Geri Dön
Gündem Bakan Yardımcısı Yıldız: Gazze'den 695 kişi tahliye talep etti

Bakan Yardımcısı Yıldız: Gazze'den 695 kişi tahliye talep etti

Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız, dün itibarıyla 695 kişinin Gazze'den tahliye talebi ilettiğini belirterek, "Bunlardan 322'si Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, 214'ü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yakını Filistinli, 55'i kurum personeli ve 104'ü KKTC vatandaşı" dedi.

Bakan Yardımcısı Yıldız: Gazze'den 695 kişi tahliye talep etti

TBMM Dışişleri Komisyonu, AK Parti Ankara Milletvekili Fuat Oktay başkanlığında uluslararası sözleşmeleri görüşmek üzere toplandı. Komisyon Başkanı Oktay, İsrail ve Filistin'de arasında yaşananlara dikkat çekerek, İsrail'in uyguladığı savaş suçlarının göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti. Oktay, bazı ülkelerin İsrail'e daha fazla silah vermeyi ve İsrail'i daha fazla teşvik etmeyi tercih ettiğini belirterek, "Başta batılı ülkeler olmak üzere klasik güç odakları dünyada kurdukları uluslararası düzenle artık sorunları çözemez durumda. Kendi çıkarlarını korumak adına bu ülkeler artık giderek meşruiyet zemininden de uzaklaşıyor. Birleşmiş Milletler ise yine Güvenlik Konseyi üyelerinin çıkarlarının uyuşmadığı tüm krizlerde işlevsiz ve etkisiz" diye konuştu.

'İLK YARDIM UÇAĞI MISIR'A ULAŞTI

Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız ise komisyonda Filistin’de yaşanan son gelişmeler ile ilgili bilgileri paylaştı. Bakan Yardımcısı Yıldız, dün itibarıyla 695 kişinin Gazze'den Türkiye'ye tahliye talebi ilettiğini belirterek, "Bunlardan 322'si Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, 214'ü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yakını Filistinli, 55'i kurum personeli ve 104'ü KKTC vatandaşı" dedi. 

Yıldız, Türkiye'nin Filistin'e gönderdiği yardımlara ilişkin de "13 Ekim'de Türkiye'nin gönderdiği ilk yardım uçağı Mısır’a ulaştı. Gazze'ye yönelik ayni yardım olarak 5 bin battaniye, 3 bin civarında gıda kolisi, 20 bin tıbbı malzeme kolisi bölgeye ulaşmış durumda" diye konuştu. Yıldız, Gazze'deki yararlıların tedavilerinin Türkiye'de yapılması için hazırlıkların da sürdürüldüğünü, diplomatik temasların devam ettiğini aktardı.

'GAZZE ZİRVESİNE ÜST DÜZEY KATILIM OLACAK'

Dışişleri Bakanı Yardımcısı Ahmet Yıldız, komisyonda milletvekillerine dış politikaya ilişkin bilgi verdi. Yıldız, Filistin’de yaşanan çatışmaların sonlandırılması için, 21 Ekim'de Mısır'da yapılacak Gazze Zirvesi'ne Türkiye’den üst düzey katılım gerçekleşeceğini, zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ya da Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın katılabileceğini belirtti. Yıldız, 1 Ekim'de Ankara'da gerçekleşen terör saldırısı sonrasında meşru müdafaa haklar doğrultusunda Irak ve Suriye'de PKK-YPG terör hedeflerine yönelik Türk Silahlı Kuvvetleri ve İstihbarat Teşkilatı tarafından kapsamalı operasyonların yapıldığını kaydederek, "Bu çerçevede, Tel Rıfat, Cezire ve Derik bölgelerinde bölücü terör örgütünün yetenek ve gelir kaynakları sistemli bir şekilde hedef alınarak imha edildi. Suriye’nin toprak bütünlüğü ve birliğinin korunması temelinde Suriye ihtilafına siyasi çözüm bulunması, terör unsurlarının ortadan kaldırılması, Suriyelilerin gönüllü, güvenli ve onurlu bir şekilde ülkelerine geri dönüşlerinin sağlanması için çabalarımız sürüyor. Bu amaçlara yönelik Suriye rejimiyle görüşme süreci esasen başlamıştır" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız, İsveç’in NATO üyeliği konusunda da komisyona bilgi verdi. Türkiye’nin mutabakat metnine bağlı olduğunu belirten Bakan Yardımcısı Yıldız, İsveç’in üyeliğinin bu günlerde mümkün olmadığını söyledi. Yıldız, "Biz, imzalanan mutabakatın arkasındayız. İsveç yükümlülüklerini yerine getirdiği takdirde aynen Finlandiya'da olduğu gibi gerekli onay süreci başlatılacaktır" dedi.