Geri Dön
Karaburun Karaburun'da eşitlik için protokol imzalandı

Karaburun'da eşitlik için protokol imzalandı

Karaburun'da eşitlik için protokol imzalandı

Karaburun'da eşitlik için protokol imzalandı

İZMİR, (DHA)-İZMİR'in Karaburun Belediyesi ve Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) arasında 'Ev İçi Şiddet Acil Yardım Hattı Protokolü' imzalandı. Karaburun Belediyesi aynı zamanda çalışma yaşamında şiddet ve cinsel tacizin önlenmesi amacını taşıyan ILO 190 Sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi'nin uygulamasına taraf olan Politika Belgesi'ni imzaladı.

1'inci Börklüce Festivali, kültür-sanat etkinlikleriyle sona ererken, önemli bir protokole de ev sahipliği yaptı. Karaburun Belediye Başkanı olan İlkay Girgin Erdoğan ve TKDF Başkanı Canan Güllü, İzmir Yarımada'da 'Kadın Devrimi'ne imzalarını attı. Protokol imza töreninde, Mor Çatı'dan Gülsün Kanat ve Uçan Süpürge Vakfı'ndan Halime Güner de hazır bulundu. Daha önce sendikalarla toplu sözleşmelerinde 'cinsiyetler arası eşitlik hedefini destekleyen teşvik ve ceza maddelerine' yer veren Karaburun Belediyesi, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Şişli Belediyesi ardından İzmir'de 'Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 190 Sayılı Şiddet ve Tacizin Önlenmesine Yönelik Politika Belgesi'ne imza atan ilk ilçe belediyesi oldu. Belediye Başkanı Erdoğan ve Federasyon Başkanı Güllü, ayrıca 'Ev İçi Şiddet Acil Yardım Hattı İşbirliği Protokolü'nü de imzaladı.

'KADINLARIN EMEK MÜCADELESİNDE MİLAT'
Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, ilçenin 'İlk Kadın Belediye Başkanı' olma sıfatıyla, bu tarihi protokolü imzalayarak, 'Karaburun Yerel Eşitlik Eylem Planı' hedefi için önemli bir ivmeyi daha yakaladıklarını söyledi. Bir yılı aşkın süredir bu protokolün imzalanması için görüşme halinde oldukları TKDF Başkanı Canan Güllü'ye, yaşadığı rahatsızlığa rağmen Börklüce Festivali'ne 'Kadın sorunları'nı konuşmaya ve protokolü imzalamaya gelmesi nedeniyle teşekkür eden Erdoğan, “Karaburun'da kadınların emek ve hak mücadelesinde yeni bir milat başlıyor. Birleşmiş Milletler Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Engellenmesi Sözleşmesi (CEDAW) kapsamında imzaladığımız protokollerimiz; eğitim, sağlık, istihdam, yönetim mekanizmalarına katılım, kadına yönelik şiddet ve kentsel hizmetler gibi altı başlıkta düzenlemeler içeriyor. Hem toplumsal cinsiyet eşitliği, iş hayatında kadınlarımızın dezavantajının ortadan kaldırılması hem de Karaburun'da şiddet ve istismar vakalarının gerçekleşmeden önlenmesi için yürüteceğimiz, koruyucu ve önleyici sosyal hizmet çalışmalarımıza yön verecek. İmzaladığımız politika belgemiz ise belediyemizin tüm çalışanları için şiddet ve tacizden tamamen arındırılmış, insana yakışır, güvenli bir çalışma ortamı sağlamayı; üçüncü taraf şiddet ve tacizi de dahil her türlü şiddet ve taciz karşısında sıfır tolerans tutumunu teşvik etmeyi amaçlıyor. Tüm çalışanların iş yaşamında karşılaşabilecekleri şiddeti ve tacizi önlemeyi taahhüt ediyor. Şiddet ve tacizin bir iş sağlığı ve güvenliği sorunu olduğunu kabul ederek, ev içi şiddeti de gözeten risk değerlendirmeleri yapmayı, önleme planları oluşturmayı kabul ve taahhüt ediyor."

'HAK-İŞ'TEN DİSK'E, ÖZEL SEKTÖRDEN BELEDİYELERE'
TKDF Başkanı Canan Güllü ise İzmir Karaburun'da bulunmaktan ve bir kadın belediye başkanı ile tarihi bir protokole imza atmaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, “Hala Türkiye'de imzalanmamış olan, ama çalışma hayatını düzenleyen ILO ile iş birliği içinde sahada mücadelesini sürdürdüğümüz; sendikalarla, belediyelerle ve özel sektörle imzaladığımız bir beyan, bir yerine getirme sözünü imzalıyoruz" dedi. Güllü, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu deklarasyonu, aslında Türkiye'de taraflardan hiç beklemediğimiz bir güzellikte, HAK-İŞ Sendikası'nın da imzalamış olduğunu söyleyeyim. Sendikalarda, (Kadına karşı şiddet yok) denirken; HAK-İŞ'in buna daha Türkiye imza atmamışken çalışma yapması, DİSK'in bu konuda atağa geçmesi; yine ÖZ-İPLİK Sendikası'nın 'Ben de varım' demesiyle beraber bir ilk oldu. Türkiye'de şiddetin azalması ile ilgili iş birliği için AYH-Acil Yardım Hattı protokolünü imzaladık."

Ayrıca belediye çalışanları veya Karaburunlu yurttaşların, yaşadıkları veya karşılaştıkları şiddet ve istismar vakalarında AYH çağrı merkezine ulaşmaları halinde; ihtiyaçları doğrultusunda mevcut hukuki ve psikolojik danışmanlık ve sosyal destek mekanizmalarına yönlendirme hizmetinin federasyon tarafından sağlanacağı belirtildi.(DHA)


FOTOĞRAFLI

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber