Geri Dön
Gündem Polonya Büyükelçisi, Viking izlerinin bulunduğu Bathonea Antik Liman Kenti'nde

Polonya Büyükelçisi, Viking izlerinin bulunduğu Bathonea Antik Liman Kenti'nde

Polonya'nın Türkiye Büyükelçisi Maciej Lang, 8'inci ve 11'inci yüzyıllarda Vikinglerin izlerini taşıyan Avcılar'daki  Bathonea Antik Liman Kenti'ni ziyaret etti. Büyükelçi Maciej Lang, Viking izlerinin bulunmasının şaşırtıcı olmadığını belirtirken Bathonea'yı yüzyıllar önce küreselleşmenin bir simgesi olarak nitelendirdi.

Polonya Büyükelçisi, Viking izlerinin bulunduğu Bathonea Antik Liman Kenti'nde

Avcılar'da, uluslararası bir kazı ekibi tarafından yapılan çalışmalar sırasında 3 yıl önce ortaya çıkarılan Vikingler'in izlerini taşıyan Bathonea Antik Liman Kenti'ndeki kazı çalışmaları devam ediyor. Polonya'nın Türkiye Büyükelçisi Maciej Lang, 8'inci ve 11'inci yüyyıllarda Vikinglerin izlerini taşıyan Bathonea Antik Liman Kenti'ni ziyaret etti. Büyükelçi Maciej Lang, Viking izlerinin bulunmasının şaşırtıcı olmadığını belirtirken Bathonea'yı yüzyıllar önce küreselleşmenin bir simgesi olarak nitelendirdi. Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeojoli Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Şengül Aydıngün başkanlığında Küçükçekmece Gölü kenarında devam eden kazı çalışmalarında 3 yıl önce Vikingler'e ait liman koloni yerleşimine ulaşıldı. Geçen Haziran ayında göreve başlayan Büyükelçi Maciej Lang, Avcılar'daki kazı evindeki incelemelerin ardından Bathonea Antik Yerleşkesi'ne geçti. Burada kazı başkanı Prof.Dr. Aydıngün ve ekibinde yer alan Bizans ve Viking tarihi uzmanı Prof. Dr. Blazej Stanislawski'den bilgi aldı. Bulunan kanıtlar arasında o dönemde sadece Kuzey Avrupa'dan çıkartılan amberden haç ile bazilikal yapıda Viking kralı Ragnar Lodbrok'un sembollerinden biri olan Ourobos kolyenin olduğu öğrenildi. 

"KÜRESELLEŞMENİN YÜZYILLAR ÖNCEKİ SİMGESİ"

Polonya Büyükelçisi Lang, "Polonya Hükümeti olarak kazılara destek veriyoruz. Ekiplerimiz burada. Kazıları  beraber yürütüyoruz.  Bu kazıların sonuçlanması için önümüzde çok uzun yıllar olacak. Beraber çalışmaya devam edeceğiz. Tarihi burada yaşıyor ve hissedebiliyor olmam çok etkileyici. Türkiye'nin tarihi açıdan zenginliği, sahip olduğu momentumları zaten burada görebiliyor ve hissedebiliyorsunuz. Vikingler ile ilgili kanıtları; Yüzyıllar önce küreselleşmenin bir simgesi olarak görebiliyoruz. Aynı zamanda burada bir mozaik gördüm, mozaik içindeki mermerler parçalarının bir bölümünün Mısır, bir bölümünün Tunus, Yunanistan'dan getirildiğini söylediler. Bunları yüzyıllar öncesinde küreselleşmenin bir simgesi olarak görüyorum. Vikingler'in burada olması bu nedenle hiç şaşırtıcı değil. Bunlar burasının nasıl bir ticaret merkezi olduğunun da kanıtı aynı zamanda" dedi.