Geri Dön
Eğitim Bakan Tekin: Eğitim öğretim süreçlerine destek vadedenin seçilmesini arzu ederim

Bakan Tekin: Eğitim öğretim süreçlerine destek vadedenin seçilmesini arzu ederim

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yerel seçimlerinin bakanlığını çok yakından ilgilendirdiğini belirterek, “Bazı belediyelerde üzerinde okul inşa edebileceğimiz imar süreçlerine göre organize edilmiş arazi bulmakta zorlanıyoruz. Bazı bölgelerde okullarımızın bulunduğu yerleşkelerde inşaat ve ruhsatlandırma süreciyle ilgili sorunlar yaşıyoruz. Bu tür sorunlar yaşanınca yatırımlarımız gecikiyor ve kamuoyunun beklentileri ve sabırsızlıkları artıyor. Eğitim öğretim süreçlerine destek vadeden destek olacağını göreceğimiz, bildiğimizin seçilmesini arzu ederim" dedi.

Bakan Tekin: Eğitim öğretim süreçlerine destek vadedenin seçilmesini arzu ederim

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, İzmir Alsancak Gar'da Eğitim-Öğretim Yatırım Programı'na ilişkin basın açıklamasında bulundu. Toplantıya, İzmir Valisi Süleyman Elban, AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye başkan adayı Hamza Dağ ve AK Parti Konak Belediye başkan adayı Ceyda Bölünmez Çankırı da katıldı.

Bakan Yusuf Tekin, açıklamasında, "Milli Eğitim Bakanlığı olarak haziran ayından itibaren yaptığımız tüm işlerde, istişare kültürüyle hareket ediyoruz. Burada sabah faklı illerden gelen 300 öğretmen arkadaşımızla çok verimli bir sohbet gerçekleştirdik. Bunun dışında gittiğimiz illerde ziyaret ettiğimiz okullarda da öğretmenler arasında güzel sohbetler yapıyoruz. Kendi adıma öğretmen arkadaşlarınızın bulunduğu ortamda da söyledim, söylüyorum da. En çok keyif aldığım ortamlardan biri. Toplantılarımız sonunda Valimizin koordinatörlüğünde İl Milli Eğitim Değerlendirme Toplantısı'nı yaptık. İzmir'le ilgili olarak eğitim öğretim sürecinde yaşanan sorunlar varsa, sorunları test ettik. Çözüm önerilerimiz varsa, oluşturduğumuz çözüm yollarını tartıştık. Ayrıca biz buraya yaklaşık 10 genel müdür arkadaşımızla geldik. İzmir'de bu 3 gün içerisinde bütün ilçelere bir genel müdür arkadaşımız gitti. Oradaki öğrenci ve öğretmenlerimizle sohbet etti. Problemleri tespit etti. Son toplantımızda 750 okul yöneticisi arkadaşımızla burada oldu. Onların da dertlerini, meramlarını aldık, dinledik" dedi.

"Cumhurbaşkanımızın önderliğinde, bir anlamda rekabet edercesine, bugüne kadar yapılanların tamamından daha fazla okul, derslik ve öğretmen ataması yapmak üzere ciddi bir seferberlik ilan edildi" diyen Bakan Tekin, konuşmasına şöyle devam etti:

"Türkiye'nin tamamında 2002- 2003 eğitim, öğretim yılındaki derslik sayısı, öğretmen sayısı ve benzeri sayısal göstergeler minimum iki katına çıkartılmış durumda. İzmir için de aynı şey geçerli. Ancak İzmir gibi büyüyen, gelişen şehirlerde artan nüfusa değişen yerleşim yerlerine göre eğitim öğretimi ihtiyaçları çeşitleniyor. Bu nedenle güncellenmek durumunda."

