Geri Dön
Gündem Bakan Kirişci: Ülkenin ihtiyaçları yerli ve milli olarak üretilmeye devam edecek

Bakan Kirişci: Ülkenin ihtiyaçları yerli ve milli olarak üretilmeye devam edecek

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Üreticilerimiz Allah'ın izniyle bu sözleşmeli besicilik, sözleşmeli süt inekçiliği sayesinde yarın, bugünden daha iyi, düzenli ve öngörülebilir gelirlere kavuşacak. Bu ülkenin ihtiyaçları yine yerli ve milli olarak üretilmeye devam edecek" dedi.

Bakan Kirişci: Ülkenin ihtiyaçları yerli ve milli olarak üretilmeye devam edecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, AK Parti Trabzon Milletvekili Adayı Adil Karaismailoğlu ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Trabzon'un Akçabat ilçesinde Et ve Süt Kurumu Trabzon Et Kombinası açılış törenine katıldı.

Bakan Karaismailoğlu, Trabzon'da pandemi sonrası turizmde patlama yaşandığına işaret etti. Gelişen turizm için planlı politikalar geliştirdiklerini söyleyen Bakan Karaismailoğlu, "Türkiye gelişiyor, büyüyor. Artık Türkiye, yıllar sonra önüne çıkacak problemleri tespit ederek, yatırımlar yapıyor. Birkaç gündür rekorlar açıklıyorum. Osmangazi Köprüsü'nden bayramın 2'nci günü 82 bin 352 araç geçtiğini rekor olarak söyledim. Bayramın 3'üncü günü Osmangazi Köprüsü'nden 102 bin 700 araç geçti. Devlet aklıyla üretilmiş, uzun soluklu planlamalar ve uzun yıllar fizibilitelerle hazırlanmış çığır açan mega projeler. Bu projelerin olmadığını bir düşünseniz ya? Türkiye sıkışıp kalırdı, kilitlenip kalırdı. Osmangazi Köprüsü yapılmadan önce Eskihisar-Topçular arasından geçen günlük araç sayısı sadece 5 bindi. Aradaki fark tam 20 katı. Bu ulaşım yolu yapılmasaydı bu trafiğin yüzde 95'i gerçekleşemeyecekti. Devlet olmak budur. Son 20 yıldır Türkiye devlet olmanın gerekliliğini yerine getiriyor" diye konuştu.

'TARIMLA İLGİLİ BÜTÜN FAALİYETLERE DESTEK VERİLDİ'

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci de tarım ve hayvancılıkla ilgili faaliyetlere son 21 yılda 817 milyar liralık destek verildiğini belirterek şöyle konuştu:

"Türkiye'de dünyada olduğu gibi tarım iki kanatlı kuş gibidir. Bir tarafta bitkisel üretim bir tarafta da hayvansal üretim. Bunun biri diğerine tercih edilemez. İkisinin de denge içerisinde götürülmesi lazım. Bu çerçevede tarımla ilgili bütün faaliyetlere bu yaklaşımla bu zamana kadar 21 yıldan beri bakan Sayın Cumhurbaşkanımızın riyasetindeki hükümetimiz şu ana kadar tüm Türkiye genelinde 817 milyar liralık destek verdi. Güncel rakam bu. 2023 yılı için 55,5 milyar lira. Trabzon'da ise 20 yılda 17,7 milyon lira tarımsal destek gerçekleştirildi. Bitkisel üretim 2002 yılında 98 milyon tonken, biz bunu 128,6 milyon tona getirdik ki tüm zamanların en yüksek üretimidir bu. Yani bitkisel üretimde yüzde 30'un üzerinde bir artış sağladık. Hayvansal üretimde ise büyükbaşta yüzde 72'lik bir atışla büyükbaş hayvan sayımızı 17 milyona, yine yüzde 76'lık bir artışla son 20 yılda 56,3 milyona hayvan sayımızı getirdik. 'Bu ülke üretmiyor' diye konuşanlar artık duysunlar. Bu ülkenin üreten üreticilerine hakaret etmekten haksızlık etmekten vazgeçsinler. Togg'un hala bir kağıttan otomobil olduğunu söyleyebilecek kadar ileri gittiler. O lüks araçlarıyla kullandıkları otoyollar, duble yollar, bindikleri hızlı trenler, hava yolunu halkın yolu yapan iktidarımızın Türk Hava Yolları ile uçtukları halde bunları inkar edenlere artık diyecek bir şey yok. Son manşet Karadeniz gazı ile ilgili oldu. Gazın varlığı eğer gerçekse bundan mutlu olacaklarını ama bunun Rus gazı olduğunu söyleyecek kadar da artık bu memleketle bağını koparmış olan bir ana ve yavru muhalefet dizini var. Allah bunları ıslah eylesin."

'ÜLKENİN İHTİYAÇLARI YERLİ VE MİLLİ OLARAK ÜRETİLMEYE DEVAM EDECEK'

Açılışı gerçekleşen tesisin bölgedeki hayvancılığın ve tarımın gelişmesi için katkı sağlayacağını da kaydeden Bakan Kirişci, "Bugün hayvansal üretim için verdiğimiz destek 9,7 milyar lira, 20 yılda toplam verdiğimiz destek 187 milyar lira. Bu destekler sayesinde buralara geldik. Biliyorsunuz Çaykur bu bölgenin yöresel ürünü çayın regülasyonunda görev alıyor. Toprak Mahsulleri Ofisi, bu bölgede fındık başta olmak üzere bitkisel ürünlerin alımında regülasyon görevi gören diğer bir kurumumuz. Bir diğer kurumumuz ise Et ve Süt Kurumu'muz. Et ve Süt Kurumu'muz burada bir regülasyon görevi görecek. Buradaki üreticilerimizin üretmeleri konusunda üreticilerimizi teşvik edecek. Üreticilerimiz Allah'ın izniyle bu sözleşmeli besicilik, sözleşmeli süt inekçiliği sayesinde yarın, bugünden daha iyi, düzenli ve öngörülebilir gelirlere kavuşacak ve bu ülkenin ihtiyaçları yine yerli ve milli olarak üretilmeye devam edecek" dedi. Tesis, konuşmaların ardından kurdele kesimiyle açıldı.

KARAİSMAİLOĞLU: HİZMETLER ARTARAK DEVAM EDECEK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Et ve Süt Kurumu Trabzon Et Kombinası açılışının ardından Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapılan Akoluk Trabzon İçme Suyu Arıtma Tesisi’nin de açılış törenine katıldı.

Burada konuşan Bakan Karaismailoğlu, Türkiye’nin dört bir köşesinde hizmet ve eser fırtınasının estiğini belirterek, “AK Parti hükümetinin en önemli özelliği eser ve hizmet siyasetidir. Biz fazla konuşmayız, bizim eserlerimiz konuşur. Türkiye'ye 20 yıldır çok şey yaptı ve bu yapmış olduğu işler sayesinde bilgi, beceri, deneyim ve güven sayesinde gelecek 50 yılı planlayan bir hükümet var artık. İnşallah bu hizmetler artarak devam edecek. Bu hizmetler sayesinde sonucunda vatandaşımızın hayatı kolaylaşıyor. Şehirlerimiz büyüyor ve ihracat rakamlarımız artıyor. Sonucunda bunlar ekonomik fayda olarak ve yaşam kalitesi olarak ülkemize vatandaşımıza dönüyor” dedi.


KİRİSCİ: SU DEPOLAMA TESİSLERİ BİN 704’E ÇIKTI

Bakan Vahit Kirişci ise AK Parti iktidarı döneminde yapılan yatırımlara değinerek, şunları kaydetti:

“2002 yılında bu memlekette olanların üzerine 5 kat, 10 kat, 100 kat iktidarımız döneminde konuldu. Barajlar, göletlerle ilgili su depolama tesisleri noktasında 2002 yılında 507 tesisimiz varken, bugün bin 704’e çıktı. Bunların içerisinde Yusufeli Barajı 275 metre gövde yüksekliğiyle çift eğrilikli, beton kemerli, kendi alanında dünyada 5’inci, Türkiye’de en yüksek 1'inci baraj oldu. 2,13 milyar metreküp su tutuyor. Bu tür tesislerle 276 barajımız vardı. 2002’de 992’ye çıktı. 2002’de 133 milyar metreküp su tutuyorduk, şimdi 183 milyar metreküpe çıktı. Biz 2002’de 65 milyonduk, bugün 85 milyonuz. 2002’de ülkemizi ziyaret eden turist sayısı 15 milyondu, şimdi 52 milyona çıktı. 2002’de bu ülkenin tarımsal ihracatı 3,8 milyar dolardı, şimdi 30 milyar dolara geldi. Türk Hava Yolları şu anda 182 milyon yolcu taşıyor. Bu yolcuların tükettiklerini de bu ülkenin üreticileri üretiyor. O üreticinin ihtiyacı olan suyu da DSİ karşılıyor.”

‘BAŞKALARININ HAYAL EDEMEDİĞİ BU YATIRIMLARI GERÇEKLEŞTİRDİK’

14 Mayıs seçimlerinin çok önemli olduğunu da aktaran Bakan Kirişci, “Arazi toplulaştırma sadece 450 bin dekardı. Şu anda 68 milyon dekara arazi toplulaştırmasını çıkardık. 2 milyar metreküptü içme suyu, şu anda 5 milyar metreküpe çıktı. Bunlar durup dururken olmadı. Başkalarının hayal edemediği bu yatırımları, 21 yıllık sürede gerçekleştirmiş olduk. Tarımsal sulama da 2,1 milyon hektardı. Şu anda 7 milyon hektara çıktı. Seçim manifestomuzda var; 5 yıllık sürenin sonunda hem teknolojik olarak basınçlı sulamaya geçeceğiz hem de Türkiye’de sulanmayan alan bırakmayacağız. Bunlar istikrarla yapılır. İstikrarı bozucu hiçbir girişime fırsat vermemeliyiz. Dünyanın istikrarı da güveni de tıpkı Türkiye’nin istikrarı ve güveni gibi AK Parti’nin ve başımızdaki cumhurbaşkanımızın 14 Mayıs’taki durumuna bağlı. Bu seçim, bu manada önemli bir seçim. Bu ülke 2023’te başlayan yeni yüzyılda Allah’ın izniyle bu tür tesislerin çok daha fazlasını elde edecek” diye konuştu.

Konuşmaların ardından tesisin açılışı gerçekleştirildi. Bakan Kirişçi daha sonra DSİ 22’nci Bölge Müdürlüğü’ne geçerek burada düzenlenen toplantıda sektör temsilcileri ile bir araya geldi.

RİZE’DE ÇAY FABRİKASINA ZİYARET

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Trabzon’daki açılış törenin ardından geldiği Rize’de Çamlıhemşin Organik Çay Fabrikasını ziyaret etti, çalışmalara ilişkin yetkililerden bilgi aldı. İncelemeleri sonrası konuşan Bakan Kirişçi, “Bu tür tesisleri yıllardan beri bu bölgelerin beklediğini biliyoruz. Bu tesisimizle birlikte fabrika sayımızı da 47'den 49'a çıkarmış olduk. Her birinin 100 ton kapasitesi var 200 ton ilave bir kapasite anlamına geliyor bu. Tabii ki sadece burada özellikle organik çay üretimi ile ilgili 2 bin civarında üreticinin, ürettikleri çayın da alımı yapılmış olacak. Bu tesisler yıllardan beri beklenilen tesisler idi. Geçtiğimiz yıl bu çayla ilgili değerlendirmeleri yaparken bu iki tesisin mutlaka bir an önce hayata geçirilmesinin hem sektöre hem bölge üreticilerine hem de Rize’mizin ekonomisine olumlu katkısının olacağını düşündük ve 1 yıl gibi kısa bir sürede de gördüğünüz şekilde bir eser ortaya çıkmış oldu” dedi.

‘RİZE’MİZ İÇİN ÇAY OLMAZSA OLMAZI’

27 bin 500 metrekarelik alandaki tesiste 400 kişinin istihdam edildiğini kaydeden Bakan Kirişçi, "İstihdam boyutu bir tarafta bu çayların buradan alınıp diğer fabrikalara nakli konusu yine ikinci bir zahmetti. Tabii ki onun getirdiği bir de maliyet vardı. Ama şimdi bu bölgenin çay üretimi ve üretilen çayları bu fabrikada bu kardeşlerimizin istihdamıyla birlikte inşallah katma değerli hale getirilecek. Rize’miz için çay olmazsa olmazı; Rize ile adeta ismi cismi örtüşen bir ürünümüz. Bu kaliteli ve nitelikli üretimi yapan başta üreticilerimiz olmak üzere ben gerçekten bütün üreticilerimize şükranlarımı sunuyorum. Çünkü bizim çayımızın üzerine çay yoktur desem bu mübalağa olmaz; bu bir hakikat ve de tesis olarak da Çaykur’umuzun bu üretimi de bu alanda bir numara. İnşallah önümüzdeki haftalarda burada deneme üretimleri, temizlik vesaire bittikten sonra başlamış olacak ve sezonunda da kendi üretimini artık gerçekleştiren iki tesisinden bir tanesi olacak” diye konuştu.


ŞAP HASTALIĞIYLA İLGİLİ KARARLARI AÇIKLADI

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Çamlıhemşin Organik Çay Fabrikası ziyaretinin ardından, Rize Ticaret Borsası'nda düzenlenen toplantıda tarım sektörü temsilcileri ile bir araya geldi. Burada konuşan ve SAT-2 Serotipi şap hastalığına ilişkin kararları açıklayan Kirişci, "Hem büyükbaş hem küçükbaşta eğer il sınırları içerisinde hayvan hareketi olacaksa, bu hayvan hareketinde biz herhangi bir şekilde aşılı olup olmadığını sorgulamayacağız. İkincisi ve önemli eğer büyükbaşın il dışına çıkarılması sırasında biz o hayvanı aşısının yapılıp yapılmadığını soracağız, aşısı yapılmış ise üzerinden 21 günün geçip geçmediğini sorgulayacağız. 21 gün geçmiş ise bu aşılama ile ilgili etkinlik sağlanmış demektir. Üçüncü ise küçükbaş ile ilgili il dışında nakli sırasında herhangi bir sorgulama yapmadan bu hayvanların hareketine izin vermiş olacağız" dedi.

Öte yandan bakanlıktan yapılan duyuruda, Ulusal Hastalık Kontrol Merkezi'nin aldığı kararlar kapsamında ülke genelinde uygulanan kısıtlamaların, karantinası devam eden yerler dışında, 3 kural çerçevesinde 28 Nisan 2023'ten itibaren ülke genelinde kaldırılacağı da belirtildi.