Geri Dön
Dünya Dünyadan Türkiye'ye destek

Dünyadan Türkiye'ye destek

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 04:17'de meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki deprem tüm Türkiye'yi yasa boğdu. Yurdun her tarafından arama kurtarma çalışmaları için yola çıkıldı. Dünyadan da Türkiye'ye birçok yardım ve destek açıklamaları yapıldı.

Dünyadan Türkiye'ye destek

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Türkiye’de bu sabah erken saatlerde 10 ilde etkili olan 7.7’lik depremle ilgili açıklama yaparak ABD’nin her türlü yardımı sağlamaya hazır olduğunu belirtti.

Açıklamada “ABD, bugün Türkiye ve Suriye'de meydana gelen yıkıcı deprem haberlerinden derin endişe duyuyor. Gerekli her türlü yardımı sağlamaya hazırız. Başkan Biden, en çok etkilenenlere yardım etmek adına ABD'nin müdahale seçeneklerini değerlendirmeleri için USAID ve diğer federal hükümet ortaklarına talimat verdi. Türkiye Hükümeti ile koordineli olarak durumu yakından izlemeye devam edeceğiz” denildi. USAID, ABD'nin uluslararası kalkınma ajansıdır ve sivil dış yardım ile kalkınma yardımını yönetmekle sorumlu bağımsız bir kuruluşdur. 

ZELENSKİ: TÜRK HALKININ YANINDAYIZ

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Türkiye’de bu sabah erken saatlerde 10 ilde etkili olan 7.7’lik depremde hayatını kaybedenlere başsağlığı, yaralılara acil şifa diledi.

Zelenski açıklamasında “Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Türk halkına ve Türkiye’deki depremde hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileklerimi iletiyor tüm yaralılara acil şifalar diliyorum. Bu zor zamanda Türk halkının yanındayız. Afetin sonuçlarının üstesinden gelmek için gerekli yardımı sağlamaya hazırız” dedi.

AVRUPA KRİZ YÖNETİMİ KOMİSERİ: HOLLANDA VE ROMANYA’DAN EKİPLER YOLA ÇIKTI

Avrupa Kriz Yönetimi Komiseri Janez Lenarcic, meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından Avrupa Birliği (AB) Sivil Koruma Mekanizması’nın aktif hale getirildiğini belirterek, “Hollanda ve Romanya’dan ekipler şimdiden yola çıktı” dedi.

Avrupa sivil koruma ve insani yardımdan sorumlu Avrupa Kriz Yönetimi Komiseri Lenarcic sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Türkiye’de meydana gelen depremin ardından AB Sivil Koruma Mekanizması’nın aktif hale getirildiğini belirterek, “Bu sabah Türkiye'de meydana gelen depremin ardından AB Sivil Koruma Mekanizmasını devreye soktuk. AB'nin Acil Müdahale Koordinasyon Merkezi, Avrupa'dan kurtarma ekiplerinin konuşlandırılmasını koordine ediyor. Hollanda ve Romanya’dan ekipler şimdiden yola çıktı” dedi.

İSVEÇ: AB YARDIMLARINI YÖNLENDİRMEK İÇİN KOORDİNE EDİYORUZ

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Türkiye’de bu sabah erken saatlerde 10 ilde etkili olan 7.7’lik depremle ilgili açıklama yaparak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na ulaşacağını ve Avrupa Birliği ortak yardımlarını yönlendireceğini belirtti.

İsveçli Bakan Billström açıklamasında “Türkiye ve Suriye'de yüksek can kaybıyla sonuçlanan depremin korkunç sonuçlarından derin üzüntü duyuyorum. İsveç, Avrupa Birliği Konseyi’nin dönem başkanı olduğundan dolayı, bu felakette ülkelere yardım etmek adına AB çabalarının koordinasyonu için Mevlüt Çavuşoğlu ve Suriye'ye ulaşacağız” dedi.

STOLTENBERG: TÜRKİYE İLE TAM DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Çavuşoğlu ile temas halinde olduğunu belirterek, “Bu korkunç depremin ardından müttefik Türkiye ile tam dayanışma içindeyiz” dedi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada NATO müttefiklerinin yardımları harekete geçirdiğini belirterek, “Bu korkunç depremin ardından müttefik Türkiye ile tam dayanışma içindeyiz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile temas halindeyim, ve NATO müttefikleri şimdi yardımları harekete geçiriyor” dedi.

HOLLANDA, TÜRKİYE’YE ARAMA KURTARMA EKİBİ GÖNDERİYOR

Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Türkiye ve Suriye'deki yıkıcı deprem haberleriyle şoke olduk. Düşüncelerimiz kurbanlar, aileleri ve yaralı çok sayıda Türk ve Suriyeli ile birlikte. Hollanda, Türkiye'ye Kentsel Arama ve Kurtarma ekibi gönderecek. Bu ekip, polis ve askeri personel, ilk yardım ekipleri ve itfaiyecilerden oluşmaktadır” dedi.

BORRELL: DÜŞÜNCELERİMİZ TÜRKİYE VE SURİYE İLE

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de yaptığı açıklamada, “Yıkıcı deprem bu sabah Türkiye ve Suriye’de yüzlerce insanın hayatını kaybetmesine ve çok daha fazlasının yaralanmasına neden oldu. Düşüncelerimiz Türkiye ve Suriye halklarıyla birliktedir. AB yardıma hazır” ifadelerini kullandı.

AVRUPA PARLAMENTOSU BAŞKANI: AVRUPA BU SIKINTILI ANDA TÜRKİYE VE SURİYE HALKININ YANINDA

Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından yaptığı açıklamada, “Avrupa bu sıkıntılı anda Türkiye ve Suriye halkının yanında” dedi. Ayrıca İsveç Başbakanı Ulf Kristersson da “Türkiye'nin ortağı ve AB dönem başkanı olarak desteğimizi sunmaya hazırız” dedi.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Metsola sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Türkiye-Suriye sınırında meydana gelen korkunç depremin nedeniyle derin üzüntü duyuyoruz. Düşüncelerim hayatını kaybedenler, mahsur kalanlar, yaralananlar ve hayat kurtarmak için ellerinden gelenin en iyisini yapan tüm arama kurtarma ekipleri ile birlikte. Avrupa bu sıkıntılı anda Türkiye ve Suriye halkının yanında” ifadelerini kullandı.

İSVEÇ BAŞBAKANI KRİSTERSSON: DESTEĞİMİZİ SUNMAYA HAZIRIZ

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson da yaptığı açıklamada, “Büyük depremin ardından Türkiye ve Suriye'de yaşanan can kayıplarının üzüntüsünü yaşıyoruz. Düşüncelerimiz kurbanlar ve sevdikleriyle birlikte. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a en derin taziyelerimi ilettim. Türkiye'nin ortağı ve AB dönem başkanı olarak desteğimizi sunmaya hazırız” dedi.

FRANSA VE İNGİLTERE YARDIM İÇİN HAZIR

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Kahramanmaraş merkezli 7.7 büyüklüğündeki depremle ilgili açıklama yaparak Fransa’nın acil yardıma hazır olduğunu duyurdu. İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly ise İngiltere’nin yardım sağlamaya hazır olduğunu belirtti.

Macron mesajında “Eşi benzeri görülmemiş bir depremin ardından Türkiye ve Suriye'den korkunç görüntüler geliyor. Fransa olay yerindeki halka acil yardım sağlamaya hazır. Düşüncelerimiz yaslı ailelerle birlikte” dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Cleverly açıklamasında “Türkiye ve Suriye depreminde trajik can kaybı meydana geldi. Ölenlerin ailelerine başsağlığı diliyoruz ve düşüncelerimiz hayatta kalanlarla birlikte. İngiltere yardım sağlamaya hazır” ifadelerini kullandı.  

İNGİLTERE YARDIMA HAZIR, POLONYA YARDIM VE DESTEK GÖNDERİYOR

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, düşüncelerinin Türkiye ve Suriye halkıyla birlikte olduğunu belirterek, “Birleşik Krallık, elimizden gelen her şekilde yardıma hazır” dedi. Ayrıca Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau da “Yaralılara acil şifalar diliyoruz. Polonya şimdiden yardım ve destek gönderiyor!” dedi.

İngiltere Başbakanı Sunak meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından yaptığı açıklamada, “Bu sabah düşüncelerim Türkiye ve Suriye halkıyla, özellikle de deprem nedeniyle mahsur kalanları kurtarmak için cesurca çalışan ilk müdahale ekipleriyle birlikte. Birleşik Krallık, elimizden gelen her şekilde yardıma hazır” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Polonya Dışişleri Bakanı Rau sosyal medya hesabından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na gönderdiği mesajında, “Sevgili Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin güneydoğusunda meydana gelen depremle ilgili en derin başsağlığı dileklerimi lütfen kabul edin. Kurbanların ailelerinin ve tüm milletinizin acısını paylaşıyoruz. Yaralılara acil şifalar diliyoruz. Polonya şimdiden yardım ve destek gönderiyor!” dedi.

RUSYA: TÜRKİYE’YE 100 KİŞİLİK ARAMA KURTARMA EKİBİ GÖNDERMEYE HAZIRIZ

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7.7 büyüklüğündeki deprem nedeniyle Türkiye'ye 2 adet İl-76 uçağı ile 100 kişilik arama kurtarma ekibinin gönderilmeye hazır olduğunu bildirdi.

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı’nın resmi Telegram hesabından yapılan yazılı açıklamada, Rusya Acil Durumlar Bakanı Aleksandr Kurenkov’un talimatıyla 100 kişilik arama kurtarma ekibinin Türkiye'ye gönderilmek üzere hazır duruma geçtiği belirtildi. Bunun için 2 adet İl-76 uçağının hazırlandığı kaydedilen açıklamada Kurenkov'un değerlendirmelerine de yer verildi. Kurenkov, "Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, vatandaşlarının kendilerini zor durumda bulduğu dost bir devletin yardımına her zaman hazırdır." ifadesini kullandı.

PUTİN: GEREKLİ YARDIMI SAĞLAMAYA HAZIRIZ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7,7 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a taziye mesajı göndererek "Gerekli yardımı sağlamaya hazırız” dedi.

Putin mesajında “Sizden kurbanların ailelerine ve arkadaşlarına en içten taziye ve desteklerimizi iletmenizi, ayrıca felaket sonucu yaralanan herkese acil şifa dileklerimi iletmenizi rica ediyorum. Bu konuda gerekli yardımı yapmaya hazırız” ifadelerini kullandı.

PAŞİNYAN: ERMENİSTAN YARDIM SAĞLAMAYA HAZIR

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7,7 büyüklüğündeki depremle ilgili yaptığı açıklamada, taziyelerini ileterek, “Ermenistan yardım sağlamaya hazır” dedi.

Ermenistan Başbakanı Paşinyan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Türkiye ve Suriye'de çok sayıda can kaybına neden olan yıkıcı deprem haberinin üzüntüsünü yaşıyoruz. Kurbanların ailelerine başsağlığı diliyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Ermenistan yardım sağlamaya hazır” ifadelerini kullandı.

DSÖ’YE BAĞLI ACİL DURUM EKİPLERİ HAZIR HALE GETİRİLDİ

Dünya Sağlık örgütü Genel Direktörü Tedros Adhonam Ghebreyesus, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7,7 büyüklüğündeki depremle ilgili DSÖ’ye bağlı acil durum ekiplerinin aktif hale getirildiğini belirtti.

Dr. Tedros açıklamasında “DSÖ'nün acil sağlık ekipleri ağı, bu sabah Türkiye ve Suriye'yi vuran depremden etkilenen yaralılara ve en savunmasız kişilere temel sağlık hizmeti sağlamak için aktifleştirildi. Düşüncelerimiz sevdiklerini kaybeden ailelerle” dedi.

HİNDİSTAN BAŞBAKANI: MÜMKÜN OLAN HER TÜRLÜ YARDIMI SUNMAYA HAZIRIZ

Hindistan Başbakanı Narendra Modi merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7,4 büyüklüğündeki depremle ilgili yaptığı açıklamada, “Hindistan, Türkiye halkıyla dayanışma içinde ve bu trajediyle başa çıkmak için mümkün olan her türlü yardımı sunmaya hazır” dedi.

Hindistan Başbakanı Modi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Türkiye'de meydana gelen deprem nedeniyle can ve mal kaybının acısını yaşıyoruz. Yaslı ailelere taziyelerimi iletiyorum, yaralılara acil şifalar diliyorum. Hindistan, Türkiye halkıyla dayanışma içinde ve bu trajediyle başa çıkmak için mümkün olan her türlü yardımı sunmaya hazır” ifadelerini kullandı.

NETANYAHU: TIBBİ, ARAMA VE KURTARMA YARDIMI SAĞLAMAK İÇİN HAZIRLIK YAPIYORUZ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7,4 büyüklüğündeki depremle ilgili “Tüm yetkililere tıbbi, arama ve kurtarma yardımı sağlamak için acil hazırlık yapmaları talimatını verdim” dedi.

