Geri Dön
Gündem Bakan Çavuşoğlu: Kürtlerin en büyük düşmanı PKK'dır

Bakan Çavuşoğlu: Kürtlerin en büyük düşmanı PKK'dır

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Kürt kardeşlerimizi baskı altında tutmak için her şeyi yapıyor. Süleymaniye'yi ele geçirmişler. Kürtlere zulmediyorlar. Türkiye'de de Suriye'de de Irak'ta da Kürtlerin en büyük düşmanı PKK'dır" dedi.

Bakan Çavuşoğlu: Kürtlerin en büyük düşmanı PKK'dır

 

Bakan Çavuşoğlu, Antalya'da Doğu ve Güneydoğu Anadolulu iş insanları ve kanaat önderleri ile bir araya geldi. Burada konuşan Çavuşoğlu, yıllarca belli çevrelerce ülkede yaşayanların Türk-Kürt diye ayrıştırılmaya çalışıldığını dile getirdi. Doğulu, Güneydoğulu insanların ferasetine, basiretine inandığını aktaran Çavuşoğlu, "Bunları unutmamak lazım. Bu vatan topraklarında herkes birinci sınıf vatandaştır. Sadece sözle söylemek istemedik. Yatırımlarla Doğu ve Güneydoğu'ya en iyi hizmeti veriyoruz" diye konuştu.

Bu bölgelere yapılan yatırımlardan bahseden Bakan Çavuşoğlu, "Güya Kürt kardeşlerimizin haklarını savunmak iddiasında olan PKK, bugüne kadar bu aziz halka ne verdi? Zulümden başka ne verdi? Çocuklarınızı zorla, tehditle dağa kaçırmaktan, malınıza, hayvanınıza el koymaktan başka ne verdi? Kamu hizmetlerini sabote etmekten, hastanelere saldırmaktan başka ne yaptı? Şimdi ise Diyarbakır'da, diğer illerden gelen annelerin gözyaşında boğuluyorlar, boğulacaklar da. Gencecik kızlarımız, çocuklarımız dağlara götürülüp kandırılıyor. Bazıları kaçtı, bazıları kaçarken öldürüldü. Bazıları da annelerin baskısına dayanamayıp, PKK tarafından gönderildi. Yurt dışında da aynı şeyler var. Bazı ülkelerde yerel makamların göz yummasıyla yurt dışına çıkan kardeşlerimizin iş yerlerine gidip, haraç vereceksin diyor. Vermeyeni, veremeyeni dövüyor, dükkanını yakıyorlar. O kardeşlerimiz de başkonsolosluklara büyükelçiliklere gelip, 'Bizi kurtarın' diyor. Çocuk, yaşlı demeden masum insanların canına kastetmekten başka ne yaptı?" dedi. 'BENİM KÜRT HALKIM ARTIK UYANDI'

Terör örgütünün çocuk, yaşlı demeden masum insanların canına ve kanına kastettiğine değinen Çavuşoğlu, şunları söyledi: "Yeri geldi, devleti suçlu göstermek için Kürt halkına ateş açtı. Güneydoğu'yu güvensiz, yatırımsız, işsiz hale getirmek için terör saldırılarını başlattılar. Amaç iş, aş ve yatırım olmasın, insanları dağa götürsünler. Benim Kürt halkım artık uyandı. Refahı gördü. Ülkenin istikrarını bölgenin huzurunun ne demek olduğunu Kürt halkım gördü. Kamu görevlileri o bölgelere 'güvenlik yok' diye gitmekten kaçıyordu. Bizlere gelip, torpil istiyordu. İş adamları ihalelere girmiyordu. Bazı dış mihraklar, Kürt kardeşlerimizi kendi büyük stratejik oyunlarında piyon olarak gördüler ve görmeye devam ediyorlar. O yüzden PKK'yı destekliyorlar. Suriye'nin kuzeyinde de en çok Kürt halkına zulmeden YPG/PKK'yı desteklemenin sebebi bu. 300 bin Kürt kardeşimiz Türkiye'ye geldi. Bunlar YPG'nin, PKK'nın kontrol ettiği bölgeye geri dönebiliyor mu? Hayır. Çünkü PKK istemiyor. Bunlar inançlı, muhafazakar, teröre karşı Kürtler. Birçoğu Almanya'ya kaçtı. Sık sık bize gelirler. Suriye Kürt Ulusal Koalisyonu, PKK'nın Kürtlere yaptığı zulümden bahseder. Kürtlerin Suriye'de yeri olmalıdır. İlk defa bizim telkinlerimizle Kürt kimliği Suriye'de tanınmaya başlandı."

'KÜRT KARDEŞLERİMİZE NE YAPTIKLARINI UNUTAMAYIZ'

Terör örgütlerinin Irak'ta da Kürtlere zulmettiğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Erbil'i zayıflatmak için. Kürt kardeşlerimizi baskı altında tutmak için her şeyi yapıyor. Süleymaniye'yi ele geçirmişler. Kürtlere zulmediyorlar. Türkiye'de de Suriye'de de Irak'ta da Kürtlerin en büyük düşmanı PKK'dır. Biz orada da Türkiye'de olduğu gibi Kürt kardeşlerimizi desteklemeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Türkiye'nin eskiye dönme lüksünün olmadığını ifade eden Çavuşoğlu, şunları söyledi: "Siyaset ortamında bile tohumu ayrıştırmak için siyasilerden, adaylardan garip garip açıklamalar videolar. Ben Kürdüm ben Aleviyim, ben Türküm, ben şuyum. Ya kardeşim sana soran var mı? Türksen Türklüğünle gurur duy, Kürtsen Kürtlüğünle gurur duy, Yörük de olabilirsin ama bu siyaset içinde, toplum içinde ayrıştırıcı unsur değil. Türkiye'yi birleştirici unsurlar, bunlar. Bunlar bizim zenginliklerimiz. Ayrıştırmaya çalışıyorlar. Bu zihniyetin geçmişte Kürt kardeşlerimize ne yaptıklarını unutmadık. O zulümleri, karanlık günleri unutamayız. Unutursak tekrarlanır. Tekrarlanmaması gerekiyor. O karanlık günlere Türkiye'nin dönmemesi gerekiyor. Kürtmüş, Türkmüş, Arapmış, Aleviymiş ayrımlarına artık Türkiye'nin dönme lüksü yoktur."

'İHANET İÇİNDE MİSİNİZ'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Rusya'ya yaptırım uygulayacağı yönünde açıklamalarda bulunduğunu belirten Çavuşoğlu, turizmde ve tarımda bu ülkenin önemli bir pazar olduğunu vurguladı. Türkiye'nin Rusya'dan doğal gaz aldığını anımsatan Çavuşoğlu, "Türkiye'nin çıkarı yaptırımdan ne olacak? Onu söyle. Evet biliyoruz, sizi onlar dizayn etti, onlar kurguluyorlar, onlar kullanıyorlar. Yaranmak istediğiniz o ülkeler kullanıyor. PKK'yla da FETÖ'yle de sizi onlar bir araya getirdi. Bunu biliyoruz. Ama ülkenin çıkarlarına bu kadar mı körsünüz? Ya da ihanet içinde misiniz?" diye konuştu.

YAZILIMCILARLA BULUŞTU

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Akdeniz Üniversitesi Antalya Teknokent'te yazılımcılar ve girişimcilerle bir araya geldi. Etkinlikte konuşan Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan, Akdeniz Üniversitesi Antalya Teknokent'in performansıyla Türkiye'de 7'nci sırada yer aldığını anlattı. Antalya Teknokent Genel Müdürü Dr. İbrahim Yavuz da faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Bakan Çavuşoğlu ise teknolojinin sürekli kendini yenilediğini, 21 yıldır yerli ve milli kaynakları, projeleri desteklediklerini anlattı. Antalya'nın teknoloji merkezi haline dönüştürülmesi için çalışmaların yapıldığını kaydeden Bakan Çavuşoğlu, EXPO alanının teknoloji vadisi haline dönüştürülmesi ve üniversite ile birleştirilmesi için çalışma yapıldığını söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, daha sonra bir otelde düzenlenen toplantıda sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantıda konuşan Çavuşoğlu, önceki aylarda Avrupa'daki Kur'an-ı Kerim ve Türk bayrağına yönelik saldırılara değindi. Irkçılık ve yabancı düşmanlığı hakkında konuşan Bakan Çavuşoğlu, "İslam düşmanlığı ve Türk karşıtlığı öne çıkıyor. İşte Kur'an-ı Kerim'e ve bayrağımıza yapılan alçaklıkları görüyorsunuz. Sapığın birisi çıkıyor, büyükelçiliklerimizin önüne gelip, kitabımızı, bayrağımızı yakacağım, diyor. Peki bunu neden başkasının değil de bizim temsilciliklerimizde yapmaya kalkıyorlar? Çünkü o binada dalgalanan ay yıldız, al bayrak, İslam dünyasının da sancağı" dedi.

'O TERÖR KORİDORU KURULMAYACAK'

Rusya'daki görüşmelerden bahseden Bakan Çavuşoğlu, "Terör tehdidini yok etmek, sığınmacıların onurlu ve güvenli geri dönüşlerini sağlamak, Suriye'deki siyasi süreci canlandırmak için Rus, İran ve Suriye dışişleri bakanları ile dörtlü toplantı yaptık. Türkiye-Suriye ilişkilerinin ilerletilmesi için bir yol haritası hazırlanmasına karar verdik. Yakında dışişleri bakan yardımcıları başkanlığında bir komite kurulacak ve bu süreç işleyecek. Kim desteklerse desteklesin o terör koridoru kurulmayacak" diye konuştu. 

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği sürecini değerlendiren Bakan Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Bizim temel derdimiz, bu ülkelerde ama özellikle İsveç'te, FETÖ'den PKK'ya birçok terör örgütünün teröristin serbest dolaşması, insan devşirmesi ve para toplaması ve propagandası devam ediyor. Finlandiya sağduyulu davrandı. Bu tür eylemlere izin vermedi. Kur'an-ı Kerim yakılmasına izin vermedi. Gerekli düzenlemeleri yaptı. Biz de kabul ettik. NATO'ya üye oldu. İsveç ise henüz şartları yerine getirmedi. Bize çok baskı yaptılar, ikna etmeye çalıştılar. 'İsveç tüm şartları yerine getirdi alın' dediler. Halen de diyorlar. Biz de 'Biz NATO'nun gelişmesini, güçlü olmasını istiyoruz ama NATO için iki tehditten biri terör ise bizim terörle mücadelemize ve taleplerimize İsveç'in olumlu cevap vermesi lazım. Destek vermesi lazım. 'Müttefik olacaksak teröre değil bize destek vermesi lazım', diyoruz. Şimdi olumlu adımlar atıyorlar. Başbakanları açıkladı. 1 Haziran'da yeni bir terör yasası uygulamaya geçiyor. Bakacağız, uygulamaya somut adımlar atarlarsa değerlendireceğiz."

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini reddettiklerini ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne, egemenliğine, iç uzlaşısına tam destek verdiklerini belirten Bakan Çavuşoğlu, "Bunu yaparken, samimi ve yapıcı bir şekilde her iki tarafla da konuşarak, savaşı durdurmaya çalışıyoruz. Her iki tarafı da ateşkese ve müzakere masasına dönmeye davet ediyoruz" dedi.

Avrupa ve ABD basınında seçim günü yaklaştıkça 'Bu seçim önemli, tarihi bir seçim'. 'Erdoğan gitmeli' yönünde yorumlar yapıldığını kaydeden Bakan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Özellikle son günlerde anketleri görmeye başladılar, daha da saldırgan hale geldiler. Onlar 'Erdoğan gitsin' diyor, çünkü savunma sanayimiz, Bayraktar'ımız, Altay'ımız, Kızılelma'mız, Atak-1 iyiydi, şimdi daha da güçlüsü Atak-2 helikopterimiz, Gökbey'imiz, Hürjet'imiz, Kaan'ımız, TCG Anadolu Gemimiz, bunların hepsi Erdoğan imzasını taşıyor. Onlar 'Erdoğan gitsin' diyor, çünkü Akdeniz'de, Ege'de, Kıbrıs'ta Türk'ün bekasını koruyor Erdoğan. Onlar 'Erdoğan gitsin' istiyorlar, çünkü Karadeniz'de doğalgazla, Cudi'de petrolle bağımsızlık meşalesini yakıyor Recep Tayyip Erdoğan. Lakin ne yazarsa yazsınlar, ilk defa da yapmıyorlar aslında. Ama bir şeyi öğrenememişler, bu topraklarda kararı milletimiz verir, 85 milyon verir. Böyle hayal gücü yüksek yazılarla Sayın Cumhurbaşkanımızı ve Türkiye'yi her zaman hedef almışlardı, umdukları gibi olmadı. Hatta bizim yöremizin bir atasözü var, atasözü gibi 'Uma uma döndüler muma.' Ama ders almamışlar. Türk siyasetini dizayn etme alışkanlığınıza bu millet son verdi. Ama bu panik hali. Çünkü onlar sürekli anket yaptırıyorlar, Cumhurbaşkanımızın yükselişini görüyorlar, ilk turda biteceğini biliyorlar. İşte her türlü ayak oyunları, ahlaksızlık, montaj, şantaj ne varsa da yapmaya başladılar. FETÖ oyunları geri döndü. FETÖ'cüler bilet aldılar, 'Dönüyoruz, Kılıçdaroğlu kazanacak' dediler. Onlar dönmedi ama geçmişte o FETÖ oyunları ülkeye döndü, rahmetli sayın Baykal'a yapılanlar da tekrar sahnelenmeye başladı Türkiye'de. Millet olarak bunlara karşı dik durmamız lazım. Bu milletimiz hangi renkten, hangi siyasi görüşten olursa olsun, hangi inançtan olursa olsun, hangi etnik kökenden olursa olsun bu tür dizayn yapmak isteyenlere prim vermez. Bu tür manşetlere prim vermez. Bunu buradan bir kez daha ilan ediyoruz."

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in açıklamalarına değinen Bakan Çavuşoğlu, şunları söyledi.

"Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev sitem etti. 'Bizden ne istiyorsunuz. Bizi niye dışlıyorsunuz' diyor. Sayın Kılıçdaroğlu'na soruyor. Nezaketinden isim vermemiş. Ne istiyorsunuz Azerbaycan'dan. Biz Azerbaycan Karabağ'ı geri alırken her türlü desteği verdik. Siz 'Maalesef Türkiye Azerbaycan'a destek verdi' dediniz. Azerbaycan ne için sahaya indi? Kendi topraklarını geri almak için. Ermenistan'ın topraklarına saldırmadı ki. Bugün Türk'ün gücü var. Kendi milli savunma sistemlerimiz var. Namerte muhtaç değiliz. Ne istiyorsunuz Azerbaycan'dan. Bugün Türkiye büyük Türk dünyasını birleştiren bir Türkiye. Bugün Türkiye, Türk Devletleri Teşkilatı'nın rüyasını, yani Türk dünyasının birleşme rüyasını gerçeğe çeviren bir ülke."