dairesi Başkanından görüntü

-Denetim araçlarından görüntü

-Araçların vergi dairesinden çıkışı

-Vergi Dairesi Başkanı Rıza Bilgiç konuşması

-Denetimler için işletmelere girilmesi

-Ekiplerin denetim yapması

-Vergi Dairesi Başkanının denetim yapması

-Denetimlerden detay görüntü

=========================

8- İSTANBUL'DA YARIN BU YOLLARA DİKKAT

Derya EVREN KORKMAZ/İSTANBUL, (DHA)- İstanbul'da yarın düzenlenecek 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu ve Türkiye İş Bankası 19. İstanbul Yarı Maratonu nedeniyle bazı yollar trafiğe kapatılacak. Valilik kapalı yollar konusunda uyarıda bulunu.

İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada, 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu nedeniyle kapatılacak yollar ve alternatif güzergah şöyle belirtildi:

"Beşiktaş meydan ile Zincirlikuyu D-100 güney katılım arası, Çatladıkapı ışıklardan Sultanahmet meydan arası; Üçler sokak ve buna bağlanan cadde ve sokaklar, Tavukhane sokak, Nakilbent sokak ve buna bağlanan cadde ve sokaklar, Aksakal Caddesi ve buna bağlanan cadde ve sokaklar kapalı olacak. Üsküdar'da Kısıklı Caddesi Altunizade köprü üzerinden D-100 karayolu güney yola katılım, Kuşbakışı Caddesi Petrol-İŞ önünden D-100 Karayolu güney katılım, Mahir İz Caddesi Altunizade köprü üzeri D-100 Karayolu güney yola katılım, Tophanelioğlu Caddesi D-100 karayolu güney yola katılım kapalı olacak. Kadıköy'de Uzunçayır O-1 Bağlantı Yolu Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Spor Kompleksi İle Uzunçayır Köprülü Kavşağı Kadıköy İstikameti, Taşköprü Caddesi, Fener Kalamış Caddesi, Ahmet Mithat Efendi Caddesi, Operatör Cemil Topuzlu Caddesi, Çetin Emeç Bulvarı, Bağdat Caddesi trafiğe kapalı olacak. Üsküdar istikametini kullanacak sürücüler Nuhkuyusu Caddesini kullanabilir. D-100 Karayolu üzerinden Kadıköy istikametini kullanacak sürücüler Göztepe Köprüsünü kullanabilir. Taşköprü Caddesi, Ahmet Mithat Efendi Caddesi, Ahmet Mithat Efendi Caddesi, Operatör Cemil Topuzlu Caddesi, Çetin Emeç Bulvarı, Bağdat Caddesi ve Turgut Özal bulvarını kullanacak sürücüler Fahrettin Kerim Gökay Caddesi ve D-100 Karayolunu kullanabilecekler. Büyükyalı Caddesinden gelen akım Turgut Özal Bulvarı istikametine yönlendirilecek. Saat 08.00 itibariyle 1.Tersane Caddesi, Karaköy Meydan Kemeraltı cadde kesişimi ile Refik Saydam Caddesi arası iki yönlü olarak araç trafiğine kapatılacak. Saat 09.00 itibariyle Dolmabahçe Caddesi, Dolmabahçe Gazhane Caddesi kesişimi ile Süleyman Seba Cadde arası Beşiktaş istikameti tek yönlü olarak araç trafiğine kapatılacak.

Beşiktaş Caddesi, Süleyman Seba Caddesi kesişimi ile Çırağan Cadde Arası Ortaköy istikameti tek yönlü olarak araç trafiğine kapatılacak. Çırağan Caddesi, Beşiktaş Caddesi kesişimi ile 07-032 nolu Palangalar Işıklar arası iki yönlü olarak araç trafiğine kapatılacak.

Muallim Naci Caddesi, 07-032 nolu Palangalar ışıklar kesişimi ile 07-036 nolu Kuruçeşme ışıklar arası iki yönlü olarak araç trafiğine kapatılacak. Arnavutköy Kuruçeşme Caddesi, 07-036 nolu Kuruçeşme ışıklar kesişimi ile 07-037 nolu Arnavutköy Korkmaz Yiğit ışıklar arası iki yönlü olarak araç trafiğine kapatılacak.

Bebek Arnavutköy Caddesi, 07-037 Nolu Arnavutköy Korkmaz Yiğit ışıklar kesişimi ile Vezir Köşkü Sokak arası Bebek istikameti tek yönlü olarak araç trafiğine kapatılacak.

Cevdet Paşa Caddesi, Vezir Köşkü Sokak kesişimi ile Aşiyan Yolu Sokak arası iki yönlü olarak araç trafiğine kapatılacak.

Yahya Kemal Caddesi, Aşiyan Yolu sokak kesişimi ile Arpacı Çeşmesi sokak arası iki yönlü olarak araç trafiğine kapatılacak. Baltalimanı Hisar Caddesi, Arpacı Çeşmesi sokak kesişimi ile Baltalimanı Çayır Cadde arası iki yönlü olarak araç trafiğine kapatılacak.

Sakıp Sabancı Caddesi, Baltalimanı Çayır Caddesi kesişimi ile Hekim Tahsin Sokak arası iki yönlü olarak araç trafiğine kapatılacak. Katar Caddesi, Hekim Tahsin Sokak kesişimi ile Büyükdere Cadde arası Büyükdere Cadde istikametine tek yönlü olarak araç trafiğine kapatılacak. Büyükdere Cadddesi, Eski Büyükdere Cadde kesişimi Aytekin Kotil varyant altı kesişimi ile Zincirlikuyu Balmumcu alt geçidi kavşak arası Beşiktaş istikameti tek yönlü olarak araç trafiğine kapatılacak.

D-100 Güney Sait Çiftçi bağlantı yolu Barbaros Bulvarı kesişimi itibari ile 15 Temmuz Şehitler Köprüsü Beşiktaş istikameti tek yönlü olarak araç trafiğine kapatılacak. Alternatif yollar olarak Meclisi Mebusan Caddesi, Kadırgalar Caddesi, Dolmabahçe Bomonti Tüneli, Bayıldım Caddesi, Barbaros Bulvarı Sarıyer İstikameti, Dereboyu Caddesi kullanılabilir"

TÜRKİYE İŞ BANKASI 19. İSTANBUL YARI MARATONU NEDENİYLE DE BAZI YOLLAR TRAFİĞE KAPATILACAK

İstanbul'da yarın Türkiye İş Bankası 19. İstanbul Yarı Maratonu da düzenlenecek. Maraton nedeniyle de İstanbul'da bazı yollar trafiğe kapatılacak. Valilikten yapılan açıklamada bu etkinlik için kapatılacak yollar şöyle belirtildi:

"Saat 02.00 ile etkinlik sonuna kadar sahil Kenndy Caddesi güney yol Samatya varyant ile Yenikapı etkinlik alanı arası, sahil Kenndy Caddesi Kuzey yol Namık Kemal Varyant dönüşleri trafiğe kapatılacak. Saat 04:30 etkinlik sonuna kadar trafiğe kapatılacak yollar: Ayvansaray Caddesi, Mürselpaşa caddesi, Abdulezelpaşa Caddesi, Ragıpgümüşpala Caddesi, Galata Köprüsü, Reşadiye Caddesi, Ankara Caddesi (Hamidiye Caddesi kavşağı ile Reşadiye Caddesi kavşağı arası ), Ankara Caddesi Ebu Suud Caddesi kavşaktan Sirkeci istikameti, sahil Kennedy Caddesi (Samatya varyant ile Sirkeci ışıklar arası), Namık Kemal Caddesi, sahil Kenndy Caddesine katılım Gazi Mustafa Kemal Paşa Caddesi, Sahil Kennedy Caddesi katılım, sahil Kenndy Caddesi kuzey yol Avrasya Tüneli Aksaray ayrımları ile Namık Kemal varyant arası Avrasya Tüneli acil çıkışları.

Ulaşım araçları için; Sirkeci arabalı vapur seferleri 06.00-13.30 arası durdurulması, tramvay seferleri Beyazıt ve Kabataş tramvay seferlerinin geliş-gidiş olarak 07.00-13.30 arası seferlerin durdurulması, parkur üzerinde bulunan otobüs durakları için İETT Genel Müdürlüğü'nün saat 07.00 itibari ile sefer düzenlememesi. Yukarıda belirtilen yollar çift yönlü olarak trafiğe kapatılacak. Bu belirtilen cadde ve sokaklara bağlantı noktalarına uygun cadde ve sokaklardan kapatılacaktır. Avrasya Tüneli Aksaray ayrımları ile Avrasya Tüneli acil çıkışları trafiğe kapatılacak. (Avrasya Tüneli transit yol Anadolu ve Avrupa yakası istikametlerine açık olarak kalacak.)

Namık Kemal Caddesi (Namık Kemal Caddesinden sahil Kennedy Caddesi istikameti trafiğe kapatılacak olup Yenikapı İDO arabalı vapur iskelesine geçişler Şehit Vefa Karakurdu üst geçitten sağlanacak.)

Gazi Mustafa Kemal Paşa Caddesi (Atatürk Bulvarı) sahil Kennedy Caddesi istikametine gelen trafik akımı varyant üzerinden geri döndürülecek. Samatya sahil güney yan yoldan gelen trafik akımı Samatya varyant üzerinden Zeytinburnu istikametine geri döndürülecek. Tersane caddesinden Galata Köprüsü istikametine gelen trafik akımı Beşiktaş istikametine, Kemeraltı caddesinden Galata Köprüsü'ne gelen trafik akımı ise Tersane caddesine yönlendirilecek.

Yavedut caddesinden Ayvansaray caddesi istikametine gelen trafik akımı Savaklar caddesine, Savaklar caddesinden Ayvansaray caddesi istikametine gelen trafik akımı Yavedut caddesine yönlendirilecek.

Atatürk bulvarından Eminönü ve Balat sahil yollarına katılan trafik akımı Atatürk (Unkapanı) köprüsü üzerinden Beyoğlu istikametine yönlendirilecek. Atatürk (Unkapanı) köprüsünden Balat ve Eminönü sahil yollarına katılan trafik akımı Atatürk Bulvarı üzerinden Kemerler istikametine yönlendirilecek.

Alternatif güzargahlar: Atatürk Bulvarı, Avrasya Tünel, Atatürk Köprüsü, Haliç Köprüsü, Vatan Caddesi, Millet Caddesi, Fevzipaşa Caddesi, D-100 Kuzey Güney yol, Türkeli Caddesi, Aksaray Caddesi, Namık Kemal Caddesi (İDO'ya gidiş geliş yapan araçlar), Orgeneral Nafız Gürman Caddesi, Kızılelma Caddesi, Onuncu Yıl Caddesi, Sahil Kennedy Caddesi Samatya güney yeni kapı etkinlik alanı dönüşleri, Sahil Kuzey Kennedy Caddesi Samatya çıkışlarından gidişli gelişli havuzlu kavşağa kadar, Küçük Langa Aralığı Caddesi"

============================

9- 14 DOKTOR VE 17 HEMŞİREYE 'YENİDOĞAN' GÖZALTISI

Oğuzhan UYSAL - İstanbul DHA - İSTANBUL ve Tekirdağ'da düzenlenen operasyonda, bebekleri özel hastanelerin yenidoğan servislerine naklederek ve burada usulsüzlükler yaparak haksız kazanç sağladığı öne sürülen aralarında 14 doktor ile 17 hemşirenin bulunduğu 41 kişi gözaltına alındı. Operasyon kapsamında 6 hastanede arama yapıldığı öğrenilirken 102 sayfa usulsüz tıbbi işlemlere ilişkin doküman ele geçirildi.

Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında aralarında doktor ve 112 Acil Çağrı Merkezi çalışanları bulunan şebekenin irtibatlı oldukları özel hastanelerin yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin tam kapasite çalışabileceği sayıda bebek yönlendirmeleri karşılığında yüklü miktarda menfaat sağladıkları belirlendi. Doktorlar Fırat S. ile İlker G'nin, irtibatlı oldukları 112 Acil Çağrı Merkezi çalışanlarıyla ortak hareket ettiği tespit edildi. Yeni doğan yoğun bakımlarında kalan her bebek hasta için SGK Başkanlığınca o özel hastaneye günlük 8 bin TL ödeme yapıldığı, bu sebeple özel hastanelerin 112 acil servisten kasıtlı olarak yönlendirdiği bebekleri iyileşmiş olsalar dahi SGK'nın ödeme yaptığı maksimum gün süresince hastane yoğun bakımında tutmaya devam ettiği tespit edildi.

DOKTORLARIN KİMLİĞİ KİRALANDI

Hastanelerin, yoğun bakım ünitelerinde 7/24 bulunması zorunlu doktor personeli, masraflardan kaçınmak için yoğun bakım ünitesinde bulundurmadığı, yalnızca resmi kayıtlarda isminin görünmesi için kimliğini kiraladığı doktorların evrakta ismini gösterdiği, ancak evrakta yoğun bakım ünitesinde görevli görünen doktorların HTS kayıtları incelendiğinde özellikle bebek hastaların durumları ağırlaştığı günlerde görev listesinde görünen doktorların bambaşka noktalarda oldukları belirlendi. Ayrıca yoğun bakım ünitelerinde hemşirelerin çalıştırıldığı, acil durumlarda telefonla hemşirelerin birbirlerine hangi müdahalede bulunmaları gerektiğini anlattıkları, yapılan denetimler esnasında ve ya hasta yakınları doktorla görüşmek istediğinde hemşirelerin kendilerini doktor olarak tanıttıkları tespit edildi.

6 HASTANEDE ARAMA YAPILDI

Soruşturma sürecinde elde edilen delillerin incelenmesi sonucunda toplam 300 şüpheli belirlenirken, hakkında somut delil elde edilen 41 kişi hakkında gözaltı kararı çıkartıldı. Bunun üzerine harekete geçen polis, İstanbul ve Tekirdağ'da eş zamanlı operasyonlar yaptı.

Operasyonda aralarında 14 doktor, 17 hemşire, 8 hastane görevlisinin de olduğu toplam 41 kişi yakalandı. Şüphelilerin ikamet ve iş yerlerindeki aramalarda 45 dijital materyal, muhtelif nitelikte hasta raporları ile belgelerine ve 55 kutu yenidoğan hasta ilacı ele geçirildi.

Operasyon kapsamında 6 hastanede arama yapıldığı öğrenilirken 102 sayfa usulsüz tıbbi işlemlere ilişkin doküman ele geçirildiği kaydedildi. Şüphelilerin "suç işlemek amacıyla örgüt kurma", "nitelikli dolandırıcılık", "kasten öldürmenin ihmali davranışlarla işlenmesi" ve "rüşvet" suçlarından emniyetteki işlemlerinin devam ettiği kaydedildi.

Görüntü Dökümü:

---------

-Operasyon ve gözaltılar

========================

10 - İSTANBUL'DA İŞ YERLERİNİ KURŞUNLAYAN ŞEBEKEYE "MAHZEN-33" OPERASYONU

İstanbul DHA - İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Mahzen-33" operasyonuyla çok sayıda iş yerini kurşunlayan 16 kişinin yakalandığını açıkladı.

Bakan Yerlikaya, operasyonun detaylarını sosyal medya hesabından paylaştı. Yerlikaya, "İstanbul'un Beşiktaş, Esenyurt, Sultangazi, Gaziosmanpaşa ve Pendik ilçelerinde düzenlenen "Mahzen-33ö operasyonlarında; Yağma, iş yeri kurşunlaması, çok sayıda silah bulundurmak, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, uyuşturucu imalatı ve ticareti, tehdit ve hakaret suçlarına karıştığı tespit edilen organize suç örgütü üyesi 16 şüpheli yakalandı. Halkımızın desteği ve duasıyla organize suç örgütlerinin kökünü kazıyacağız. Sokaklarımızda barınamayacaklar. Hepsini tek tek yakalayıp, adalete teslim edeceğiz" dedi.

Yerlikaya, "Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalarda İstanbul genelinde; 22.04.2024-26.04.2024 tarihleri arasında gerçekleştirilen operasyonlarda yakalanan 16 şüphelinin; Pendik ilçesinde 25.04.2024 tarihinde eylemde kullanacağı değerlendirilen patlayıcı mühimmat ile yakalandığı,

Beşiktaş ilçesinde iş insanının tehdit edilmesi eylemini yaptıkları, Esenyurt ilçesinde 22.04.2024 tarihinde gerçekleştirilen kıraathane, kafe, terzi, börekçi, araç ve ikamet kurşunlaması olmak üzere 7 ayrı işyeri kurşunlama eylemlerini gerçekleştirdikleri, Gaziosmanpaşa İlçesinde 24.04.2024 tarihinde kişiyi kaçırma, hürriyetinden yoksun kılma eylemini yaptıkları tespit edildi. Operasyonlar sonucu:1 adet el bombası,1 adet AK-47 uzun namlulu silah, 2 adet ruhsatsız tabanca, Muhtelif miktarda uyuşturucu madde ve 1 adet çalıntı motosiklete el konuldu. Operasyonları gerçekleştiren kahraman polislerimizi tebrik ediyorum. allah ayağınıza taş değdirmesin" ifadelerini kullandı.

Görüntü Dökümü:

--------

-Suç örgütünün eylemlerinden görüntü

-Operasyondan detaylar

=============================

11- YOLCU OTOBÜSÜNDE SEYİR HALİNDEYKEN ŞOFÖR DEĞİŞİMİ

Uğur ŞAHİN - İSTANBUL/(DHA) - ŞEHİRLERARASI yolcu otobüsünde şoförler seyir halindeyken yer değiştirdi.

İddiaya göre 15 Temmuz Demokrasi Otogarı'ndan, Gaziantep'e hareket eden özel bir firmaya ait otobüsün şoförleri seyir halindeyken yer değiştirdi. Saat 05.00 sıralarında Ankara'da gerçekleştiği öne sürülen değişim bir yolcu tarafından cep telefonuyla kaydedildi. Görüntülerde seyir halinde ayağa kalkan şoför ile yedek şoförün yer değiştirdiği sırada otobüsün sağa sola yalpaladığı görülüyor.

Görüntü Dökümü:

------------------

-Olay anı cep telefonu görüntüsü

==============================

12- ULUSLARARASI TIP ÖĞRENCİLERİ ARAŞTIRMALARI KONGRESİ CERRAHPAŞA TIP FAKÜLTESİ EV SAHİPLİĞİNDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Altan ÇİMEN - Ömer HASAR / İSTANBUL - (DHA) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve 2 gün sürecek Uluslararası Tıp Öğrencileri Araştırmaları Kongresi başladı. Bu yıl 17.'si düzenlenen kongrede Türkiye ve dünyanın çeşitli üniversitelerinden binin üzerinde tıp fakültesi öğrencisi, yurt içi ve yurt dışından tıp dünyasının önde gelen isimleri ile buluşma fırsatı yakaladı. Kongreyle ilgili konuşan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. İlker inanç Balkan, "Çok disiplinli bir kongre ve tek bir teması, tek bir konu yok. Nöroloji, immünoloji, cerrahi bilimler, öğrencilerin erişebildiği, hocaların kendi ilgi duyduğu alanlar, kendi eser verdiği alanlar ve tabii güncel tıbbi literatürün özellikle yoğunlaştığı alanlarda sunumlar oluyor "dedi.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Öğrenci Bilimsel Araştırma Kulübü'nün hazırladığı 17'nci Uluslararası Tıp Öğrencileri Araştırmaları Kongresi açılış töreni Ord. Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. 2 gün sürecek olan kongrede Türkiye'nin çeşitli Tıp Fakültelerinden gelen bin öğrenci, Harvard Üniversitesi başta olmak üzere dünyanın sayılı üniversitelerinden gelen konuk hocaların oturumlarına, çalıştay ve panellerine katılarak yapılan araştırmalar ve çalışmalar hakkında bilgi alıp kendi sunumlarını yaptılar. 27-28 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek kongre İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın'ın açılış konuşmasıyla başladı. Prof. Dr. Aydın konuşmasında, farklı ülkelerden binin üzerinde tıp fakültesi öğrencisi ve tıp alanında önde gelen bilim insanları ile bir arada olmaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, kongrenin tıp öğrencileri ve bilim insanları için ortak payda olan bilimsel konuları tartışmak, uluslararası temaslar oluşturmak ve dünyanın her yerinden iş arkadaşları ve hocalarla iyi ilişkiler inşa etmek için önemli bir fırsat olduğuna dikkat çekti.

Kongreyi uluslararası iş birliklerinin güçlendirilmesi açısından da önemli bir fırsat olarak gördüğünü ifade eden Rektör Aydın, "İki gün boyunca tıp alanındaki son gelişmelerin değerlendirileceği, deneyimlerin paylaşılacağı Kongre'de, ilerleyen dönemde yapılabilecek uluslararası iş birliklerinin de temelinin atılacağına inanıyorum. Kültürel çeşitliliğin ve akademik birikimin aktarılması konusunda katılımcılara önemli bir ortam sağlayan Uluslararası Tıp Öğrencileri Kongresi'nin çıktılarının ülkemiz, öğrencilerimiz ve tıp dünyası için hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

"GÜNCEL TIBBİ LİTERATÜRÜN ÖZELLİKLE YOĞUNLAŞTIĞI ALANLARDA SUNUMLAR YAPILIYOR"

17'ncisi düzenlenen konferansın, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğrencileri, Öğrenci Bilimsel Araştırmalar Kulübü tarafından gelenekselleşen bir program olduğunu söyleyen Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. İlker inanç Balkan, "Sunum dili İngilizce uluslararası katılımlı bir konferans. Yurt dışından beş konuşmacımız, yurt içinden farklı üniversiteler fakültelerden dört konuşmacımız var. Öğrenciler konuşmacılarımızın sunumlarından ayrı olarak kendi sunumlarını yapıyorlar. Hem sözlü sunular var hem poster sunumları var. Bunların değerlendirildiği bir jürimiz var. Jüri evleri tarafından değerlendirilerek kongrenin en iyi sunumları da seçilmiş oluyor. Konferansımız 2 gün sürüyor, bu sabah başladı. Yarın öğleden sonra tamamlanacak. Çok disiplinli bir kongre ve tek bir teması, tek bir konu yok. Nöroloji, immünoloji, cerrahi bilimler, öğrencilerin erişebildiği, hocaların kendi ilgi duyduğu alanlar, kendi eser verdiği alanlar ve tabii güncel tıbbi literatürün özellikle yoğunlaştığı alanlarda sunumlar oluyor. Biraz önce dinlediğimiz epilepsinin yoksullukla ilişkisini irdeleyen bir konuşmaydı. Londra'dan bir hocamız gelmişti. Gerçekten çok çarpıcı tespitleri vardı hocamızın. Yani epilepsi bir hastalık olarak biliyoruz ama aslında sağlığın çok boyutlu bir göstergesi, doğrudan beslenmeyle, enfeksiyonlarla ilişkisi var. Gerçekten yoksullaşan, gelir dağılımının adaletsizleştiği, pek çok insanın ayrımcılığa maruz kaldığı imkanların, olanakların, kaynakların adil dağıtılmadığı bir dünyada bu bilimsel bilginin üretilmesine ihtiyacımız var. Sadece bilimsel bilgi üretmek değil, bunu daha adil bir dünyanın hizmetine sunabilmek de bizim amaçlarımız arasında" ifadelerini kullandı.

"ÖĞRENCİLERİN YAŞAMLARINA YÖN VERECEK BİR UFUK OLMASI AÇISINDAN ÇOK DEĞERLİ"

Prof. Dr. Balkan, "Gerçekten öğrencilerimizin bu çalışması çok değerli. Hem bizim için hem de kendi yaşamlarına yön verecek bir ufuk olması açısından çok değerli. Umarız bin kadar öğrenci üstelik katılım ücreti ödeyerek geldiler. Bu kongrenin çıktıları bir bilimsel makale olarak da yayınlanacak. Bu onların ilk sunumları, ilk makale deneyimleri... Önümüzdeki yıllarda onları kürsülerdeki hocalarımız, bilimsel dergilerde araştırmacılarımız olarak görmeyi ümit ediyoruz. Bu kongre de buna vesile olursa ne mutlu bize" dedi.

Görüntü Dökümü:

---------------

-İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın'ın konuşması

-Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. İlker inanç Balkan Röportajı

-Kongreden genel ve detay görüntüler

==========================

13- AVCILAR'DA BALKONDA MAHSUR KALAN ANNE VE OĞLUNU İTFAİYE KURTARDI

İhsan DÖRTKARDEŞ / İSTANBUL, (DHA)- AVCILAR'da kapının kilitlenmesi üzerine balkonda mahsur kalan anne ve küçük oğlu, merdivenle diğer balkondan giren itfaiyeciler tarafından kurtarıldı.

Cihangir Mahallesi Şık Sokak'ta iki yaşındaki oğlu Muhammet ile birinci kattaki evlerinin balkonuna çıkan Sonia Çolak, kapının kapanması ve içerideki kilit mekanizmasının devreye girmesi üzerine mahsur kaldı. Dışarıda olan eşi eve geldi ancak, anahtarını yanına alamadığı için içeri giremedi. Eşi ve küçük oğlunu balkonda gören Abdullah Çolak, 112 Acil Çağrı Merkezi'ni arayarak yardım istedi. Sevk edilen itfaiye ekibindeki görevliler kadın ve çocuğunu kurtarmak için evdeki diğer balkona merdivenli araç ile ulaştı. İçeri giren görevliler balkon kapısını içeriden açınca Sonia ile oğlu Muhammet Çolak'ı kurtardı. Anne ve oğlu, balkon ve pencerelerden kurtarılmalarını izleyenlere el salladı ve görevlilere teşekkür etti.

Görüntü Dökümü:

------------------

-İtfaiye aracı ile evin balkonuna ulaşılırken

-Görevliler eve balkondan girerken

-Balkonda kurtarılmayı bekleyen anne ve oğlu

-İtfaiyeci balkon kapısını açarken

-Anne ve oğlu el sallarken

-Sokak ve binadan genel görüntüler

=============================

14- KAĞITHANE'DE İŞ YERİNDE YANGIN

Hasan YILDIRIM/İSTANBUL,(DHA) - KAĞITHANE'de 3 katlı iş yerinin ikinci katında bulunan tekstil makinelerinin alev alması nedeniyle yangın çıktı.

Yangın, Dr. Cemil Bengü Caddesi üzerinde bulunan 3 katlı iş yerinin ikinci katında saat 11.00 sıralarında çıktı. Edinilen bilgiye göre, tekstil iş yerindeki makinalardan henüz belirlenemeyen bir nedenle dumanlar yükselerek yanmaya başladı. Etrafın duman altında kalması nedeniyle çalışanlar ve üst katta bulunanlar kendilerini dışarıya attı. Haber verilmesi üzerine olay yerine itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen itfaiye ekibi yangına iki koldan müdahale ederek yangını kontrol altına aldı. Yangında ölen ya da yaralanan olmadı.

Görüntü Dökümü:

------------------

(Cep telefonu görüntüsü)

Yanan iş yerinden çıkan duman ve alevler

(Aktüel görüntü)

Yanan binadan görüntü

İtfaiye ekiplerinin yangına müdahalesi

Duman nedeniyle nefes almakta güçlük çekenler

Yangının söndürülmesi

Genel ve detaylar

============================

15- AVCILAR D-100 KARAYOLUNDA TRAFİKTE KALAN AMBULANSA MOTOKURYE YOL AÇTI

İhsan DÖRTKARDEŞ / İSTANBUL, (DHA)- AVCILAR D-100 Karayolunda hasta taşıyan bir ambulans trafik nedeniyle ilerlemekte zorlanınca bir motosikletli kurye yardım etti. Kuryenin insanları uyardığı ve yolun açılmasını sağladığı anlar cep telefonu kamerası ile kaydedildi.

Küçükçekmece'den Avcılar yönüne doğru seyir halinde olan ve aldığı hastayı hastaneye götürmeye çalışan ambulans trafikte kaldı. Ambulans bir süre siren çalmasına rağmen ilerleyemedi. Durumu fark eden bir motosikletli kurye devreye girerek, arasına girdiği araçların sürücülerini tek tek uyararak ambulansa yol vermelerini istedi. Motosikletli kuryenin uyarısı ile yolun bir tarafı ambulansın geçebilmesi için açıldı. Ambulans hızla hastaneye doğru ilerledi. Kuryenin insanları uyardığı ve yolun açılmasını sağladığı anlar ise cep telefonu kamerası ile görüntülendi.

Görüntü Dökümü:

-----------------

-Motosiklet D100 karayolunda ilerlerken

-Motosikletli kurye sürücüleri uyararak yolu açarken

-Yolu açan motosikletliden görüntüler

===========================

16- YILAN DEĞİL, KERTENKELE

Emin YEŞİL / İSTANBUL, (DHA)- İSTANBUL'da hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte yılana benzeyen oluklu kertenkele doğada daha sık görülmeye başladı. İnsanların yılana benzediği için korktuğu ve öldürdüğü kertenkelenin zararsız olduğunu vurgulayan Veteriner Hekim Volkan Altay, oluklu kertenkelelerin çiftçilere de büyük yararının bulunduğunu söyleyerek, "Bu konuda biraz dikkatli olursak, her gördüğümüz canlıya saldırmazsak hem onların hem de bizim hayatımız korunmuş olacak" dedi.

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte yılana benzeyen 'Oluklu kertenkele' doğada görülmeye başladı. Sultangazi Zübeyde Hanım Mahallesi'nde oluklu kertenkele gören vatandaşlar, yılan sanarak zarar vermek istedi. O anları da cep telefonu kamerası ile görüntülediler. Görüntülerin sosyal medyada yayılması üzerine Veteriner Hekim Volkan Altay konuyla ilgili uyarılarda bulundu.

Volkan Altay, videoda görülen ve zararsız olan bu kertenkelenin öldürülmemesi gerektiğini söyledi. Halk arasında 'kör yılan' olarak da bilinen oluklu kertenkelelerin yılana benzediği için şansız bir hayvan olduğunu belirten Altay, "Zaman zaman ısırmalar bile olsa zehirsiz bir canlı. Yılandan ayırt edilebilecek noktası aslında isminde de olan olukları. Çok dikkatli bakıldığında kafa yapısının da farklı olduğu görünür. Bu canlıların aslında bizim için özellikle çiftçiler için çok büyük faydaları var. Beslenme konusunda salyangozla, böceklerle besleniyor. Bu sayede aslında bizim yiyeceğimiz bitkileri koruyorlar. Bu konuda biraz dikkatli olursak, her gördüğümüz canlıya saldırmazsak hem onların hem de bizim hayatımız korunmuş olacak" dedi.

Görüntü Dökümü:

------------------

-Oluklu kertenkele görüntüsü

-Veteriner Hekim Volkan Altay'ın açıklaması

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber