Geri Dön
Gündem Altın madeni sahasında toprak kayması: 9 işçi kayıp

Altın madeni sahasında toprak kayması: 9 işçi kayıp

Erzincan'ın İliç ilçesinde altın madeni sahasında liç alanında istiflenen tonlarca toprak kaydı. 9 işçiye ulaşılamazken, bölgeye çevre illerden AFAD ekipleri sevk edildi. Bu arada toprak altında kalan 6 işçinin isimleri de belli oldu. Bu işçilerin Şaban Yılmaz, Kenan Öz, İbrahim Keklik, Adnan Keklik, Hüseyin Kaya ve Ramazan Çimen olduğu bildirildi.

DAKİKA DAKİKA SON GELİŞMELER...

04:19 BAKAN YERLİKAYA: HAREKET 200 METRE YÜKSEKLİĞE SAHİP BİR YAMAÇ BOYUNCA OLDU

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Erzincan'daki altın madenine gelerek bölgede incelemelerde bulundu. İncelemenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Yerlikaya, "Şu an bulunduğumuz noktada Erzincan’ın İliç ilçesindeki bir maden ocağından çıkarılan cevherin konumlandırıldığı yığın alanında önce kayma ve sonra çok hızlı akma şeklinde bir kütle hareketi meydana gelmiştir. Hareket yaklaşık 200 metre yüksekliğe sahip bir yamaç boyunca oldu. Kayan kütlenin toplam hacminin şimdilik hesaplar 10 milyon metreküp olduğu bu kütlenin de yaklaşık 800 metre kadar hareket hızının ortalama saniyede 10 metre olduğu öngörülüyor. İlk belirlemelere göre maalesef 9 işçimiz kayan kütlenin altında kaldı ve işçilerimizi arama- kurtarma çalışmalarımız aralıksız devam ediyor" dedi.

'827 PERSONEL GÖREV YAPIYOR'

Olayın ilk dakikalarından itibaren bölgeye çok sayıda arama- kurtarma ekibinin sevk edildiğini belirten Yerlikaya, "Erzincan, Erzurum, Sivas, Tunceli il, AFAD müdürleri, Sivas, Erzurum, Rize ve Diyarbakır birlik müdürleri görevlendirildi. Olayı takiben sahadaki çalışmaları koordine etmek üzere İçişleri ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcılarımız, Erzincan ve Sivas Valilerimiz, Erzincan Belediye Başkanımız, Cumhuriyet Başsavcımız, kaymakamlarımız, İl Jandarma Komutanı, İl Emniyet Müdürü, ilgili kurum ve kuruluşlardan genel müdür ve daire başkanları her biri buraya intikal ettiler. An itibariyle bölgede AFAD, JAK, TSK, Emniyet Genel Müdürlüğü, madenciler ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan 339'u arama- kurtarma personeli olmak üzere toplam 827 personel görev yapıyor. Ayrıca 562 araç, 5 dron, 2 kimyasal biyolojik ve nükleer araç, 5 metale duyarlı radar cihazı ve 5 kurtarma köpeğiyle birlikte arama- kurtarma çalışmalarımız devam ediyor. Bölgede hem yeni gelişebilecek bir kaymayı izlemek hem de göçük altındaki kişileri, araçları saptayabilmek amacıyla mobil takip sistemleri ve yer radar gibi ekipmanlar kuruldu. Sahada dekontaminasyon ve mobil koordinasyon TIR’ları görevlendirildi" diye konuştu.



'OLASI RİSKLİ BÖLGELER BELİRLENİYOR'

AFAD koordinasyonunda bilim insanları tarafından bölgenin önceki ve güncel haritalarının incelenerek stabil alanlarının tespitine başlandığını ifade eden Bakan Yerlikaya, "Bununla birlikte uydu radar verilerinden sahadaki hareketlerin geçmişe yönelik davranışları inceleniyor ve yapılacak çalışmalar da olası riskli bölgeler belirleniyor. Ayrıca bölgede gece boyunca arama- kurtarma çalışmalarını sürdürebilmek için 40 jeneratör ve 40 aydınlatma kulesi bulunuyor. İfade ettiğimiz gibi arama- kurtarma çalışmalarımız aralıksız devam edecek. Madencilerimize, Erzincan'ımıza ve milletimize tekrar geçmiş olsun dileklerimizi iletmek istiyoruz. En büyük duamız buradan güzel haberleri milletimizle buluşturmak olacaktır" dedi.

23:45 'UMKE EKİBİ SAYISI 3'E ÇIKARILDI'

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen altın madeni sahasındaki toprak kaymasına ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Erzincan İliç'te maden ocağında yaşanan toprak kayması sebebiyle toprak altında kalan 9 kişi için olay yerine görevlendirilen ambulans sayısı 10'a, UMKE ekibi sayısı 3'e çıkarıldı.

Tam donanımlı Acil Müdahale Ünitesi kuruldu, 2 Acil Müdahale Aracı görevlendirildi" dedi.


22:49 9 İLDEN AFAD EKİBİ BÖLGEDE

Erzincan’ın İliç ilçesindeki maden ocağında bugün saat 14.30 sıralarında meydana gelen toprak kaymasında ilk belirlemelere göre 9 işçi heyelan altında kaldı. Bölgeye 9 ilden AFAD ekipleri sevk edilerek yaklaşık 400 kişi ile birlikte çalışmalar aralıksız devam ediyor.

Altın madeni sahasında toprak kayması: 9 işçi kayıp Erzincan’ın İliç ilçesindeki maden ocağında bugün saat 14.30 sıralarında meydana gelen toprak kaymasında ilk belirlemelere göre 9 işçi heyelan altında kaldı. Bölgeye 9 ilden AFAD ekipleri sevk edilerek yaklaşık 400 kişi ile birlikte çalışmalar aralıksız devam ediyor. Memleketi Erzincan’da bulunan eski Başbakanlardan Binali Yıldırım’da bölgeye giderek yapılan çalışmaları yerinde inceledi, yetkililerden bilgi aldı. Burada basın mensuplarına açıklama yapan Yıldırım, toprak kayması sonucu 9 kişinin toprak altında kaldığı yönünde bilgiler olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

Memleketi Erzincan’da bulunan eski Başbakanlardan Binali Yıldırım’da bölgeye giderek yapılan çalışmaları yerinde inceledi, yetkililerden bilgi aldı. Burada basın mensuplarına açıklama yapan Yıldırım, toprak kayması sonucu 9 kişinin toprak altında kaldığı yönünde bilgiler olduğunu ifade ederek şunları söyledi:


'BÖLGE KONTROL ALTINDA, ŞARTLAR BİZDEN YANA DEĞİL'

"Toprak altında 9 işçinin kaldığı değerlendiriyor. Bölge tamamen kontrol altına alındı. Termal cihazlarla aramalar yapılıyor. Bölge tamamen ışıklandırıldı. Toprak altında kalanlara ulaşmak için gereken her şey yapılıyor. Toprak kaymadan önce çalışanlar bölgeden uzaklaştırılmış. Yoksa milyon küpe varan kayan kültenin her yerinde takdir edersiniz aramak hem zaman kaybıdır hem de sonuç olarak çok kolay değildir. Bunlar yapıldıktan sonra noktasal bir şekilde madencilerimize, çalışanlarımıza erişmek için Valimin koordinesinde AFAD ekipleri, UMKE ekipleri diğer bakanlık görevlileri burada. Bakanlarımızda bölge gelecek. Zamanla adeta yarışılarak olağanüstü bir gayret göstermekle beraber olayın büyüklüğü dikkate alındığımızda şartların bizden yana olmadığını da söylemekte fayda var.”

'MİLYON METREKÜP MERTEBESİNDE TOPRAK HAREKETİNDEN BAHSEDİYORUZ'

Binali Yıldırım, Fırat Nehrine siyanür sızması iddialarına ilişkin, "Kimyasal ayrı bir yerde tutuluyor. Orada heyelan veya hareket yok. Kayan yer açık kazının yapıldığı yerden çıkarılan ve madenin ayrıştıktan sonra yığılan toprak kayıyor. Bu toprakta ola ki zehirleyici bir madde olabilir diye ummadığı düşünülüyor ama binde bir ihtimalde olsa buna karşılık arkadaşlar tedbir alıyor.

AK Parti'li Binali Yıldırım, toprak kaymasının yaşandığı bölgede açıklamalarda bulundu AK Parti'li Binali Yıldırım, toprak kaymasının yaşandığı bölgede açıklamalarda bulundu

Bu yönde herhangi bir olumsuz yok verilen bilgi bu yönde. 300 dönümlük bir alan bir iki kepçe ile girilip alınacak bir durum değil. Milyon metreküp mertebesinde bir toprak hareketinden bahsediyoruz. Sabırla yoğun bir çalıma yapılması gerekiyor. Arkadaşlarda elde olan bütün imkanları sonuna kadar kullanarak biran önce çalışanlara ulaşmanın gayreti içindeler” diye konuştu.

​'SON TEKNOLOJİK CİHAZLAR KULLANILIYOR'

Öte yandan bölgede arama faaliyetlerine katılan Aşkale Çimento Arama Kurtarma Ekip sorumlusu Arif Arifoğulları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Arifoğulları, “iki bölgede kayma meydana gelmiş. Göçük altında 9 kişinin kaldığı tahmin ediliyor. Kademeli olarak arama çalışmaları devam ediyor. Olası bir göçme tehlikesine karşı güvenlik tedbirleri alınarak kademeli kurtarma çalışması devam ediyor. Bölgedeki çalışmalara detektör burunlu köpekler, ısı yalıtımlı cihazlar olarak son teknolojik cihazlar kullanılıyor” dedi.

21:55 'TRABZON, ELAZIĞ VE SİVAS BÖLGE MÜDÜRLÜKLERİMİZDEN ARAMA-KURTARMA ÇALIŞMALARINA DESTEK'

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Erzincan'ın İliç ilçesinde maden ocağında meydana gelen toprak kayması ile ilgili bölgeye araç-gereç ve personel desteği sağlandığı belirtildi. Açıklamada, "Erzincan'da maden ocağında meydana gelen toprak kayma hadisesi tüm ülkemizi olduğu gibi bizleri de derinden üzmüştür. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak; olayın yaşandığı ilk andan itibaren Sayın Bakanımızın talimatıyla Trabzon, Elazığ ve Sivas Bölge Müdürlüklerimizden arama-kurtarma çalışmalarına destek vermek amacıyla olay yerine araç ve personel desteği sağlanmıştır. Ekiplerimiz, işçilerimizin kurtarılması için tüm imkanları ile sahada çalışmalarını sürdürmektedir. Temennimiz, can kaybı yaşanmadan işçilerimizin kurtarılması ve sağlıklı bir şekilde ailelerine kavuşturulması. Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Rabbim her türlü kaza ve afetten milletimizi korusun." ifadelerine yer verildi.

 

21:18 'YURT DIŞI PROGRAMINI YARIDA KESEREK BU GECE İTİBARIYLA BÖLGEYE GEÇECEĞİM'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Erzincan'ın İliç ilçesinde yaşanan maden kazası sonrası 9 maden işçimize ulaşmak için bölgeye sevk edilen arama kurtarma ekiplerinin çalışmaları devam etmektedir.

Bakanlık olarak ilk andan itibaren oluşturduğumuz kriz merkezinde gelişmeleri anbean takip ediyoruz. Çalışmaları yakından koordine etmek için Sayın Cumhurbaşkanımızla bulunduğum yurt dışı programını yarıda keserek bu gece itibarıyla bölgeye geçeceğim" dedi.

'CAN KAYBI OLMAMASI İÇİN DUA EDİYORUZ'

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da yaptığı açıklamada, "Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan maden sahasında meydana gelen toprak kaymasından etkilenen madencilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Can kaybı olmaması için dua ediyoruz. Devletimizin ilgili kurumları arama kurtarma çalışmalarını sürdürüyor. Geçmiş olsun Erzincan." ifadesini kullandı.

'GÖÇÜK ALTINDAKİ MADENCİ KARDEŞLERİMİZE SAĞ SALİM ULAŞILMASINI TEMENNİ EDERİM'

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar ise yaptığı yazılı açıklamada, "Erzincan İliç'teki maden ocağında meydana gelen toprak kaymasından etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Göçük altındaki madenci kardeşlerimize sağ salim ulaşılmasını temenni ederim" diye konuştu.

20:49 ASKERLER, ARAMA- KURTARMA ÇALIŞMASINA KATILDI

Milli Savunma Bakanlığı'nca (MSB) yapılan yazılı açıklamada, 3'üncü Ordu Komutanlığı'na bağlı ekiplerin, Erzincan'ın İliç ilçesinde altın madeni sahasında meydana gelen toprak kayması alanında arama- kurtarma çalışmalarına destek sağladığı belirtildi.

MSB'nin yaptığı açıklamanın devamında, "Erzincan Valiliği'nin talebi üzerine; 3'üncü Ordu İstihkâm Savaş Taburu, devletimizin ilgili kurum ve kuruluşları ile koordineli olarak haber alınamayan işçi kardeşlerimizi kurtarma çalışmaları yürütüyor" denildi.


19:02 'SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE AİLELERİNE KAVUŞMALARI EN BÜYÜK DUAMIZ'

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeninde meydana gelen toprak kayması ile ilgili sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Erzincan’ın İliç ilçesinde meydana gelen toprak kayması haberini büyük bir üzüntüyle öğrendim. İşçilerimizin, en kısa zamanda sağlıklı bir şekilde ailelerine kavuşmaları en büyük duamız" dedi.

'SABIRLI DERESİ'NİN FIRAT NEHRİ'NE ULAŞTIĞI MENFEZİN KAPAKLARINI KAPATTIRDIK'

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca yapılan yazılı açıklamada ise "Erzincan İliç'te meydana gelen maden kazasında toprak altında kalan işçilerimize bir an evvel sağ salim ulaşılması en büyük temennimiz. Devletimizin tüm imkânlarıyla sahadayız. Arama kurtarma çalışmaları AFAD koordinasyonunda devam ediyor. Bununla birlikte toprak kaymasının hemen ardından Bakanlığımız merkez ve İl Müdürlüğümüz Denetim Ekiplerini bölgeye ivedilikle sevk ettik. Toprak kayması sırasında akan malzemenin Fırat Nehri'ne ulaşmasının engellenmesi amacıyla Sabırlı Deresi'nin Fırat Nehri'ne ulaştığı menfezin kapaklarını kapattırdık. Ekiplerimiz sahada çalışmalarını sürdürüyor, gelişmeleri hassasiyetle takip ediyoruz" denildi.

'DEVLETİMİZ TÜM İMKÂNLARIYLA SAHADA ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR'

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı yazılı açıklamada, "Erzincan İliç'te meydana gelen toprak kaymasından etkilenen madencilerimize ve bölge halkına geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Devletimiz tüm imkânlarıyla sahada çalışmalarını sürdürüyor. En büyük temennimiz işçilerimize bir an evvel sağ salim ulaşabilmek" dedi. 

'9 İŞÇİMİZİN GÖÇÜK ALTINDA KALMIŞ OLDUĞUNU DEĞERLENDİRİYORUZ'

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise "Bugün saat 14.28'de Erzincan İli İliç ilçesinde bir maden ocağında meydana gelen göçükte ilk belirlemelere göre 9 işçimizin göçük altında kalmış olduğunu değerlendiriyoruz. Olay bölgesine AFAD İl Müdürlüklerinden, Erzincan JAK, Erzincan TSK ve Erzincan Gönüllülerinden olmak üzere toplam 400 personel görevlendirilmiştir. Göçük altındaki işçilerimize ulaşmak için çalışmalarımız başlamış ve devam etmektedir. Gelişmelerden kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

DOĞRU BİLGİLERİ PAYLAŞACAĞIZ

Maden ocağında incelemelerde bulunan Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, kurtarma ekiplerinin bölgede çalıştığını bildirdi. İnceleme sonrası açıklama yapan Vali Aydoğdu, "Bugün 14.28'de İliç'teki altın madeninde, fabrikanın dışında 500 metre uzaklıkta toprak birikimlerinde toprak kayması oldu. Hem sağdan hem soldan kayma oldu. Bazı çalışan arkadaşlarımızın toprak altında kaldığını biliyoruz. Arkadaşlarımız tespitlerini yaptılar. Şu anda arama kurtarma ekiplerinin tamamı burada ve çalışıyorlar. Sosyal medyada bazı kirli bilgiler dolaşıyor. Şu anda savcılık, bütün birimler AFAD, UMKE, 112 herkes burada. Bizim için önemli olan lütfen ama lütfen biz zaten sağlıklı bilgileri, doğru bilgileri paylaşacağız. Şu anda önemli olan toprak altında kalan vatandaşlarımıza hızlı bir şekilde ulaşıp onları sağ salip çıkarmak. Onun için gerekli bütün doğru bilgileri vereceğiz. Toprak diyoruz, bütün arkadaşlarımızla beraber hem sağdaki hem de soldaki toprak kaymasını gördük. Bütün arkadaşlarımız ölçümlerini yapıyor. Ankara'dan ekipler yola çıktı, geliyor. Bizim için önemli olan toprak altında kalan vatandaşlarımızı sağ salim çıkarmak. Sayın İçişleri Bakanımız 10 dakikada bir bilgi alıyor. Sayın Cumhurbaşkanımız Mısır'dan aradı, bilgi istedi. Biz burada canla başla çalışıyoruz, gayret ediyoruz. Bir eksik, bir kusur varsa zaten devlet bunun gereğini yapar. Ama şu anda en önemli önceliğimiz vatandaşlarımıza bir an önce ulaşmak. Onun için bizim açıklamadığımız resmi makamların açıklamadığı hiç bir şeye itibar etmeyin. Bizim için en önemlisi toprak altındaki vatandaşlarımıza ulaşmak" diye konuştu. 

'NET RAKAMI PAYLAŞACAĞIZ'

Basın mensuplarının toprak altında kalanlarla ilgili kesin rakamı sormaları üzerine Vali Aydoğdu, "Net rakamı biraz sonra sizinle paylaşacağız. Biz tespitlerimizi yaptık. Arkadaşlarımızla doğru bir şekilde kontrol ediyoruz. Çünkü kamuoyuna bir bilgi verdiğimiz zaman o bilgiyi tekrar düzeltmeyelim" dedi.

'FIRAT NEHRİNE SIZMA SÖZ KONUSU DEĞİL'

Basın mensuplarının maden ocağında sızma olup olmadığı şeklindeki sorusuna Vali Aydoğdu, "Şu anda öyle bir şey söz konusu değil. Olsa size açıklarım. Şu anda Fırat Nehri'ne bir sızma söz konusu değil. Toprak kayması olmuş. Toprak kaymasının dışında her hangi bir problem yok. Bütün ekipler geliyor. Bütün kontrolleri yapacaklar. Şu anda Fırat Nehri'nde her hangi bir akıntı söz konusu değil." diye konuştu.

İçişleri Bakanı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı'nın bölgeye geleceğini ifade eden Vali Aydoğdu, "Bütün ekipler burada. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla devletin bütün imkanları seferber edildi. Biz de elimizden geldiğince bu canlarımıza ulaşmak istiyoruz" diye konuştu.

18:51 CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, ERZİNCAN VALİSİ AYDOĞDU'DAN BİLGİ ALDI

İletişim Başkanlığı'nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeninde yaşanan toprak kayması ile ilgili Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu'dan bilgi aldı. Vali Aydoğdu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a kayıp kişilerin bulunması amacıyla başlatılan arama kurtarma çalışmalarının son durumunu aktardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, devam eden arama kurtarma çalışmaları için tüm imkanların seferber edilmesini istedi" denildi.

18:47 'HADİSE BÜTÜN BOYUTLARIYLA SORUŞTURULMAKTADIR'

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeninde meydana gelen toprak kayması ile ilgili sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Erzincan'ın İliç ilçesinde altın madeninin bulunduğu geniş bir alanda meydana gelen toprak kaymasından etkilenen madenci kardeşlerimizin sağ salim kurtarılması için tüm kurum ve kuruluşlarımız tam koordinasyon halinde çalışmalarını sürdürmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımız, madenci kardeşlerimizin kurtarılması ve bu elim olayın aydınlatılması için yapılan çalışmaları yakından takip etmektedir. Hadise bütün boyutlarıyla soruşturulmaktadır. Madenci kardeşlerimizin sağ salim kurtarılmasını diliyoruz. Vatandaşlarımızın resmî kanallar yoluyla teyit edilmemiş ve doğruluğundan emin olunmayan sosyal medya içeriklerine itibar etmemesi, doğru bilgi için resmî kanalları takip etmesi önem arz etmektedir. Allah ülkemizi tüm kazalardan muhafaza eylesin. Geçmiş olsun Erzincan" dedi.

 

Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin 2010 yılı Aralık ayından itibaren altın üretimi yaptığı Çöpler Altın Madeni sahasında, Eski Değirmen mevkisindeki liç alanında istiflenen toprak, saat 14.30 sıralarında kaydı. Binlerce ton toprak, istiflendiği alandan aşağıya doğru aktı.

Erzincan'da meydana gelen toprak kaymasına ait güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı Erzincan'da meydana gelen toprak kaymasına ait güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı

Toprak yığını altında kalanların olduğu ihbarı üzerine bölgeye arama kurtarma ekipleri sevk edildi. Erzincan’ın yanı sıra Erzurum, Sivas, Rize, Malatya, Giresun, Diyarbakır, Tokat ve Tunceli İl AFAD Müdürlüklerinden de takviye ekipler sevk edildi. Bölgeye ayrıca 6 ambulans ve 2 UMKE timiyle medikal kurtarma ve acil sağlık hizmeti ekipleri yönlendirildi. Bu arada olay anı ise işçiler tarafından cep telefonu ile kaydedildi.

BAKAN YERLİKAYA: 9 KİŞİ KAYIP

Konuya ilişkin açıklama yapan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Madenden çıkarılan, dışarıda istiflenen bir toprak var. Onun kayması sonucu oluşan bir toprak kayması. Şu anda 400'e yakın çalışan var. 667 çalışandan 9 eksik olduğu söyleniyor. Bu arkadaşlarımıza kavuşmak için zamanla yarışıyoruz. Kayma yer altında yaşanmadı, yer üstünde. Şu an toprak altında kalan işçilerin çıkarılması en önceliğimiz" dedi.

BAKAN KOCA: 6 AMBULANS VE 2 UMKE TİMİYLE GÖREV BAŞINDAYIZ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Erzincan İliç’te bir maden ocağında meydana gelen toprak kayması olayı sebebiyle 6 ambulans ve 2 UMKE timiyle medikal kurtarma ve acil sağlık hizmeti için görev başındayız. Toprak altında olduğu düşünülen kişilere henüz ulaşılamadı. Allah bu ve benzeri tüm afetlerden korusun" dedi.

4 CUMHURİYET SAVCISI GÖREVLENDİRİLDİ

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Erzincan ilimize bağlı İliç ilçemizde bulunan maden sahasında 14.30 sularında toprak kayması yaşanması, hepimizi derinden üzdü. Olayla ilgili İliç Cumhuriyet Başsavcılığı'nca adli soruşturma başlatılmış olup, 4 Cumhuriyet savcısı görevlendirilmiştir. Erzincanlı vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, göçük altında kalan madenci kardeşlerimizin sağ salim kurtarılmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

BAKAN IŞIKHAN: 4 MÜFETTİŞ GÖREVLENDİRİLDİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da olayla ilgili bakanlığa bağlı 3 başmüfettiş ile 1 müfettişin görevlendirildiğini açıkladı. Bakan Işıkhan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, kaza nedeniyle büyük üzüntü yaşadığını belirterek, "Heyelan altında kalan işçilerimizin sağ salim kurtarılması en büyük temennimizdir. Devlet olarak tüm imkanlarımızla sahadayız. Kazayı araştırmak üzere Bakanlığımıza bağlı 3 başmüfettiş ile 1 müfettiş görevlendirilmiş olup, gerekli incelemeler yapılacaktır. Maden işçilerimize, kıymetli ailelerine ve Erzincanlı vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum" ifadelerini kullandı. 

AFAD: BÖLGEYE ÇEVRE İLLERDEN EKİPLER SEVK EDİLDİ

Erzincan'ın İliç ilçesinde Anagold Madencilik şirketi tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni'ndeki heyelana ilişkin AFAD’dan açıklama yapıldı. Açıklamada, "Bugün saat 14.00 sıralarında Erzincan ilimiz İliç ilçesinde bir maden ocağında toprak kayması meydana gelmiş olup, göçük altında vatandaşlarımız olduğu bilgisi alınmıştır. Olay bölgesine Erzincan, Erzurum, Sivas, Rize, Malatya, Giresun, Diyarbakır, Tokat ve Tunceli il AFAD müdürlüklerimizden personel sevk edilmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz" denildi.


400 KİŞİLİK EKİP SEVKEDİLDİ

Erzincan Valiliği'nden yapılan açıklamada olayla ilgili 400 kişilik ekibin sahada arama-kurtarma görevini sürdürdüğü belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

Altın madeni sahasında toprak kayması: 9 işçi kayıp Vali Aydoğdu'dan madendeki heyelana ilişkin açıklama

"Anagold Çöpler Altın Madeni işletmesinin yığın liç alanında 13 Şubat 2024 tarihinde (bugün) saat 14.28 sıralarında toprak kayması meydana gelmiştir. Olay yerine 400 kişilik bir ekip ivedilikle sevk edilerek, toprak altında kalan işçilerin kurtarılması için yoğun bir arama kurtarma çalışması başlatılmış olup, olayla ilgili adli ve idari soruşturma başlatılmıştır. Yaşanan üzücü olaydan ötürü tüm işçilerimize ve ailelerine geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, herhangi bir can kaybı yaşanmamasını temenni ediyoruz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

FİRMADAN YAZILI AÇIKLAMA

Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'den de olaya ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Toprak kaymasının liç alanında yaşandığı belirtilen açıklamada, "Yaşanan bu elim olayın hemen akabinde bölgedeki çalışanlarımızla ivedilikle iletişime geçerek, acil durum planımızı devreye aldık ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına bilgi verdik. Anagold acil durum müdahale ekipleri ve AFAD birimlerine yapılan acil bilgilendirmeden hemen sonra, olayın meydana geldiği bölgede gerekli güvenlik önlemleri alınırken, tüm müdahaleler için hızlıca aksiyona geçildi. Tüm faaliyetlerinde çalışan sağlığı ve güvenliğini merkeze alan bir kuruluş olarak bu zor zamanlarda da hem çalışanlarımız hem de paydaşlarımız ile birlik ve beraberlik içinde hareket edeceğiz. Yaşanan bu elim olayın etkilerini en aza indirmek için gerekli tüm adımları atmaya devam ederken, olayın ivedilikle açığa kavuşturulması için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz" denildi.

SİYANÜR SIZINTISI YAŞANMIŞTI

Bu arada Çöpler Altın Madeni'nde 21 Haziran 2020'de siyanür sızıntısı yaşanmıştı. Olaydan sonra bölgede temizlik çalışması yapılmış, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise ilgili firmaya para cezası uygulayarak faaliyetini durdurmuştu. Ulusal ve uluslararası mevzuatlar ile standartlar çerçevesinde gerekli iyileştirmelerini tamamlayan firma, 22 Eylül 2022 tarihinde yeniden faaliyetine başlamıştı.

ÖZGÜR ÖZEL: PARTİ HEYETİMİZ BÖLGEYE HAREKET ETTİ

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise "Erzincan İliç'te altın madeninde yaşanan felaketi kaygıyla ve dehşetle takip ediyoruz. Genel Başkan Yardımcılarımız Deniz Yavuzyılmaz, Gamze Taşcıer, milletvekillerimiz Mustafa Sarıgül, Müzeyyen Şevkin ve Parti Meclisi üyemiz Baran Bozoğlu'dan oluşan parti heyetimiz bölgeye hareket etti. Göçük altında bulunan madencilerimize salimen ulaşılması tek temennimizdir" ifadelerini kullandı.

6 İŞÇİNİN İSİMLERİ BELLİ OLDU

Erzincan'ın İliç ilçesinde altın madeni sahasında kayan toprağın altında kalan 9 işçiyi arama kurtarma çalışmaları, yoğun yağmur altında sürüyor. Kayıp işçilerin yakınları da bölgede kendilerine ayrılan yerde çalışmaları uzaktan takip ediyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü hava sıcaklığının 8 derece olduğunu ve yağışın gün boyu devam edeceğini bildirdi.