'BAZI YERLERDE SORUNLAR YAŞIYORUZ’

Yerel seçimlere de değinen Bakan Tekin, "Milli Eğitim Bakanlığı'nı yerel seçimler çok yakından ilgilendiriyor. Özel sektör ve resmi olmak üzere yaklaşık 1 milyon 200 bin öğretmeni bünyesinde barındıran, yaklaşık 76 bin farklı yerleşkede kuruma sahip olan bir bakanlığız. Hal böyle olunca gerek öğretmenlerimizin gerek 20 milyona yaklaşan öğrencilerimizin gerekse de üzerinde okul inşa ettiğimiz gayrimenkullerimizin yönetimi, yatırımların planlanması, ihtiyaçlarının giderilmesi için yerel yönetimlerle çok yakın ilişki halindeyiz. Yerel yöneticiler bize destek verdiği yerlerde işlerimiz çok rahat bir şekilde yürüyor. Bazı yerel yöneticilerimiz hem bize destek oluyorlar hem de okul, spor salonu, oyun alanı, kütüphane gibi yatırımlarla da bizim yürüttüğümüz faaliyetlerin daha efektif hale gelmesi için destek oluyorlar. Ancak bazı yerlerde de sorunlar yaşıyoruz. Bazı belediyelerde üzerinde okul inşa edebileceğimiz imar süreçlerine göre organize edilmiş arazi bulmakta zorlanıyoruz. Bazı bölgelerde okullarımızın bulunduğu yerleşkelerde inşaat ve ruhsatlandırma süreciyle ilgili sorunlar yaşıyoruz. Bu tür sorunlar yaşanınca yatırımlarımız gecikiyor ve kamuoyunun beklentileri ve sabırsızlıkları artıyor. Eğitim öğretim süreçlerine destek vadeden destek olacağını göreceğimiz, bildiğimizin seçilmesini arzu ederim" dedi.

EĞİTİME DESTEK ÇAĞRISI

Eğitim ve öğretim sorumluluğunun sadece Bakanlık ve öğretmenlerde olmadığını da belirten Bakan Tekin, bu süreçte aileler, veliler, sivil toplum kuruluşları, yerel yöneticiler, siyasetçiler ve mülki idare amirlerinin desteklerini, katkılarını beklediklerini kaydetti. Bakan Tekin şunları söyledi:

"Eğer bize bu anlamda destek olur, sorun çıkarmazlarsa, inşallah en geç 2 yıl içerisinde projelerimizi İzmir'de eğitim ve öğretim sürecinin hizmetine sunmuş olacağız. Halihazırda yatırım kurumuna alınan ihalesi yapılmış ya da yapılmak üzere ya da inşaatı devam eden 90 projemiz var. Bunlar; 1 fen lisesi, 12 mesleki ve teknik Anadolu lisesi, güzel sanatlar lisesi, özel eğitim uygulama okulu, çok programlı lisesi, spor lisesi, öğrenci pansiyonu, anaokulu, ilkokulu, ortaokulu ve imam hatip lisesi. Bu projelerin bir kısmı devam ediyor. Bir kısmı ihale sürecinde, bir kısmı ihalesine çıkılmış imar ve inşaatla ilgili problemlerin çözülmesi için bekleniyor. Dolayısıyla bu bahsettiğimiz yatırımlarla ilgili süreç tamamlandığında toplamda İzmir'deki derslik sayısına 1907 derslik ilave edilmiş olacak. Ayrıca 6 atölye, 7 öğrenci pansiyonu, 2 spor salonu, 1 konferans salonu da 2023 yatırım programımızda var olan projelerin dökümü. Bu proje bedelleri de yaklaşık olarak 6 milyar 800 milyon TL. Bunlara ilave olarak, 2024 yatırım programı açısından iki yaklaşımımız var. Bunlardan birisi yıkılıp, yeniden yapılması düşünülen okullarımız. Diğeri de deprem süreci sonrasında güçlendirme analizleri yapılıp güçlendirme kararı verilen okullarımız. 2024 yatırım programımızda İzmir için biz 956 dersliğe tekabül eden toplam 23 yeni okul projesini yatırım kılavuzumuza aldık. Ayrıca deprem güçlendirmesi kapsamında toplam 17 okulumuzda 2023 yılı içerisinde deprem güçlendirme çalışmaları başlamış ve 329 dersle tekabül ediyor. Onları da tamamlayacağız. Ayrıca deprem güçlendirmesi yapılması gereken 48 okulumuzu deprem güçlendirmesi sürecini almış olacağız. Onların da karşılığı 683 derslik. Dolayısıyla şöyle baktığımızda halihazırda İzmir'de 30 bin civarında dersliğimiz var. 2 yıl içerisinde mevcut dersliklerimiz de tamamlandığında bu rakam yaklaşık olarak 33 binin üstüne çıkmış olacak. Yüzde 10 civarında bir derslik artışı öngörmüş oluyoruz."

'GASTRONOMİ LİSESİ TASARLIYORUZ'

Çocukların küçük yaştan itibaren, mesleki teknik eğitim, sportif eğitim ve sanatsal eğitim almaları konularında yeni süreç başlattıklarını aktaran Bakan Tekin, şöyle devam etti:

"Bu kapsamda ilk adımımızı da Ankara'da atarak, 2024-2025 eğitim öğretim yılı başı itibarıyla müzik ilkokulu, müzik ortaokulu devamında ve müzik lisesi olarak devam edecek şekilde başlattık. İzmir'de de bu türden altyapısı kurumsallaşmış bir sanat ilkokulu, ortaokulu ve lisesi organize edebiliriz diye düşündük. Ayrıca çalışıp, uygun lokasyon ve fiziksel altyapıyla beraber onu da ilave olarak planlayacağız. Bir de özellikle turizm sektörü konusunda ara eleman sıkıntısı yaşandığını biliyoruz. Mesleki eğitimindeki ara eleman sorunu çözmek için ciddi tedbirler aldık. Ancak bilhassa turizm sektöründeki dostlarımızla konuştuğumuzda orada da bir eksiklik var. O ihtiyacı gidermek için Türkiye genelinde başlangıçta 7 bölgede 7 tane olmak üzere bir meslek formatı geliştirdik. Bünyesinde mutfak sanatları buna ilişkin servis programı ve turizm işletmeciliği bölümü olan bir gastronomi lisesi tasarlıyoruz. Bu gastronomi formatı; bulunduğu bölgenin 'Annelerimizin reçeteleri' diye tanımladığımız yöresel yemeklerin hem mutfak sanatı olarak hayata geçirilmesi anlamında hem profesyonel servis anlamında hem de dil işletmecilik kültürü doğrultulması anlamında liseler oluşturulması. İstanbul'da bunun ilk örneğini 2024-2025 eğitim üretim yılı başı itibarıyla başlatmış olacağız. Boğaza nazır bir restoran işletmesinde çocuklarımızın ürettiklerini İstanbul halkıyla ve misafirlere ikram edecekleri bir uygulama restoranıyla beraber hayata geçireceğiz. Genel yöneticilerimiz ve mülki idare amirlerimizle de uygun bir lokasyon temin edilirse ikinci örneğini de İzmir'de planlamak istiyoruz. Bunun da yapımını bir hayırseverimiz üstlendi. İzmir'de öğretmenlerimizin, İzmir'e dışarıdan gelen kamu görevlilerinin misafir edilebilecekleri bir öğretmenevi sıkıntımız var. Konak Öğretmenevimizi yeniden yatırım programımızı aldık. En kısa zamanda bu Konak Öğretmenevimizi de yine burada hizmete açılmış olacak. Bunları yapmak için öngördüğümüz süre 2 yıl."

'ÖĞRETMEN AKADEMİLERİ İZMİR ŞUBESİ'Nİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ'

Hizmet içi eğitim merkezlerine de değinen Bakan Tekin, "Yatırım programında, Foça'daki hizmet içi eğitim merkezimizi yakın bir zamanda kurumsallaştırmasını planladığımız Öğretmen Akademileri İzmir Şubesi olarak hayata geçireceğiz. Orada da hem hizmet içi eğitim kapsamında İzmir'e gelen öğretmen arkadaşlarımızı hem de İzmir'e misafirleriyle gelen öğretmen arkadaşlarımızın konaklayacakları bir alan bulacağız. İnşallah bütün bunları hayata geçirdikten sonra İzmir'de eğitim-öğretim altyapısı itibarıyla önemli bir eşiği aşmış olacağız" dedi.

'BAKANLIĞIN YAPACAĞI OKULLARIN YÜZDE 10'NU, BİZ YAPIP TESLİM EDECEĞİZ'

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye başkan adayı Hamza Dağ ise açıklamasında, "Önümüzdeki süreçte eğitim ve öğretim alanında sorumlu olduğumuz alanlarda elimizden gelenin fazlasını yapacağız. Günümüze baktığımızda küreselleşmenin ve teknolojinin getirdiği yeniliklerin etkisiyle hızlı dönüşümlerin olduğu bir süreçten geçiyoruz. Bizler Büyükşehir Belediyesi olarak gelecek 5 yıl içerisinde evlatlarımızın her anında yanında olacağız. Anne ve babaların gönül rahatlığıyla çocuklarını teslim edecekleri 100 yeni kreşi hayata geçireceğiz. Çocuklarımızın sanatsal, kültürel ve bilimsel birçok alanda çağın ihtiyaçlarına uygun eğitimler alabileceği Çocuk Gelişim Akademilerimizi hayata geçireceğiz. Çocuk üniversiteleri kurarak, çocuklarımızın ilk yaşlarda yeteneklerini keşfedecek ve ailelerimize rehberlik hizmeti sunacağız. Çocuk Yaşam Parkı projemizle çocuklar toprağa dokunacak, bitkilerin nasıl büyüdüğünü gözlemleyecek, köy yaşamını öğrenecek, doğanın döngüsünü ilk elden deneyimleyecek. Evlatlarımız doğayı bilecek ama çağımızın gerçeği olan teknolojiden de uzak kalmayacak. 'Keşfet, Büyü ve İleriye Taşı' anlayışıyla çalışan Bilişim Vadisi'ni hayata geçireceğiz. Robotik ve kodlama atölyeleri, oyun ve animasyon teknolojileri, yazılım geliştirme ve girişimcilik merkezleriyle 5 yıl sonra yazılım dünyasında İzmirli gençlerimizin imzasını, izini göreceğiz. Şehrimizde yaşayıp üniversiteyi kazanmış her gencimize tek seferlik 10 bin lira eğitim destek bursu vereceğiz. Evlatlarımızı kültür ve sanatta da geri de bırakmayacağız. Ege Bölgesi'nin en büyük kültür sanat merkezini hayata geçireceğiz. Şehrimize üç farklı noktasında 7 gün 24 saat boyunca hizmet edecek, içerisinde dijital ve matbu yüzbinlerce kaynağa erişim sağlayabileceğimiz şehir kütüphanelerimizi hayata geçireceğiz. Çayı, keki ve çorbası ücretsiz olacak. Burada ifade ettiğim ve daha saymaya fırsatımın olmadığı birçok proje ile şehrimizde bütüncül bir eğitim sistemi oluşturacağız" diye konuştu.

Dağ, okulların temizlik ve güvenlik konusunda da zorluk yaşadığına da dikkati çekerek, "Milli Eğitim Bakanlığı çözmeye devam ediyor, biz de belediye olarak yanlarında olacağız. Birçok şehirde belediyeler okul inşa edip Milli Eğitim'e teslim ediyor. Biz 5 yıllık süreçte belediye olarak bakanlığın yapacağı okulların yüzde 10'nu yapıp teslim edeceğiz. Bakanlığın öğrenciler için her okulda spor salonu var. Bizim de talebimiz oldu. Okul saatleri dışında spor salonlarını işletme imkanı bulabilmeyi amaçlıyoruz" dedi.

'ÜSTÜMÜZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ'

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, İzmir programı kapsamında AK Parti Bergama Seçim Koordinasyon Merkezi açılışına katıldı. Bakan Tekin'e AK Parti Kınık Belediye Başkanı ve Bergama Belediye Başkan adayı Sadık Doğruer ve AK Parti İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan eşlik etti. Açılışta konuşan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "Gerek Eyyüp gerekse Hamza, çok sevdiğim değerli kardeşlerim. Onlar için Milli Eğitim Bakanı olarak da Yusuf Tekin olarak da elimden ne gelirse yapacağım. Şimdi de seçim süreci var. 4 gündür İzmir'de eğitim öğretimin altyapısını tepeden tırnağa masaya yatırdık. Beraber geldiğimiz genel müdür arkadaşlarımız İzmir'i bütün ilçeleri dolaştı. Bir genel müdür arkadaşımız da dün buradaydı. Bergama'da yapılması gerekenlerle ilgili bize notlar getirdi, raporlar oluşturdu. Biz de o raporlara göre üstümüze düşeni yapacağız inşallah" dedi.

'BERGAMA'YA KAZANDIRACAKLARINI DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ İÇİN DESTEK İSTİYORUZ'

"Kürsüde konuşurken iş ahlakına, yeteneğine, dürüstlüğüne kefil olduğum insanlara kefaletimi ortaya koymak için buradayım" diyen Bakan Tekin hem Eyyüp Kadir İnan hem de Sadık Doğruer'e kefil olduğunu söyledi. Bakan Tekin, "Bergama'ya, Havza'ya hak ettiği değer verecek o güçle çalışacak arkadaşlarımız bu kişiler. Bergama'ya kazandıracaklarını düşündüğümüz için onlara destek istiyoruz" diye konuştu.

"Milli Eğitim Bakanı olarak burada Bergama'nın eğitim öğretim sürecinin başkenti olması için elimden ne gelirse yapacağım" diyen Bakan Tekin, şöyle devam etti:

"Halihazırda devam eden 3 okulumuz var. Bunların 3'ü de bir aksilik olmazsa eylül ayında hizmete girecek. Osman Nuri Ersezgin Ortaokulu 16 derslik,14 Eylül Anadolu Lisesi 24 derslik, Organize Sanayi Bölgesi içerisindeki Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ise 24 derslik. Bunların dışında dünkü toplantılarımız neticesinde iki okulu daha yatırım programımıza aldık. Bunlardan birisi Bergama Özel Eğitim Okulu 8 derslik, biri Fatih Mahallesi'nde 24 derslikli bir okul. Onların da ihale sürecini başlatıyoruz. En kısa zamanda ihale açıp, bu eylül değil ama bir sonraki eylül ayına yetiştirmiş olacağız.  Başkanımıza biraz önce sordum, 'Burada başka ne problem var' diye.  Başkanım da Bergama'da öğretmenlerimizin konaklayabilecekleri bir öğretmenevi ihtiyacından bahsetti. Şimdi burada ne kadar söylemek doğru bilmiyorum ama ben müsteşarken Kınık'taki öğretmen evini yaptırmıştım. Eğer Sadık Başkan kazanırsa bu yıl için olmasa bile en kısa zamanda Bergama'da da öğretmenlerimizi konaklayabileceği bir uygulama oteli bünyesinde bir tesisi kazandıracağız. Ama bir şartım var. Belediye başkanımız da bize eğitim öğretim sürecinde destek verecek. Diyecek ki 'Eğitim öğretim camiasının hizmetinde bir belediye başkanı olacağım.' Biz de ancak o şekilde destek oluruz."

'SÖZLERİMİZİ HEMEN HAYATA GEÇİRECEĞİZ'

Konuşmasına devam eden Bakan Tekin, "Seçimden sonra Sadık Bey başkan olduğunda buraya geleceğiz. Hem başkanımıza başarı dileyeceğiz hem de bu sözlerimizi hemen hayata geçireceğiz. İlkesel olarak verdiğim sözleri tutarım, Tutamayacağım sözleri, hiçbir yerde vermedim ama bunları yapmak için sadece Sadık Başkan'ın seçilmesi gerekmiyor. Aynı zamanda Hamza kardeşimizin de seçilmesi lazım. Sadık Başkanı ve Hamza kardeşimi sizlere emanet ediyorum" diye konuştu.

Açılışın ardından Bakan Tekin esnaf ziyaretinde bulundu. Esnaf ve öğrencilerle bir araya gelen Tekin, vatandaştan gelen talepleri dinledi. Daha sonra Bakan Tekin bir öğrencinin doğum günü partisine katılarak iyi dileklerde bulundu.

'DÜNYAYA ÖRNEK GÖSTERİLECEK TÜRDEN İŞLERİN ALTINA İMZA ATIYORUZ'

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Aliağa Belediyesi Rehabilitasyon Merkezi açılışına katıldı. Açılışa AK Parti İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan ve AK Parti Aliağa Belediye Başkanı ve adayı Serkan Acar da katıldı. Açılışta konuşan Bakan Tekin, "Bundan yaklaşık 4-5 yıl önce Serkan kardeşim böyle bir projeden bahsetti. Biz de kendisine, bu milletin bir parçası olarak özel eğitime ihtiyacı olan çocuklar için düşündüğümüz projelerden, onları öncelediğimizi göstermek için yaptığımız projelerden, attığımız adımlardan bahsetmiştik. Cumhurbaşkanımızın özel eğitime ihtiyaç duyan çocuklarla ilgili olarak bizleri sürekli sıkıştırdığını, çocuklara sahip çıkmamız gerektiğine dair talimatlarını konuştuk, istişare ettik. Bu proje için de 'Bana ne düşüyorsa hem Milli Eğitim Müsteşarı hem de bir ağabey olarak yanındayım. Yapalım' demiştim. Dürüst olayım ben yapabilir mi, tam emin değildim ama bugün görünce çok mutlu oldum. Gerçekten de biz toplumsal olarak her bir ferdini aynı hassasiyet, aynı saygınlık düzeyinde kabul eden bir milletiz. Bu bizim doğamızda, genlerimizde var. Özel eğitime ihtiyaç duyan çocuklarımız da bizim için bu anlamda çok önemli. Biz bakanlık olarak bu konuda gerçekten dünyaya örnek gösterilecek türden işlerin altına imza atıyoruz. Biz bu çocuklarımız için yaptığımız şeyleri söylemiyoruz. Çünkü o çocuklar bizim için değerli. Burada da Serkan başkanımız böyle güzel bir tesisin altına imza atmış" dedi.

'EN ÖNEMLİ PAYDAŞLARIMIZ YEREL YÖNETİMLER VE BELEDİYE BAŞKANLARI'

"Başkan buradaki özel eğitimin içinde bulunduğu fiziki koşulların zorluğundan bahsedince onun da ihale sürecini başlattık" diyen Bakan Tekin, şöyle devam etti:

"En kısa zamanda ihalesine başlanıp, zaten çok büyük bir yapı olmadığı için inşallah en kısa zamanda belki önümüzdeki yıl bu zamanlar özel eğitim okulunu da burada açmak için yine bir arada oluruz. Yerel seçimlere yaklaşıyor. Benim arzum, benim isteğim Serkan Başkan gibi eğitim konusunda öncelikleri, hassasiyetleri olan başkanların sayısının artması. Rakamlardan bahsedersek 20 milyon öğrenci, yaklaşık 1 milyon 200 bin öğretmen, yaklaşık 76 bin kurum mevcut. Biz böyle devasa büyük bir aileyiz. Bu kadar büyük ailenin problemlerinin çözümünde Milli Eğitim Bakanlığı tek başına yeterli olmayabiliyor. Bizim bu anlamdaki en önemli paydaşlarımız yerel yönetimler ve belediye başkanları. Dolayısıyla belediyelerimiz bize destek oldukça bizim yaptığımız şeyler de daha sağlıklı sonuçlar üretiyor. 4-5 yıl önce yatırım programını aldığımız ama belediyelerle yaşadığımız imar ve benzeri problemler sebebiyle ihalesine bile çıkamadığımız yatırımlarımız var. Bu dönem İzmir'de Büyükşehir Belediyesi'nde en az Serkan Başkan kadar eğitim konusundaki hassasiyetine kefil olduğum Hamza Dağ kardeşimiz aday. Biz inşallah Cumhur İttifakı olarak her iki başkanımızı da seçerek İzmir'e hem eğitim, öğretimle ilgili olarak ihtiyaç duyulan her şeyi sağlayacağız hem de İzmir'in hak ettiği yerel belediyecilik, yerel yönetim anlayışını göstermiş olacağız" dedi.

Açılışın ardından Bakan Tekin, Aliağa Belediyesi'ni de ziyaret edip, Ankara'ya dönmek üzere kentten ayrıldı.