Geri Dön
Gündem Batman'daki selde 4 kişi öldü, 3 kişi yaralandı, 140 kişi de kurtarıldı

Batman'daki selde 4 kişi öldü, 3 kişi yaralandı, 140 kişi de kurtarıldı

Batman Valisi Ekrem Canalp, kentte etkili olan sağanak nedeniyle yaşanan sel felaketi ile ilgili Valilik binasında açıklamalarda bulundu. Sağanağın sele dönüştüğünü belirten Vali Canalp, "Meydana gelen bu sel sonucunda aynı aileden 4 vatandaşımız maalesef vefat etmiştir. Bu 4 vatandaşımızdan birisinin olay anında, diğerlerine de daha sonra yapılmış olan çalışmalarla cansız bedenlerine ulaşılmıştır. Gün içerisinde arama tarama faaliyetleri bütün vatandaşlarımızın cansız bedenlerine ulaşılması suretiyle de arama kurtarma faaliyetleri sonlandırılmıştır. Sel nedeniyle 3 vatandaşımız yaralanmıştır. Bu 3 vatandaşımızdan 2'si taburcu olmuştur. 1 vatandaşımızın ise şu anda hastanede tedavisi devam etmektedir. Durumu ağır değildir. Selden 140 vatandaşımız da kurtarılmıştır.

Batman'da etkili olan yağış nedeniyle su taşkınlarının yaşandığı Seyitler Mahallesi 3062’nci Sokak'ta Lalihan Güner (54), yanındaki 5 çocuk ile evinin önündeyken suya kapılarak sürüklendi.

Çocuklardan 2’si bir yakını tarafından kurtarılırken, 3 çocuk akıntıya kapılarak gözden kayboldu. İhbarla bölgeye sağlık, Jandarma Arama Kurtarma (JAK), UMKE, AFAD, itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi.

Aramalarda Lalihan Güner’in cansız bedeni bulundu. Cenaze, otopsi için hastane morguna konuldu.



3’ÜNCÜ ÇOCUĞUN DA CANSIZ BEDENİ BULUNDU

Batman’da sele kapılarak kaybolan 3’üncü çocuğun da cansız bedenine ulaşıldı. Çocukların cenazesi, kimlik tespiti ve otopsi için Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi morguna götürüldü.

ÖLEN ÇOCUKLARIN KİMLİKLERİ BELLİ OLDU

Batman'da etkili olan yağış nedeniyle su taşkınlarının yaşandığı Seyitler Mahallesi 3062’nci Sokak'ta suya kapılarak hayatını kaybeden 3 çocuğun Asenat (1), İsrafil (5) ve Birgül Güner (9) kardeşler olduğu belirlendi. Selde ölen Lalihan Güner’in de, 3 kardeşin babaannesi olduğu belirtildi. Çocukların otopsi işlemleri sürüyor.

‘KIRSAL BÖLGELERDE ÖNEMLİ BİR SIKINTIMIZ YOK’

Vali Ekrem Canalp ile AK Parti Milletvekili Ferhat Nasıroğlu, selden etkilenen bölgelerde incelemelerde bulundu. Bodrum katlarda tahliye çalışmalarının sürdüğünü belirten Vali Canalp, “Belediyemizin ekipleri, AFAD'ın ekipleri ve diğer komşu vilayetlerden Mardin ve Urfa'da dahil olmak üzere destek olarak Ankara AFAD üzerinden destek olaraktan istemiş olduğumuz ekipler de sahaya geldi. Birikmiş olan bir tarafından çamuru toparlıyoruz, onları temizliyoruz. Diğer tarafından da bodrum katlarındaki suları tahliye işlemlerini yapıyoruz.

Şu anda 111 adet motopomp cihazımızla sahada çalışmalara başladık. Kırsalda önemli bir sıkıntımız yok. Köylerimizde de herhangi bir şu ana kadar olumsuz bir durum meydana gelmemiş. Sayın İçişleri Bakanımız da telefonla arayarak aileye taziyede bulundular. Bizde ailemizin acısını paylaştık. Bu yapmış olduğumuz tespitler neticesinde, bu tespitlerden elde edeceğimiz maddi verileri Cumhurbaşkanlığımızla ve bakanlıklarımızla paylaşacağız. Buradan gelen yardımlarla da vatandaşlarımızın kayıplarını telafi etme imkanımız olacak” dedi.

EVİN DUVARI YIKILINCA SELE KAPILMIŞLAR

Batman'da etkili olan sağanak nedeniyle su taşkınlarının yaşandığı Seyitler Mahallesi 3062’nci Sokak'ta sele kapılıp hayatını kaybeden Lalihan Güner ile 3 torununun olay sırasında evde oldukları ortaya çıktı.

Selin evin duvarını yıktığı, içeride bulunan Güner ile 3 torunun suya kapıldığı bildirildi.

Bu arada ailenin yaşadığı ev ilk kez görüntülendi. Duvarının bir bölümü yıkılan evin içerisi ve çevresinin selin taşıdığı çamurla adeta bataklığa dönüştüğü görüldü.

GÖRGÜ TANIKLARI O ANLARI ANLATTI

Ailenin akrabası ve yakın komşusu olan Zeynep Güner (39), yaşananları anlattı. Gece yarısı çay içtiklerini ve yağışın sesiyle irkildiklerini söyleyen Güner, "Biz içerde çay içiyorduk. Yağış vardı. Çocuklarım yatıyordu ben ve eşim yatmıyorduk. Yağıştan dolayı biraz korktuk ama dışarı baktım su çok azdı. Eve girdikten sonra birden elektrikler gitti. Kapıdan bir ses geldi. Korktuk. Kocam kapıyı açınca birden ne kadar su varsa eve girdi. Ben hemen bebeğimi kucağıma aldım. Eşim de çocukları yanına aldı. Kızlarım dama çıktı. Yardım istediler. Onlara komşularım yetişti. Öyle kurtulduk" dedi.

'ÇOK ZOR BİR DURUMDU'

Ailenin akrabalarından Hülya Güner de sel yaşandıktan sonra dışarı çıktıklarını ifade ederek, "Çığlık sesleri duyduk ama nerede olduğunu bilmiyordum. Ben de eşimi aradım. Eşim geldi ve çocukları ablasının evine gönderdi. Ben de tekrar buraya geldim. Çok zor bir durumdu. Resmen şoka girmiştim. Komşularımın eşyaları hepsi suda gitti. Hayvanları öldü" diye konuştu.

Mahallede vatandaşların ve ekiplerin temizlik çalışması sürüyor.

BATMAN VALİSİ CANALP, YAŞANAN SEL VE CAN KAYIPLARIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI

Batman Valisi Ekrem Canalp, kentte etkili olan sağanak nedeniyle yaşanan sel felaketi ile ilgili Valilik binasında açıklamalarda bulundu. Sağanağın sele dönüştüğünü belirten Vali Canalp, "Meydana gelen bu sel sonucunda aynı aileden 4 vatandaşımız maalesef vefat etmiştir. Bu 4 vatandaşımızdan birisinin olay anında, diğerlerine de daha sonra yapılmış olan çalışmalarla cansız bedenlerine ulaşılmıştır. Gün içerisinde arama tarama faaliyetleri bütün vatandaşlarımızın cansız bedenlerine ulaşılması suretiyle de arama kurtarma faaliyetleri sonlandırılmıştır. Sel nedeniyle 3 vatandaşımız yaralanmıştır. Bu 3 vatandaşımızdan 2'si taburcu olmuştur. 1 vatandaşımızın ise şu anda hastanede tedavisi devam etmektedir.  Durumu ağır değildir. Selden 140 vatandaşımız da kurtarılmıştır. Çağrı merkezlerimize, 112 çağrı merkezimize, belediyemizin 153 ve 185 çağrı hatlarına toplam 6 bin 978 ihbarda bulunulmuştur. Bu ihbarlar, bin 620 müdahaleli çağrıya dönüştürülmüştür. 926 personelimiz ve 310 araç ile bu çağrılara müdahalede bulunulmuştur” dedi.

12 HAYVAN ÖLDÜ, 4 BİNA AĞIR HASARLI

Sel felaketinde 4 binada ağır hasar oluştuğunu belirten Vali Canalp, "Hasar tespit çalışmaları yapıldığı zaman, az hasarlı 37, ağır hasarlı 4, yıkık vaziyette olan da yine 4 binamızın olduğu görülmektedir. 12 küçükbaş hayvanımızda telef olmuştur. Heyelandan kapalı olan köy yollarımızdan 18 köy yolumuz bugün itibariyle ulaşıma açılmıştır. 14 köy yolumuzda da şu anda çalışmalar devam etmektedir. 75 köyümüzde elektrik arızası meydana gelmiştir. İki gruptaki köyler hariç olmak üzere elektrik arızalarının tamamı giderilmiştir. Yine merkezdeki elektrik arızalarında da sadece 1 mahallemizdeki  2 trafo ile ilgili şu anda arkadaşlarımız çalışmalarını devam ettirmektedir. Birkaç saat içerisinde bu arızaların da giderilmesini bekliyoruz. Selden etkilenmiş olan 129 vatandaşımızı şu anda pansiyonumuza yerleştirdik. Buralarda barınma hizmetini kendilerine sağlıyoruz” diye konuştu.

‘AFAD VE SYDV’DEN 34 MİLYON LİRA MADDİ YARDIM TALEBİNDE BULUNDUK’

Selden etkilenen vatandaşlara yardımların da yapıldığını belirten Vali Canalp, "AFAD'dan 15, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımızdan (SYDV) da 19 milyon lira vatandaşlarımızın maddi yardım ihtiyaçlarını yemek, giyecek gibi ihtiyaçları ve barınma ihtiyaçlarını karşılamak üzere talepte bulunulmuş durumdadır. Yine Aile Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüz tarafından da psikososyal destek hizmetleri verilmektedir. Gene aynı şekilde hem il merkezimizde hem de 5 ilçemizde var olan aş evlerimizden şu anda sıcak yemeklerimiz afetzede vatandaşlarımıza götürülmektedir. Yarın sabahtan itibaren de gene bütün afetzede vatandaşlarımız için kahvaltı hizmetlerini vermeye başlayacağız. Okullarımız eğitim öğretim için hazırdır. Yarın eğitim öğretime kaldığımız yerden devam edeceğiz. İçme suyu ile ilgili herhangi bir şekilde problem şu an için yoktur” dedi.