EN ÇOK OKUNANLAR

Eşinin eve dönmesini isteyip hastanenin çatısına çıktı, operasyonla indirildi

Kocaeli'de kaçak içki imalathanesine baskın

Yurt

Bu balık hem zehirli hem lezzetli

Mustafa ERCAN- Soner AYDIN/MERSİN, (DHA) 28.09.2020 08:25
Bu balık hem zehirli hem lezzetli

Doğu Akdeniz kıyılarında son yıllarda yayılan aslan balığı, dikenlerindeki zehir nedeniyle vatandaşları ve balıkçıları ilk başta tedirgin etse de dikenlerinin kolay temizlendiği ve etinin lezzetli olduğu keşfedilince, ekonomik değeri yüksek ürüne dönüştü.

Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Ayas, balığın etinde zehir bulunmadığını ancak dikenlerin temizlenirken dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Doç. Dr. Ayas, aslan balığının şu an tezgahlarda kilosu 20 TL’den satıldığını belirterek, “Deniz balıklarının arasında vitamin açısından çok fark bulunmaz. Bunlar üst düzey gıdalardır. Omega 3 yönünden zenginlerdir. Aslan balıkları orta yağlıdır, besinsel olarak da mineral ve aminoasit içeriğine sahip türdür” dedi.

Pasifik ve Hint Okyanusu'ndaki mercan kayalıklarında yaşayan aslan balığı, Süveyş Kanalı'nın açılmasıyla son yıllarda Doğu Akdeniz kıyılarında da yayıldı. Uzmanlar, Mersin kıyılarında da popülasyonu artış gösteren aslan balığının, tehlikeli olduğu kadar lezzetli bir balık türü olduğunu bildirdi. Dikenlerindeki zehir nedeniyle vatandaşları ve balıkçıları tedirgin eden aslan balığı, kolay temizlenmesi ve lezzetli olması nedeniyle ekonomik değeri yüksek bir ürüne dönüştü.

ETİNDE ZEHİR BULUNMUYOR

Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Ayas, sırt yüzgecindeki dikenlerin zehirli olması nedeniyle dikkatli olunması gerektiğinin altını çizerek, "Şu anda tezgahlarda kilosu 20 TL'den satılan aslan balığı, dikenleri temizlendiğinde tüketilebilen türlerden. Balığın etinde herhangi bir zehir bulunmuyor. Ayrıca çok da lezzetli bir balık. Şu anda amatör balıkçıların uzatma ağlarında çıkıyor. Üst düzey gıdalardan olan aslan balığı, orta yağlı olup, besinsel olarak mineral, aminoasit ve Omega 3 yönünden zenginlerdir" dedi.

40- 42 DERECE SICAK SUDA ZEHİR ETKİSİNİ KAYBEDİYOR

Aslan balığından insana enjekte edilen zehrin, 40-42 derece sıcak suda etkisini yitirdiğini belirten Doç. Dr. Ayas, "Dikenler elinize battığında basınçla birlikte zehir enjekte oluyor. Zehrin enjekte olduğu yerde ağrı meydana geliyor. Eğer elinizi 40- 42 derecelik suya batırmazsanız, elinizde çok şiddetli ağrı oluşuyor. Zehirli tüm balıklarda bu yöntem uygulanabilir. Zehir bu yöntemle dışarıya atılacaktır" diye konuştu.

 

1

Eşinin eve dönmesini isteyip hastanenin çatısına çıktı, operasyonla indirildi

2

Kocaeli'de kaçak içki imalathanesine baskın

AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti'den ortak bildiri
Buğra Kavuncu hakkında soruşturma başlatıldı
Pakdemirli, Mersin-Anamur yangını kontrol altına alındı
Selçuk Bayraktar'dan iddialara cevap
Muharrem İnce: Hepsi yeni isim, bir iki gün içinde açıklayacağız
Bilim Kurulu Üyesi Kara açıkladı! 'Yarınki toplantıda yeni önlemler alınabilir'
Ayrıldığı nişanlısı, Büşra ile annesini öldürdü
Koronavirüs sonrası ten rengi değişen Çinli doktor normale döndü
Otobüsteki iğrenç olayla ilgili flaş gelişme
İstanbul Valiliği'nden Kılıçdaroğlu'nun iddialarına açıklama
İstanbul barajları kritik seviyede; Alibeyköy Barajı'nda eski elektrik direkleri ortaya çıktı
Bodrum sahte içkiden zehirlenen Yelda, hayatını kaybetti
Karşıyaka'da sahil, 'deniz marulu' yosunlarla doldu
Çatıya çıkan çocuk yürekleri ağza getirdi
Otoyolda uyuşturucu nakli