Geri Dön
Ekonomi CHRO Summit 2023 Zirvesi düzenlendi; 50 İK lideri ödüllerine kavuştu

CHRO Summit 2023 Zirvesi düzenlendi; 50 İK lideri ödüllerine kavuştu

Türkiye ekonomisinin yüzde 65’ini temsil eden kurumların insan kaynakları başkanları CHRO Summit 2023 Zirvesi’nde bir araya geldi. Bu yıl ‘iş dünyasındaki dayanıklılık’ temasıyla gerçekleşen zirvede teknolojiden yapay zekaya, dijitalleşmeden rekabetin globalleşmesine kadar insan kaynaklarındaki değişim ve dönüşüm gibi konular konuşuldu. DataExpert katkıları ve BMI Business School tarafından yürütülen 2023 yılı ‘En Etkin 50 CHRO’ araştırmasının sonuçlarına göre belirlenen Türkiye’nin ‘en etkin 50 CHRO’su düzenlenen törenle ödüllerine kavuştu.

İnsan kaynakları ve yönetim alanında önemli düşünce önderleri ve karar alıcılara ev sahipliği yapan CHRO Summit 2023’te 23 üst düzey konuşmacı yer aldı. İstanbul’da bir otelde düzenlenen ve iş dünyasında dayanıklılık temasıyla gerçekleşen zirvede Türkiye’nin en büyük gruplarının İnsan kaynakları başkanları teknoloji, yapay zeka, dijitalleşme, rekabetin globalleşmesi, işveren ve işçi beklentilerinin sektörü yönlendirmesi, insan kaynaklarının değişimi ve dönüşümü gibi konularda konuşmalar yaptı. 

 Adayların CHRO başarı kriterlerindeki performanslarının ve yetkinliklerinin Danışma Kurulu tarafından incelenmesiyle belirlenen En Etkin 50 CHRO listesinde bu yıl, Türk Hava Yolları, Siemens Türkiye, BSH Ev Aletleri, Fiba Grubu, Yıldız Holding, Anadolu Efes, Ford Otosan, Yapı Merkezi Holding, P&G Türkiye, Petrol Ofisi Grubu, OYAK, Arçelik, QNB Finansbank, Abdi İbrahim, Akkök Holding, Aydem Holding, Kordsa, Koçtaş, Ak Gıda, Hepsiburada, Eczacıbaşı Topluluğu, TAV Havalimanları Holding, Vodafone Türkiye, Borusan Holding, Migros Grubu, Yıldırım Holding, Türkiye İş Bankası, TÜPRAŞ, Yapı Kredi, Alarko Holding, Ata Grubu Teknoloji Şirketleri, Kale Holding, Samsung Türkiye, Şişecam, Kibar Holding, Koç Holding, Mey Diageo, Enerjisa Enerji, DeFacto gibi ulusal ve uluslararası ölçekte faaliyet gösteren şirketlerin İK liderleri yer buldu.

 Liste, Türkiye ekonomisinin yüzde 65’ini temsil eden yöneticileri barındırıyor. Kadın oranı da her yıl giderek artan listede bu yıl en etkin İK liderinin yüzde 60’ını kadınlar oluşturdu. Bu oran geçen yıl yüzde 58’di. Listedeki liderlerin sorumlu oldukları çalışan sayısı ise 1000 ile 70 bin arasında değişiyor.



AKKOL: CİDDİ BİR TEKNOLOJİK DÖNÜŞÜM VE SIÇRAMANIN İÇİNDEN GEÇİYORUZ
 
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol iş dünyasındaki değişimin ve dönüşümün çok hızlı olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Bu senenin teması ‘Resilience Reset’,  Küresel hayattaki değişime dayanıklılık ve adaptasyon konuşulacak. Çok güzel paneller var. Değişim çok hızlı. Hız deyince benim aklıma şu geliyor; zihninizde bir limit var o da ışık hızı. Işık hızı 1 saniyede dünyanın etrafını 8 kez dolaşabiliyor. Bu çok yüksek bir hız dolayısıyla değişimi de buna benzetiyorum. Değişim bundan sonra aynı hızla devam edecek. İş hayatında, insan kaynakları alanında, sosyal ve beşeri alanlarda çok hızlı bir değişim var ama uygulamaların, şirketlerin, devletlerin veya kurumların bu ışık hızı mertebesinden gelen değişime yeteri kadar cevap veremediğini de her gün görüyoruz. Ciddi bir teknolojik dönüşüm ve sıçramanın içinden geçiyoruz. Dijital dönüşüm, web 3.0, yapay zeka, blok zinciri gibi teknolojiler hayatımızda bundan sonra daha fazla var olacak. Bu aynı zamanda beşeri değişimi de getiriyor. Beşeri değişim de insanın kendi hayatını değiştiriyor. Bu konuda enteresan gelişmeler var. Dikkatimi en çok çeken konulardan biri de insan ömrü uzuyor. İnsan ömrünün uzamasının da iş hayatına farklı etkileri oluyor. Bir taraftan nüfus çok ciddi artıyor. 1975’te dünya nüfusu hemen hemen 4 milyar, bugün ise 8 milyar. İlk defa bir insanın yaşam ömrü süreci içerisinde dünya nüfusu ikiye katlandı. İnsanların yaklaşık yüzde 60’ı şehirlerde yaşıyor. İşletmelerde 3 jenerasyon (x,y,z) bir arada çalışıyor.”

ALTUNKAYA: İNSAN KAYNAKLARININ BUGÜNÜNÜ VE GELECEĞİNİ KONUŞTUK

DataExpert Yönetici Ortağı Mehmet Yasin Altunkaya ise zirve ile ilgili, “Bugün 6’ncısını düzenlediğimiz CHRO Summit’i yani insan kaynakları liderlerinin bir araya geldiği zirveyi düzenliyoruz. 500’ün üzerinde katılımcımız bulunuyor. Türk iş gücü piyasasının yarıdan fazlasına yön veren yaklaşık 25 konuşmacımız ile farklı oturumlarda insan kaynaklarının bugününü ve geleceğini konuştuk İnsan kaynakları nereye gidiyor, önümüzdeki dönemlerde neler yaşayacağız, teknolojinin bizim hayatımıza etkisi ne olacak gibi farklı panellerde yetenek zorluklarını ve iş gücü piyasasını nasıl yönlendireceğiz bunları tartıştık. Bu akşam zirvenin sonunda en etkin 50 insan kaynakları liderli ödülleriyle buluşacak” diye konuştu.



ATEŞ: İNSAN KAYNAKLARI DÜNYASI ASLINDA ÖNEMLİ BİR DÖNÜŞÜMÜN İÇERİSİNDE

Borusan Holding, İnsan, İletişim ve Sürdürülebilirlikten Sorumlu Grup Başkanı Nursel Ölmez Ateş de “Her sene olduğu gibi çok güzel bir zirve oluyor. Bu organizasyonun güzel taraflarından biri insan kaynakları camiasının önde gelen tüm kuruluşlarının liderlerinin burada olmasıdır. Onlarla beraber hem güzel bir networking ağı yaratıyoruz hem de fikirlerimizi karşılıklı paylaşma fırsatı buluyoruz. İnsan kaynakları dünyası aslında önemli bir dönüşümün içerisinde, biz de bugün zirvenin de teması olan işin dayanıklılığı üzerine konuşuyoruz. Özellikle şu mesajı vermek istiyorum; işin dayanıklılığı liderlerin dayanıklılığı ile birebir ilişkili. O yüzden de liderliğin, yeteneğin dönüşümü ve yeni becerilerin gelişimi gibi alanlar üzerinde görüş alışverişi yaptık. Önümüzdeki günlerde yeni neslin gelmesi, içinde bulunduğumuz siyasi ve ekonomik koşullar, dijital dönüşüm ve yeşil dönüşümle beraber meslekler de önemli bir dönüşüm altında. Şirketlerin de iş stratejilerini bu dönüşümle beraber uyumlandırmaları gerekiyor” ifadelerini kullandı.


ARSLAN: İNSAN YÖNETİMİ BİZİM GELİŞİMİMİZİN VE DÖNÜŞÜMÜMÜZÜN TEMELİNDEKİ EN ÖNEMLİ FAKTÖRLERDEN BİRİ 

Şişecam İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Şengül Arslan ise “İnsan kaynakları mesleğinin gelişimi adına bu tür inisiyatifleri çok önemli buluyorum. Mesleğin profesyonellerini bir araya getiren çok kıymetli bir organizasyon. Sanayi tek başına teknoloji ile insan gücünü bir araya getirdiğiniz ve katma değerli ürünler ürettiğiniz, büyüme gücünüzü de buradan aldığınız bir sektör. İnsan yönetimi bizim gelişimimizin ve dönüşümümüzün temelindeki en önemli faktörlerden biri. Yönetim odağımızda da insan en önemli odak noktası. Her zaman için hem kültürel gelişimimiz hem liderlik yaklaşımımız hem de yetkinliklere yaptığımız yatırımla insan kaynağımızı geleceğe hazırlamak ve bir yandan da şirketimizi sağlıklı bir şekilde büyütmek en büyük uğraş alanımız” dedi. 




ÖZGÜR: İNSAN KAYNAKLARINDAKİ DEĞİŞİMİ YÖNETMEK İÇİN GÜZEL BİR PLATFORM SUNUYOR

Eczacıbaşı Topluluğu İnsan Kaynakları Grup Başkanı Eylem Özgür de “CHRO Summit’i çok beğeniyorum. Hem dinleyici hem de konuşmacı olarak çok keyifle geldiğim bir zirve. Çok güncel konulara çok doğru profesyonellerle yaklaşıyor ve insan kaynaklarındaki değişimi yönetmek, değişimin içindeki fırsatları yakalamak ve bunları birbirimizden öğrenmek için çok güzel bir platform sunuyor. İnsan kaynakları, insanı merkezine aldığı bütün organizasyonlarda adı değişse de insanı o organizasyonun içerisinde mutlu, etkili ve verimli şekilde çalışmasını sağlayacak olan birim. Bunu bugün de yarın da farklı yöntemlerle yapacak” diye konuştu.

Alfabetik sıraya göre en etkin 50 CHRO listesi

Abdulkerim Çay- Türk Hava Yolları

Alper Tokalp- Hayat

Aslı Kunur- Siemens Türkiye

Ayça Kaşıkcı- BSH Ev Aletleri

Aylin Yazgan İyicik -Fiba Grubu

Bahattin Aydın- Yıldız Holding

Banu Artüz- Anadolu Efes

Banu Cengiz- Beymen Grup

Başak Çalıkoğlu Akyol- Ford Otosan

Berna Tuncel- Yapı Merkezi Holding

Berna Yener Aksu- P&G

Burcu Yüksel Kocagöz- Petrol Ofisi Grubu

Can Örüng- OYAK

Cenk Akıncılar- QNB Finansbank

Deniz Daver- Abdi İbrahim

Duygu Erzurumlu Cengiz- Akkök Holding

Emirhan Karayay- Aydem Holding

Eray Karaduman- Kordsa

Erhan Özel- Temsa

Eriş Aslan- Koçtaş

Erkan Güngör- Ak Gıda-İçim Süt

Esra Beyzadeoğlu- Hepsiburada

Evrim Bayam- Orhan Holding

Eylem Özgür- Eczacıbaşı Topluluğu

Güntulu Peker- Sahibinden.com

Prof. Dr. Hakan Karataş- T.C. Cumhurbaşkanlığı SSB

Hakan Öker- TAV Havalimanları Holding

Murat Tolga Görgülü- OYAK Renault

Nazire Ulusoy- IC Holding

Nazlı Tlabar Güler- Vodafone Türkiye

Nihan Alhan- Borusan Mannesmann

Nursel Ölmez Ateş- Borusan Holding

Olcay Yılmaz Nomak- Migros Grubu

Osman Ünal- Yıldırım Holding

Ozan Gürsoy- Türkiye İş Bankası

Önder Korkmaz- TÜPRAŞ

Özden Önaldı- Yapı Kredi

Pınar Yamaner- Alarko Holding

Seda Erdem Yılmaz- Ata Grubu Teknoloji Şirketleri

Selda Seçkiner Oba- Kale Holding

Semra Ergin- Samsung Türkiye

Şenay Yalıç- Vaillant Group Türkiye

Şengül Arslan- Şişecam

Şennur Kuru- Kibar Holding

Toygan Pulat- Arçelik

Tuba Albayrak- Karaca Grup

Umut Günal- Koç Holding

Ülfet Baykent Uysal- Mey Diageo

Yakup Aydilek- Enerjisa Enerji

Yeşim Çokeker- DeFacto