Geri Dön
Ödemiş İZMİR 'Ayvacık Düdeni çöpler ve zirai atıklar nedeniyle tehdit altında'

İZMİR 'Ayvacık Düdeni çöpler ve zirai atıklar nedeniyle tehdit altında'

İZMİR 'Ayvacık Düdeni çöpler ve zirai atıklar nedeniyle tehdit altında'

İZMİR 'Ayvacık Düdeni çöpler ve zirai atıklar nedeniyle tehdit altında'

İZMİR Ege Üniversitesi (EÜ) Mağara Araştırma Topluluğu üyeleri, Ödemiş ilçesindeki Subatan Yaylası'ndaki Ayvacık Düdeni'nde incelemelerde bulundu. Düdenin çevresi ile içinde biriken çöpler ve zirai atıklar nedeniyle tehdit altında olduğunu dile getiren EÜ Mağara Araştırma Topluluğu Başkanı Özge Yıldız, "Arkadaşlarımla birlikte eksi 100 metreye indikten sonra çevrede gördüğümüz tek şey çöplerden ibaretti. Mağaranın güzelliğinden daha çok bunlara odaklanmak zorunda kaldık. Çünkü bu mağara için çok büyük bir problem, çevre kirliliğinin direkt olarak mağarayı etkilemesi ve içerisindeki ekosistemi bozması bizim için çok büyük bir sorun" dedi.

EÜ Mağara Araştırma Topluluğu üyeleri, Ödemiş ilçesi Subatan Yaylası'nda bulunan eksi 228 metre derinlikteki 1822 metre uzunluğundaki Ayvacık Düdeni'nde incelemelerde bulundu. Topluluk üyeleri, düdenin çevresinde ile içinde biriken çöpleri ve zirai atıkları görüntüledi. Türkiye'nin ender mermer mağaralarından birisi olan Ayvacık Düdeni'nin koruma altına alınması gerektiğini belirten EÜ Mağara Araştırma Topluluğu Başkanı Özge Yıldız, bu konuda yetkilere seslenerek, korunması için yapılacak çalışmalarda gönüllü olarak yer almak istediklerini dile getirdi. Yıldız, "Arkadaşlarımla birlikte eksi 100 metreye indikten sonra çevrede gördüğümüz tek şey çöplerden ibaretti. Mağara güzelliğinden daha çok bunlara odaklanmak zorunda kaldık. Çünkü bu mağara için çok büyük bir problem, çevre kirliliğinin direkt olarak mağarayı etkilemesi ve içerisindeki ekosistemi bozması bizim için çok büyük bir sorun. 2019 yılında arkadaşlarımızın burada çöp temizliği bir faaliyeti olmuştu. Ancak görünen o ki hiçbir şey değişmemiş. Köy halkının kesinlikle bilinçlendirmesi ve ziraat atıkların özellikle su kaynaklarına karışmaması hakkında çok büyük ve özen gösterilmesi gerekiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Ödemiş Belediyesi'nden bu mağaranın düzenli olarak temiz tutulması hakkında yetkililerin elinden geleni yapmasını istiyoruz ve bu konu topluluk olarak yardım etmeye hazırız" ifadelerini kullandı.

'AYVACIK SUBATANI EKSTREM TURİZMİN İLGİ ODAĞI OLABİLECEK MAĞARA'

EÜ Mağara Araştırma Topluluğu Üyesi Poyraz Uhri ise "Burası 1990 yılında Fransızlar ve Boğaziçi Üniversitesi'nin ortak raporuyla araştırılıyor ve haritası çıkarılıyor. Yaklaşık olarak 280 metre derinliğinde dikey inişleri bulunan bir mağara. Yürüyerek gidilmiyor, ekipmanlarla ipe girerek inmek zorundayız, belli teknikler gerektiriyor. Mağara, düden tipinde yani bu içine su girdiği anlamına geliyor. 'Ayvacık Subatanı' ekstrem turizmin ilgi odağı olabilecek mağaradır. Ayvacık Düdeni'nin aynı zamanda karşı tarafta bulunan Subatan Mağarası'yla bağlandığı düşünülüyor ancak mağaracılar tarafından ama henüz bağlantı tam olarak haritalanmadı. Buraya her sene Türkiye'den çeşitli kulüplerle ortak etkinlik düzenleyip girilir. Buradan çok fazla araştırma da yapıldı. Yarasaları araştırıldı. Kendi ekosistemi bulunan bir mağara, yaklaşık 100 metre derindeki galeride bazı beyaz küçük böcekler bulduk. Bunlar mağaraya uyum sağlamış böcekler ve yeni türlerin keşfedilme ihtimali bulunabilir.

Burası sadece mağaracılar arasında değeri bilinen bir yer. Biz bunun gerek yerel olarak gerek devlet tarafından da değerinin bilinmesini ve korumasını istiyoruz. Çünkü sadece mağaracıların eforu burayı korumaya yetmiyor. Bu mağaranın korunması için elimizden geleni yapmaya hazırız" açıklamalarında bulundu.

'MAĞARA ÇOK BÜYÜK ZARARLARA UĞRAYABİLİR'

EÜ Mağara Araştırma Topluluğu Üyesi Başar Yalçın da "Düdende yaptığımız eğitim ve mağara faaliyetinde içeride çok fazla çöp biriktiğini fark ettik. Önceki yıllarda arkadaşlarımızın yapmış olduğu çalışmaların hiçbir katkısının olmadığını gördük. Bunun neticesinde dışarıya su yollarını araştırmak için çıktığımız zaman çok fazla zirai atık, moloz, yazı ve hayvan pisliğini olduğunu fark ettik. Su yoluna atılıyor ve bu su yolu sayesinde mağaranın içine birikiyor. Eğer ki bu birikme böylesine devam ederse bu mağara çok büyük zararlara uğrayabilir" diye konuştu.

Haber-Kamera: Buse BAĞCI / ÖDEMİŞ (İzmir), (DHA)-

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber