Geri Dön
Gündem Meclis Başkanı Binali Yıldırım oldu

Meclis Başkanı Binali Yıldırım oldu

TBMM Genel Kurulunda yapılan oylamada, AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, 335 oy alarak TBMM Başkanı seçildi.

Meclis Başkanı Binali Yıldırım oldu

584 milletvekilinin katıldığı oy verme işleminde Saadet Partisi adayı Nazır Cihangir İslam 5 oy, İYİ Parti adayı Hayrettin Nuhoğlu 40, CHP'nin adayı Erdoğan Toprak 135, AK Parti'nin adayı Binali Yıldırım 335, HDP'nin adayı Meral Danış Beştaş 63 oy aldı. Üye tamsayısının salt çoğunluğu sağlandığı için AK parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım Meclis Başkanı olarak seçildi.

27'nci dönem Meclis Başkanı olarak kürsüye çıkan Binali Yıldırım, seçilmesi için kendisine oy veren AK Parti ve MHP milletvekillerine teşekkür ederek şunları söyledi.

"27'nci dönem yasama meclisimizin milletimize ülkemize hayırlı olmasını niyaz ediyorum. Nice imkansızlıklar içinde milli iradenin bağımsızlık ve egemenlik ruhuyla ayağa kalkmasını sağlayan Birinci Meclis üyelerini başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları olmak üzere İstiklal Mücadelemizin bütün kahramanlarını ve ecdadımızı en samimi duygularla yad ediyor, ruhları şad olsun diyorum. Gazi Meclisimize bu dönemde önemli görev ve sorumluluklar düşüyor. 24 Haziran seçimleriyle beraber TBMM yeni yönetim sistemiyle birlikte yasama faaliyetlerine başlangıç yapıyor. Yüce Meclisimizin görevi daha çok artmıştır. Yeni dönem meclisi yapılan anayasa değişikliği doğrultusunda uzlaşma kültürünü daha da geliştirme imkanlarına sahip olmuştur. Bilindiği gibi yeni dönemde yürütmenin bütçe kanun tasarısı dışında Meclise tasarı gönderme yetkisi yoktur. Bir başka deyişle kanun yapma yetkisi tamamen Meclisimize ve değerli milletvekillerimize ait olacaktır. Bu durum yasama organının daha çok önemli hale getirmektedir.

Görev süresi içinde milletimizin beklentilerini bekleyecek şekilde yasama ve denetleme faaliyetleriyle milletvekillerimizin bölgelerine yönelik taleplerinin gündemde tutulması ve takip edilmesi konusunda üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğimi bilmenizi isterim. Çalışmalarımızda rehberimiz millet iradesi, anayasamız ve iç tüzük olacaktır. Seçilmeme katkı sunan bütün milletvekillerine açıkça desteğini ortaya koyan AK Parti ve MHP grubuna teşekkür ediyorum. Oy veren ya da vermeyen bütün milletvekillerinin başkanı olacağımın bilinmesini ister hepinizi saygıyla selamlarım. 16 Nisan halk oylamasıyla cumhurbaşkanlığı sistemine geçiş yapıldı. Eski sistemin son başbakanı yeni sistemin ilk meclis başkanı olarak sevgiyle saygıyla selamlarken 24 Haziran seçimleri sonucu göreve başlayan cumhurbaşkanına ve kabinesine görevlerinde başarılar diliyorum. Bu yüce Meclisin birçok konuda aktif katkısı olmuştur. Meclis Cumhuriyetin temellerinin atıldığı yerdir."

Öte yandan Meclis Başkanı Binali Yıldırım konuşması sırasında CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın muhalefet sırasından kendisine yönelik konuşması üzerine, "Biraz sabredersen Tanal. Daha bismillah dedik, başladın dalmaya" diye esprili cevap vererek gülümsedi.


MECLİS BAŞKANI BİNALİ YILDIRIM GÖREVİ DEVRALDI

Meclis Başkanı Binali Yıldırım, geçici Meclis Başkanı Durmuş Yılmaz’dan görevi devraldı. Durmuş Yılmaz, Yıldırım’a hayırlı olsun dileklerinde bulunarak, "7 Temmuz’da görevi devraldım. Bu bir süreçti. Demokrasilerin özü esası iktidarların mutlaka sandıkla el değiştirmesidir. Bunun dışına herhangi bir yol yöntem kimsenin aklına getirilmemelidir. Batıldır. Ama sandıktan milletin yüzde 100 iradesi yansımayan çoğunluk vardır. Çoğunlukçu değil de çoğulcu bir en aşağıdaki grubun da hakkını koruyacak bir sistem olduğu bilinciyle ülkemize faydalı olmasını diliyorum" diye konuştu.

Durmuş Yılmaz’a çiçek vererek teşekkür dileklerinde bulunan Binali Yıldırım ise şunları söyledi:

"Hem TBMM hem 95 yıllık yönetim sistemimiz 24 Haziran seçimleriyle değişti. Sadece yürütme değil yasama erkini de etkilemiş olacak bunun bilincindeyiz. Cumhuriyeti kuran irade cumhuriyetten önce Meclisi açtı ve meclis cumhuriyetin temellerini attı. Parlamenter sistem 95 yıldır işledi. Ama işlerken de birçok sorunlarla yüzleşmek zorunda kaldı. Darbeler, teşebbüsleri, müdahaleler ve sonuncusunu 15 Temmuz’da yaşadık. Yeni sistemin en önemli getirdiği şey parlamenter sistemdekinin aksine icraatı yapan hükümetin meclis üzerindeki tahakkümünü ortadan kaldırmıştır. Bu sistemle beraber Meclisin yasa yapmadaki katkısı çok daha etkin şekilde işleyecektir."