Başbakan Netanyahu açıklamasında şunları kaydetti;

“Bölgemizi vuran depremin ardından Türkiye vatandaşlarına bu zor dönemde tüm İsrail vatandaşları adına taziyelerimi sunuyorum. Türk hükümetinin talebi üzerine, tüm yetkililere tıbbi, arama ve kurtarma yardımı sağlamak için acil hazırlık yapmaları talimatını verdim. Dışişleri ve Savunma Bakanları zaten muhataplarıyla temas halindeler ve önümüzdeki saatlerde mümkün olan en kısa sürede bir heyetin gönderilmesi konusunda anlaşacağız.”

UKRAYNA DIŞİŞLERİ BAKANI: BÜYÜK BİR KURTARMA EKİBİ GÖNDERMEYE HAZIRIZ

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi meydana gelen depremle ilgili yaptığı açıklamada, “Ukrayna, büyük bir kurtarma ekibini Türkiye'ye göndermeye hazır” dedi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Ukrayna, kriz müdahalesine yardımcı olmak için büyük bir kurtarma ekibini Türkiye'ye göndermeye hazır. Konuşlanmalarını koordine etmek için Türk tarafıyla yakın bir şekilde çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bakan Kuleba daha önceki açıklamasında yaşanan can kayıplarından dolayı derin üzüntü duyduklarını belirterek, “Kalbimiz kurbanların aileleriyle birlikte, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Ukrayna gerekli desteği vermeye hazır” demişti.

AVRUPA'DAN 10 ARAMA-KURTARMA EKİBİ SEFERBER EDİLDİ

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve Avrupa Kriz Yönetimi Komiseri Janez Lenarcic’in depreme ilişkin yaptığı ortak yazılı açıklamada, sahadaki ilk müdahale ekiplerini desteklemek için 10 ekibin hızla seferber edildiği bildirildi.

Avrupa Komisyonu’nun sitesinde yayımlanan açıklamada, AB’nin, AB Sivil Koruma Mekanizması’nı harekete geçirme talebine yanıt olarak Türkiye için arama kurtarma ekiplerini seferber ettiği belirtildi.

Açıklamada, “Sahadaki ilk müdahale ekiplerini desteklemek için Bulgaristan, Hırvatistan, Çekya, Fransa, Yunanistan, Hollanda, Polonya ve Romanya'dan 10 ‘Şehirde Arama ve Kurtarma’ ekibi hızla seferber edildi. İtalya ve Macaristan da kurtarma ekibi göndermeyi Türkiye'ye teklif etti. AB'nin Acil Müdahale Koordinasyon Merkezi, gerekirse daha fazla desteği koordine etmek için Türkiye'deki yetkililerle doğrudan temas halinde” ifadelerine yer verildi.

AB’nin Copernicus uydu sisteminin de acil durum haritalama hizmeti sağlamak üzere aktif hale getirildiği belirtilen açıklamada, AB’nin ayrıca insani yardım programları aracılığıyla Suriye’de etkilenenleri de desteklemeye hazır olduğu ifade edildi.

OLENA ZELENSKA'DAN EMİNE ERDOĞAN'A: YANINDAYIZ

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin eşi First Lady Olena Zelenska, Emine Erdoğan’a hitaben mesaj paylaşarak “Emine Erdoğan, yanınızdayız ve mümkün olan her şekilde yardıma hazırız” dedi.  

First Lady Zelenska mesajında “Kendi trajedimize rağmen, bugün düşüncelerimiz ve dualarımız Türkiye ile birliktedir. Binlerce insanın ölümü ve ıstırabı - tarif edilemez bir acı. Emine Erdoğan, yanınızdayız ve mümkün olan her şekilde yardıma hazırız. Faciadan etkilenenlere başsağlığı diliyorum. Ukrayna yanınızda” ifadelerini kullandı.

İNGİLTERE'DEN TÜRKİYE'YE 76 KİŞİLİK ARAMA KURTARMA EKİBİ

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, İngiltere’nin Türkiye’ye 76 kişilik arama kurtarma ekibi gönderdiğini duyurdu.

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “İngiltere, 76 kişilik bir arama kurtarma ekibi, ekipman ve arama ve kurtarma köpekleri de dahil olmak üzere Türkiye'ye acil destek gönderiyor. Suriye'de ise İngiltere tarafından finanse edilen Beyaz Baretliler, müdahale için kaynaklarını seferber etti. Gerek olması halinde daha fazla destek sağlamaya hazırız” dedi.