Geri Dön
Mardin Mardin’de tarihi çarşıdaki marangozlar teknolojiye direniyor

Mardin’de tarihi çarşıdaki marangozlar teknolojiye direniyor

Mardin’de tarihi çarşıdaki marangozlar teknolojiye direniyor

Mardin’de tarihi çarşıdaki marangozlar teknolojiye direniyor

Nezir GÜNEŞ/MARDİN,(DHA)- MARDİN’de tarihi Marangozcular Çarşısı'nda mesleklerini yürüten marangozlar, teknolojiye direniyor. 
Mardin’de geçmişte ahşap, pencere ve kapıların yoğunlukla yapıldığı marangozluk mesleği günümüzde teknolojinin farklı alanlara yayılması ile bitme noktasına geldi. Marangozlar, insanların hazır malzemelere yöneldiğini ve kendilerine talebin azaldığını ifade ederken, hem işlerinin iyi olmamasından hem de yetiştirecek çırak bulamamaktan yakınıyor. Tarihi Marangozlar Çarşısı'nda kalan birkaç marangoz, bu işi sürdürüp, yaşatmak için çaba sarf ediyor. Marangoz ustası Halil Ceylan, “Oyma işiyle uğraşıyoruz. Kapı, pencere gibi şeyler yapıyoruz. Tabi pencereler şu anda artık yapılmıyor. PVC olduğundan dolayı ahşap üzerinden pencere yapılıyor. Binalara, dairelere kapı yapıyoruz, mutfak dolapları yapıyoruz. Ayrıca günümüzde eskiden kullandığımız oyma işini devam ettiriyoruz” dedi.
Marangoz Suphi Usta da, insanların teknolojiyle birlikte klasikten uzaklaştıklarını ifade ederek, “Yeni kapı, pencereler dökülüyor ama ahşap öyle değil. Ahşap ömürlük ahşapın yerini hiçbir şey tutmaz. Benim oturduğum evdeki ahşap kapı 30 senedir var. Hiçbir şeyi yok sapasağlam ama şimdikiler hemen dökülüyor. Şimdi bu yeni icatlar çıktı insanlar onlara özeniyor. Marangozculuğu insanlar öldürüyor.”diye konuştu.(DHA)
FOTOĞRAFLI
 

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber