Kırıkkale'de kimya fabrikasında çıkan yangın söndürüldü
Kırıkkale’de Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) bir fabrikada çıkan yangın, yaklaşık 10 saat süren çalışma ardından söndürüldü, soğutma çalışmaları devam ediyor.
Yahşihan ilçesi Kızılırmak Caddesi'ndeki Kırıkkale OSB'de faaliyet gösteren madeni yağ, antifiriz, aeresol sprey gibi ürünlerin üretildiği kimya fabrikasında saat 11.30 sıralarında yangın çıktı. Alevler kısa sürede büyüyerek tüm fabrikayı sardı. Fabrikadan yükselip, gökyüzünü kaplayan dumanlar kilometrelerce uzaktan görüldü. Yangın sırasında küçük çaplı patlamalar da oldu. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda itfaiye, polis, jandarma ve sağlık ekibi sevk edildi. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ederken, fabrika ve çevresindeki diğer iş yerleri tahliye edildi.
İtfaiyenin yangına müdahalesi sürüyor.
VALİ MAKAS: YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI
Kırıkkale Valisi Mehmet Makas, yangının çıktığı fabrikaya gelerek, bölgede incelemelerde bulundu. Ardından basın mensuplarına açıklama yapan Makas, "70 tane hemşehrimizin çalıştığı bir fabrika burası. Şükürler olsun ki hiçbir can kaybımız yok. Yangının başlamasıyla beraber fabrikada gerekli tahliye işlemleri yapıldı. Yangın, çevre vilayetlerimizden gelen takviyelerle ilk aşamada kontrol altına alındı ama henüz vahametini devam ettirmekte. İçişleri Bakanımızın talimatları doğrultusunda AFAD'da kurulu bulunan Acil Durum Yönetim Merkezi tarafından da olaya müdahale edilmekte. An itibarıyla Ankara'dan takviye gelen 26 tane araçla yangına müdahalemiz sürüyor" dedi.
Yangının çıkış sebebinin henüz bilinmediğini söyleyen Vali Makas, "Burada 66 tane fabrikamız var. OSB'lerde malum yanaşık düzende fabrikalaşma var. İnşallah diğer fabrikalara sıçramadan yangını söndüreceğiz" diye konuştu.
VALİ MAKAS: 50 ARAÇ, 170 PERSONELLE MÜDAHALEMİZ SÜRÜYOR
Kırıkkale Valisi Mehmet Makas, fabrikadaki yangının saat 11.30 civarında başladığını hem tahliye noktasında hem de gerekli güvenlik tedbirleri konusunda yerinde ve zamanda müdahale ettiklerini belirterek, "Fabrikada çalışan 70 işçimizin tahliyesinin gerçekleştirilerek, burunları dahi kanamadan çıkarılması bizim için sevindirici olan kısım. Ankara başta olmak üzere Samsun dahil Çorum, Çankırı, Kırşehir ve çevre illerin tamamından itfaiye ekiplerimizle beraber müdahale ediyoruz. An itibarıyla 50 araçla beraber 170 personelle müdahalemiz sürüyor.
Yangın kontrolümüz altında, söndürme çalışmalarımız devam ediyor. En kısa zamanda da soğutmaya geçeceğiz diye tahmin ediyoruz. Yüksek riskli bölümleri atlattık. Tankların olduğu, patlamaya maruz kalabilecek kısımlarla ilgili gerekli tedbirleri aldık. AFAD Başkanlığımız gerekli koordineyi Ankara'dan sağlıyor. AFAD Başkanımız da başkan yardımcımız da yanımızda; hem KBRN (Kimyasal Biyolojik Radyolojik Nükleer Tehditler) ekipleriyle hem de diğer müdahale ekipleriyle arkadaşlarımız çalışıyor. En kısa zamanda söndürmeyi gerçekleştireceğiz ve soğutmaya geçeceğiz. Tabii 70 kişiye ekmek kapısı olan bu fabrikamız inanıyoruz ki en kısa zamanda tekrar faaliyete başlayacaktır çünkü ana kütleleri duruyor. İnşallah Rabb'im tez zamanda fabrikayı tekrar ayağa kaldırmasını, istihdam sağlamasını nasip eder; biz de Kırıkkaleliler olarak destekleyeceğiz" dedi.
AYNI BÖLGEDE ÇIKAN 2'NCİ YANGIN SÖNDÜRÜLDÜ
Öte yandan yangın devam ederken, bölgede başka bir fabrikada daha yangın çıktı. Enerji paneli ürettiği belirtilen fabrikanın jeneratör bölümünde çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesi sonrası büyümeden söndürüldü. Vali Makas, 2'nci yangınla ilgili de "Malumunuz bu fabrikaya, yangına müdahalemizden kaynaklı OSB'mizde elektrikli kesintisine gittik. Çünkü eski bir OSB olmasından kaynaklı burada bitişik nizamlı fabrikalarımız var. Burada bir fabrikamızda akü besleme odası var. O akülerin devreye girmesinden kaynaklı ama fabrikadan daha farklı bir alanda; kontrolümüz altında. O fabrikamızla ilgili de bir sıkıntı görmüyoruz; inşallah onu da atlatmış olacağız hep beraber. KBRN ekiplerimiz de AFAD da gerekli ölçümleri yapıyorlar; kimyasal noktasında herhangi bir sıkıntımız yok. Ucuz atlattık, önemli olan orada herhangi bir vatandaşımızın burnunun kanamaması. Sadece heyecanlı bir şekilde bir vatandaşımızın hastaneye müracaatı var o da ayakta tedavi ile atlatıldı" diye konuştu.
‘TAMAMEN SÖNDÜRÜLDÜ’
Kırıkkale’de Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) bir fabrikada çıkan yangın, yaklaşık 10 saat süren çalışma ardından söndürüldü, soğutma çalışmaları devam ediyor. Kırıkkale Valisi Mehmet Makas, öğle saatlerinde başlayan yangının an itibarıyla tamamen kontrol altına alındığını ve soğutma çalışmalarının sürdüğünü açıkladı. Yangına çok yüksek riskli bir müdahalede bulunduğunu anlatan Makas, “Çünkü kimya sektörü üzerine çalışan bir fabrika. Gerek araç gerekse de personel noktasında çok üst düzey bir müdahale yaptık. İnşallah tamamen söndürüldü. Soğutma çalışmalarının sabaha kadar süreceğini tahmin ediyoruz. Bununla birlikte çalışmamızı sonlandıracağız" dedi.
‘80 ARAÇ 262 PERSONELLE MÜDAHALE EDİLDİ’
Yangının söndürülmesinde çevre illerin büyük katkısının olduğunu ifade eden Vali Makas, “Bizler de İçişleri Bakanımızın emri doğrultusunda AFAD Başkanlığımız koordinesinde ekipçe çalışma gerçekleştirdik. An itibarıyla 80 araç ve 262 personelle müdahale edildi. Bu rakamlar sadece itfaiye personelleri ve araçlarıdır. Bunun haricinde sahada sağlık ekiplerinden Kızılay'a, emniyetten jandarmaya ve diğer paydaş kurumlarımızın personelleriyle toplam 462 arkadaşla müdahale ettik. Ankara ve ilçeleri, Kırşehir, Çankırı, Çorum, Yozgat, Sivas, Samsun ve Kayseri'den çok sayıda itfaiye aracı ve personeli yardıma geldi. Yine AFAD tarafından termal dronlarla tespitler yapılarak müdahale edildi. Bunların dışında MKE AŞ, Kırıkkale Mühimmat ve Garnizon Komutanlığının itfaiye teşkilatının büyük yardımları oldu. Tüpraş'tan da ciddi bir yardım geldi. Tarım ve Orman Bakanlığının ciddi katkıları oldu. Her birine ayrı ayrı teşekkür ediyoruz” dedi.
Makas, bir işçinin dumandan etkilendiğini ve ayakta tedavi gördüğünü belirtirken, 2 itfaiye personelinin de dumandan etkilenerek tedavilerinin ardından taburcu olduğunu söyledi.















