Geri Dön
Eğitim Türkiye'de 7 milyon üniversite öğrencisinin temsilcisi

Türkiye'de 7 milyon üniversite öğrencisinin temsilcisi

Erzurum Atatürk Üniversitesi Eczacılık Fakültesi 5'inci sınıf öğrencisi Erdoğan Taha Akbaş (24), Türkiye'de yaklaşık 7 milyon öğrenciyi Yükseköğretim Kalite Kurulu'nda (YÖKAK) temsil ediyor. Üniversitelerin eğitim-öğretim, araştırma faaliyetleri ve idari hizmetlerinin ulusal ve uluslararası kalite standartlarına göre değerlendirmelerini yapan YÖKAK'ın üyesi Akbaş, yükseköğretimin daha kaliteli hale gelmesi için temsil ettiği öğrenci arkadaşlarından gelen talepleri gündeme taşıyor.

Türkiye'de 7 milyon üniversite öğrencisinin temsilcisi

Atatürk Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'ni 2019'da kazanan Erdoğan Taha Akbaş, üniversitenin ilk yılında öğrenci temsilciliği yaptı. 2020-2021'de Atatürk Üniversitesi Eczacılık Öğrencileri Birliği Kulübü başkanlığını üstlenen Akbaş, 2020-2022'de de Türk Eczacıları Birliği Gençlik Komisyonu (TEBGK) fakülte delegeliğini yürüttü. Akbaş, aynı dönemde Avrupa Öğrenci Birliği'nde (ESU) Türkiye'den görev alan öğrencilerden biri oldu. Atatürk Üniversitesi Kalite Koordinatörlüğü'nde kısmi zamanlı öğrencilik yapan Akbaş, bir süre sonra Kalite Komisyonu üyeliğine seçildi. Eczacılık Fakültesi'nde birim kalite komisyonu üyeliği, eğitim komisyonu üyeliği, strateji geliştirme komisyonu üyeliğinde bulunan Akbaş, 2022 Aralık itibarıyla üniversitesinin senato üyeliği görevine getirildi. Aynı yıl YÖKAK Öğrenci Komisyonu Üyesi de olan Akbaş, YÖKAK ve Eczacılık Eğitim Programlarını Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği'nde (ECZAKDER) öğrenci değerlendirici olarak görev aldı. Akbaş, çalışmalarıyla 2023'ten itibaren YÖKAK Kurulu üyeliğine seçildi.

YÖK BAŞKANI YÖKAK KURULU'NDA

Prof. Dr. Ümit Kocabıçak'ın başkanlık ettiği, genel sekreterliğini Mehmet Yılmaz'ın yaptığı YÖKAK Kurulu'nda Prof. Dr. Mustafa Çufalı, Prof. Dr. Feyza Arıcıoğlu, Prof. Dr. Vatan Karakaya, Prof. Dr. Murat Önder, Prof. Dr. Şule Itır Satoğlu, Prof. Dr. Ali Azar, Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Doç. Dr. İbrahim Halil Kayral, İsmail Doğan, Gülden Banu Müderrisoğlu, Hakan Ülken, Erdoğan Taha Akbaş bulunuyor. Atatürk Üniversitesi Eczacılık Fakültesi 5'inci sınıf öğrencisi Erdoğan Taha Akbaş'ın tek öğrenci üyesi olduğu YÖKAK Kurulu toplantısı Ankara'da yapıldı. YÖKAK Kurul Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıcak'ın başkanlık ettiği, uluslararası ve ortak akreditasyon konusunda gelinen noktaların değerlendirildiği kurula YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar da katıldı.

'DÜNYA HIZLA DEĞİŞİP DÖNÜŞÜYOR'

YÖKAK Kurul Üyeliği ve Atatürk Üniversitesi Senatosu üyeliğiyle ilgili DHA muhabirinin sorularını cevaplandıran Erdoğan Taha Akbaş, fakülte ve üniversitedeki görevlerinin getirdiği birikimlerin kendisine önemli katkıları olduğunu söyledi. Üniversite Senatosu'nda görev yaparken önce YÖKAK Öğrenci Komisyonu üyesi olduğunu ardından da YÖKAK Kurul'una tek öğrenci olarak seçildiğini ifade eden Akbaş, "Fakülteye başladıktan sonra öğrenci kulüplerinde ve çeşitli görevlerde bulundum. Hocalarımızın rehberliği ve deneyimi de benim için çok önemli yol gösterici oldu. Fakültede okurken YÖKAK Öğrenci Komisyonu'nu incelemeye başladım. Başkanlığı yaparken edindiğim bilgilerle alanında uzman akademisyenlerin görev aldığı YÖKAK Kurulu'na öğrenci üyesi olarak seçildim. Bu kuruldaki tek öğrenciyim. Yaklaşık 7 milyon öğrenciyi temsil ediyorum. Dünya bildiğiniz üzere hızla değişip dönüşüyor. Artık iş dünyasının mezunlardan beklentisi her geçen gün daha da artıyor. Artık daha becerikli daha nitelikli mezunlar istiyorlar. Tam bu noktada üniversitenin yapması gereken şey de eğitimini niteliğini kalitesini artırmak oluyor. Bu noktada da Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) çalışmalarda bulunuyor" diye konuştu.

ÖĞRENCİ KOMİSYONU BAŞKANI

YÖKAK Kurul üyeliğinin yanı sıra öğrenci komisyonuna da başkanlık ettiğini belirten Akbaş, şunları söyledi:

“YÖKAK'ta 7 tane komisyon var. Bunlardan bir tanesi de öğrenci komisyonu. Ben aynı zamanda YÖKAK Öğrenci Komisyonu Başkanlığını yapıyorum. Öğrenci komisyonunda farklı üniversitelerden 11 üye bulunuyor. YÖKAK'ın üniversiteleri değerlendirdiği ve üniversitelere geri bildirimlerde bulunduğu değerlendirme takımları oluyor. Bu değerlendirme takımlarında öğrenciler de yer alıyor. YÖKAK Öğrenci Komisyonu olarak bizim öncelikle çalışma alanlarımızdan bir tanesi, ülkemizdeki 208 farklı üniversiteden başvuru yapan öğrencileri Kalite Elçisi Eğitim Programı'na (KEP) dahil ederek onları değerlendirici olma konusunda yetiştiriyoruz. Bu sayede öğrenciler değerlendirme takımı üyesi olabiliyorlar. YÖKAK tarafından görevlendirilen değerlendirme takımları ile üniversitelere ziyaretler gerçekleştiriyorlar. Değerlendirme takımlarında yer alan öğrenci sayesinde sürece öğrenci bakış açısı daha kolay yansıtılabiliyor. Bu sayede takım öğrenci ihtiyaçlarını daha rahat tespit edebiliyor. Bu sayede öğrenciler arasında kalite kültürünün yaygınlaşmasına öğrencilerle ilgili çalışmaların üniversitelerimizde hız kazanmasına katkı sağlamış oluyorlar. Üniversite Senatosu ve YÖKAK'ta öğrenci arkadaşlarımın taleplerini dile getiriyor ve yükseköğrenimin daha kaliteli hale gelmesi için çalışıyorum."

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ SENATO ÜYESİ

Atatürk Üniversitesi Senatosu'nda öğrenci temsilcisi olarak görev yaptığını anlatan Akbaş, “YÖK'ün teşvikiyle üniversite senatolarına öğrenciler alınıyor. Bu Türkiye'de birçok üniversitede var. Bizim üniversitemizde bu konuda öncü üniversitelerden biri. Öğrenci katılımına ve öğrencilerin süreçlerde görüşlerini belirtmesine çok önem veriyor. Sadece senatoda da değil fakültelerde de öğrenciler görüşlerini dile getiriyor. Üniversitedeki senatoda öğrencilerle ilgili birçok karar alınıyor. Bu kararlardaki öğrenci görüşünü Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı Hoca sık sık bana soruyor. Alınan kararların öğrenci lehine olup olmadığı konusunda görüşüm soruluyor. Kararlar öğrencileri memnun eder mi diye benim görüşümü alıyorlar. Öğrenci dekanlığımızın yürütmekte olduğu bir çalışma var. Her fakülte ve yüksekokuldan birer öğrenciyle üniversitemizde 'öğrenci senatosu' kurulmak isteniyor. Öğrenci senatosu ile öğrencilerle ilgili konular Rektörlük Senatosu'na taşınması hedefleniyor. Bununla ilgili çalışmalar sürüyor. Öğrenci senatosuyla ilgili görüşüm çok olumlu. Bu konuda çalışma yapan çok az üniversite var. Öğrencilerin sorunlarını senatoya taşımaları sürecini de hızlandıracaktır" dedi.