Geri Dön
İstanbul DHA İSTANBUL BÜLTENİ - 3

DHA İSTANBUL BÜLTENİ - 3

DHA İSTANBUL BÜLTENİ - 3

DHA İSTANBUL BÜLTENİ - 3

1- CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: AMERİKA'NIN SON YAPILAN AÇIKLAMALARDA İSRAİL'İN YANINDA YER ALDIĞINI GÖRÜYORUZ (Geniş haber)

Mikail BIYIKLI-Erdi DEMİR/İSTANBUL,(DHA) CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde de Amerika'nın son yapılan açıklamalarda yani İsrail'in yanında yer aldığını görüyoruz. Ve Amerika burada herkes Filistin'in yanında yer alırken Amerika ne yazık ki burada yine İsrail'in yanında yer almak suretiyle duruşunu ortaya koyuyor. Bizim zaten farklı birşey beklemiyorduk" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, öğle saatlerinde Üsküdar Kısıklı'da bulunan konutundan çıkarak, Cuma namazı için Hz. Ali Camii'ne geçti. Burada Cuma namazını kılan Erdoğan, cami çıkışı gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve İstanbul Valisi Davut Gül de eşlik etti.

"ÖNCE BAĞDAT BİR DE ERBİL ZİYARETİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ"

Bir gazetecinin Pazartesi günü yapacağı Irak ziyaretine ilişkin sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Irak ziyaretimiz aslında ertelenen bir ziyaretti. Seçim sonrası diye planladık ve şimdi seçim de bitti ve Irak'a olan bu ziyaretimizi inşallah gerçekleştireceğiz. Günübirlik bir ziyaret, önce Bağdat, Bağdat'taki Sayın Cumhurbaşkanıyla ve Başbakanla yapacağımız görüşmelerden sonra oradan bir de Erbil ziyareti gerçekleşeceğiz. Erbil'de de Kuzey Irak sorunlarını, aynı zamanda merkezi yönetimle ilgili sorunları görüşme fırsatımız olacak. Bu tabii aynı zamanda da Irak-Türkiye ilişkilerini genelleme çatısı altında ele alacağımız konular olacak" dedi.

"TÜRKİYE - ALMANYA ARASINDAKİ İLİŞKİLERİ ELE ALMA FIRSATIMIZ OLACAK"

Almanya Cumhurbaşkanının Çarşamba günü Türkiye'ye yapacağı ziyaretle ilgili soruya da yanıt veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hangi konu başlıkları demeyeyim ama Türkiye Almanya arasındaki ilişkileri ele alma fırsatımız olacak. Steinmeier ile bizim geçmişten bugüne olan dostluklarımız var. Bu ilişkileri değerlendirme fırsatımız olacak. Tabii bunlar içerisinde siyasi, askeri, ekonomik, ticari birçok konuları ele alacağız ve Sayın Cumhurbaşkanı'nın burada bizimle ilgili yapacağı görüşmelerde de Almanya Türkiye ilişkilerini daha ileri nasıl taşıyabiliriz bunları da görüşme fırsatımız olacak" diye konuştu.

"AMERİKA'NIN İSRAİL'İN YANINDA YER ALDIĞINI GÖRÜYORUZ"

İsrail ve İran arasında yaşananların sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Değerli arkadaşlar biliyorsunuz şu anda İsrail farklı şeyler söylüyor. İran aynı şekilde farklı görüşler ortaya atıyor. Yani sahiplenme yok ve konuyla ilgili de gerçekten şöyle akla ziyan olmayan bir açıklama da yok. Yani İran'ın yaptığı açıklamalarda şöyle hakikaten 'Bu doğru söylüyor' diyemiyorsunuz. İsrail'inkini zaten hiç diyemiyorsunuz. Bu arada tabii Amerika'yı da ileri sürüyorlar. Amerika'nın yaptığı açıklamalarda da 'Haberimiz vardı yoktu' gibi laflar var ve çok daha önemlisi Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde de Amerika'nın son yapılan açıklamalarda İsrail'in yanında yer aldığını görüyoruz. Amerika burada herkes Filistin'in yanında yer alırken Amerika ne yazık ki burada yine İsrail'in yanında yer almak suretiyle duruşunu ortaya koyuyor. Biz zaten farklı birşey beklemiyorduk ve bunu da yine çok açık net görme imkanımız oldu" dedi.

"GÜNDEMİ SAYIN HANİYE İLE ARAMIZDA TUTALIM"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin ziyaretinin sorulması üzerine, "İsterseniz o gündemi biz sayın Haniye ile aramızda tutalım ve ona göre de adımlarımızı atalım" cevabını verdi.

"MİÇOTAKİS'İN ZİYARETİ İADE-İ ZİYARETTİR"

Bir gazetecinin Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in Mayıs ayında Türkiye'ye ziyaret gerçekleştirmesinin beklediğinin sorulması üzerine Erdoğan, "Sayın Miçotakis'in ziyareti bir nevi iade-i ziyarettir ve bu iadeyi ziyaret de Türkiye Yunanistan ilişkilerinde önemli bir merhaledir diyebilirim. Bu önemli merhaleyle ilgili olarak da biz Türkiye Yunanistan ilişkilerini çok daha iyi bir konuma nasıl taşıyabiliriz bunları görüşme fırsatımız olacak" ifadelerini kullandı.

Görüntü Dökümü

---

- Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşması

- Genel ve detay görüntüler

=========================

2- CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI YILMAZ VE BAKAN BOLAT 'TÜRKİYE-TANZANYA İŞ FORUMU' NA KATILDI

Gülşah KAHVECİ- Ömer HASAR/İSTANBUL,(DHA) TÜRKİYE -Tanzanya İş Forumu Cumhurbaşkanı Cevdet Yılmaz ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın katılımıyla Şişli'de düzenlendi. Forumda konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Tanzanya Cumhurbaşkanı Sayın Hassan ve heyetinin dün Sayın Cumhurbaşkanımıza ziyaretleri, ikili ilişkilerimizi daha da ileriye taşıyacak, tarihi önemde bir kilometre taşı olmuştur. Dün Ankara'da gerçekten çok verimli, son derece anlamlı toplantılar yapıldı. Çok önemli anlaşmalar imzalandı ve bunun sonuçlarını da hep birlikte göreceğiz. Dost ülke Tanzanya ile 2003 yılında yaklaşık 11 milyon dolar olan ikili ticaret hacmimiz 2023 yılında yaklaşık 350 milyon dolar seviyesine ulaşmıştır" dedi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat ise, "Geçen yıl itibariyle 350 milyon dolar olan bu karşılıklı ticaretimizde sözkonusu 1 milyar dolar hedefini yakalama konusunda aslında iki ülkenin de birbirine sunduğu çok önemli fırsatlar bulunmaktadır" dedi.

Türkiye-Tanzanya İş Forumu Şişli'de düzenlendi. Foruma Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Devlet Başkanı Samia Suluhu Hassan, Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Endüstri ve Ticaret Bakanı Dr. Ashatu K. Kıjajı, Türkiye'nin Darüsselam Büyükelçisi Mehmet Güllüoğlu, DEİK Başkanı Nail Olpak, Tanzanya Özel Sektör Kurumu Başkanı Angelina Ngalula, DEİK Türkiye-Tanzanya İş Konseyi Başkanı Erdem Arıoğlu ve iş dünyasından davetliler katıldı.

"AFRİKA KITASIYLA TİCARET HACMİMİZ 2023'TE 37 MİLYAR DOLARA ULAŞTI"

Forumda konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Türkiye Afrika kıtasının her alanda gelişmesine ve ilerlemesine kardeşlik temelinde katkıda bulunmaya devam etmektedir. Kıtada 62 noktaya uçan Türk Hava Yollarımız var. TİKA'mız Maarif Vakfımız ve Yunus Emre Enstitüsü gibi kurumlarımız eliyle kardeş kıtada halklarla daima gönül gönüleyiz. Afrika'da 2002 yılında 12 adet olan Büyükelçilik sayımız bugün 44'e ulaşmıştır. Ankara'daki Afrika Büyükelçiliklerinin sayısı ise 2008 yılının başında 10 iken, bugün 38'e yükselmiştir. Afrika ülkeleriyle ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi stratejisiyle daha da artan temaslar hem kıta ülkeleri olan güçlü siyasi ve dostluk bağlarında hem de ekonomi, ticaret ve yatırım ilişkilerinde kendisini göstermektedir. DEİK tarafından Afrika ülkeleriyle kurulan iş konseylerinin sayısı az önce değerli başkanımızın da ifade ettiği üzere 48'e ulaşmıştır. Afrika'daki Türk yatırımlarının piyasa değeri 10 milyar doları aşmaktadır. Yine kıtada faaliyet gösteren müteahhitlik firmalarımız bugüne kadar piyasa değeri yaklaşık 87 milyar dolar olan bin 885 adet proje üstlenmişlerdir. Afrika ile ticaretimizi, ekonomik ilişkilerimizi karşılıklı anlayış ve kazan kazan ilkeleri temelinde her geçen gün geliştirmekteyiz. Afrika kıtasıyla 2003 yılında 5.4 milyar dolar olan ticaret hacmimiz 2023 yılında 37 milyar dolara ulaşmıştır. Bu dönem zarfında ihracatımızın 2.1 milyar dolardan 22 milyar dolara ithalatımızın ise 3.3 milyar dolardan 15 milyar dolara yükseldiğini görüyoruz" dedi.

"TÜRK MÜTEAHHİTLERİ 6.4 MİLYAR DOLAR DEĞERİNDE 14 PROJE ÜSTLENMİŞTİR"

Türkiye ve Tanzanya arasındaki ilişkilerin önemine değinen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, "Afrika ile ilgili Türkiye'nin bakış açısı son derece güçlü. 21. yüzyılın biz Türkiye Yüzyılı ve Afrika Yüzyılı olacağına inanıyoruz. Tanzanya'ya yönelik geliştirdiğimiz dostluk ve kardeşlik iklimi bizleri birbirimize daha fazla bağlamakta aramızdaki engel ve mesafeleri ortadan kaldırmaktadır. Tanzanya Cumhurbaşkanı Sayın Hassan ve heyetinin dün Sayın Cumhurbaşkanımıza ziyaretleri, ikili ilişkilerimizi daha da ileriye taşıyacak, tarihi önemde bir kilometre taşı olmuştur. Dün Ankara'da gerçekten çok verimli, son derece anlamlı toplantılar yapıldı, çok önemli anlaşmalar imzalandı ve bunun sonuçlarını da hep birlikte göreceğiz. Dost ülke Tanzanya ile 2003 yılında yaklaşık 11 milyon dolar olan ikili ticaret hacmimiz 2023 yılında yaklaşık 350 milyon dolar seviyesine ulaşmıştır. Türk müteahhitleri günümüze kadar Tanzanya'da 6.4 milyar dolar değerinde 14 proje üstlenmişlerdir. Son derece önemli bir rakam olduğunu görüyoruz. İyileşen yatırım ortamı ve olası işbirliği fırsatları Türk firmalarının Tanzanya'ya olan ilgisini artırmaktadır. Dünya çapında rekabetçi, kurumsal ve uzmanlaşmış yapısıyla Türk firmaları Tanzanya'nın altyapı ve yatırım ihtiyaçları için işbirliğinde öne çıkmaktadır. Gittiği her yerde firmalarımız o ülkeye de değer katıyorlar. Oradaki işletmeciliğin, girişimciliğin gelişmesine katkıda bulunuyorlar. Oradaki işgücünün niteliğini bir taraftan artırıyorlar.Türk firmalarının hem ticari anlamda hem de ikili ülkelerle ikili ilişkilerimiz anlamında son derece olumlu katkılarda bulunduğunu ifade etmek isterim. Dün Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın ifade ettikleri gibi Türkiye Tanzanya ticari ilişkilerinde potansiyelimizi tam olarak kullanmanın zamanı gelmiştir. Bu potansiyeli en iyi şekilde değerlendirerek Türkiye Tanzanya ikili ticari, ekonomik ve yatırım ilişkilerinde bugün ulaşılan rakamları önümüzdeki dönemde çok rahat aşacağımıza inanıyorum. İlişkilerimizin önümüzdeki yıllarda daha da derinleşerek gelişeceğine olan inancım tamdır" ifadelerini kullandı.

"İKİ ÜLKE ARASINDA YILLIK 1 MİLYAR DOLAR TİCARET HACMİ HEDEFLENDİ"

İki ülke arasında karşılıklı ticaret hacmini artırmayı hedeflediklerini kaydeden Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Dünkü görüşmelerde iki lider, iki ülke arasındaki ticaret hacmiyle ilgili olarak yıllık 1 milyar dolar hedefini belirlediler ve bizlere talimat verdiler. Geçen yıl itibariyle 350 milyon dolar olan bu karşılıklı ticaretimizde sözkonusu 1 milyar dolar hedefini yakalama konusunda aslında iki ülkenin de birbirine sunduğu çok önemli fırsatlar bulunmaktadır. Özellikle tarım sektöründe tarım makinaları ekipmanları, bunun yanında sanayi ürünleri, demir çelik ve tekstil, giyim, ilaç sektörü büyük önem taşıyor. Bu noktada Tanzanya tarafı da başta altın,elmas kömür, yemişler kaju gibi, pamuk gibi bizlere tedarik edebilecekleri çok önemli tarımsal ürünler, madencilik ürünleri var. Değerli meslektaşım Ticaret ve Sanayi Bakanı Dr. Ashatu K. Kıjajı hanımefendiyle dün Ankara'da bu sabah da İstanbul'da burada yaptığımız görüşmelerde hem karşılıklı ticareti arttırmak hem de Türkiye'nin sanayideki güçlü birikiminin Tanzanya'ya yatırım olarak gelmesi ve Tanzanya'daki tarımsal ürünler ve madencilik ürünlerinin imalat sanayine doğru proses edilerek katma değerli ürünlerin üretiminin Tanzanya'da yapılması ve dünyaya ihracı noktasında talepleri ve davetleri oldu. İnşallah Türk iş dünyası bu daveti, bu fırsatları mutlaka değerlendirecektir. Diğer taraftan iki ülke arasında çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşması noktasında da biz meslektaşımla kararlaştırdık. Maliye bakanlarımıza iki taraf olarak arzda bulunacağız ve onların yazışarak bu anlaşmayı bir an önce gerçekleştirme noktasında inşallah hızlandıracağız. Bunun yanında yedi yıldan bu yana yapılamayan Karma Ekonomi Komisyonu toplantısının da bir an önce yapılması konusunda her iki ülkedeki ilgili bakanları harekete geçireceğiz" diye konuştu.

"HEM TECRÜBE PAYLAŞIMINA HEM DE İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ"

Tanzanya ile işbirliğine hazır olduklarının altını çizen Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Nail Olpak, "Afrika'nın hızlı büyüyen ülkelerinden birisi olan Tanzanya ile Osmanlı döneminden itibaren ilişkilerimiz siyasi, kültürel ve ekonomik açıdan olumlu ilerliyor. Tabii rakamsal açıdan bakıldığında olumlu ilerleyen rakamlardan çok da mutlu olmadığımızı ifade etmek isteriz. Tanzanya'nın sanayileşme altyapısıyla ilgili çalışmalarını biliyoruz. Orada yenilenebilir enerji kaynakları başta olmak üzere madencilik, tarım ve turizm sektöründe hem tecrübe paylaşımı hem de işbirliğine hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum ki Tanzanya'nın orada yapılacak yatırımlarla ilgili teşvikleri de var. Ülkemiz özelinde baktığımızda diğer bütün alanların yanı sıra eğitim ve sağlık alanında çok başarılı çalışmalarımız var. Bu alanda işbirliğine hazırız. DEİK olarak 152 İş Konseyimizin içerisinde hem Eğitim İş Konseyimiz hem de Sağlık İş Konseyimizle işbirliğine hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum" dedi.

Görüntü Dökümü:

----

- Forumdan görüntüler

- Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın konuşması

- Bakan Ömer Bolat'ın konuşması

- DEİK İcra Kurulu Başkanı Nail Olpak'ın konuşması

- Genel ve detay görüntüler

============================

3- İMAMOĞLU 15 FARKLI ÜLKEDEN GELEN ÇOCUKLARLA BULUŞTU

Sevda SARIKAYA-Feridun AÇIKGÖZ-İSTANBUL (DHA)- İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Nisan etkinlikleri için 15 farklı ülkeden İstanbul'a gelen çocukları, Saraçhane'deki tarihi Meclis Salonu'nda ağırladı. İmamoğlu, aralarında Filistin ve Ukrayna'dan gelen çocukların da bulunduğu katılımcılara, "Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan savaşların, acıların son bulması, Atatürk'ün dediği gibi, yurtta ve dünyada barışın egemen olması için, çocuklardan öğreneceğimiz çok şey var. Dilerim, dünyanın tüm büyükleri de çocukların savaşla ilgili duygu ve düşüncelerinden gerekli dersi bir an önce alırlar. Dilerim, misafir ettiğimiz Filistinli ve Ukraynalı çocuklar, en kısa zamanda barış ve huzur dolu bir hayata kavuşurlar" sözleriyle seslendi.

"ÇOCUKLARIN ÇOK İYİ BİLDİĞİ, BÜYÜKLERİN UNUTTUĞU DİL, SEVGİNİN VE ARKADAŞLIĞIN DİLİ"

İmamoğlu, dünyanın ilk ve tek çocuk bayramı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için 15 farklı ülkeden kente gelen çocukları Saraçhane'deki tarihi Meclis Salonu'nda ağırladı.

İmamoğlu, "Çok güzel bir manzarayla karşı karşıyayız. Çok farklı ülkelerden ve ülkemizin farklı coğrafyalarından çocuklarla bir aradayız. Dünyanın ve ülkemizin dört bir yanından İstanbul'a gelerek, buradaki kardeşleriyle buluşan sevgili çocuklar; bizlere enerji verdiniz, neşe verdiniz umut verdiniz, hoş geldiniz. Düzenlediğimiz, 'Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali' boyunca, İstanbul'un 19 farklı noktasında, çocuklar, doya doya eğlenecekler. Kendi ülkelerinin, yörelerinin danslarını sergileyecekler. Birbirlerinin kültürlerini tanıyacaklar. Hep birlikte konserler izleyecek, şarkılar söyleyip, oyunlar oynayacaklar. Farklı dilleri konuşsalar da yeryüzündeki tüm çocuklar, evrensel bir dille hemen anlaşır ve kaynaşırlar. Çocukların çok iyi bildiği, büyüklerin ise maalesef unuttuğu o dil, sevginin ve arkadaşlığın dilidir. O dil, barışın ve kardeşliğin dilidir" dedi.

"DÜNYADA BARIŞIN EGEMEN OLMASI İÇİN ÇOCUKLARDAN ÖĞRENECEĞİMİZ ÇOK ŞEY VAR"

Konuşmasının devamında İmamoğlu, "Dünyanın ilk ve tek çocuk bayramı olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, yalnız ülkemizin değil, tüm dünya çocuklarının bayramıdır. Bu eşsiz bayramı ülkemize ve tüm insanlığa armağan etmiş olan, ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün değerini her geçen gün daha iyi anlıyoruz. Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan savaşların, acıların son bulması, Atatürk'ün dediği gibi, yurtta ve dünyada barışın egemen olması için, çocuklardan öğreneceğimiz çok şey var. Öncelikle, çocuklara saygı duymayı, onlara özen göstermeyi öğrenmemiz gerekiyor. Çocuklara saygı duymak, onların da haklara sahip olduğunu kabul etmekle başlar" ifadelerini kullandı.

"SAVAŞLAR BÜTÜN ÇABALARI BİR ANDA BOŞA ÇIKARIYOR"

Filistinli ve Ukraynalı çocukları da unutmayan İmamoğlu, "Çocuklara özen göstermek, onların da kendilerine özel kişilikleri bulunduğunu kabul etmekle başlar. Çocukları hayata hazırlamak, risk ve tehlikelerden korumak için bütün toplumlar çaba harcıyorlar. Çocukların eğitimi, sağlığı, güvenliği, mutluluğu için kurallar koyuyor, kurumlar oluşturuyorlar. Ama ne yazık ki, savaşlar bütün bu çabaları bir anda boşa çıkarıyor. Bu güzel festivalde misafirimiz olan tüm çocukların, ülkemizin ve dünyanın bütün çocuklarının savaşa karşı olduklarını çok iyi biliyorum. Dilerim, dünyanın tüm büyükleri de çocukların savaşla ilgili duygu ve düşüncelerinden gerekli dersi bir an önce alırlar. Dilerim, misafir ettiğimiz Filistinli ve Ukraynalı çocuklar, en kısa zamanda barış ve huzur dolu bir hayata kavuşurlar. Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali'nin çok güzel, çok eğlenceli geçeceğine, katılan herkesin unutulmaz hatıralarla evine döneceğine inanıyorum" şeklinde konuştu. İmamoğlu, konuşmasının ardından çocuklara çeşitli hediyeler vererek, anı fotoğrafı çektirdi.

Görüntü dökümü:

---------------

-Salondan detay görüntüler

-Ekrem İmamoğlu'nun konuşması

-Hediyeleşme ve anı fotoğraflarının çekilmesi

-Yabancı çocuklardan detay görüntüler

-Genel ve detay görüntüler

==============================

4- İSTANBUL'A KUVVETLİ SAĞANAK UYARISI

İSTANBUL, (DHA) - METEOROLOJİ ve AKOM İstanbul için kuvvetli yağış uyarısı yaptı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "Bu gece saatlerinden itibaren; Marmara ile Kıyı ve Güney Ege'de beklenen gök gürültülü sağanak yağışların yerel kuvvetli yer yer çok kuvvetli (30-70kg/m2) olması beklendiğinden ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, kuvvetli rüzgar ve kıyı kesimlerde oluşabilecek hortum oluşma riski gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir" denildi.

İBB Afet İşleri Dairesi Başkanlığı AKOM'dan yapılan uyarıda ise,"Halihazırda il genelinde hafif şekilde görülen yağışların, Cumartesi (yarın) erken saatlerden itibaren kuzeyli yönlerden (Poyraz) aralıklarla fırtına şeklinde (40-65km/s) esecek rüzgar ile birlikte etkisini arttırması bekleniyor" bilgisine yer verildi.

BATI İLÇELERİNDEN BAŞLIYOR

Açıklamada, "Cumartesi, Çatalca, Silivri ve Arnavutköy gibi batı ilçelerde başlaması beklenen sağanak yağmur geçişlerinin öğle saatlerine doğru il geneline yayılacağı, akşam saatlerine kadar aralıklarla kuvvetli şekilde (20-50kg/m2) etkili olacağı tahmin ediliyor.

Soğuk ve yağışlı havanın cumartesi geç saatlerde etkisi kaybetmesi pazar günü itibari ile de şehri terk etmesi bekleniyor. Halihazırda 12-14°C aralığına gerileyen sıcaklıkların tekrardan 20°C'lerin üzerine yükseleceği öngörülüyor" denildi.

=============================

5- ÜSKÜDAR’DA SERVİS ARACI KAZA YAPTI: 10 ÖĞRENCİ HAFİF YARALANDI

Murat KORKMAZ/İSTANBUL,(DHA)- KÜÇÜKÇEKMECE’den okul gezisi için Üsküdar'a gelen öğrencilerin içinde bulunduğu midibüs kaza yaptı. Kazada 10 öğrenci hafif şekilde yaralandı.

Kaza, öğle saatlerinde Küplüce Mahallesi Nuri Bey Sokak üzerinde meydana geldi. Küçükçekmece’den okul gezisi için Üsküdar’a gelen içinde ilkokul öğrencilerinin bulunduğu 34 KAV 097 plakalı Birol Taştutan idaresindeki servis midibüsü, Küplüce Mahallesi Nuri Bey Sokak üzerinde yağmur sebebiyle kaymaya başladı. Savrulan midibüs önce duvara çarptı ardından park halindeki üç araca vurduktan sonra durdu. Kazada 10 öğrenci hafif yaralandı. İhbar üzerine olay yerine polis, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. İlk müdahalesi olay yerinde yapılan öğrenciler tedbir amaçlı hastaneye kaldırıldı. Kazada midibüs ve çarptığı araçlarda hasar oluştu. Polis kazayla ilgili çalışma başlattı.

Görüntü Dökümü

---------------

(Cep telefonu görüntüsü)

- Midibüsten görüntü

- Kazalı araçlardan görüntü

- Ambulanstan görüntü

- İtfaiyeden görüntü

- Genel ve detay görüntüler

=============================

6- BEYOĞLU'NDA İNŞAAT ZEMİNİNE DÜŞEN İŞÇİ İTFAİYE TARAFINDAN KURTARILDI

Hasan YILDIRIM /İSTANBUL,(DHA) BEYOĞLU'nda inşaat çalışması sırasında 5 metreden zemine düşen işçi yaralandı. Yaralı işçi, itfaiye ekipleri tarafından kurtarılarak ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Kaza, Beyoğlu Kasımpaşa Zincirlikuyu Caddesi'nde bulunan bir inşaatta saat 12.00 sıralarında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, inşaat alanında çalışan Reşat Ergül henüz belirlenemeyen bir nedenle 5 metre yükseklikten inşaat zeminine düştü. Arkadaşlarının düştüğünü gören işçiler yardıma koştu. İhbar üzerine olay yerine itfaiye, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Vücudunda kırık olma ihtimaline karşılık sağlık ekipleri tarafından sedyeye bağlanan işçi arkadaşları ve itfaiye ekipleri tarafından halatlarla yukarı çekildi.Aynı inşaatta çalıştığı öğrenilen yaralı işçinin kardeşi de itfaiye ekipleri tarafından ambulansa alındı. Yaralı işçi olay yerindeki ilk müdahalesinin ardından ambulansla hastaneye kaldırıldı. Polis olayla ilgili soruşturma başlattı.

Görüntü Dökümü:

------

- İnşaat alanından görüntü

- Olay yerindeki itfaiye ekipleri

- Zemine düşen işçiden görüntü

- İtfaiye ekiplerinin çalışması

- Yaralı işçinin sedyeye alınması

- İtfaiye erlerinin halatla yaralı işçiyi çekmeleri

- Yaralı işçinin ambulansa alınması

- Ambulansın gidişi

- Genel ve detay görüntüler

============================

7- NİJERYA İÇİN ÜRETİLİN İKİNCİ DONANMA GEMİSİ OPV 76 DENİZE İNDİRİLDİ

Murat SOLAK / İSTANBUL, (DHA) - -NİJERYA Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için Tuzla'da üretilen ikinci donanma gemisi OPV 76, gerçekleştirilen törenle denize indirildi.

Tuzla Dearsan Tersanesi'nde Nijerya Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için yapılan donanma gemisi OPV 76 bugün gerçekleştirilen törenle denize indirildi. Törene, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı Haluk Görgün, Nijerya Savunma Bakanı Dr. Bello Muhammed Matawalle, Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Emmanuel Ogalla ve Nijerya Cumhurbaşkanının Eşi Remi Tinubu katıldı.

“NİJERYA BAYRAĞINI DENİZLERDE GURURLA DALAGALANDIRACAKTIR"

Törende konuşan Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, “ Açık Deniz Karakol Gemisi projesinde Türk Milli Savunma Sanayimizin imkan kabiliyetleriyle donatılmasından Türk gemi ve inşa sektörümüzdeki nitelikli mühendis gücü, kaliteli işçiliğimiz ile geldiğimiz bu aşamayı dost ve kardeş ülke Nijerya'yla paylaşmaktan büyük bir mutluluk duymaktayız. Bugün denize indireceğimiz bu gemimizin bir yılı geçen kısa bir sürede tekne inşasının tamamlanmış olması bunun bir göstergesidir. İnanıyoruz ki çok kısa bir süre sonra da liman ve deniz testlerinin tamamlanmasına müteakip teslimi hazır hale gelecek, dost ve kardeş ülke Nijerya bayrağını denizlerde gururla dalgalandıracaktır. Uzun yıllara dayanan tarihi, ekonomik ve kültürel işbirliğimize ilave olarak bu projelerin ikili askeri ilişkilerimize artan katkılarının olacağını da düşünmekteyiz ve buna inanmaktayız. Sayın Cumhurbaşkanımızın destekleriyle gemi inşaatı, gemi bakım, onarım ve altyapılarını, nitelikli mühendis gücü ve kaliteli işçiliğimiz, hareket ve eğitim faaliyetlerindeki edindiğimiz tecrübelerimizi, bilgi birikimimizi siz değerli dostlarımızla paylaşmaya devam edeceğimizi ifade etmek isterim" dedi.

76 METRE UZUNLUĞUNDA, 43 PERSONEL BARINDIRACAK

OPV 76 gemisi, uzunluğu 76,8 metre, genişliği 11 metre ve draftı 2,9 metre. 43 personel barındıracak olan çelik gövdeli gemi 1.100 ton ağırlığında. OPV 76 gemisinin arka güvertesi orta boy bir helikopteri barındırabilmekte. Gemide, Marlin 40 (40 mm) ana batarya topu, ASELSAN 30 mm MUHAFIZ Uzaktan Komutalı Stabilize Deniz Topu ve 12,7 mm STAMP RCWS gibi güçlü silahlar bulunmakta. Ayrıca HAVELSAN, gemi için ADVENT savaş yönetim sistemini sağlayacak.

Görüntü Dökümü

--------------------

- Törenden görüntü

- Törene katılanlar

- Gemilerden görüntü

- Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay konuşması

- Geminin denize indirilmesi

- Genel ve detaylar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber