Geri Dön
İstanbul DHA İSTANBUL BÜLTENİ - 2

DHA İSTANBUL BÜLTENİ - 2

DHA İSTANBUL BÜLTENİ - 2

DHA İSTANBUL BÜLTENİ - 2

1- BAŞAKŞEHİRDE İŞ YERİNDEKİ PATLAMA KAMERAYA YANSIDI; 1 YARALI - 3 (Aktüel görüntüyle geniş haber)

Özgür EREN - İSTANBUL DHA - BAŞAKŞEHİR’de iş yerinde patlama sonrası çıkan yangında bir kişi yaralandı. Yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürülürken patlama anı ve bir çalışanın koşarak kaçması saniye saniye güvenlik kamerasına yansıdı.

Patlama, Ziya Gökalp Mahallesi DERSAN Sanayi Siyesi D6 Blok'ta bulunan bir iş yerinde saat 10.00 sıralarında patlama oldu. Patlamanın ardından iş yerinde yangın çıktı. İçeride bulunan bir çalışan patlamanın ardından kendisini can havliyle dışarıya attı. Patlama sesini duyan çevredekiler durumu hemen polis, sağlık ve itfaiye ekiplerine bildirdi. Olay yerine gelen sağlık ekipleri yüzünde yanıklar oluşan kişiye ilk müdahaleyi olay yerinde yaptı.

İtfaiye ekipleri de yangını hemen müdahale ederek söndürdü. Yangından 1 kişi yaralanırken iş yerinde bulunan kimyasal maddeler itfaiye ekipleri tarafından iş yerinden çıkartıldı. Patlama anı ve iş yerinde çalışan bir kişinin can havliyle kendisini dışarıya atması güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı. Sitede esnaf olduğunu söyleyen bir kişi ‘’Bir anda dumanlar yükseldi, sesler çıktı. Dükkanın yandığını gördük. İçeride asitli, fermuar tarzı ürünler varmış içeride. Bir kişi yüzünden yara almıştı götürdüler. İlk başlarda patlama oldu. Camlar patladı, biz o sese çıktık. İtfaiye gelip olaya müdahale etti’’ diye konuştu. Yaralıya müdahale eden Mehmet Üresin ise, "Parlama oldu, ne olduğunu anlamadık. Arkadaş içeriye koştu. Arkadaşın eline yüzüne su çarptık. Sonra Arkadaş kendine geldi ama iş yerinde patlamalar devam etti. Kimyasal ile ilgili bir şeyler üretiyorlar ama ne üretildiğini bilmiyoruz.’’ dedi.

Görüntü Dökümü

---------------

-Güvenlik Kamerası

-Dükkanda patlama olması

-Yangın çıkması

-Bir çalışanın can havliyle kaçması

-Dumanların yükselmesi

-Cep Telefonu

-İş yerinden dumanların çıkması

-Aktüel

-İtfaiye ekiplerinden görüntü

-Sokaktan görüntü

-İş yerinden görüntü

-İtfaiye ekiplerinin çalışması

-Dışarıya çıkartılan kimyasal bidonlarından görüntü

-Yaralanan kişiden görüntü

-Olay yerinden genel ve yakın detaylar

-Olay yerinde röportajlar

==========

2- BÜYÜKÇEKMECE'DE KOMANDO BIÇAKLI DEHŞET: HİÇ TANIMADIĞI KİŞİYİ ALKOLLÜ OLDUĞU İÇİN ÖLDÜRMÜŞ (Ek bilgi ve fotoğrafla)

Ali AKSOYER/İSTANBUL,(DHA)- BÜYÜKÇEKMECE’de peşine takıldığı 50 yaşındaki Yıldıray Koç'u girdiği karanlık sokakta komando bıçağıyla öldüren şüpheli Azad Morkoyun yakalandı. Poliste suçunu itiraf eden Azad Morkoyun'un "Yolda zor yürüyen alkollü bir kişi gördüm. Daha önceden hiç tanımıyorum. Bu halinden dolayı ona sinirlendim. Olayı gerçekleştirdim" dediği öğrenildi. 20 yaşındaki saldırgan çıkarıldığı mahkemede tutuklanarak cezaevine gönderildi.

KARANLIK SOKAKTA ÖLDÜRÜLDÜ

Büyükçekmece, Ulus Mahallesinde 27 Nisan'da saat 21.00 sıralarında meydana gelen olayda Yıldıray Koç, sokakta ağır yaralı halde bulunarak hastaneye kaldırıldı. Yıldıray Koç, tüm çabalara rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Cinayet Büro Amirliği tarafından olayla ilgili başlatılan çalışmada Yıldıray Koç’un kardeşinin polise verdiği ifadede "Yıldıray, beni arayarak çok kötü olduğunu hemen yanına gitmemi istedi. Hemen yanına gittiğimde onu sokakta kanlar içinde bulduk. Hastaneye kaldırdık, ancak kurtulamadı. Eşinden bir süre önce ayrılmıştı. Ara sıra alkol alırdı" dediği öğrenildi.

SON ANLARINI GÜVENLİK KAMERALARI KAYDETTİ

Polis olay yerini gören güvenlik kameralarını incelediğinde katilin izini buldu. Güvenlik kamera görüntülerinde yolda sendeleyerek yürüyen Yıldıray Koç’un peşinden şüphelinin karanlık sokağa girdiği ve bir süre sonra koşarak uzaklaştığı görülüyor. Şüphelinin üzerinde beyaz ayakkabı, siyah kapüşonlu polar ve siyah eşofman olduğu da fark ediliyor. Polis bu görüntülerin izini sürerek kısa sürede şüphelinin kimliğini tespit etti.

"ALKOLLÜ OLDUĞU İÇİN ÖLDÜRDÜM"

Cinayet Büro Amirliği ekipleri olaydan 1 gün sonra şüpheliyi Büyükçekmece’de düzenlenen operasyonla gözaltına aldı. Şüpheli Asayiş Şube Müdürlüğünde sorguya alınırken, ifadesinde suçunu itiraf etti. Şüpheli Azad Morkoyun'un "Yolda alkollü olduğu için sendeleyerek güçlükle yürüyen bir kişi gördüm. Daha önceden hiç tanımıyorum. Bir süre onu takip ettim. Bu durumda olduğu için ona sinirlendim. Karanlık bir sokağa girdiğinde arkasından yaklaşarak onu bıçaklayarak cezalandırdım. Sonrasında oradan hemen kaçtım. Amacım öldürmek değildi yaralamaktı" dediği öğrenildi.

TUTUKLANDI

Cinayet Büro Amirliği tarafından olayda kullanılan komando bıçağı ve şüphelinin olay günü giydiği kıyafetler Azad Morkoyun’un gösterdiği yerde ele geçirildi. Şüpheli Azad Morkoyun işlemleri tamamlandıktan sonra çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Görüntü Dökümü

------

(Güvenlik kamerası)

- Yıldıray Koç'un cinayet öncesi sokaktaki görüntüleri

- Şüphelinin sokakta ilerlemesi

(Aktüel)

- Şüphelinin adliyeye sevki

- Öldürülen Yıldıray Koç'un fotoğrafı

- Cinayette kullanılan komando bıçağının fotoğrafı

===========

3- KÜÇÜKÇEKMECE'DE EDANUR'UN ÖLÜMÜNE NEDEN OLAN ÇUKUR KAPATILDI

Özgür EREN - İSTANBUL (DHA) KÜÇÜKÇEKMECE Menekşe Sahilinde 5 yaşındaki Edanur Gezer'in düşerek öldüğü çukur, İBB ekipleri tarafından toprak ile kapatıldı.

Küçükçekmece Menekşe Sahilinde 26 Nisan Cuma günü 5 yaşındaki Edanur Gezer ailesi ile piknikte su birikintisine düşüp hayatını kaybetmişti. Olaydan sonra oluşan çukur ve çevresi demir bariyerler ile kapatılmıştı. İBB ekipleri çukur ve çevresini toprak ile kapatarak olayın olduğu alanda temizlik çalışması başlattı. Ailenin o gün piknik için serdiği örtü ve gıda ile içeceklerin yerinde durduğu görüldü.

Görüntü Dökümü

------------

-Çukurun toprak ile kapatılması

-Olayın olduğu yerden detay görüntüler

-İBB ekiplerinin çalışması

-Genel ve yakın detaylar

-Havadan arşiv görüntü

===========

4- KILIÇDAROĞLU HAKKINDA 2 YIL 4 AYA KADAR HAPİS TALEBİ (Geniş haber)

Mikail BIYIKLI/İSTANBUL,(DHA) - ESKİ bakan Erdoğan Bayraktar'ı kastederek kullandığı sözler nedeniyle hakkında "Kamu görevlisine alenen hakaret" suçundan dava açılan eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında savcı mütalaasında 1 yıl 2 aydan 2 yıl 4 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti. Mahkeme mütalaaya karşı savunmaların hazırlanması için duruşmayı erteledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında, 17-25 Aralık sürecinde Erdoğan Bayraktar'a yönelik sözleri nedeniyle "Kamu görevlisine alenen hakaret" suçundan 1 yıl 2 aydan 2 yıl 4 aya kadar hapis istemiyle 2016 yılında dava açılmıştı. İstanbul 51. Asliye Ceza Mahkemesince 23 Şubat 2018'de yapılan ilk yargılamada Kılıçdaroğlu hakkındaki davanın düşürülmesine karar verilmişti. Ancak Bayraktar'ın bu kararı istinaf etmesi üzerine İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 23. Ceza Dairesi'ne gönderildi. Kararı değerlendiren üst mahkeme, 8 Nisan 2021 tarihinde verilen kararı bozarak, yerel mahkemeye geri göndermişti. Bugün İstanbul 51. Aslice Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya taraf avukatları katıldı.

SAVCI MÜTAALASINI AÇIKLADI

Duruşma savcısı mütalaasını açıkladı. Mütalaada, Erdoğan Bayraktar'ın şikayetinden vazgeçtiğine dair dilekçe verdiği, ancak sanığa isnat edilen eylemin Türk Ceza Kanunu kapsamında resen takip edilen suçlar kapsamında kaldığı ifade edildi. Kemal Kılıçdaroğlu'nun olay tarihinde basın mensuplarının bulunduğu bir ortamda şikayetçi Bayraktar'a yönelik sözleri aktarıldı. Mütalaada, Kılıçdaroğlu'nun kullandığı kelimenin farklı anlamlar teşkil ettiği anlatılarak, düşünce ve düşünceyi açıklama özgürlüğü kapsamında kalmadığı belirtildi.

KILIÇDAROĞLU'NA 2 YIL 4 AYA KADAR HAPİS İSTEMİ

Mütalaada, sanık Kemal Kılıçdaroğlu'nun "kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaretö suçundan 1 yıl 2 aydan 2 yıl 4 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi. Mahkeme, tarafların mütalaaya karşı savunma hazırlaması için duruşmayı erteledi.

=======

5- TAKSİ PLAKASI İLANIYLA TUZAK KURUP ÖLDÜRDÜ

Ali AKSOYER/İSTANBUL,(DHA) - ÇEKMEKÖY’de 40 yaşındaki Recep Dindi’nin sahte taksi plaka ilanı üzerinden iletişime geçtiği kişi tarafından gasbedilerek öldürüldüğü belirlendi.

OTOMOBİLİN İÇİNDE BULUNDU

Çekmeköy, Ekşioğlu mahallesinde 30 Nisan saat 16.00 sıralarında meydana gelen olayda Recep Dindi bir otomobilin içinde tabancayla vurulmuş olarak bulundu. Hastaneye kaldırılan Recep Dindi, tüm çabalara rağmen hayatını kaybetti.

GÜVENLİK KAMERA GÖRÜNTÜLERİNE ULAŞILDI

Cinayet Büro Amirliği tarafından olayla ilgili başlatılan soruşturmada öldürülen Recep Dindi’nin son olarak Muhammet A.K.(30) adlı kişiyle görüştüğünü tespit etti. Yapılan çalışmalarda ikilinin olay öncesinde buluştuğunu gösteren güvenlik kameralarına ulaştı.

POLİS CİNAYET PLANINI ORTAYA ÇIKARDI

Polis yaptığı çalışmada Muhammet A.K.’nin internet üzerinden sahte bir ticari plaka satış ilanı verdiği belirlendi. Bu ilana cevap veren Recep Dindi ile sözde pazarlık eden şüphelinin daha sonra satış için anlaştığı öğrenildi. Hazırladığı tuzak gereği, bir otomobil kiralayan Muhammet A.K.’nin, daha sonra Recep Dindi ile buluştuğu ardından içinde 1 milyon liralık ziynet eşyası bulunan çantayı gasbetmek için onu öldürdüğü tespit edildi.

CİNAYETİN ARDINDAN ALTIN DOLU ÇANTA VE SİLAHI GÖMMÜŞ

Cinayet Büro Amirliği ekipleri yaptıkları çalışmada şüpheli Muhammet A.K.’yi gözaltına aldı. İşlediği cinayeti itiraf eden şüphelinin gösterdiği yerde yapılan kazı çalışmasında olaydan sonra gömdüğü içinde ziynet eşyaları bulunan çanta ile olayda kullandığı silahta ele geçirildi.

CİNAYETİ DETAYLARI İLE ANLATTI

Asayiş Şube Müdürlüğünde sorgulanan şüphelinin ifadesinde kumar borcu olduğunu söyleyerek “Paraya ihtiyacım vardı. Borçlarımı ödeyecektim. Bir plan yapıp internet üzerinde sahte bir ilan verdim. Arayan kişiyle anlaştık. Birlikte satışa gidecektik. Yanında 1 milyon lira değerinde ziynet eşyası getireceğini biliyordum. Olay günü çantayı gasp etmeye çalışırken bana direnince onu vurdum. Daha sonra otomobilin içinde bırakarak kaçtım.ö dediği öğrenildi.

Poliste işlemleri tamamlanan şüpheli adliyeye sevk edildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

------

-Şüphelinin adliyeye sevki

-Şüpheli ile mağdurun buluşup otomobile bindikleri anlar güvenlik kamera görüntüsü

-Ziynet eşyaları ve silahın bulunması için yapılan kazı çalışması görüntüleri

===========

6- SULTANBEYLİ'DE EŞİNİ ÖLDÜREN KOCA YAKALANDI

Ali AKSOYER/İSTANBUL,(DHA) SULTANBEYLİ’de ayrı yaşadığı boşanma aşamasındaki eşi Hivda Temel'i aralarında yaşanan tartışmanın ardından boğarak öldüren Mehmet Temel (49) polis tarafından yakalandı. Temel'in şizofreni hastası olduğu belirlenirken, şüpheli çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Olay, Hasanpaşa mahallesinde 30 Nisan Perşembe günü saat 06.00 sıralarında meydana geldi. İhbar üzerine olay yerine giden polis ekipleri Hivda Temel’i (36) evinin kapısının önünde boğularak öldürülmüş halde buldu.Cinayet Büro Amirliği ekipleri tarafından başlatılan çalışmada Hivda Temel’in birkaç aydır çocuklarıyla, boşanma aşamasındaki eşinden ayrı yaşadığı belirledi.

Polis ekipleri genç kadının sabah işe gitmek için evden çıktığını bu sırada kapıda karşılaştığı eşiyle tartışma yaşadığını belirledi. Evde bulunan çocukların tartışmayı duyduğu, ancak korkarak kapıyı açmadıkları dayılarını arayarak olayı haber verdikleri de öğrenildi.Polis tarafından yapılan çalışma sonucu, şüpheli Mehmet Temel yakalandı. Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliğine getirilen şüpheli, poliste yapılan sorgusunda suçunu itiraf etti. Mehmet Temel'in çocuklarının babalarının şizofreni hastası olduğunu, tedavi gördüğünü, son zamanlarda ilaçlarını almadığını bildiklerini söylediği öğrenildi. İşlemleri tamamlanarak adliyeye sevk edilen şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Görüntü Dökümü

-----

-Şüphelinin adliyeye sevki

==========

7- KAĞITHANE'DE POLİS MEMURUNU ŞEHİT EDEN MOTOSİKLET SÜRÜCÜSÜNE MÜEBBET HAPİS İSTEMİ

Mikail BIYIKI/ İSTANBUL,(DHA)- KAĞITHANE'de denetim noktasında "dur" ihtarına uymayıp polis memuru Alp Efe Bekit'e çarparak ölümüne neden olduğu gerekçesiyle yargılanan motosiklet sürücüsü Osman Boyraz hakkında savcı mütalaasında müebbet hapsini istedi. Mahkeme heyeti sanık Boyraz'ın tutukluluk halinin devamına karar vererek mütalaaya karşı savunmaların hazırlanmasını için duruşmayı erteledi.

İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanık Osman Boyraz getirildi. Şikayetçi şehit polisin eşi Ezgi Bekit, annesi Hülya Bekit, babası Ali Nazif Bekit ve taraf avukatları katıldı.

SAVCI MÜTALAASINI AÇIKLADI

Duruşma savcısı mütalaasının hazır olduğunu belirterek mahkemeye sundu. Mütalaada, olay günü polis memuru Alp Efe Bekit'in Kağıthane'de İmrahor Caddesi üzerinde motosiklet uygulaması yaptığı anlatıldı. Cadde üzerinde seyir halinde olan motosiklet sürücüsü Osman Boyraz'ın standart dışı gürültü yaparak yolun sağ kısmından, yol üzerindeki polis memurlarının üzerine doğru geldiği aktarıldı. Polis memurlarının fark etmesi üzerine motosikletlinin yönünü değiştirdiği, kavşakta bekleyen resmi üniformalı polis memurlarının sanığın kaçma eğiliminde olduğunu fark ederek kavşağı kapatarak yüksek sesle 'dur' ikazında bulunmaya çalıştıkları aktarıldı.

YAVAŞLAMASI GEREKİRKEN HIZINI ARTIRMIŞ

Motosiklet sürücüsü sanığın yavaşlaması gerektiği halde hızını artırarak kavşağa süratle girdiği, yolun sol kısmında bulunan polis memuru Alp Efe Bekit'a çarparak yaralanmasına neden olduğu, hastaneye kaldırılan Bekit'in hayatını kaybettiği belirtildi.

ATK RAPORUNDA SANIK ASLİ KUSURLU

Mütalaada Adli Tıp Kurumu(ATK) raporuna da yer verildi. ATK raporunda Bekit'in iç organ ve büyük damar yaralanmasından gelişen iç kanama ile gelişen kompklasyonlar sonucu hayatını kaybettiği aktarıldı. Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesi'nden alınan raporda ise Osman Boyraz'ın asli kusurlu olduğu, Alp Efe Bekit'in ise kusursuz olduğu ifade edildi.

SANIĞA MÜEBBET HAPİS TALEBİ

Savcı mütalaasında Osman Boyraz'ın polis memuru Alp Efe Bekit'e çarparak ölümüne neden olduğunu belirterek eylemin olası kastla öldürme suçunu oluşturduğunu vurguladı. Savcı Osman Boyraz'ın "Kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle olası kastla öldürmeö suçundan müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti. Savcı sanık Boyraz'ın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini de istedi.

DURUŞMA SAVUNMALARIN HAZIRLANMASI İÇİN ERTELENDİ

Mahkeme heyeti sanık Osman Boyraz'ın tutukluluk halinin devamına karar vererek mütalaaya karşı savunma hazırlaması için duruşmayı erteledi.

İDDİANAME

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, 15 Temmuz saat 17.50 sıralarında Kağıthane Caddesi üzerinde şüphelinin sevk ve idaresindeki 34 HBS 283 plaka sayılı motosikletin standart dışı gürültülü bir egzoz ile yolun sağ kısmından yol üzerindeki resmi polis üniformalı görevlilere doğru geldiği, şüphelinin polis memurlarını fark etmesi üzerine yolun soluna doğru motosikletin yönünü değiştirdiği belirtildi. Kavşakta bekleyen sekiz resmi polis üniformalı görevlinin şüphelinin kaçma eğiliminde olduğunu fark ederek, kavşağı kapatmaya ve yüksek sesle 'Dur' ikazında bulunmaya çalıştıkları ancak şüphelinin motorun hızını daha da artırarak kavşağa süratle girip, yolun solunda bulunan polis memuru maktul Alp Efe Bekit'e bilerek ve isteyerek çarparak ölümüne neden olduğu anlatıldı. Şüpheli Osman Boyraz ifadesinde, ortalama hızının 70-80 kilometre hızla tek başına giderken araçları solladığını, bir anda Yunus üniformalı maktulü gördüğünü, yavaşlamak istediğini, ancak motorunun frenine sert basamadığını, bir anda gördüğü maktule motosikletiyle çarptığını söyledi. Boyraz'ın, çarpmanın etkisiyle motosikletle kendisinin de düştüğünü, sürüklendiğini, düşmenin etkisiyle kendisini kaybettiğini, tam olayı hatırlamadığını, polis memurlarının kendisini ambulansa bindirdiğini ve hastaneye gittiğini söylediği cümleler de iddianamede yer aldı. İddianamede, motosiklet kullanmak için ehliyeti olmadığını söyleyen şüphelinin Karayolları Trafik Kanunu'na göre kusurlu olduğu vurgulandı. Şüphelinin uygulama yapan polis ekiplerinden kaçmak amacıyla ilk etapta sol şeritten sağ şeride geçtiği sonrasında ise maktul olan polis memurunun 'Dur' ihtarını görmesine rağmen hızını arttırarak maktulün üzerine doğru motosikleti sürerek çarptığı ve öldürdüğü kaydedildi. Şüpheli Osman Boyraz'ın, "Kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsi talep edildi.

Görüntü Dökümü

----------------

Arşiv

===========

8- "KALP KRİZLERİNİN NEDENİ AŞILAR DEĞİL, HAVA KİRLİLİĞİ"

Özlem YURTÇU KARABULUT / İSTANBUL, (DHA) TÜRK Toraks Derneği, havada bulunan zararlı maddelerle ilgili araştırma yaptı.

Buna göre DSÖ kriterleri baz alındığında, Türkiye'de havası temiz şehir neredeyse yok. 2020-2022 yılları arasında, Kovid'in neden olduğu ölümlerden çok daha fazlası hava kirliliğine bağlı olarak gerçekleşti. Çalışmayı yürüten ekipten göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Merve Erçelik ile Dr. Öğretim Üyesi Sabri Serhan Olcay, son yıllarda artan genç yaşta kalp krizi vakalarının sanıldığı gibi aşılar değil, hava kirliliğinin vücutta yol açtığı zararlar nedeniyle gerçekleştiğini düşündüklerini kaydetti.

Türk Toraks Derneği'nin (TTD) KKTC'de gerçekleştirilen uluslararası katılımlı 27. yıllık kongresinde sağlığın en büyük düşmanı hava kirliliği ve iklim değişikliğine dikkat çekmek için ana tema 'İklime Ses Ol, Dünyaya Nefes' olarak belirlendi. Türkiye ve dünyadan bin 200'e yakın uzmanın katıldığı kongrede dikkat çeken sunumlardan biri de TTD Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu'nun, Türkiye'de hava kirliliği üzerine yaptığı araştırmanın verileri oldu. Çalışmayı yürüten ekipte yer alan, Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Dr. Öğretim Üyesi Merve Erçelik ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalından Dr. Öğretim Üyesi Sabri Serhan Olcay, hava kirliliğinin en önemli çevre ve halk sağlığı sorunlarından biri olduğuna dikkat çekti. Havada bulunan partikül maddelerin (PM) solunum riskleri nedeniyle havayı kirleten en tehlikeli unsurlar olduğunu kaydeden Dr. Olcay, havada en küçük boyuttaki maddeler olarak bilinen "PM 2.5" maruziyetine bağlı 30 yaş üzeri ölüm sayısının, sadece 2022 yılında 87 bini bulduğunu, bunun 40 bininin kalp damar hastalıkları, 18 bininin ise solunum yolu hastalıkları nedeniyle meydana geldiğini kaydetti. Her iki uzman da bu etkiler göz önüne alındığında, aslında görünmez pandeminin devam ettiğini vurguladı.

HAVADA ASILI TEHLİKE: PARTİKÜL MADDELER

Dr. Öğr. Üyesi Merve Erçelik, "Hava kirliliğinden bahsettiğimizde, bunun içerisinde partikül maddeler (PM) olarak nitrik oksit, sülfürdioksit, ozon gibi bileşikler sözkonusu. Partikül maddenin solunum yolu hastalıklarıyla ilişkilendirilmesi daha yüksek olduğu için biz burada partikül madde kirliliğini göstermek istedik. Partikül madde nedir diye bakacak olursak da bunlar, havada asılı olan katı ya da aerosol biçimindeki parçacık maddeleri olarak tanımlanabilir. Bu da PM 10 ve PM 2.5 arasındaki fark ise, bunların mikrometre olarak çapını temsil ediyor. Buna göre PM 10, üst hava yolları ve akciğerlere ulaşırken, PM 2.5, çok daha derin akciğer dokularına, hatta kana kadar ulaşıyor. Biz çalışmamızda hava kirliliği verilerini değerlendirirken Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) verilerini kullandık. DSÖ kriterlerine göre de sağlık açısından PM 10 için 15 mikrogram/metreküp değerini, 2.5 içinse, 5 mikrogram/metreküp değerini kullandık. Yani PM 10 için 15 mikrogram/metreküp üzerindeki tüm değerler, halk sağlığı için zararlı olduğuna kaar verildi" dedi.

"ÜLKEMİZDEKİ HER İL KİRLİ HAVA SOLUYOR"

Araştırmalarında 51 ilde PM 2.5 değerlerinin ölçümlerine ulaşabildiklerini de vurgulayan Dr. Erçelik, "Ölçülen her ilde DSÖ'nün limit değerinin üzerinde değer vardı. Tüm illlerde PM 10 ölçümü DSÖ'nün değerinin üzerindeydi. Üç büyük il için de bu geçerli. Üç büyük ilde de DSÖ limitlerinin 4 kat kadar üzerinde PM 10 kirliliği mevcuttu. Hem partikül madde 10 için hem de partikül madde 2.5 için ölçülen değerlerin hepsi DSÖ limit değerlerinin üzerinde. Yani ülkemizdeki her il kirli hava soluyor. Özellikle Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki Muş, Iğdır, Hakkari, tüm ülke içerisinde değeri en yüksek iller olarak ortaya çıktı. Bunun da o illerin biraz da coğrafi yapısına bağlı olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

"GÖRÜNMEZ PANDEMİ 3 YILDA 188 BİN CAN ALDI"

"Görünmez pandemi devam ediyor" diyen Dr. Erçelik, sözlerini şöyle sürdürdü: "DSÖ'nün AirQ Plus diye bir programı var. Bu program üzerinde biz, ülkemizdeki şehirlerin hava kirliliğini giriyoruz, illerimizin yüzölçümünü giriyoruz ve istatistik kurumundan aldığımız 30 yaş üzeri ölümleri giriyoruz. Ama bu ölümler içerisinde kazalar, yaralanmalar vb. nedenleri dışlıyoruz. Yani bunları dahil etmiyoruz verilere. 2020-2022 yılları arasında (3 yıllık periyot için) PM 2.5 nedeniyle gerçekleşen 30 yaş üzerindeki erken ölümleri bu şekilde hesapladık. Üstelik Kovid-19 ölümü verilerini de dışarıda bıraktık. Buna rağmen, yaralanmalar, zehirlenmeler gibi ölümleri de dışarıda bırakmamıza rağmen, gerçekleşen ölüm sayısı yani PM 2.5 maruziyetine bağlı erken ölüm sayısı yaklaşık 188 bin çıktı. Bu dönemdeki yani 2022 ve 2022 Aralık'ındaki Kovid ölümlerine baktığımızda, bu rakam yaklaşık 100 bin civarındaydı. Yani bu veriler bize diyor ki PM nedenli (hava kirliliğine bağlı) ölümler, Kovid ölümlerinden 1.8 kat daha fazlası. Hava kirliliği aslında sadece solunum sağlığımızı etkilemiyor. En çok kardiyovasküler sistem hastalıklarına yol açıyor. Yani geçirilen kalp krizlerinin sebebi aslında bu. Kalp damar sistemimiz, solunum, cilt deri sistemimiz, sindirim sistemimiz, üreme sağlığımız, çocukların sağlığı, tüm sistemleri etkiliyor ve pek çok hastalığın nedeni de bu."

SADECE 1 YILDA YAKLAŞIK 40 BİN KARDİYAK ÖLÜM

Dr. Öğr. Üyesi Sabri Serhan Olcay ise hava kirliliğinin inmeden kalp damar hastalıklarına, kalp krizine kadar pek çok ölümcül tabloya yol açabildiğini vurgulayarak şu bilgileri verdi: "Yaptığınız çalışmada 30 yaş üzerindeki ölümlerin ne kadarının hava kirliliğine bağlı olduğunu hesaplamaya çalıştık. Sadece 2022 yılında hava kirliliğine, yani PM 2.5 maruziyetine bağlı olarak 87 bin ölümün gerçekleştiğini hesapladık. Bu ölümler 30 yaş üzeri trafik kazaları ve diğer etkenler dışlanarak hesaplandı. Bunların yaklaşık 40 bini kardiyak yani kalp damar hastalıkları, yaklaşık 18 bini ise solunum hastalıklarına bağlı olarak gerçekleşmiş. Üstelik 2022 yılında hala Kovid etkilerini görmekteydik.Bu dönemde çevremizde görülen ani kalp krizleri ve buna bağlı ölümler sanki Kovid aşısına bağlıymış gibi düşünüldü ama gerçekleşen yaklaşık 40 bin kalp hastalıklarına bağlı ölümün asıl sebebinin hava kirliliği olduğunu düşünüyoruz. Hava kirliliği görünmez katil diyoruz ama görünür hale de geldiğini bazı zamanlarda görebiliyoruz. Soluduğumuz havanın kalitesini ölçen günlük bildiren uygulamalar var. Bunlara bakarak eğer kronik bir hastalığınız varsa, dışarı çıkmadan önce hava kalitesi ölçüm istasyonlarının verilerine bakarak, hava kalitesi düşükse en azından bir maske takarak ya da hava kirliliğinin çok yoğun olduğu zamanlarda dışarı çıkmayarak bundan korunabiliriz."

Görüntü Dökümü:

------

- Dr. Öğr. Üyesi Merve Erçelik ile röportaj

- Dr. Öğr. Üyesi Sabri Serhan Olcay ile röportaj

- Genel ve detay görüntüler

===========

9- 1 MAYIS GÖZALTILARI; 217 KİŞİDEN 182'Sİ SERBEST KALDI, 35 KİŞİ ADLİYEYE SEVK EDİLECEK

Derya EVREN KORKMAZ/İSTANBUL, (DHA) İSTANBUL'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Taksim'e yürümek isteyen ve polise saldırdıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 217 kişiden 182' si serbest kaldı. 35 kişi emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilecek.

İstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde polise saldırdıkları gerekçesiyle 217 kişi gözaltına alındı. İşlemleri için emniyete götürülen 217 kişiden 182'si serbest bırakıldı. Geri kalan 35 şüphelinin ise bugün işlemleri tamamlandıktan sonra adliyeye sevk edilmesi bekleniyor.

Görüntü Dökümü:

---------

-Olaylarla ilgili görüntüler

===========

10- İSTANBUL'DA 1 MAYIS EYLEMLERİNDE 217 GÖZALTI

İstanbul - İÇİŞLERİ Bakanı Ali Yerlikaya, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde izin verilmeyen alanlarda gösteri yapan ve polise karşı direnen İstanbul’da 217, Tunceli’de 4, Kahramanmaraş’ta 3 ve Aydın’da 2 olmak üzere toplam 226 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Bakan Yerlikaya, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada "1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde ülkemiz genelinde siyasi partiler, sendikalar ve sivil toplum kuruluşları tarafından 78 ilimizde toplam 210 etkinlik düzenlendi. Miting, yürüyüş, basın açıklaması ve çelenk koyma gibi etkinliklere yaklaşık 241 bin kişi katıldı. İzin verilmeyen alanlarda gösteri yapan, uyarıları dinlemeyen ve polisimize saldıran İstanbul’da 217, Tunceli’de 4, Kahramanmaraş’ta 3 ve Aydın’da 2 olmak üzere toplam 226 şahıs gözaltına alındı. Olaylarda 28 güvenlik görevlimiz hafif şekilde yaralandı. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nün huzur ve güven içinde geçmesini sağlayan bakan yardımcılarımıza, jandarma genel komutanlığımıza, emniyet genel müdürlüğümüze, sahil güvenlik komutanlığımıza, valilerimize, il emniyet müdürlerimize, il jandarma komutanlarımıza, kaymakamlarımıza, ilçe emniyet müdürlerimize, ilçe jandarma komutanlarımıza ve kahraman güvenlik güçlerimize teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. (DHA)

=========

11- ESENLER'DE 5 KEZ SİLAHLA SALDIRIP " SONUNUZ BÖYLE OLACAK" DİYEREK PAYLAŞTILAR

Oğuzhan CİN- Ahmet YEŞİLMEN / İSTANBUL,(DHA) - ESENLER'de bir grup şüpheli, husumetlilerine ait 4 farklı adrese 5 kez silahlı saldırı düzenledi. Saldırı anlarını cep telefonu kameralarıyla kaydeden şüpheliler sosyal medya hesaplarında yaptıkları paylaşımda, "Sonunuz böyle olacak" dedi.

Olaylar geçtiğimiz günlerde Esenler'de 4 faklı adreste gerçekleşti. Araçlarıyla husumetlilerinin evlerine giden şüpheliler, camdan çıkardıkları tabancayla tehditler savurup ateş açtılar. İkisi site, ikisi de apartman olmak üzere toplam 4 eve kurşun yağdırıp cep telefonu kameralarıyla kaydettiler. Şüpheliler, Menderes Mahallesi'nde bulunan bir apartmanın bodrum katına salı günü saldırı gerçekleştirdi. Çarşamba günü buraya tekrar gelen yüzleri maskeli 2 saldırgan, araçlarından inip tabancalarla kurşun yağdırdı. Bir yakınları ise o anları cep telefonu kamerasıyla kaydetti. Çektikleri saldırı görüntülerini sosyal medya hesabında paylaşan şüpheliler açıklama olarak, "Sonunuz böyle olacak" dedi. Yapılan toplam 5 saldırı anı şüpheliler tarafından kaydedilip

Görüntü Dökümü:

-----------------

(Cep telefonu görüntüleri)

-Araçlarından ateş ettikleri 4 farklı saldırı anı

-İki şüphelinin yan yana ateş açması

-İki kez kurşunlanan evin önünde inceleme yapan polis ekipleri

(Aktüel)

-İki kez kurşunlanan binadan görüntüler

-Kırılan camlar

-Genel ve detaylar

==========

12- PENDİK'TE ELİNDEKİ TAŞLA PARK HALİNDEKİ ARAÇLARA BÖYLE ZARAR VERDİ

Gamze ŞİMŞEK-Murat SOLAK/ İSTANBUL, (DHA) PENDİK'te dün akşam saatlerinde yolda yürüyen bir kadın, yerden aldığı taşlarla park halindeki araçların camlarını ve aynalarını kırdı. Durumu gören araç sahipleri kadına müdahale etmeye çalıştı. Yaklaşık 10 araçta maddi hasar meydana gelirken, o anlar cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

Olay dün saat 19.30 sıralarında Pendik Velibaba Mahallesi'nde meydana geldi. Akli dengesi yerinde olmadığı iddia edilen bir kadın, yolda yürüdüğü sırada yerden topladığı taşlarla park halindeki bir hafif ticari aracın ve otomobillerin camlarını kırdı. Araçlara taşla vurarak zarar veren kadın otomobillerin aynalarıyla sileceklerini de kırdı. Bağırarak ilerleyen kadını bir otomobil sahibi aşağı inerek durdurmaya çalıştı. Araç sahibi ve kadın arasında tartışma yaşandı. Kısa süre sonra mahalle sakinleri de olay yerine geldi. Maddi hasar meydana gelen araçların sahipleri polisi arayarak şikayetçi oldu. Olay yerine gelen polis ekipleri kadını ifadesini almak üzere polis merkezine götürdü. Kadının yerden aldığı taşlarla araçlara zarar verdiği anlar cep telefonu kamerasına yansıdı.

"11-12 ARACA ZARAR VERDİ"

Hafif ticari aracı zarar gören Eray Tümen, "Dün akşam saat 19.30 civarlarında bir bayan aşağıdan başladı. Tek tek araçlarını camlarını kıra kıra aşağı kadar gitti. Yaklaşık 11-12 araca zarar verdi. Yoldan taş toplayıp 4-5 kere vura vura camları patlatıyor. Zaten taş da arabanın içinde duruyor. 15 bin liraya yakın zararımız var. Sadece ben değil birçok vatandaşın zararları var." diye konuştu.

Mahalle sakini Volkan Altaş, "Bu hanımefendi bizim mahallede oturuyor. Sürekli gündüz gece demiyor, bizim 3 tane aracımız var burada. Biz buradan geçerken bize dubaları taşları fırlatıyor. Eskiden çöp konteynerlerini deviriyordu. Şimdi araçlara başladı vurmaya. Bayan diye seslenmiyoruz ama yetkililerden ailesine ulaşıp sağlık sorunu varsa gereken yardımın yapılmasını istiyoruz. " dedi. Başka bir esnaf ise, "Bundan 1 ay önce de oldu. Müşterimizin dikiz aynasını parçalamıştı. Dün de akşam 7 civarında kadın yukarıda 6-7 aracın dikiz aynasını camını parçalamış. Polis geldi hasar var araçlarda. Araç sahipleri geldi şikayetçi oldular " dedi.

Görüntü Dökümü

---------

(Güvenlik kamerası)

-Kadının bir otomobile zarar vermesi

-Kadının yerden taş alması

-Kadının hafif ticari aracın camlarını kırması

-Kadının otomobillere zarar vermesi

-Kadının otomobilin sileceğini kırması

-Bir otomobil sahibinin aşağı inmesi

-Araç sahibinin kadını durdurması

-Araç sahibinin kadının telefonunu elinden alması

-Araç sahibi ile kadının kavga etmesi

-Mahalle sakinleri ile kadının görüntüsü

-Zarar gören araçlardan ve yoldan görüntü

-Röportajlar

-Genel ve detay görüntüler

========

13- BAĞCILAR’DA MOTOSİKLET HIRSIZLIĞI

Baran AKKAYA/İSTANBUL,(DHA) BAĞCILAR'da motosikletli 2 şüpheli, sokakta park halinde bulunan motosikletin bağlı bulunduğu zinciri demir makasıyla kesti. 2 şüpheli çaldıkları motosikletle sokaktan hızla uzaklaştı. Hırsızlık anları güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı.

Olay, 1 Mayıs Salı günü saat 02.45 sıralarında Bağlar Mahallesi'nde meydana geldi. Plakasız motosikletle sokağa gelen 2 şüpheli, park halindeki motosikleti gözüne kestirdi. Şüphelilerden biri yanında bulunan demir kesme makasıyla motosikletin bağlı olduğu zinciri kesti. Güvenlik kamerası tarafından kaydedildiklerini fark eden şüphelilerden biri çaldığı motosikletle, diğeri de olay yerine geldiği plakasız motosikletle hızla uzaklaştı. Şüphelilerin motosikleti bağlı olduğu yerden çıkarması ve iterek götürdükleri anlar güvenlik kameralarına yansıdı. Polis şüphelilerin yakalanması için çalışma başlattı.

Görüntü Dökümü

------------------------

(Güvenlik kamerası)

- Motosikletin bağlı olduğu yerden çıkarılması

- Şüphelilerin motosikleti iterek götürmeleri

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber