Geri Dön
Gündem Bakan Yumaklı: 2024'te hayvancılığa 19,1 milyar lira destek sağlayacağız

Bakan Yumaklı: 2024'te hayvancılığa 19,1 milyar lira destek sağlayacağız

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Son 21 yılda hayvancılık sektörüne 312 milyar lira destek sağladık. 2024 yılında da 19,1 milyar lira sağlayacağız. Uygun oranlı krediler sayesinde yetiştiricilerimiz 114 milyar lira hayvancılık kredisi kullandı. TARSİM ile hayvancılıkta 16 milyar lira hasar tazminatı ödedik" dedi.

 

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ulusal Süt Konseyi tarafından Antalya'da düzenlenen 'Üretim ve Üreticinin Yüzyılı Ulusal Süt Çalıştayı' açılışı gerçekleştirildi. Çalıştaya; Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Can ve sektör temsilcileri katıldı. Çalıştayın açılışında konuşan Bakan İbrahim Yumaklı, dünyanın giderek küçük bir köy haline geldiğini söyledi. Bakan Yumaklı, konuşmasında, "Geçtiğimiz 10 yılda, 100 yıllık değişimi yaşadık. Küresel iklim değişikliği, pandemi, doğal afetler, savaşlar ve göçler var. Bunlarla birlikte biz hiçbir şey olmamış gibi devam edemeyiz. 'Yeni normal' dediğimiz tüm davranışlarımızı gözden geçirmemiz gerekir. Yeni normal hayvancılık sektörü için girdi maliyetlerinden lojistik sorunlara, işçi temininden pazarlamaya kadar her aşamayı etkileyecek. Dünyanın da bu süreçte yeni değişimlere gebe olduğunu ve bu durumun devam edeceğini, çalıştay süresince göz önüne almalıyız" dedi.

'SON 21 YILDA SEKTÖRE 312 MİLYAR LİRA DESTEK SAĞLADIK'

Hayvancılığın rekabet gücünü artırmak adına son 21 yılda önemli destekler geliştirdiklerini söyleyen Bakan Yumaklı, "Desteklemeler, kırsal kalkınma hibeleri, Ar-Ge faaliyetleri ve regülasyon olmak üzere 4'lü sacayağına oturttuk. Bu sayede son 21 yılda hayvancılık sektörüne 312 milyar lira destek sağladık. 2024 yılında da 19,1 milyar lira sağlayacağız. Yetiştiricimizin finansman ihtiyacını karşılamak için uygun oranlı krediler sayesinde yetiştiricilerimiz 114 milyar lira hayvancılık kredisi kullandı. TARSİM ile hayvancılıkta 16 milyar lira hasar tazminatı ödedik" diye konuştu.

'93 BİN PROJEYE 95 MİLYAR LİRA HİBE DESTEĞİ'

Tarımsal örgütlerle ilgili de konuşan Bakan Yumaklı, "Kırsal Kalkınma Yatırımları, Uzman Eller ve IPARD destekleri kapsamında 93 bin projeye 95 milyar lira hibe desteği sağladık. Yetiştiricimizin ekonomik hayvancılık yapması için 2 bin 731 çayır-mera ıslah projesi düzenleyerek, 20 milyon dekar alanı ıslah ettik. Kaba yem ihtiyacını karşılama oranı yüzde 69'dan yüzde 92'ye yükseldi. Tarımsal örgütlerin derecelendirilmesi konusunu gündeme getirdik. Bu konuyu çok önemsiyoruz. Tarımsal örgütlerimizin çoğunluğunun görevlerini yerine getirecek kapasiteye sahip olmadığını söylemem gerekiyor. 'Birinci Derece' olmaya hak kazanan örgütler, tarımsal desteklerden daha fazla yararlanacak ve karar alma süreçlerine katkı sağlayacak" dedi.

'BU SÜREÇTEN İYİ ÇIKABİLMEK ZORUNDAYIZ'

Üretimi artırmakla alakalı çalışmalar yaptıklarını söyleyen Bakan Yumaklı, "Yapmak istediğimiz, tarımsal üretimde olduğu gibi hayvansal üretimde de 85 milyondan fazla vatandaşımızın, 52 milyondan fazla turistin ve tüm misafirlerimizin ihtiyaçlarını karşılamak. Üretimi artırıp, markalaşan ürünlerimizle ihracatı artırmak. Dünya artık farklı bir yöne doğru evrilmeye başladı. Bu süreçten iyi çıkabilmek zorundayız. 2050 yılında nüfusumuzun yaklaşık yüzde 25 artarak 105 milyonu geçeceğini bilmemiz gerekiyor. Biz de bu gerçekten hareketle, yeni normali de göz önüne alarak hayvancılık ve süt sektöründe politikalarımızı revize etmemiz gerekir" diye konuştu.

'HAYVANCILIK YOL HARİTAMIZI AÇIKLAYACAĞIZ'

Sektörle ilgili kararları sektör temsilcileriyle birlikte aldıklarını belirten Bakan Yumaklı, "Son birkaç ayda devrim niteliğinde işler yaptık. Maalesef sektör de dahil, ilgi, istediğimiz düzeyde değil. Önce bunun kabahatini bakan olarak kendime alıyorum. Demek ki biz doğru anlatamıyoruz. Bu sektörle ilgili beni en çok acıtan şey saygı sorunu. Biz kendi işimize saygı göstermezsek, başkalarının bizim işimize saygı göstermesini nasıl bekleriz? Önümüzdeki günlerde, 2028'e kadar olan hayvancılık yol haritamızı açıklayacağız. Gündeme aldığımız, uygulamaya başladığımız durumlar var. Bugün yaptığımızı yarın değiştirmemek için çalışmalarımızı detaylandırdık. Üreticimizi kollayacak, tüketicimizi koruyacak yol haritasını sektörümüzün katkılarıyla hazırladık. Amacımız olan, kayıtlı, verimlilik ve kalite esasına, sürdürülebilirlik esasına dayalı hayvancılık sektörünü hep birlikte oluşturacağız" dedi.

'ÇİĞ SÜTÜN AB KRİTERLERİNE UYUMLU HALE GETİRİLMESİNİ BEKLİYORUZ'

Sektörde markalaşmanın önemine vurgu yapan Bakan Yumaklı, "Süt sektörümüzde özellikle verim ve kalitenin artırılması başlığı altında çiğ sütte kalite ve hijyen, bizim politikamızın ayrılmaz bir parçası. Bu toplantı, eylem başlıklarımızdan biri olan çiğ süt eylem planının başlangıcıdır. Buradan çıkacak sonuçlarla eksik kalan bir şey varsa politikamıza ekleyeceğiz ve 2028'e kadar bu planı uygulayacağız. Süt üretiminde sürdürülebilirliğin korunması ve piyasa istikrarının sağlanması, üreticilerimizin güçlendirilmesi, çiğ sütün AB kriterlerine uyumlu hale getirilmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Can da süt sektörünün ülke ekonomisine yön veren lokomotif sektörlerden biri olduğunu söyleyerek, çalıştayın sektör için olumlu sonuçlar doğuracağını belirtti.

SERADA BİBER HASADI YAPTI

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, çalıştayın ardından Aksu ilçesindeki bir tohum üretim merkezini ziyaret etti. Bakan Yumaklı'ya ziyareti sırasında Antalya Valisi Hulusi Şahin ve AK Parti Milletvekili Kemal Çelik eşlik etti. Üretim merkezinin ardından aynı bölgede üretim yapan İbrahim Demir'e ait seraya giden Bakan Yumaklı, burada biber hasadı yaptı. 

'TOHUM FİRMALARIMIZ DÜNYAYLA BOY ÖLÇÜŞECEK DURUMDA'

Hasadın ardından açıklama yapan Yumaklı, “Türkiye'nin adeta tohumun ASELSAN'ı olarak tabir ettiğimiz bir firmamızı ziyaret ettik. Teknoloji denilince hep akla gelen kullanılan makine ekipman olur. Ancak öyle değil. Tohum, tarım teknolojisi içerisinde en stratejik, en önemli hususlardan bir tanesi. Tohum firmalarımız dünyayla boy ölçüşecek duruma gelmiş durumdalar. Tarımsal Araştırma Geliştirme Genel Müdürlüğümüz de tarla bitkilerinde 953, bahçe bitkilerinde 1030 civarında çeşidi geliştirmiş durumda. Bunlar aynı zamanda iklim koşullarına uyum sağlayan daha verimli, daha kaliteli üretimi sağlayacak olan tohumlar" dedi.

'ÜLKEMİZİN TOHUM AÇISINDAN HİÇBİR SIKINTISI YOK'

Türkiye'nin tohum üretimi konusunda bir sıkıntısı olmadığını belirten Yumaklı, “15-20 sene öncenin şehir efsanelerini artık ülkemizde kullanmamızın hiçbir anlamı yok. Ülkemizin tohum açısından hiçbir sıkıntısı yok. Bizim gerek kamu kurumlarımız gerekse özel sektörümüz tohum üretimi ve tohum geliştirme konusunda dünyadaki pek çok rakiplerinden çok daha iyi, çok daha kaliteli. Türkiye'de kullanılan tohumların yüzde 97'sini ülkemizde üretiyoruz. Bu çok önemli bir oran. İthalatımızı, ihracatımızın karşılama oranı yüzde 137" diye konuştu.

'37 ATA TOHUMUMUZU DA GEN BANKAMIZDA SAKLIYORUZ'

Üretilen ve geliştirilen tohumların gen bankasında saklandığını belirten Yumaklı, “Ülkemizin tohum anlamında, bütün her şeyin sıfırlandığını varsayarsak bile ülkemizin buradaki riski sıfıra yakın. Ben bunu memnuniyetle halkımızın dikkatlerine sunmak isterim. Hem özel sektörümüz hem de kamu kurumlarımız artık bu konuda eşiği aşmış durumda. Sertifikalandırılmış 37 ata tohumumuzu da gen bankamızda saklıyoruz. Ata tohumlarının yasaklanması diye bir şey söz konusu asla değil. Bunun bir prosedürü var. Bu süreçlerden geçen bütün ata tohumlarımızı yine tescilliyoruz" dedi.

'TÜM BİRİMLER ÇALIŞIYOR'

Üreticinin yanında olmaya devam edeceklerini söyleyen Yumaklı, “Dün gece bir astronotumuz uzaya gitti. Bunların hepsi vizyon işi. Cumhurbaşkanımızın Türkiye'nin ikinci yüzyılında bize gösterdiği hedefler doğrultusunda herkes işini en iyi şekilde yapmaya gayret ediyor. Uzay çalışmalarından, insanlarımızın ve misafirlerimizin gıdasını temin edecek tohum araştırma, geliştirme ve bunları dünya piyasasına sunma konusunda tüm birimler çalışıyor. Üretimin ve üreticinin yüzyılında halkımızın yanında olacağız" diye konuştu.