Geri Dön
İstanbul Uluslararası İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali 7’nci kez kapılarını açtı

Uluslararası İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali 7’nci kez kapılarını açtı

Uluslararası İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali 7’nci kez kapılarını açtı

Uluslararası İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali 7’nci kez kapılarını açtı

İSTANBUL, (DHA)- Uluslararası İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali 7’nci kez kapılarını açtı. Dünyanın en büyük çocuk ve gençlik sanat organizasyonlarından olan bienal bu sene ‘Umut’ teması ile yaklaşık 5 bin 250 çocuk ve gencin 5 bin 270 projesine ev sahipliği yapıyor. 23 Mayıs’a kadar devam edecek olan bienale İstiklal Sanat Galerisi, Şehir Hatları Vapurları, Kadıköy ve Beşiktaş İskele Meydanları gibi önemli mekanlar ev sahipliği yapacak. Bienalin açılış konuşmasını yapan Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney, yaratıcı fikirlerin özgür bir atmosferde yeşereceğini söyleyerek, “Kadim kentin kadim mirasına sanatla sahip çıkmaya devam edeceğim” ifadelerini kullandı.

Uluslararası İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali 7’nci kez sanatseverlerle buluştu. Beyoğlu Belediyesi İstiklal Sanat Galerisi’nde gerçekleşen açılış etkinliğine Beyoğlu Belediye Başkanı, STK temsilcileri ve sanatseverler katıldı. Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yerel belediyeler, akademik çevreler ve 40’ın üzerinde STK’nın desteği ile düzenlenen bienalde 25 il, 12 ülkeden yaklaşık 6 bin katılımcı projelerinin izleyiciyle buluşturacak. 23 Mayıs’a kadar devam edecek olan bienale İstiklal Sanat Galerisi, Şehir Hatları Vapurları, Kadıköy ve Beşiktaş İskele Meydanları gibi önemli mekanlar ev sahipliği yapacak.

“KADİM KENTİN KADİM MİRASINA SANATLA SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDECEĞİM”

Bienalin açılış konuşmasını yapan Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney, “İstanbul'un kalbi Beyoğlu'nda bu yıl 7’ncisini düzenlediğimiz Uluslararası Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali açılışını gerçekleştirmenin haklı gururunu yaşıyoruz. Beyoğlu kimliğinin vazgeçilmez unsuru olan sanat, bizlere kıymetli bir bellek ile miras kaldı. Amacımız bu mirasa sahip çıkmak ve daha da zenginleştirerek yarınlara emanet bırakmak. Siz de bu mirasın bugünü ve yarınsınız. Yaratıcı fikirlerin özgür bir atmosferde yeşereceği bilinciyle sizin için uygun ortamı sağlamak birinci hedefimiz. Üretken yaratıcı ve genç bir Beyoğlu'nun mimarları sizler olacaksınız bunun için sizi teşvik edecek, destekleyecek ve hizmet edecek olanlarsa bizleriz. ‘Sanatsız kalmış bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir’ diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün yolunda memlekete hizmet etmeye gönül vermiş bir belediye başkanı olarak kadim kentin kadim mirasına sanatla sahip çıkmaya devam edeceğim” ifadelerini kullandı.

Bienalin bu seneki teması ile ilgili de konuşan Güney, ”Bugün burada yeşeren umut söylemi hayata kazandıracak somut adımları doğrudan gerçekleştireceğiz. Başta Beyoğlu olmak üzere tüm İstanbul çocuklarının ve gençlerinin kültür-sanat faaliyetleri yürütmesinin önündeki engelleri hep birlikte aşacağız. Yapacağımız yatırım ve iş birliği sayesinde hem farkındalık hem uygulama örnekleriyle Beyoğlu'nu sanat ve kültürün kalbi haline getireceğiz. Yürüdüğünüz bu aydınlık ve çağdaş yolda İnan abiniz olarak her zaman en büyük destekçiniz olacağım. Geçen yıl da eserleri incelediğimizde çocuklarımızın sanat eserlerinde bu yaratıcılığa bu yaşta sahip olması benim ülkeye olan inancımı bir kez daha perçinledi ve o dönemde bir selam yolladım. Buradan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e bir selam yollamak istiyorum Cumhuriyet emin ellerde” diye konuştu.

“YEŞİLİN UMUDUMUZ OLACAĞINI UNUTMAMANIZ ARZUSUNDAYIZ”

Bienal açılışında son olarak Güzel Sanatlar Lisesi 12. Sınıf öğrencisi Can Çetinkaya da bir konuşma gerçekleştirdi. Bienalin gençler için öneminden ve yaşadıkları farkındalıktan bahseden Çetinkaya, daha yeşil bir dünya için mesajlar verdi. Çetinkaya, “Bizleri bir araya getiren bienalin özellikle bu sene seçilmiş olan konsepti umut. Gençler olarak bizim de yeşile ihtiyacımız olduğunu, yeşilin umudumuz olacağını unutmamanız arzusundayız. Sanatın gücüyle, çevremizi koruma ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakma amacımızı uygulamak istiyoruz. Bizler güzel sanatlarda okumak ve sanatın farklı alanlarında kendimizi geliştirmek istiyoruz. 6 bin çocuk ve gencin sergilemiş olduğu eser sahiplerinden sadece bir kaçımız buradayız. Bienal sanatın gücünü ve etkisini keşfetmek için harika bir fırsat oldu. Son olarak sanatın toplumsal farkındalık oluşturmada önemli bir rol oynadığına inanıyorum ve umuyorum. Bu bienal vesilesiyle sanatın gücünü keşfedip doğaya ve çevreye daha duyarlı bir toplum olma yolunda adımlar atmış oluruz” ifadelerini kullandı.

“YARATICI YENİ KUŞAKLARIN OLUŞMASI İÇİN UYGUN BİR İKLİM YARATMAK İSTİYORUZ”

Çocukların sanatsal projelerini yetişkinlerin dünyasıyla buluşturmayı amaçladıklarını ifade eden Bienal Direktörü Naci Selçuk da “Yaklaşık 5 bin 250 çocuğumuz umutla ilgili projeler geliştirdiler. Bienali 5 mekanda gerçekleştireceğiz. Yaklaşık 5 bin 250 çocuğumuzun umutla ilgili 5 bin 270 projesine ev sahipliği yapan bienali Beşiktaş MKM, Beyoğlu İstiklal Sanat Galerisi, şehir hatları vapurları ile Kadıköy ve Beşiktaş’ta kuracağımız sahnelerde gerçekleştireceğiz ve çocukların müzik ve sahne performanslarını da izleyicilerle buluşturacağız” dedi.

“Yaratıcı yeni kuşakların oluşması için uygun bir iklim yaratmak istiyoruz” diyen Selçuk, “Belediyelerimizin yoğun desteği ile yaklaşık 120'ye yakın sivil toplum örgütü ve kamu kurumunun desteğiyle bugün 14’üncü yılda 7’ncisini açıyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz” diye söyledi.

“HEP BİR UMUT VAR VE BUNU ANLATMAK İÇİN BURADAYIZ”

Bienalin bu seneki küratörlüğünü üstlenen Esra Özkan ‘Umut’ temasıyla yola çıktıklarını aktararak, “Bu yıl yakın geleceği hayal etmeye çocuklarla gençlerle birlikte bir yola çıktık. Bu yolculuğa bilimi ve sanatın farklı alanlarını dahil ederek çıktık. Burada bir ay boyunca birçok gencin ve çocuğun eserlerini izliyor olacaksınız. Açlık, kıtlık dünya, ekoloji, sürdürülebilirlik ve savaşlar gündemimizdeydi ama geleceği nasıl umut etmeliyiz diye yola çıktık. Çünkü hep bir umut var ve bu umudu anlatmak için de bugün buradayız” dedi.

“SADECE YETİŞKİNLER İÇİN DEĞİL…”

Bienalin bir önceki yıl küratörlüğünü üstlenen, bienalin danışma kurulu üyesi Doç. Dr. Fırat Arapoğlu ise sanatsal etkinliklerin çocukların ve gençlerin üretiminde önemli bir yer tuttuğunu ifade etti. Arapoğlu, “Bu konuda almamız gereken çok yol var. Şu an Beşiktaş Kültür Merkezi’nde ve İstiklal Sanat Galerisinde düzenlenen etkinlikler çocuk ve gençlere yaratıcılık örnekleri sunuyor. Belediyelerin bu tür etkinliklere daha fazla katkı sunması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber