17'nci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda 2'nci günde yoğunluk sürdü
İstanbul'da düzenlenen 17’nci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nın 2’nci gününde stantlara yoğun ilgi gösterildi.
Milli Savunma Bakanlığı’nın ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı’nın desteğiyle İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen 17’nci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF 2025), ikinci gününde de yoğun ilgiyle devam etti.
Türkiye’nin roket, füze ve mühimmat alanında öncü kuruluşlarından Roketsan’ın standı ziyaretçi akınına uğradı. Fuarda Savunma Sanayi Başkanı Haluk Görgün, SINAN Sözleşmesi, Kartal Sözleşmesi, Havan Modernizasyonu Sözleşmesi, Uydu Haberleşme Sözleşmesi gibi anlaşmalara imza attı. Görgün’ e imza töreninde Koramiral Ahmet Kendir ve TASİ Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan eşlik etti.
'MAVİ VATANIMIZA HAYIRLI OLSUN'
İzma töreninde konuşan Haluk Görgün, "Uluslararası fuarımızda önemli etkinliklerimizden bir tanesi de ihtiyaç makamlarımızın, ihtiyaç duyduğu programları, teknolojik ürünleri onlara zamanında, ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yetiştirmek üzere, ülkemizin güzide mühendislik, teknoloji platform öğreticisi şirketleri ile yaptığımız anlaşmalar görüşmeler.. Bugün fuarın 2’nci gününde sahil güvenlik komutanlarımıza ihtiyaç duyduğu, Milli Sahil Güvenlik Gemisi Projesini de TAİS ile birlikte, şimdi bu imza töreninde imzalamış olduk. Sahil güvenliğimize mavi vatanımıza hayırlı olsun diyorum" dedi.
‘AMACIMIZ ÜLKEMİZİN UZAYA BAĞIMSIZ ERİŞİMİNİ SAĞLAMAK’
IDEF Fuarına katılan Deltay Uzay Teknolojileri Genel Müdürü Dr. Mehmet Kahraman, “Deltav Uzay Teknolojileri 2017 senesinde kurulan ve yüzde yüz kamu sermayeli SSB’ye(Savunma Sanayi Bakanlığı) bağlı bir firma. Amacımız ülkemizin uzaya bağımsız erişimini sağlayacak sistemleri, alt sistemleri geliştirmek. Burada da bu sistemlerden bazılarının aslında lansmanını, gösterimlerini yapıyoruz. Arkamda gördüğümüz sistemi Haziran ayı içerisinde fırlattık. Bu sistemle 200 kilometre üzerine çıktık ve hipersonik hız rejiminde çalışan bir sistemi aslında gerçekleştirmiş olduk.
Bu sistem ile aslında sıcak ayrılma ülkemizde ilk defa yapıldı. Ve biz bu sistemi geliştirerek aslında hipersonik teknolojileri için gerekli olan alt teknolojileri geliştirmeye, ilerletmeye devam etmek istiyoruz. Yine sağımda gördüğünüz üründe ise yine yepyeni, dünyada 2’nci bir örneği olan ve son derece özgün olarak geliştirdiğimiz bir sistem var. Burada da Aselsan tohum mühimmatını roket ile fırlatarak uçak kullanımı gerektirmeksizin ve anında angajman sağlama imkanını, kabiliyetini kazandıran bir sistemi aslında sergilemiş oluyoruz" dedi.
‘CİDDİ BİR KATILIMCI VAR’
Beyond Technologies Genel Müdürü Dr. Yasin Murat Kadıoğlu, “Biz Beyond teknoloji olarak 4 yıldır savunma sanayi sektöründe faaliyet gösteriyoruz. İnsansız hava araçları, insansız kara araçları ve yapay zeka teknolojileri üzerine çalışıyoruz. 2 gündür de IDEF fuarındayız. Hem yurt içinden hem yurt dışından ciddi bir katılımcı var. Çok fazla yurt dışından heyet ağırlıyoruz" dedi.













