Geri Dön
Gündem Bakan Koca: Cumhurbaşkanımızın sağlık durumu gayet iyi

Bakan Koca: Cumhurbaşkanımızın sağlık durumu gayet iyi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sağlık durumuyla ilgili ''Cumhurbaşkanımızın sağlık durumu gayet iyi. Geçirmiş olduğu enfeksiyoz gastroenteritin etkisi azalmış durumda. En yakın zamanda programlarına devam edecekler'' dedi.

Bakan Koca: Cumhurbaşkanımızın sağlık durumu gayet iyi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün memleketi Konya'ya geldi. Bakan Koca ilk olarak baba ocağı Kulu ilçesi Ömeranlı Mahallesi'nde Danimarka’da yaşayan  geçirdiği trafik kazası sonucu yaşamını yitiren halasının oğlu Fuat Çelik'in (51) cenaze törenine katıldı. Bakan Koca daha sonra da Karatay 09 Nolu 70.Yıl Karaaslan Aile Sağlığı Merkezi'nde düzenlenen toplu açılış törenine katıldı. 

Törende konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, sağlık durumunun iyi olduğunu belirterek, ''Sayın Cumhurbaşkanımızın sağlık durumunu hepinizin yakından takip ettiğini biliyorum. Bu sabah kendileri ile birlikteydim. Hepinize çok selamları var. Sağlık durumu gayet iyi. Geçirmiş olduğu enfeksiyoz gastroenteritin etkisi azalmış durumda. En yakın zamanda programlarına devam edecekler. Kendisine geçmiş olsun dileklerini ileten, kendisine duacı olan, selam gönderen tüm hemşerilerimize teşekkürlerini iletti.'' dedi. 

'DÜNYADA CESARET EDİLEMEYEN BİR SAĞLIK SİSTEMİNE SAHİBİZ' 

Bakan Koca, tüm vatandaşların eşit olarak faydalandığı sağlık sisteminin bulunduğunu belirterek, ''Dünyada cesaret edilemeyen bir sağlık sistemine sahibiz. Öyle ki, devletin sunduğu sağlık hizmetlerinden nüfusun tamamına yakını yararlanıyor. Çünkü tüm vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerinden eşit oranda faydalandığı bir sistemimiz var. İnsanımız, sağlıkta sosyal güvenlik şemsiyesi altında toplandı. Bu bir devrimdir. Aile hekimliği uygulaması da Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde yapılmış yeniliklerden biridir. Şu anda 28 bin aile hekimimiz var. Her birinizin kendi doktoru var. Sağlık sistemindeki en büyük yeniliklerden biri de evde sağlık hizmetleridir. Kayıtlı hasta sayısı bugün 600 bini aşmış durumda. 80 yaşın üzerindeki tüm vatandaşlarımızı, 65 yaş üzerinde olup kronik hastalığı bulunan vatandaşlarımızı talepleri halinde, evde sağlık hizmeti programına dahil ediyoruz'' diye konuştu. 

Bakan Koca, kullanılan ilaçların kutu bazında yaklaşık yüzde 90’ının artık ülkede üretildiğini kaydetti. Koca, ''Bir başka büyük atılım ise Türkiye’nin ihtiyacı olan aşıların yüzde 87’sini artık kendisinin üretecek olmasıdır. Bunun için, ülkemizin gururu Hıfzıssıhha Türkiye Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezinin inşaatına devam ediyoruz. 

Pandemi döneminde yerli aşımız Turkovac’ı üretmiş olmamız ise, başlı başına bir övünç konusudur. Yetişmelerinde, son 20 yılın büyük payı olduğu bilim adamlarıyla da övünç duyun''dedi. 

Bakanlık olarak Konya'ya yapılan sağlık  yatırımlarını anlatan Bakan Koca, 83 tesisin bugün toplu açılışını gerçekleştirdiklerini söyledi.

'MESELE GENÇLİK BULUŞMASI'NA KATILDI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, toplu açılış töreninin ardından Konya’da esnaf ziyareti yaptı. Bakan Koca, ziyaretlerinin ardından Konya Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği ‘Mesele Gençlik Buluşması’na katıldı. Burada konuşan Bakan Koca, "Türkiye sizlerden yaşlanmamanızı, gençliğin fetih ruhuyla bu ülkeye yepyeni şeyler vermenizi bekliyor. Sizleri önceki kuşaklardan, babalarınızdan, annelerinizden ve hocalarınızdan ayıran bir özelliğiniz var. Bu özellik, Türkiye Yüzyılı'nın ilk kuşağı olmanızdır. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılındayız. Cumhuriyetin kuruluş yıllarını, o ilk kuşakların adanmışlığını hatırlamalıyız ve bayrağımızı şimdi tüm dünyanın göreceği şekilde yükseltmeliyiz. Sayın Cumhurbaşkanımız, Türkiye Yüzyılı Vizyonu ile bayrağımızın tüm dünyanın göreceği şekilde nasıl yükseltebileceğimizi ifade etti. Sevgili gençler, ilk nesli olduğunuz Türkiye Yüzyılı'nda, bu ülke artık günübirlik hedeflere mahkum bir ülke değildir. 20 yıldır devam eden istikrarlı yönetimin ardından, ikinci yüzyılına, Türkiye Yüzyılı iddiasıyla giren ve bunu süratle başaracak bir ülkedir. Türkiye Yüzyılı, başka ülkelerin çıkarlarını, Türkiye ile iş ve güç birliğinde arayacağı, enerji alanından sağlığa, vazgeçilmez ortağa dönüşeceğimiz çağın adıdır" dedi.

BAKAN KOCA, GENÇLERLE BULUŞTU, SORULARINI YANITLADI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Konya'da gençlerle buluştuğu programda katılımcı gençlerin sorularını da cevapladı. Bir genç kız, ''Cumhurbaşkanımızı seçmek için gerekçenizi 3 kelimeyle özetler misiniz?'' diye sordu. Bakan Koca da, ''Her şeyden önce vefa, merhamet ve irade'' cevabını verdi. 

KOCA: ASIL TERCİHİM İŞLETME OKUMAK İDİ

Başka bir genç kız ise ''Neden doktor oldunuz. Bu mesleği neden tercih ettiniz?'' diye sordu. Bakan Koca da tercihinin işletme bölümünden yana olduğunu belirterek, doktorluk mesleğini niçin seçtiğini ise şöyle açıkladı:

"Genelde hepimiz biraz ailemizin etkisiyle, biraz çevrenin etkisiyle, nadiren de kendi idealimizle bu mesleği tercih ediyoruz. Öyle mi? Öyle. Benim de doğrusu tercihim hekimlikten yana olmamıştır. Tercihim işletmeden yana olmak şeklindeydi. Tabii annem babam yakınlarım, büyüklerim, çevrem, hepinizin yaşadığı gibi hekim olmamı daha çok bekler olmuşlardır. Ben ortaokuldan sonra, ortaokula kadar Kulu'da Ömeranlı'da okudum. Bir bakkal babamın çırağı olarak, 14 yaşıma kadar hayatımı sürdürdüm. Bunu basit bir çıraklık olarak söylemiyorum. İlkokul 4'ten itibaren bakkal dükkanında bulundum. Günün en az yarısı orada geçerdi ve ortaokuldan itibaren de dükkanın, bakkalın kapanma saati Anadolu'da biliyorsunuz, yatsı ezanından, cami çıkışı beklenir. En son gelecek olan kişi beklenir. Ondan sonra dükkan kapanır. Sonra Bursa'ya gittim. Bir sınıf arkadaşımın abisinin Bursa'da makina mühendisi olması sebebiyle o onun yanına gitmek istedi. Ben de onunla gitmiş oldum. Tabii iyi çalıştık Bursa'da. Mahcup olmamak açısından. Babam başta çok gönderme yanlısı olmadı. 'Ben bakkal bir adamım, seni Bursa'larda okutamam' demişti, ama zorlamıştık o zaman. O nedenle de çok çalıştık. İyi de bir puan almıştık. 712 gibi bir puan almıştık o dönemde. İlk yüze giren bir durumdu. Tabii tıbbı yazdım. Tıbbı tercih ederken Cerrahpaşa'yı yazmak istedim, ama bir arkadaşımız 'Cerrahpaşa'nın önünde Çapa var. Çapa'nın puanı daha yüksek. Onu önde yazarsan daha uygun olur' dedi ve Çapa'dan başladık yazdık. Fakat benim Boğaziçi işletmeye gitmek gibi hayalim kaybolmadı. İlk bir, iki yıl adapte olmakta zorlandım. Devamında tıbbiyeliği bitirdik. Bitirdikten sonra da sağlık işletmecisi olduk. Yine aslımıza bir şekilde dönmüş olduk. Tersinden ben kendime sorayım. 'Yeniden tercih yapmak isterseniz yine tıbbı mı tercih edersiniz?' diye bir soru sorulacak olursa, gerçekten yeniden tercih yapacak olursam, tıbbı tercih ederim. Hekimlik farklı bir meslektir. İşletmeci olmak istiyorsanız sağlığın da işletmecisi olursunuz. Mühendis olmak istiyorsanız, tıbbın da, insanın da mühendisi olursunuz. Önemli olan sizin insan sevginiz, insana odaklı yapmak istediğinizi gerçekleştirebilmeniz."