Geri Dön
Bergama Bergama'ya 2 baraj birden

Bergama'ya 2 baraj birden

Bergama'ya 2 baraj birden

Bergama'ya 2 baraj birden

İZMİR, (DHA)-İZMİR'in Bergama ilçesine son 21 yılda 6 baraj ve 2 gölet inşa eden Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Seklik ve Kırcalar barajlarını da 2024 yılında tamamlayarak, ilçedeki baraj sayısını 8'e yükseltmeye hazırlanıyor. DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, "Hedefimiz İzmir tarımının kalbi Bergama'da inşa ettiğimiz baraj sayısını önünüzdeki yıl 8'e çıkarmak" dedi.

DSİ Genel Müdürlüğü, son 21 yılda Yortanlı, Çaltıkoru, Çamavlu, Musacalı, Çamtepe, Karalar olmak üzere 6 baraj Bayramcılar ve Yukarı Kırıklar olmak üzere 2 gölet inşa eden Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Seklik ve Kırcalar barajlarını da 2024 yılında tamamlayarak, ilçedeki baraj sayısını 8'e yükseltmeye hazırlanıyor. Her iki şantiyedeki çalışmaların da aralıksız sürdüğünü belirten DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, "Hedefimiz İzmir tarımının kalbi Bergama'da inşa ettiğimiz baraj sayısını önünüzdeki yıl 8'e çıkarmak" ifadelerini kullandı. Seklik Barajı'nda yüzde 85 fiziki gerçekleşme oranına ulaşıldığını ve 2024'ün ilk ayları ile birlikte şantiyedeki çalışmaların bitirileceğini duyuran Balta, "Kırcalar Baraj'da da gövde dolgu çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

'BAHAR YAĞMURLARI İLE BİRLİKTE BARAJDA SU TUTMAYI HEDEFLİYORUZ'
Balta, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bergama'nın 8'inci barajı olacak Kırcalar Barajı'nda batardo dolgusunu tamamladık. Şu anda gövde dolgusu ve dolusavak betonarme imalatları devam ediyor. 350 bin metreküplük gövde dolgusunun yüzde 60'ı da bitti. Birkaç ay içerisinde dolgu çalışmalarını tamamlayarak, bahar yağmurları ile birlikte barajda su tutmayı hedefliyoruz.  Kırcalar Barajı'nın gövdesinin temelden yüksekliğinin 33 metre olarak 'Kil Çekirdekli Kaya Dolgu' tipinde projelendirildi. Barajda 1,8 milyon metreküp su tutulacak. Kırcalar Barajı'nın Bakırçay Havzası'nda 3010 dekar araziye can suyu verilecek."
Sulama şebekesi inşaatının da barajla eş güdümlü olarak aynı anda devam ettiğinin altını çizen Balta, şu ana kadar 4300 metrelik borunun sulama sahasına döşendiğini ifade etti.  Hedeflerinin projeyi 2024 yaz sulama sezonuna yetiştirmek olduğunu söyledi.

'YILDA ORTALAMA 15 MİLYON LİRA DAHA FAZLA KAZANÇ'
Bergama Kırcalar Mahallesi'nin 1 kilometre kuzeybatısındaki Değirmen Deresi üzerine kurulan barajın 3010 dekar araziyi borulu basınçlı modern sistem ile sulayacağı belirtilirken, proje sayesinde sulama maliyetlerinin düşeceği ve bölgedeki verimin artacağı ifade edildi. Kırcalar Barajı ve Sulaması Projesi tamamlandığında Bergamalı üreticilerin 2023 yılı rakamları ile yılda ortalama 15 milyon lira daha fazla kazanacağı bildirildi.(DHA)

FOTOĞRAFLI

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber