Geri Dön
Gündem Bakan Kirişci, sıcak hava balonu ile uçtu

Bakan Kirişci, sıcak hava balonu ile uçtu

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Kapadokya bölgesinde sıcak hava balonu ile uçtu.

Bakan Kirişci, sıcak hava balonu ile uçtu

Sabah saatlerinde eşi Hanife Kirişci ile ile birlikte Nevşehir merkeze bağlı Göreme beldesindeki sıcak hava balonu kalkış alanına gelen Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, bir süre sıcak hava balonunun uçuşa hazırlanmasına yönelik çalışmaları izledi. Burada gazetecilerle sohbet de eden Bakan Kirişçi, Kapadokya bölgesinde turizmin çeşitliliğinin artırılması gerektiğini belirterek, "Bu bölgenin belki de en önemli yeri, çeşitliliği. Bunu balonlar sayesinde sağlamış olması. Bence çok kıymetli bir şey. İşte gastronomi diyoruz, bu tür uçuşlar diyoruz. Aynı zamanda bölgede hakim olan çömlek işleri, bunlar da yerli yabancı turistlerin ilgisini çeken bir konu. Yani bu yönü itibarıyla da belki daha da çeşitlendirmek lazım. Dünkü Ürgüp ilçesindeki Bağbozumu Festivali mesela, o manada bu bölgeye bir hareketlilik sağlıyor. Bunların sayısını artırmak lazım ve böylelikle de gelen turistin zamanını daha güzel, daha etkili bir şekilde geçirmesini temin etmek gerekir diye düşünüyorum" dedi.




Kapadokya'da 27 firmaya ait 156 balonunun aynı anda havalandığını anlatan Bakan Kirişci, balonların birçok kişiye de iş imkanı sağladığını dile getirdi.

Sıcak hava balonu uçuş hazırlıklarının tamamlanmasının ardından Bakan Kirişci'nin içinde bulunduğu balon, gökyüzüne yükseldi. Bakan Kirişci Kapadokya'yı gökyüzünden izledi.

ÇÖMLEK YAPTI

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Nevşehir'in Avanos ilçesine ziyaret gerçekleştirdi. Çömlek atölyesine geçen Bakan Kirişci, bir süre çömlek yapımını izledi. Kirişci, daha sonra da kendisi çömlek yapmaya başladı. Çanak tezgahına oturan Bakan Kirişci, çömleği tamamladı. Kirişci, "İşsiz kalırsam mesleğim artık hazır. İş yerinin hemen yanındaki dükkanı da bize artık verirsin ustam" diyerek espri yaptı.



'6 MİLYON 200 BİN TON CİVARINDA ARPA VE BUĞDAY STOKUMUZ VAR'

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Nevşehir'in Avanos ilçesinde çeşitli sektörlerin temsilcileri ile bir araya geldi. Burada konuşan Kirişci, "Tarım ve orman bizim bakanlığımızın iki önemli alanı. Bu bakanlığın bünyesinde 32 birim var. Bu bakanlığın faaliyetlerinin önemli olduğunu bizler zaten biliyoruz fakat iklim değişikliği görüşmeleri, konuşmaları, bunlarla beraber bir anda pandemi gıda tedarikindeki bozulmayı beraberinde getirdi. Sanki bu da yetmezmiş gibi bir de Rusya-Ukrayna savaşı çıktı. Bu Rusya-Ukrayna savaşıyla adeta zirve yaptı" dedi.

İhracatın önemine değinen Bakan Kirişci, "Biz kendimizi ithalata değil ihracata odakladık. İhracatı yaparken de Türkiye'nin kendi önceliğini dikkate alarak yapması gerektiğini gündeme getirdik. İşte buğday, arpa ve mısır ile ilgili fiyat açıkladık. Bu açıklamış olduğumuz fiyatlarda aslında üreticinin bu zaman kadar görmek istediği pek çok hususu da bu fiyatların içine dahil ettik. Biz bu fiyatları açıklarken örneğin; 1 ton buğdayın 7 bin 450 TL'den TPO tarafından alınacağını açıkladığımızda oturduk, 1 ton buğdayın 4 bin 450 TL'ye mal olduğuna birlikte karar verdik. Bunun üzerine üreticinin refahını ve bu işte mutlu olmasını sağlayacak bir geliri de bunun üzerine ekleyerek 7 bin 450 TL yaptık. Bugün itibarıyla 6 milyon 200 bin ton civarında arpa ve buğday stokumuz var. Bu TMO'nun stokunda bulunuyor. Çok şükür üreticimiz, açıklamış olduğumuz fiyatlarla mutlu oldu" diye konuştu.

'BESİCİLİKTE YENİ ADIM ATIYORUZ'

Resmi Gazete'de 6 Eylül'de yayımlanan uygulamaya değinen Bakan Kirişci, şöyle konuştu: "Üretimde tüm varlıklarımızı korumak ve bu varlıkların sürdürülebilirliğini sağlamak temel önceliklerimizdendir. Bu kapsamda 6 Eylül 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe giren yeni bir uygulamamıza dikkatinizi çekmek istiyorum. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın bu kararıyla besicilikte yeni bir adım atıyoruz inşallah. Üretimden sofraya kadar her aşamada gıda güvenliğini ön planda tutan bakanlığımız, sürdürülebilir hayvancılık için üreticinin emeğine sahip çıkacak. Sektörde örnek bir üretim modeli olan 'Sözleşmeli Besicilik Projesi’ni, yerli ve milli üretim ilkesi ile hayata geçiriyoruz. Yakın zamanda ayrıntılı bir şekilde kamuoyuyla paylaşacağımız bu örnek model özetle şöyle işleyecek. Et ve Süt Kurumu'muz, sözleşmeli besicilik ile üreticilerimize pazar ve fiyat garantisi sunacak. Oluşturulacak komisyonlar tarafından aylık maliyetler hesaplanacak. Belirlenen maliyete göre çiftçi refahı gözetilerek alım fiyatları güncellenecek. Alım ve fiyat garantisi verilen üreticiler, 5 yıllık üretim planlaması yapabilecek. Böylece besiciler, kazancını teminat altına alacak. İsterlerse de tek taraflı olarak bu sözleşmeden vazgeçebilecekler. Proje kapsamında besicilerimizi, verimliliği artırmak için eğitim programlarına da tabi tutacağız."

'DİJİTALLEŞMEYİ KULLANACAĞIZ'

Teknolojinin önemli olduğunu söyleyen Bakan Kirişci, "Bizim teknolojiyi ve dijitali mutlaka kullanmamız gerekiyor. Bizim İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'müz ile ilçe müdürlüklerimiz var. Bu kardeşlerimiz 08.00-17.00 mesaisinde sürekli çiftçi kayıt sistemiyle çiftçi ve üreticilerimize ödenecek desteklemelerle meşguller. Bu sadece bitkisel üretim tarafında değil, hayvansal üretim tarafında da bir başka birimimiz bu faaliyetleri yürütüyor. Bu bizim teknik personelimizi gerçekten aşırı derecede gereksiz meşgul ediyor. Bundan dolayı biz diyoruz ki dijitalleşmeyi kullanacağız. Yakın zamanda pek çok e-Devlet uygulaması gibi üreticilerimizi kendi bulundukları yerlerde e-Devlet üzerinden bu çiftçi kayıt sistemi de dahil olmak üzere kendi almak istedikleri bilgiler noktasında e-Devlet üzerinden devletimiz ile üreticilerimizi oraları ziyaret etmeden sadece elektronik ortamda buluşturmuş ve bu meseleleri çözmüş olacağız" diye konuştu.

TARİHİ VE TURİSTİK MERKEZLERİ GEZDİ

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Avanos ilçesinde tarım sektör temsilcileri toplantısına başkanlık yaptıktan sonra, bölgenin tarihi ve turistik merkezlerini gezdi. İlk olarak Avanos ilçesine bağlı Çavuşin köyü yakınlarındaki Zelve- Paşabağları Örenyerini gezen Bakan Kirişci'ye Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel ile Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider de eşlik etti. Bakan Kirişci, Zelve Paşabağları Örenyerindeki tüf kayalara oyulu jandarma asayiş noktasını ziyaret etti. Bakan Kirişci daha sonra Kapadokya bölgesinin bitişik görüntülü peribacalarının en yoğun olarak bulunduğu tek merkez konumundaki Zelve- Paşabağları Örenyerindeki doğal ve tarihi merkezleri ziyaret ederek, yetkililerden bilgi aldı. Bakan Kirişci, daha sonra Nevşehir merkez ilçeye bağlı Kavak beldesinde tüf kayalara oyulu dünyanın ilk ve tek soğuk hava depolarını gezdi.