Geri Dön
Karaburun Karaburun'daki 'Turuncu Dayanışma'yla üreticinin mandalinası dalında kalmadı

Karaburun'daki 'Turuncu Dayanışma'yla üreticinin mandalinası dalında kalmadı

Karaburun'daki 'Turuncu Dayanışma'yla üreticinin mandalinası dalında kalmadı

Karaburun'daki 'Turuncu Dayanışma'yla üreticinin mandalinası dalında kalmadı

KARABURUN (İzmir), (DHA)-İZMİR'in Karaburun ilçesinde, üreticinin mandalinası, belediye öncülüğünde başlatılan imece kampanyasıyla toplanarak dalında, kalmadı. Salman Mahallesi'yle başlayan 'Turuncu Dayanışma'nın yarın Küçükbahçe Mahallesi'yle devam edeceği bildirildi.

Karaburun'da mandalina, hem festivalin hem de imecenin ortak adı oldu. Karaburun Belediyesi öncülüğündeki kampanyayla üreticinin ürünü dalda kalmadı, sofralardaki yerini aldı. Karaburun kent merkezinde erkenden buluşan Karaburun Turuncu Dayanışma Grubu, Karaburun Kent Konseyi ve Karaburun Ziraat Odası'nın etkin rehberliğinde, gönüllü yurttaşların da katılımıyla emekler birleştirildi. Oluşturulan güç birliğinin ilk adresi kırsal Salman Mahallesi oldu. Karaburun Turuncu Dayanışma Grubu, yarın ise 08.30'da tekrar biraraya gelerek bu defa Küçükbahçe'deki üreticilerin mandalinalarını hasat edip, dalında kalmaktan kurtaracak. Turuncu Dayanışma Grubu, herkesi gönüllüleri imeceye destek olmaya çağırdı.

Karaburun Kent Konseyi Başkanı Mustafa Özer, Karaburun Yarımadası'nda üreticilerin ürünleri toplamada yetersiz kaldığını, bu sorunu çözecek ekonomik güçlerinin de bulunmadığını söyledi. Özer, üreticinin dışarıdan işçi getirip ürünü toplatıp, piyasadaki fiyatlardan satması halinde masrafını dahi karşılayamadığını belirtip, "Bu nedenle üreticinin ürünü dalında kalıyordu. İmeceyle üreticinin emeği dalında kalmayacak" dedi.

'BİR YILDA YEVMİYE 200'DEN 600 LİRAYA ÇIKTI'
Karaburun Ziraat Odası Başkanı Gazanfer Yavaş ise, mandalina toplatmadaki sorunlar üzerine çözüm seçeneği olarak Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan ile birlikte ilçede imece usulünü başlattıklarını söyledi. Yavaş, “İmece usulü, köylülerimize yardımcı olabilmek adına başlattığımız bir kampanya. Geçen yıl işçi günlük yevmiye maliyeti 250 lirayken bu yıl 600 liraya çıktı. Köylü bunu karşılayamaz hale geldi" diye konuştu.

'İMECE KÖYLÜNÜN İMDADINA YETİŞTİ'
Karaburun Salman Mahallesi Muhtarı Barış Sevinç de mandalina hasadı döneminde olduklarını ve maliyetlerin çok yüksek olması nedeniyle
ürün toplamada zorluk yaşadığını belirti, "Mandalina imecesi tam anlamıyla imdadımıza yetişti. Emeklerin birleştirilmesiyle, mandalina dalında kalmayıp, ekonomiye kazandırıldı" diye konuştu.

'BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ'
Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan da Salman Mahallesi'ndeki bahçeden imeceyle 4 ton kadar mandalina toplandığını belirtip, "Bu ürünler kasalanıp, pazarlar ve sofralardaki yerini alacak. Ağaçların ne kadar ürünlü olduğu belli. Fakat hava koşulları ve iklim değişikliğinin doluyla birlikte ağaçlar üzerinde yarattığı etkiyi de hepimiz gördük. Bu ürünlerin toplanması gerekiyor. Bugün bir bahçedeydik. Önümüzdeki günlerde de bu imece devam edecek. Eli makas tutan, ağaçtan mandalina toplayacağına inanan herkesten yardım bekliyoruz. Haydi Karaburun, birlikte güçlüyüz" diye konuştu.

Karaburun Turuncu Dayanışma Grubu, 15 Aralık 2023 Cuma, sabah 08:30'dan itibaren yine gönüllü kurum temsilcileri, bireysel imece destekçileriyle bu kez Küçükbahçe'de yarın yapılacak mandalina hasat imecesine Karaburun kent merkezinden katılmak isteyenler gönüllüler için Atatürk Heykeli önünden 08.30'da buluşulup, araçlarla hareket edileceği bildirildi.(DHA)

FOTOĞRAFLI

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber