Geri Dön
Üsküdar İstanbul - Türk Ordusunda 30 yıl hemşirelik yapan Ömrünisa Özüyiğit'e veda

İstanbul - Türk Ordusunda 30 yıl hemşirelik yapan Ömrünisa Özüyiğit'e veda

İstanbul - Türk Ordusunda 30 yıl hemşirelik yapan Ömrünisa Özüyiğit'e veda

İstanbul - Türk Ordusunda 30 yıl hemşirelik yapan Ömrünisa Özüyiğit'e veda

Gamze ŞİMŞEK - Ramazan EĞRİ - İSTANBUL DHA - TÜRK Ordusunda askeri hemşire olarak 30 yıl görev yapan Ömrünisa Özüyiğit 95 yaşında hayatını kaybetti. Genelkurmay Başkanlığı tarafından George Washington Üniversitesi Hastanesine gönderilen ilk Türk hemşiresi Özüyiğit'in cenazesine, sevenleri ve ailenin yakınları katıldı. İsmet İnönü'nün de bir dönem hemşireliğini yapan Ömrünisa Özüyiğit'in cenazesi, Üsküdar Şakirin Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi.

Cumhuriyet ilan edildikten sonraki dönemlerde Adana Kız Lisesi'ni bitirip Ankara Askeri Gülhane Tıp Akademisi Hemşirelik Yüksekokulu'ndan mezun olan Ömrünisa Özüyiğit, 30 yıl boyunca Türk ordusunda görev yaptı. Özüyiğit, 1952 yılında Genelkurmay Başkanlığı tarafından George Washington Üniversitesi hastanesine gitmiş olan ilk Türk hemşire olarak da tarihe geçti. İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün köşkünde özel hemşirelik de yapan Özüyiğit, dün böbrek yetmezliği nedeniyle 95 yaşında hayata gözlerini yumdu. Cenazesi Üsküdar'daki Şakirin Camii'ne getirildi. Cenazeye Özüyiğit'in ailesi ve çok sayıda yakını katıldı. İkindi namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Özüyiğit'in cenazesi Karacaahmet Mezarlığı'nda defnedildi.

"KENDİ YOLUNU ÇİZDİ"

Ömrünisa Özüyiğit'in kızı Serpil Önügören, annesinin eğitim ve meslek hayatını anlattı. Annesinin hemşirelik mesleğini severek seçtiğini belirten Önügören, "Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonraki ilk dönemde Adana Kız Lisesi gibi bir müesseseyi bitirdikten sonra kendi yolunu çizerek Ankara'ya gidip yüksek hemşirelik okulundan mezun oldu. Savaştan çıktıkları için askeri hemşire olarak ordumuzda 30 sene görev aldı." dedi.

"GENELKURMAY TARAFINDAN GEORGE WASHINGTON ÜNİVERSİTESİ HASTANESİNE GÖNDERİLDİ"

Annesinin o dönem, George Washington Üniversitesi'nin hastanesine gönderilen ilk askeri Türk hemşiresi olduğunu da belirten Önügören, "Bu esnada 1952 senesinde Genelkurmay tarafından George Washington Üniversitesi Hastanesi'ne gitmiş olan ilk Türk hemşiresidir; askeri Türk hemşiresidir. Görevi de orada hem staj yapmak hem de aynı zamanda oradaki Kore şehitlerimizi derleyip toparlamak, gazilerimizi yanına almak, tabii doktor ekipleriyle birlikte Türkiye'ye getirmek ve mekanlarına yerleştirmek olmuştur. İsmet İnönü'nün kendi köşkünde özel hemşirelikte bulunmuştur." diye konuştu.

"AYDINLIK, MÜNEVVER, ATATÜRK İLKELERİNE BAĞLI BİR TÜRK KADINIDIR"

Aile yaşamlarından bahseden Önügören, annesinin; kendisini ve kardeşini yetiştirdiğini söyleyerek, "Babam askerdir. Özel bir istihbarat askeridir. Türk ordusuna 35 sene hizmet etmiş bir babanın 30 sene de Türk ordusuna hizmet etmiş olan bir askeri hemşirenin kızı olmaktan, oğlu olmaktan gurur duyuyoruz. Torunları var, torunlarının çocuğunu kucağına almayı bahşetti Allah. Onun için şükranlarımızı sunuyoruz. Aydınlık, münevver, Atatürk ilkelerine bağlı asla vazgeçmeyen, bayrağını asan bir Türk kadınıdır. O tarafa gitti." şeklinde konuştu.

"ÖRNEK BİR ANNE OLDU"

Önügören, "Türk analarına, kadınlara ,ezilmişlere onun adı altında şeref götürdü, şan götürdü, selam olsun. Bilinçli bir sağlık elemanı olarak kendisi ilime ve bilime çok inandığı için doktorların dedikleriyle yaşadı. İnançlı bir insan olduğu için her zaman şükretti.95 yaşında böbrek yetmezliğinden vefat etti; ama gönlümüze gömüldü. Önderimiz Atatürk'ün bize bırakmış olduğu, örnek olduğu bir anne oldu. Biz de onun ışığıyla onun yolunda ilerleyeceğiz." dedi. (DHA)

Görüntü Dökümü:

------------------------

-Ömrünisa Özüyiğit'in hemşirelik yaptığı dönemlerden fotoğraflar

-Cenazenin getirilmesi

-Cenaze başındaki aile yakınlarından görüntü

-Ömrünisa Özüyiğit'in kızıyla röportaj

-Cenaze namazının kılınması

-Cenazenin taşınması

-Genel ve detay görüntüler

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber