Geri Dön
Ekonomi Marmara Grubu Vakfı 27'inci Ekonomik Zirvesi İstanbul’da başladı

Marmara Grubu Vakfı 27'inci Ekonomik Zirvesi İstanbul’da başladı

Marmara Grubu Vakfı (MGV) organizasyonunda iki gün sürecek olan 27. Avrasya Ekonomi Zirvesi bugün İstanbul’da başladı. 'Krizlerden İstikrara, Kapsayıcı Bir Dünya İnşa Etmek' temasıyla düzenlenen zirvede cumhurbaşkanlığı ve bakanlık seviyesinde katılımın yanı sıra 40 ülkeden 300'ü aşkın siyasetçi, diplomat, akademisyen ve iş insanı yer aldı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından yapılan yabancı konuklar için yapılan selamlama konuşmasının ardından Marmara Grubu Vakfı adına açılış konuşmasını eski Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yaptı.

Eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da zirveye katılım sağlayarak Ukrayna-Rusya savaşı, İsrail-Hamas çatışmaları ve küresel anlamda yaşanan ekonomik ve sosyal problemlerin altını çizdi. Zirve kapsamında, 100'üncü doğum yıl dönümü nedeniyle 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel anısına da bir özel oturum düzenleneceği ifade edildi. 'Suyun Peşinde Bir Ömür' başlıklı oturumla Marmara Grubu Vakfı'nın kurulmasında katkısı bulunan Süleyman Demirel anılacak.

“AMACIMIZ KÜRESEL ANLAMDA BARIŞ, İSTİKRAR VE REFAHI TESİS EDEBİLMEK”

MGV Genel Başkanı Dr. Akkan Suver zirveyle ilgili Demirören Haber Ajansı'na (DHA) yaptığı açıklamada, “Marmara Grubu Vakfı olarak 27 yıldır uluslararası ölçekte sürdürdüğümüz bu etkinliğin 27’incisini düzenlemiş olmaktan memnuniyet duyuyoruz. Bir sivil toplum kuruluşu için bu kolay bir olay değildir. Pandemi ve deprem süreçlerinde de etkinliklerimizi küresel ölçekte gerçekleştirdik, bizim asıl amacımız bölgemizde bir birliktelik yaratmak ve ortak nokta bulmak. Barış, istikrar ve refahı tesis edebilmek için. Bu nedenle insanların diyalog halinde olabilmeleri ve birbirlerini tanımaları için bu toplantıları düzenliyoruz. Bugün burada 40’tan fazla ülkenin üst düzey yetkilisiyle bir arada olacağız. Türkiye bu etkinliğe değer veriyor, bu değerin sembolü olarak da Avrupa’da yeni kurulan özellikle Filistin de annesiz ve babasız kalan çocuklar için yeni bir hareket oluşturuluyor. Marmara Grubu Vakfı olarak biz, Türkiye adına ‘Akdeniz Çocukları’ hareketinde yer alacağız. Bugün Bulgaristan, Kosova, Bosna Hersek gibi ülkeler Cumhurbaşkanı ve Bakanlar seviyesinde bu etkinliğe katılım sağlıyor” ifadelerini kullandı.

Ayrıca zirve kapsamında yapılan İklim Krizi, Çevre ve Enerji Sorunları Oturumu’na, Kosova Başbakan Yardımcısı Emilija Redzepi, Romanya eski Başbakanı Petre Roman, Bosna Hersek Eğitim ve Bilim Bakanı Jasna Durakovic ve Bosna Hersek- Saray Bosna Belediye Başkanı Benjamina Karic de katıldı.