Geri Dön
Gündem Gezeravcı'nın uzay yolculuğu Taksim'den takip edildi

Gezeravcı'nın uzay yolculuğu Taksim'den takip edildi

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın da içinde bulunduğu roketin ABD'nin Florida eyaletinde bulunan  Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatılma anları vatandaşlar tarafından Taksim'de kurulan çadırdan takip edildi.

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'na yolculuğu, 00.49'da başladı. ABD'nin Florida eyaletinde bulunan Kennedy Uzay Merkezi'nde düzenlenen fırlatma töreni, vatandaşlar tarafından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Taksim Meydanı'na kurulan çadırdan takip edildi. Taksim'de kurulan çadırda, fırlatma törenini takip edenler arasında İstanbul Valisi Davut Gül, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız ve Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ve çok sayıda vatandaş yer aldı. Gezeravcı'nın serüveni bir video ile tanıtıldıktan sonra Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS)'nda gerçekleştirilecek çalışmalardan bahsedildi. Gezeravcı ile birlikte ABD ve İspanya'yı temsilen misyon lideri Michael Lopez-Alegria, İtalyan Hava Kuvvetlerinden pilot Walter Villadei ve Avrupa Uzay Ajansı adına katılan İsveçli Marcus Wandt'ın yer aldığı Falcon 9 isimli roketin başarılı bir şekilde fırlatılmasıyla uzay yolculuğu başladı. Falcon 9 roketi, SpaceX Dragon uzay aracıyla birleşecek ve yörüngedeki Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) gidecek. 4 kişilik mürettebat, ISS'de 14 günlük bir görev gerçekleştirecek. "Message" bilim misyonunun da yer aldığı 13 farklı bilimsel deneye imza atılacak.

 

"UZAY MİSYONU BİLİM DÜNYASINA ÖNEMLİ KATKILAR SUNACAK"

ABD'den bağlantı ile mesajlarını ileten Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Aziz Türk Milletinin her bir ferdini selamlıyorum. Millet olmak acı ve kederde bir olmak gibi sevinç, heyecan ve coşkuda da bir ve beraber olabilmektir. İşte şimdi tarihi bir gururu hep birlikte yaşıyoruz. Kalbimiz Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ile atıyor. Milli gururumuz Alper Gezeravcı'nın uzay aracıyla yapacağı yolculuk ardından Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 14 gün boyunca gerçekleştirecekleri uzay misyonu bilim dünyasına önemli katkılar sunacak" dedi.

SELÇUK BAYRAKTAR: İLK ASTRONOTUMUZ UZAYA GİDECEK 

Türkiye'nin ilk İHA ve SİHA'larını yapan Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar'da bu heyecana katılmak için Taksim Meydanı'nda kurulan çadıra geldi. Bayraktar, "Milli Teknoloji Vizyonuyla göklerde yürüttüğümüz adeta havacılıkta akamete uğramış serüvenimizin yeniden dirilişi olan insansız hava araçlarına verdiğimiz mücadele ve onun ötesinde de uzayda atılacak adımlar. Bir anlamda da bu serüvenin şahlanışının göstergesi. Bunlar tabi ülkemiz, Milli Uzay Programı çerçevesinde kendi uydularımızı tasarlayıp uzaya fırlatmayı başardı. Bugünde ilk astronotumuz uzaya gidecek. Tabii benim küçüklükten beri tutkum savaş uçağı pilotu olmaktı. O tutkumu, insansız hava araçlarımız ve hususi pilot lisansına sahip olmamla gerçekleştirmeye çalıştım. Uzay da onun bir ötesi. Bugün de yine havacılıkta ve uzayda tarihi bir olaya tanıklık etmek için burada, gençlerimizle birlikte Taksim Meydanı'nda tarihi anı izleyeceğiz. Dualarla geleceğe uzanan kapı gibi böylesine bir günde büyük bir coşkuyla kutlayacağız" diye konuştu.

"ARTIK UZAYDA BİR TÜRK ASTONOTUMUZ VAR"

Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, "Bugün 18 Ocak 2024. Türkiye yüzyılında Türkiye'nin uzay yolculuğu başlıyor. Millet olarak sevinçliyiz, onurluyuz, heyecanlıyız. Bizler de İstanbul'un, Türkiye'nin kalbinde Taksim Meydanı'nda Bakanlığımızın kurmuş olduğu çadırda tarihi ana şahitlik edeceğiz. Ve bu heyecanı yaşamak için de millet olarak buradayız. İnanıyorum ki bugüne kadar çocukluğumuzda uzay filmlerini izlediğimizde kendi aramızda konuşurduk adamlar uzaya gidiyor diye. Şimdi artık Türkiye'nin uzay yolculuğu bugün itibariyle başlıyor. Artık uzayda bir Türk astronotumuz var. Türk devletini temsil eden bayrakla orada olacaklar. Millet olarak bu onuru yaşıyoruz. Türkiye'nin uzay yolculuğu hayırlı olsun diyorum" dedi.

"BİZ DE EŞLİK ETTİĞİMİZ İÇİN GURURLUYUZ"

İzlemeye gelen ve proje içerisinde yer alan Gamze Gülden, "Gerçekleştirilecek 13 bilimsel çalışmanın içerisinde yer alıyorum. Projemizde özellikle yer çekimsiz ortamda keşfedilmemiş genlerin keşfedilmesi ve bağışıklık hücrelerinin yer çekimsiz ortamda etkilerinin nasıl olacağını araştırıyoruz. Heyecanlıyız. Biz de eşlik ettiğimiz için çok gururluyuz" ifadelerini kullandı.

"13 DENEYDEN BİRİ OLAN MİSYONA EV SAHİPLİĞİ YAPIYORUZ"

Berra Nur Sert ise, "Uzayda gerçekleşecek 13 deneyden biri olan misyona ev sahipliği yapıyoruz. 3 yıldır kanser çalışan biri olarak, uzayda keşfedilecek mikro yerçekimsiz ortamda keşfedilecek genlerle yeni genlerin keşfiyle birlikte yeni bir çözüm bulmayı hedefliyoruz. Şimdiden gelecek keşifler ve yapılacak sonuçlar için heyecanlıyız. Destekleyen herkese teşekkür ederiz" sözlerini kullandı.

 "VERİLEN VİZYON VE UFUK ÖNEMLİ"

Mustafa Okyay, "2023 yılı Türkiye yüzyılı olarak ilan edildi. Yüz yıldır yapılmayan şeyler yapılmaya başlandı. Bu anlamda bir ana tanıklık ediyoruz. Olayın sonucundan öte ufuk önemli. Burada yanımda bulunan evlatlarıma bir ufuk veriliyor. Onların buradaki sorusu neden SpaceX ile uçuyoruz? Neden kendi ürünlerimizle yapamıyoruz? diye düşünüyor. Tarihi bir ana tanıklık edilecek. Verilen vizyon ve ufuk bizim için yeterli. Çok daha verimli işlerin yapılacağını umut ediyor, teşekkür ediyoruz" dedi.

"AY YILDIZIMIZ UZAYDA BULUNACAK"

T3 Vakfı Üyesi Yiğithan Mangır, "Türkiye yüzyılında gerçekten çok önemli bir adımdı. İlk Türk astronotumuz Alper Gezeravcı şimdi uzayda. Hep birlikte roketin uzaya fırlatılışını izledik. Gerçekten tarihi bir andı. Bununla birlikte mutlaka Türkiye'de ilerleyen süreçte kendi uzay mekiğimizle kendi astronotlarımızı daha fazla uzaya göndereceğiz. Ay yıldızımız uzayda da bulunacak. Teknofest kuşağıyla çalışmalar son hızıyla devam edecek" dedi.

"UMARIM DAHA FAZLASINI GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ"

Kevser Yörük, "Çok heyecanlıydık. Hep uzaya gitme hayalini kurduğumuz şeyi bugün yaşıyoruz. Hem Türkiye hem de bizim için bir adım olacak. Olanak sağlamak amacıyla yapılan projeler çok önemliydi umarım daha fazlasını gerçekleştireceğiz. Kendi uzay araçlarını gönderdiğimiz güzel bir Türkiye yılı bizleri bekliyor" sözlerini kullandı.

"TARİHİ ANA TANIKLIK ETMEK MUTLULUK VERİCİYDİ"

Edanur Yavuz ise, "Biz çok heyecanlıydık. Burada az sayıda kişiyle tarihi ana tanık olmak çok mutluluk vericiydi. Aynı şekilde şu anda yalnızca bir Türk gönderildi ama biz yüzlerce Türk'ümüzü yine aynı şekilde uzaya göndermenin mutluluğunu yaşayacağız. Yüzlerce Türk'ün umudunu yeşertecek olan bir olay oldu. O nedenle çok mutluyuz" şeklinde konuştu.

TOKAT'TA, O ANLARI TARİHİ YAĞIBASAN MEDRESESİ'NDE TAKİP ETTİLER

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ve beraberindeki 3 astronotun uzay yolculuğu, ABD'nin Florida eyaletinde bulunan Kennedy Uzay Merkezi'ndeki Fırlatma Kompleksi 39A'da TSİ 00.49'da gerçekleştirildi. Heyecanlı bekleyişin ardından Gezeravcı ve 3 astronotun içerisinde bulunduğu Falcon 9 roketi, canlı yayınlanan geri sayımından sonra ardında alev kümesi bırakarak uzay yolculuğuna başladı.

Roketin fırlatılma anlarını, Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, AK Parti Tokat Milletvekilleri Mustafa Arslan, Cüneyt Aldemir, Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu ve il protokolü Anadolu'nun en eski üniversitelerinden biri olan, 12'nci yüzyılda Danişment Beyliği'nden Nizamettin Yağıbasan'ın yaptırdığı gök bilimi ve tıp eğitimi verilen Yağıbasan Medresesi'nde canlı yayında takip etti.

Bu gecenin gurur gecesi olduğunu ifade eden Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, 'İlk uzaya gönderdiğimiz Alper Gezeravcı şu anda uzaya doğru yol alıyorlar.

Bizde Tokat'ımızda tarihi Yağıbasan medresemizde bu anı tanıklık yaptık. Burasının önemi 900 yıl önce yapılmış bir medrese döneminde uzay ve gök bilimlerinin de burada eğitimlerinin verildiği bir medresedir.

Daha NASA bu işlere başlamamışken uzaya daha astronot bile göndermemişken bizim ecdadımız burada gök bilimlerini, uzay bilimlerini inceleyen ve bu işi 900 yıl önce yapan bir medeniyetti. Bizde bu anı burada tanıklık etmek istedik'' dedi.

Fatih YILMAZ/TOKAT,(DHA)