Geri Dön
Gündem Bakan Kurum: Marmaris'imizi o eski hatırladığımız Marmaris'e getirebilmenin çabası içerisindeyiz

Bakan Kurum: Marmaris'imizi o eski hatırladığımız Marmaris'e getirebilmenin çabası içerisindeyiz

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Marmaris'te geçen yıl 9 gün süren ve yaklaşık 13 bin 650 hektar alanın zarar gördüğü orman yangınlarının ardından deniz dibinde biriken balçıkların temizlenmesi ile ilgili çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bakan Kurum, "Bakanlığımız burada bir dip tarama ve temizlik sürecini başlatacak. Marmaris'imizi inşallah en kısa zamanda o eski en güzel hatırladığımız Marmaris'e getirebilmenin çabası içerisinde olacağız" dedi.

Bakan Kurum: Marmaris'imizi o eski hatırladığımız Marmaris'e getirebilmenin çabası içerisindeyiz

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Muğla ziyaretine ilk olarak 'Sakin Şehir' unvanlı Köyceğiz ilçesinden başladı. Köyceğiz Belediyesi tarafından yapılan 2 bin 100 metre uzunluğundaki bisiklet yolunun açılışını yapan Bakan Kurum, bisiklet ile tur attıktan sonra Marmaris'e hareket etti. Bakan Kurum, beraberindeki Muğla Valisi Orhan Tavlı, AK Parti Muğla milletvekilleri Mehmet Yavuz Demir, Yelda Gökcan, AK Parti Muğla İl Başkanı Kadem Mete ve kurum müdürleri ile birlikte Marmaris'in Osmaniye Mahallesi'ndeki kahvehanede vatandaşlarla bir araya geldi. Ardından, geçen yıl 9 gün süren orman yangınlarında zarar gören ve TOKİ tarafından yenisi yapılan yangın konutları ile İçmeler Körfezi'nde incelemelerde bulundu. 

'290 BAĞIMSIZ YAPIYI 1 YIL İÇERİSİNDE TESLİM EDECEĞİZ'

Yanan bölgelerde incelemelerde bulunan Bakan Kurum, "Her yangın afetinde olduğu gibi her sel, deprem afetinde olduğu gibi biz seferberlik ruhuyla daha önce Malatya, Elazığ, Kastamonu, Rize, Bartın'da ne yaptıysak İzmir'de nasıl vatandaşımızın yanında yer aldıysak Antalya'mız ve Muğla'mız için de yangın afeti sonrasında Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları çerçevesinde hemen vatandaşlarımızın yanında olduk. Yangından zarar gören neresi varsa oralara gittik, muhtarlarımızla görüştük. Vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını giderebilme gayreti içerisinde olduk. Bir yıl içerisinde yanan evlerin yerlerine yenilerinin yapılacağının sözünü verdik. Bu çerçevede yaklaşık 290 bağımsız bölümden oluşan, konutuyla, ahırıyla, deposuyla vatandaşlarımızın yangından zarar gören yerlerinin yapım sürecini başlattık. Az önce de bir evimizi ziyaret ettik. Vatandaşımızın mutluluğuna şahit oluyoruz. Söz verdiğimiz gibi 1 yıl içerisinde teslimlerini yapacağız. Bunun dışında yine köylerimizin altyapılarında, kanalizasyonda, içme sularında, spor sahalarında ihtiyaçları var. Eksiklerin giderilmesi sürecini yürüteceğiz. Yanan kısımların bazı bölümleri de özel çevre koruma bölgeleri ve sit alanlarından oluşuyor. Bu alanlara ilişkin de sadece üst yapıya ilişkin değil, tabiatta da rehabilitasyonu bilim insanlarımızın verdiği görüşler doğrultusunda yapıyoruz. Ağaçlarımızın dikimi yine buradaki ekolojik ve bitkisel yaşamın yeniden canlandırılması, buradaki yabani hayatın korunabilmesi adına da çalışmalar yürütüyoruz. Bu afetten zarar gören, vatandaşlarımızın yarasını en kısa sürede saracağız. Her afette olduğu gibi yine yangın afeti sebebiyle de Muğla'mızın yanında olacağız. Bu afetten dolayı Muğla'mıza, Antalya'mıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Yaralı kardeşlerimiz var, onlara da acil şifalar diliyorum" dedi.

'KAÇAK YAPIYA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ'

Kaçak yapılara müsaade edilmeyeceğini belirten Bakan Kurum, "Kaçak yapılar konusunda bilhassa özel çevre koruma bölgelerinde kaçak iskele, yat bağlama yeri gibi yerlerde yapıldığını tespit ettiğimiz alanlarda biz Valiliğimizle, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğümüzle, Kaymakamlıklarımızla birlikte tespitleri yapıyoruz. Kıyılarda yıkımları gerçekleştirdik. Bu tespitler çerçevesinde de özellikle sit alanlarında kaçak yapıya kesinlikle müsaade etmeyeceğiz. İmar barışına başvurmuş, imar barışından hak elde etmiş vatandaşlarımızın zaten durumları baki, bunun dışında hala bu alanlarda bilhassa bu durumu fırsat bilip yangın sebebiyle boşalan alanlarda yapılaşma talebiyle veya bu noktada yapılaşmanın tespit edildiği alanlardaki duruma ilişkin de kararlılığımızı sonuna kadar sürdüreceğiz. Kaçak yapılara kesinlikle müsaade etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

'KÖRFEZDE TEMİZLİK ÇALIŞMASI BAŞLATILDI'

Yağışlar sonrası körfezde küllerden kaynaklı dip çamurun temizleneceğini belirten Bakan Kurum, "Yangın sebebiyle bilhassa İçmeler Körfez'de buradaki rüsubatın, yine yangından oluşan küllerin yağışlarla birlikte dereler vasıtasıyla körfeze aktığının tespitini yaptık. Bu noktada bakanlığımız burada bir dip tarama ve temizlik sürecini başlatacak. Marmaris'imizi inşallah en kısa zamanda, o eski en güzel hatırladığımız Marmaris'e getirebilmenin çabası içerisinde olacağız. Hem tabiatta bu süreci takip edeceğiz hem körfezimizdeki dip çamurun alınması, oradaki tortuların temizlenmesi suretiyle inşallah masmavi o turkuaz rengi körfezimize yeniden kavuşacağız. Ben bu süreçte yoğun emek sarf eden ormancılarımıza, şehit verdik onlara tekrardan Allah'tan rahmet diliyorum. Kızılay'ımıza, TOKİ'mize, İller Bankamıza, AFAD'ımıza, tüm bakanlıklarımızın çalışanlarına teşekkür ediyorum" diye konuştu.  

Bakan Kurum ve beraberindeki heyet Ula Belediyesi tarafından hazırlanan iftar programına katılmak üzere Marmaris'ten ayrıldı.

İFTARA KATILDI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Marmaris'teki incelemelerinin ardından, Ula İlçe Belediye Başkanlığı'nca düzenlenen iftar programına katıldı. Ula Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen iftar programında konuşan Bakan Kurum, "Cennet vatanımızın cennet köşesinde, Muğla'mızdayız. Bir mübarek ramazan sofrasında daha siz değerli kardeşlerimizle birlikteyiz. Muğla'da olmak, o dev alevler arasında birbirine sarılmış kardeşler olarak yeniden buluşmak bizlere apayrı bir duygu veriyor. O günlerde, yangının külleri arasındaydık, yüzümüzde yangının isleri ve korkusu vardı. Muğla'nın yaralarını sarıyoruz. Acıyı, mutluluğu paylaşan kardeşler olarak bugün de yine birbirimize sımsıkı sarılıyoruz. Sizlerle birlikte olmaktan, yeniden kucaklaşmaktan dolayı çok mutluyum" diye konuştu.

'MUĞLALI KARDEŞLERİMİZİN YÜREKLERİ ADETA YANGIN YERİ OLMUŞTU'

Bakan Kurum sözlerini şöyle sürdürdü:

"Muğla ve Antalya'da ormanlarımız, ciğerlerimiz yandı; içimiz yandı. Kara dumanlar mavi göğü esir almış, tüm canlıları bitap bırakmıştı. Muğlalı kardeşlerimizin yürekleri adeta yangın yeri olmuştu. Millet olma şuuru ile her zaman olduğu gibi Muğlalı kardeşlerimizi alev perdelerinin sardığı o günlerde yalnız bırakmadık. Yangın esnasında Muğla'ya akın eden itfaiye erlerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız, AFAD'ımız ve vatandaşlarımızla birlikte canla başla seferber olduk. Yangına körükle gidenlerin, kara propaganda yapanların aksine; durmaksızın yangının üzerine yürüdük. Elazığ, Malatya, İzmir, Kastamonu, Giresun ve Artvin'de; deprem ve sellerde olduğu gibi Muğla yangınlarında da afetzede vatandaşlarımızın tüm ihtiyaçlarını ivedi bir biçimde karşıladık."

'110 KONUT VE 130 AHIRIN YAPIMINA DEVAM EDİYORUZ'

Muğla bölgesinde yangında zarar gören 110 konut ve 130 ahırın yapımına devam ettiklerini belirten Bakan Kurum, "Ateş düştüğü yeri yakar' demedik. Yüreği saran bu kora su serpecek çalışmaların, projelerin hazırlığına koyulduk. Evi, yuvası yanan kardeşlerimize ‘Daha güzellerini yapacağız’ dedik; söz verdik. Sözümüzü tuttuk. Milletimizin üzüntüsünden fitne üretenlerin, HelpTurkey garabetine imza atanların aksine, milletimizin yanında dimdik durduk, yavrularımıza hizmet ettik. Yangının izlerini silmek için Bodrum, Kavaklıdere, Köyceğiz, Marmaris, Milas ve Seydikemer ilçeleri ve mahallelerinde 110 konut ve 130 ahırın yapımına devam ediyoruz. Konutlarımızı söz verdiğimiz üzere bir yıldan daha kısa sürede teslim edeceğiz. Şimdiden teslim ettiğimiz ve edeceğimiz konutlarımız hayırlı, uğurlu olsun" dedi.

Bakan Kurum, Muğla'nın milli kalkınma seferberliğinin itici gücü ve dinamosu olduğunu belirterek, "Tarım, turizm, arıcılık, ormancılık faaliyetlerindeki etkin konumuyla da iklim dostu öncü şehirlerimiz arasında, yeşil kalkınmanın en önemli temsilcisi. Şehrimizin ihtiyaçları doğrultusunda projeler üretiyor, birçok alanda yeni yatırımlara imza atıyoruz. Şehrimizde bugüne kadar TOKİ eliyle toplam yatırım değeri 4.2 milyar lira olan 3 bin 355 konut ile onlarca sosyal donatının yapımını tamamladık. 317 milyon liralık 110 konut ile 130 ahır, DSİ Sulama Projesi, Tapu ve Kadastro Hizmet Binası'nın yapımına devam ediyoruz. 150 bin sosyal konut projemizle Kavaklıdere, Fethiye, Köyceğiz, Merkez, Milas ve Seydikemer'de 1980 konut üretiyoruz. Yine kentsel dönüşüm projemiz kapsamında Menteşe ilçesinde Ata Küçük Sanayi Sitesi’ni de şehrin dışına taşıyoruz. Muğlalı esnaf kardeşlerimiz için 1 milyon metrekare büyüklüğündeki alanda toplam 1550 yeni dükkan yapıyoruz. Yeni sanayi sitemizin içerisinde okuldan restoranlara, spor alanlarından otele kadar her türlü imkan yer alacak. Muğla'da toplam büyüklüğü 935 bin metrekare olan 5 millet bahçesi projemizi TOKİ eliyle yürütüyoruz. Yatağan'da çalışmalarımız devam ediyor. Seydikemer, Dalaman, Akyaka ve Köyceğiz millet bahçelerimizi de çok yakında fidanları ile buluşturuyoruz" diye konuştu. 

'TOKİ'YE İFTİRA ATIYOR'

Sahada genel müdürlükler, İller Bankası ve TOKİ ile milletin yaralarını sarmanın derdine düştüklerini dile getiren Kurum, "7/24 çalışarak onlara yeni yuva yaparken, birileri de bu memleketin en büyük sosyal devlet uygulamasına dönüşen TOKİ'ye dair akla, izana ve ahlaka sığmayan bir tavırla iftira atmanın derdine düşüyor. CHP zihniyeti 'Muğla'da yangınlar devam ederken proje açıkladınız, aceleniz ne?' diyerek bizim hızımızı, vatandaşın yaralarını hızlıca sarmamızı akla hayale gelmeyecek bir şekilde eleştirirken; bugün de ortağı İYİ Parti Genel Başkanı kalkmış, TOKİ'ye iftiralar atıyor, on binlerce çalışanımızın hakkına giriyor. Ne diyor; TOKİ sosyal devlet amacına uygun hareket etmiyormuş. Biz de kendisine diyoruz ki; 1984 ve 2002 yılları arasında TOKİ birilerinin elindeydi. Bu ülkede 19 yılda sadece 43 bin konut yapılabildi. 2002 yılında görevi biz devraldık ve at sahibine göre kişnemeye başladı. Sayın genel başkana sesleniyorum. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, o günden bugüne tam 1 milyon 100 bin konut ürettik" dedi.

Bakan Kurum, konuşmasının ardından vatandaşlarla bir süre sohbet etti ve çocuklara hediye dağıttı. Bakan Kurum ve beraberindeki heyet, daha sonra Ula Belediyesi'ni ziyaret etti. Bakan Kurum'un, Menteşe Uluslararası Gençlik Merkezi’nde gençlerle bir araya geleceği öğrenildi.

METAN GAZI FACİASINDA ÖLENLERİN AİLELERİNE TAZİYE ZİYARETİNDE BULUNDU

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Ula ilçesindeki programının ardından Menteşe ilçesinin Kafaca Mahallesi'nde, büyükbaş çiftliğinin gider kuyusundaki kalıpları sökmeye indikleri sırada, metan gazından zehirlenerek yaşamını yitiren 2'si kardeş 4 kişinin ailelerine taziye ziyaretinde bulundu. Bakan Kurum, taziye ziyaretinin ardından Muğla Uluslararası Gençlik Merkezi'nde gençler ile bir araya geldi. Gençler ile sohbet ettikten sonra basketbol oynayan Bakan Kurum, Ankara'ya gitmek üzere kentten ayrıldı.