Geri Dön
Ekonomi “Isı pompaları çevreci bir çözüm sunuyor”

“Isı pompaları çevreci bir çözüm sunuyor”

Isı pompalarının, çevreyi ve doğayı koruyan özellikleriyle sürdürülebilir ısıtma sistemlerinde öne çıkacağını söyleyen ERT Mekanik CEO’su Ali Eralp Ertürk, “Bu sistemler kalan enerjisini jeotermal kaynaklardan ve ortam havasından elde ediyor. Bu nedenle ısı pompaları, sıcak su sağlama ve ısıtma için fosil yakıt kullanan sistemlerin yerini alabilecek eko-bilinçli çözümler haline gelmiş durumda” dedi.

“Isı pompaları çevreci bir çözüm sunuyor”

Teknolojinin gelişmesi, fosil yakıt kaynaklarının azalması ve çevre duyarlılığının artmasıyla birlikte, alternatif ısı kaynakları arama faaliyetleri de yoğunlaşmış durumda. Enerjisinin büyük çoğunluğunu doğal yollardan elde eden ısı pompaları da en önemli alternatif ısıtma sistemlerinden biri olarak öne çıkıyor.

“SOĞUTMA İÇİN DE KULLANILIYOR”

Isı pompalarının enerji verimliliği ve tasarrufu özelliği nedeniyle hem verimli hem de sürdürülebilir bir sistem olduğunun altını çizen Ertürk, “Isı pompaları sadece ısıtma için değil soğutma için de kullanılabiliyor. Zira çalışma prensipleri klimalara benziyor. Birkaç çeşit ısı pompası vardır. Isı pompaları, işlevlerine ve ısının emildiği kaynağa göre sınıflandırılır. Piyasadaki en belirgin ısı pompaları, havadan suya ısı pompaları ve havadan havaya ısı pompaları gibi hava kaynaklı ısı pompalarıdır. Havadan suya ısı pompaları piyasada bazen hava kaynaklı ısı pompaları olarak da adlandırılmaktadır” ifadelerini kullandı.

“ÇEVRECİ BİR ÇÖZÜM SUNUYOR”

Avrupa'da ısıtma ve soğutma için kullanılan enerjinin yaklaşık yüzde 70'inin fosil yakıtlardan sağlandığını kaydeden Ertürk, “Fosil yakıtlar bize bir ısı kaynağı sağlarken, fosil yakıtların kullanımı karbondioksit gibi sera gazları emisyonu yoluyla çevreyi olumsuz etkiliyor. Son küresel trendlerde ise bu durum fosil yakıt fiyatlarının artmasına neden oluyor. Isı pompalarına baktığımızda karbon ayak izini azaltıcı çalışma prensibi sayesinde, sürdürülebilir ve çevreyi koruyan yönleriyle bu handikaplara çevreci bir çözüm sağlıyor” diye konuştu.