Geri Dön
Eğitim Bakan Selçuk: Okula devam eden çocuklar ve ailelerinde vaka artışı yok

Bakan Selçuk: Okula devam eden çocuklar ve ailelerinde vaka artışı yok

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yüz yüze eğitime katılımın yüzde 80'lere varan oranda olduğunu, okula devam eden çocuklar ve ailelerinde bir vaka artışı olmadığı gibi bir azalmanın söz konusu olduğunu söyledi. Selçuk, "Okul daha kontrollü bir ortamdır, bir tatil yerinden, sokaktan ya da çarşı, pazardan çok daha kontrollü bir yerdir" dedi.

Bakan Selçuk: Okula devam eden çocuklar ve ailelerinde vaka artışı yok

Ziya Selçuk, Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde ilkokulu okuduğu Emirler İlkokulu'nda 'Birleştirilmiş Sınıflarda Görev Yapan Öğretmenlerin Mesleki Gelişim Programı'na katıldıktan sonra, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bakan Selçuk, "5 yaşındayken burada ilkokulda birleştirilmiş sınıfta okuyordum. Bugün köy okullarıyla ilgili bir proje için köy öğretmenlerimizi ve köyde okuyan öğrencilerimizi desteklemek için hazırladığımız müthiş bir proje var, Sabancı Vakfı ile beraber yapıyoruz. Ve yaklaşık olarak 7 bin öğretmenimize asgari 56 saat süren bir eğitim yaptık ve bunun kitapları hazırlandı. Yıl içerisinde neyi nasıl yapacaklarına dair çok ayrıntılı bir çalışma yapıldı ve bunu da bir köy okulunda benim okuduğum okulda yapmayı özellikle istedik ve öğretmenlerimizle yaptığım temas sonucunda gerçekten çok yararlı bir çalışma olduğunu gördük" diye konuştu.

'5 VE 9’UNCU SINIFLARIN ERKEN BAŞLAMASI ÖNEMLİYDİ'

Yüz yüze eğitimin ikinci aşamasında bütün köy okullarında 5 tam gün eğitim öğretim faaliyetlerinin başladığını hatırlatan Selçuk, "Eğer il hıfzıssıhha kurullarının özel bir sınırlaması olmazsa bütün köy okullarımızı eğitim öğretime açtık. O yüzden de köy okullarındaki çocuklarımızın herhangi bir eksiği kalmaması noktasında her türlü tedbiri almaya devam ediyoruz. Bizim belli senaryolarımız var ve bugün de o senaryoları hayata geçiriyoruz. Yani o gün senaryo olan bugün gerçek oldu. Ve bu bağlamda 5 ve 9’uncu sınıflarımızın da öğrenime başlamasını karara bağladık. Çünkü 5 ve 9’lar pedagojik olarak belirli bir öğretim kademesinden, yani ilkokul ve ortaokuldan bir üst kademeye geçişteki ilk senedir. Henüz daha yeni öğretmenlerle tanışma, henüz daha yeni bir müfredatla karşılaşma aşamasındalar. O yüzden de onların erken başlaması çok önemliydi. Daha eğitim öğretim yılı uzun bir dönem, bir maraton koşusu, şimdi başlarındayız. Henüz başlarındayken bu faaliyetlerin şimdiden başlaması çocuklarımızın eksiğinin azalmasına ve onlar için yaptığımız tamamlama çalışmalarının belli bir boyuta ulaşmasına katkı sağlayacak" ifadelerini kullandı.

'VAKALARDA ARTIŞ DEĞİL, AZALMA SÖZ KONUSU'

Diğer sınıfların da salgının seyrine bağlı olarak aşama aşama açılmasının planlandığını kaydeden Selçuk, "Bunu da çok büyük bir kontrol içerisinde yapıyoruz. Yani birçok ülkede olduğu gibi bütün sınıfları açmak, her gün ve maskesiz bir şekilde açmak tercihini değil de, belirli sınıfları ve yaşları istatistiklere bakarak bilim insanlarının ortaya koyduğu kanıtlara bakarak aşama aşama kontrollü bir biçimde açmayı tercih ettik, bu da devam ediyor. Bizi en çok mutlu eden okula devam eden çocuklarımızın kendilerinde ve ailelerinde bir artış olmadığı gibi bir azalmanın söz konusu oluyor olması. Hep söylediğimiz gibi, okul daha kontrollü bir ortamdır, bir tatil yerinden, sokaktan ya da başka çarşı, pazardan çok daha kontrollü bir yerdir. Bundan dolayı da bilimsel verilere dayalı ortaya koyduğumuz görüşün gerçekleşmesi bizi ayrıca memnun etti" dedi.

'YÜZ YÜZE EĞİTİME KATILIM ORANI YÜZDE 80’LERE YAKIN'

Yüz yüze eğitime katılım oranı ile ilgili soruya ise Bakan Selçuk, "Yüzde 80’lere yakın bir katılım var. Bu katılımın bizim beklentimizin üstünde olduğunu söyleyebilirim. Şimdi aslında genel olarak tüm kademelerde yüzde 70’lerin üstünde; ama bazılarında yüzde 90’lara varıyor, bazılarında yüzde 75’lerde kalıyor; ama yaklaşık olarak yüzde 80’lere yakın bir katılım var" yanıtını verdi. Selçuk, 5 ve 9’uncu sınıflardaki yüz yüze eğitim şartlarının nasıl olacağının sorulması üzerine, "Benzer olacak; ama yarın için bununla ilgili bir tebliğ yayınlanacak. Ve hangi sınıfta hangi derslerin kaçar saat olacağına ilişkin daha ayrıntılı bilgiler de yarın paylaşılmış olacak inşallah" değerlendirmesinde bulundu.

EĞİTİME KATILAN ÖĞRETMENLERE SERTİFİKA

Bakan Selçuk, doğup büyüdüğü köyde ilkokulu okuduğu okuduğu Emirler İlkokulu'nda, MEB Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü ile Sabancı Vakfı iş birliğinde gerçekleştirilen 'Köy Okulları Birleştirilmiş Sınıf Öğretmenleri Mesleki Gelişim Programı' sertifika törenine katıldı. Bakan Selçuk, eğitimde fırsat adaleti sağlamanın önemine işaret ederek, "Fırsat eşitliği bile demiyorum, fırsat adaleti diyorum. Çünkü herkese eşit davranmak neticede adaleti doğurmayabilir; ama herkese adil davranmak eşitliği doğurur. Bu yüzden de köy okullarımıza her zaman ayrıcalıklı bir şekilde imkanlar sağlamayı tercih ediyoruz" dedi.

‘7 BİN ÖĞRETMENİMİZ EĞİTİMLERE KATILDI’

Köy şartlarında eğitimin zorluğuna dikkat çeken Selçuk, 2023 Eğitim Vizyon Belgesi’nde ifade ettikleri gibi köy okullarına ilişkin çalışmaları hızlandıracaklarını vurguladı. Selçuk, "Bakanlığın imkanlarıyla sınırlı kalmayarak, Türkiye’nin imkanını, birikimini kullanmayı tercih ettik. Sabancı Vakfı, Güler Hanımefendi her konuda destek oluyor, ben buradan kendisine, vakfa teşekkür borçlu olduğumuzu söylemek isterim. Birinci fazında ilk önce 400 öğretmenimiz 56 saatlik bir yüz yüze eğitim ile başladı. Sonra 30 saatlik uzaktan eğitim aldı ve bu öğretmenlerimizin sayısı giderek arttı. 7 bin öğretmenimizin bu konuda yapılan eğitimlere katıldığını da ifade etmek isterim" diye konuştu.

'ÖĞRETMENLER KÖYDE LİDERDİR, PSİKOLOGDUR'

Bakan Selçuk, dünyanın sürekli değiştiğini ve öğretmenlerin ihtiyacının da farklılaştığını söyleyerek, "Onun için de öğretmenin yaşam boyu eğitime devam etmesi ve sürekli öğrenmesi gerekiyor. Fakat köydeki öğretmenlerimiz başka bir hususiyeti, özelliği var. Onlar aynı zamanda köyde bir liderdirler, psikologdurlar, sosyologdurlar ve köy öğretmenleri daha mesleğinin ilk yıllarında köye gittikleri için başka bir tecrübeye ihtiyaç duyarlar ve köyde bu uyumu sağlamak için köylülerle, öğrencilerle, toplumla, çevreyle uyumu sağlarken işte bizim bu eğitimimizin bu kitaplarımızın büyük ölçüde faydasını görecekler" diye konuştu.

'48 BİN BURS İLE ÖĞRENCİLERİN EĞİTİMEN DESTEK OLDUK'

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ise, video konferans yöntemiyle törene katılarak, "Biz Sabancı Vakfı olarak, 46 yıldır bu topraklardan kazandıklarımızı bu toprakların insanlarıyla paylaşmak için çalışıyoruz. Toplumsal gelişme için yürüttüğümüz çalışmaların içerisinde en öncelikli konularımız arasında ‘eğitim’ yer alıyor. Kurulduğumuz günden bu yana okullar, öğretmenevleri, kütüphaneler, yurtlar gibi 120’den fazla kalıcı eseri ülkemize kazandırdık. 48 bin burs ile öğrencilerin eğitimine destek olduk. Kırsalda eğitimin niteliğinin artırılması için de Köy Okulları Değişim Ağı Derneği yani 'KODA' ile 4 yıldır çalışmalar yürütüyoruz. Mesleklerinin ilk senesinde köy okullarına atanan öğretmenlerimiz, belki de daha önce hiç görmedikleri coğrafyalarda çalışıyorlar. Onlara sıcak bir hoş geldin demek ve umutlarını yeşertecek desteği verebilmek çok kıymetli" dedi.

SERTİFİKALAR VERİLDİ

Konuşmaların ardından Bakan Selçuk, mesleki gelişim programını tamamlayan köy öğretmenlerine video konferans yöntemiyle sertifikalarını takdim etti. Törenden sonra Bakan Selçuk, köy okulundaki sınıfları ziyaret ederek öğrencilerle sohbet etti, birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi. Türkiye’nin tüm köy okulu öğretmenlerine ulaşma ve mesleki gelişimlerine destek olma hedefiyle yaklaşık 1 yıl önce başlayan proje kapsamında, birleştirilmiş sınıflarda eğitim ve köyde öğretmen olmak gibi konularda eğitimler verildi. Köy öğretmenlerine rehber olması için hazırlanan 'Köy Öğretmeninin Başucu Kitabı' ve 'Birleştirilmiş Sınıflar için Etkinlik Kitabı' ise MEB’in desteğiyle köy okullarına ve öğretmenlere ulaştırıldı. Bu kitaplarda öğretmenlere birleştirilmiş sınıflardaki müfredata yönelik farklı etkinlik önerileri sunuldu.