Geri Dön
Gündem Sarıyer'de Santa Maria Kilisesi'ne silahlı saldırı: 1 ölü

Sarıyer'de Santa Maria Kilisesi'ne silahlı saldırı: 1 ölü

Sarıyer'deki Santa Maria Kilisesi'nde pazar ayini sırasında maskeli iki kişi tarafından düzenlenen silahlı saldırıda bir kişi hayatını kaybetti. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Sarıyer Santa Maria Kilisesi'nde yaşanan olaya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Bu sabah Sarıyer Santa Maria Kilisesinde Pazar ayini sırasında Tuncer Cihan isimli vatandaşımızın ölümüne neden olan 2 katil zanlısı yakalanmıştır, dedi.

İstanbul Sarıyer'deki Santa Maria Kilisesi'ne pazar ayini sırasında maskeli iki kişi tarafından silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda C.T. isimli kişi hayatını kaybetti. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda polis ekibi sevk edildi. Çevrede güvenlik önlemi alan ekipler, saldırganları yakalamak için çalışma başlattı. Olayla ilgili İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya açıklama yaptı. Bakan Yerlikaya açıklamasında, "Bugün Saat 11.40 sıralarında Sarıyer Büyükdere Mahallesinde bulunan Santa Maria Kilisesindeki ayin sırasında, ayine katılanlar içinde bulunan C.T. maskeli 2 kişi tarafından silahlı saldırıya uğramış ve maalesef hayatını kaybetmiştir. Konuyla ilgi geniş çaplı soruşturma ve saldırganları yakalamak için çalışmalar başlatılmıştır. Bu alçak saldırıyı şiddetle kınıyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kısa zamanda bu fail yakalanacaktır Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da Santa Maria İtalyan Kilisesi'nde meydana gelen silahlı saldırıyla ilgili, "Şu anda emniyet teşkilatımız bütün imkanlarıyla seferber durumda. Öyle zannediyorum ki kısa zamanda bu fail yakalanacaktır" dedi.

 "KİMSEYE DÜŞMANLIĞI YOKTU"

Saldırıda vefat eden C.T' nin dayısı olduğunu iddia eden Kazım Aydemir, "Bir düşmanı yoktu. Benimle beraber de ayine gelirdi zaman zaman. Temiz, çok iyi bir insandı. Tanrı yanına erken aldı. Kimseye düşmanlığı yoktu. Ben de başka bir kilisedeydim, haberi telefonla aldım ve hemen buraya geldim" diye konuştu.


"SUİKAST DEĞİL KADER"

Öldürülen C.T.'nin amcası olduğunu belirten Çağın Cihan, "Hiçbir şekilde politikayla hiçbir kişiyle kötü bir şey yapmadı. Oraya sadece ziyarete geldi ve tesadüfen ona denk geldi" dedi. "Husumetlisi var mıydı" sorularına olmadığını söyleyen Cihan, "Masum, sade biriydi, basit biriydi. Kesinlikle masum bir kurbandı. Hiçbir şekilde suikast falan değil, kader" diye konuştu. Amcasının çocuğu olmadığını, Alibeyköy'de annesiyle yaşadığını, hafif zihinsel engelli olduğunu belirtti.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: Saldırıyı şiddetle lanetliyorum Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Santa Maria Kilisesi'ni ziyaret etti. Erbaş, "Mabetlerin, hele ibadet esnasında tamamen dokunulmazlığı vardır. Hangi dinin mabedi olursa olsun, sadece camiler değil, kiliseler, diğer sinagoglar, her zaman dokunulmazdır bizim inancımıza göre. Dolayısıyla bu kilisede, hem de ayin esnasında yapılan bu saldırıyı şiddetle lanetliyorum, kınıyorum. Ölen kişinin yakınlarına baş sağlığı diliyorum, geçmiş olsun diyorum" dedi.

 

"MELEK GİBİ BİRİYDİ"

Olay sonrası kiliseye ilk giren kişilerden olduğunu söyleyen Jak Mutlu, "Kilisenin kapısının kilitli olduğunu gördüm. Fakat o saat kapalı olmamalı, ayin bitmeden kilisenin kapısı kapanmaz genelde, hatta ayinden sonra bile uzun süre açık bırakılır. Netice itibariyle çok şaşırdık, arkadaşımla beraber girdik. Kapıyı tıktıkladık, bir daha tıktıkladık sonra rahip açtı kapıyı. Fakat beti benzi atmış, 'Çabuk girin içeri falan' dedi. Çok pırıl pırıl bir kişiydi. Mütevazı, hani derler ya melek gibi bir kişiydi. Düzenli gelirdi, hafta içi pek görmezdik ama hafta sonları gelirdi. Pazardan pazara gelirler, ayinden sonra bir çay kahve içeriz, ayaküstü bir sohbet ederiz" dedi.

BAKAN YERLİKAYA: MİLLETİMİZİN BİRLİĞİNİ BERABERLİĞİNİ BOZMAYA KASTEDENLER HİÇBİR ŞEKİLDE BAŞARILI OLAMAYACAKLAR

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bir kişinin hayatını kaybettiği Santa Maria Kilisesi'ni ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Yerlikaya, "Milletimizin birliğini beraberliğini bozmaya kastedenler hiçbir şekilde başarılı olamayacaklar. Biz her zaman İstanbul başta olmak üzere ülkemizin her yerinde huzur ve güven ortamında birbirimize güvenerek yaşamaya devam edeceğiz ama bu saldırıyı kim yaptıysa, kimler yaptıysa bilin ki onları da en kısa zamanda tespit edip adalete teslim etmek bizim görevimiz. Bunu yapmakta da kararlıyız" dedi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya yaşanan silahlı saldırı sonrası Santa Maria Kilisesi'ni ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Kilise görevlilerine taziye ziyaretinde bulunan Yerlikaya, "Bu sabah saat 11. 40 sıralarında güzel Sarıyer ilçemizde bu mahallede Santa Maria Kilisesi'nde pazar ayini esnasında menfur bir saldırı yapılmış, bu saldırı esnasında maalesef bir vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Öncelikle şunu söylemek istiyorum; sabahki paylaşımda da belirttiğim gibi bu kilisemizde pazar esnasında yapılan bu menfur saldırıyı şiddetle kınıyor, lanetliyoruz. Emniyetimiz konunun aydınlatılması için canla başla çalışıyor. Bütün arkadaşlarımız gayret ediyor. İstanbul'umuzda pek çok ibadethane var. Vatandaşlarımızın her biri özgürce ve her biri huzur ve güven ortamında ibadetlerini yerine getiriyor. Bütün din insanları ve bütün cemaat de bu huzur ve güven ortamından fevkalade memnun.

Hiçbir kimse, milletimizin birliğini beraberliğini bozmaya kastedenler hiçbir şekilde başarılı olamayacaklar. Bunun altını özellikle çizmek istiyorum. Biz her zaman İstanbul başta olmak üzere ülkemizin her yerinde huzur ve güven ortamında birbirimize güvenerek yaşamaya devam edeceğiz ama bu saldırıyı kim yaptıysa, kimler yaptıysa bilin ki onları da en kısa zamanda tespit edip adalete teslim etmek bizim görevimiz. Bunu yapmakta da kararlıyız. Bu saldırıyı ilk duyduğumuz andan itibaren de valimiz, emniyetimiz, istihbarat teşkilatımız, devletimizin bütün kademeleri birlik beraberlik uyum içerisinde çalışıyor. Cumhurbaşkanımız da Eskişehir'e giderken gerekli açıklamaları yaptılar. Bu olayı duyar duymaz kendilerine bilgileri arz ettik, devamlı da arz etmeye çalışıyoruz. Gayret gösteriyoruz. Gelişmelerden milletimize, sizlere en kısa zamanda bilgi vereceğiz. Bu kilisenin kıymetli cemaat mensuplarının her birine de tekrar geçmiş olsun diyorum, baş sağlığı diliyorum" diye konuştu.

'2 KATİL ZANLISI YAKALANDI'

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Sarıyer Santa Maria Kilisesi'nde yaşanan olaya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Bu sabah Sarıyer Santa Maria Kilisesinde Pazar ayini sırasında Tuncer Cihan isimli vatandaşımızın ölümüne neden olan 2 katil zanlısı yakalanmıştır. Failleri tespit edip yakalayan İstanbul Emniyetimizi ve kahraman polislerimizi tebrik ediyorum. Hayatını kaybeden vatandaşımızın ailesine ve yakınlarına bir kez daha başsağlığı diliyorum" dedi.

Bakan Tunç: İstanbul Sarıyer’de Santa Maria kilisesinde ayin sırasında maskeli iki kişinin gerçekleştirdiği silahlı saldırıyı şiddetle kınıyorum. Bir kişinin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmış olup, olayın aydınlatılması için bir Başsavcı Vekili ve iki Cumhuriyet Savcısı görevlendirilmiştir. Saldırıyı gerçekleştiren şüphelilerin tespiti ve yakalanması için çalışmalar devam etmektedir.


 

KATOLİK KİLİSESİ VE VATİKAN AVUKATI HATİPOĞLU: VAHŞİ SALDIRI KATOLİK CEMAATİ BAŞTA OLMAK ÜZERE TÜRKİYE CUMHURİYETİ VATANDAŞLARINI ÜZMÜŞTÜR

Santa Maria Kilisesi'nde yaşanan silahlı saldırı olayıyla ilgili basın mensuplarının soruları üzerine konuşan Katolik Kilisesi ve Vatikan avukatı Afşin Hatipoğlu, "Ayin sırasında meydana gelen bu vahşi saldırı Katolik cemaati başta olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını derinden üzmüştür. Bu vahşi ve barbarca saldırıyı Türkiye Cumhuriyetinin bütün unsurları kiliseye olan nezaket ve saygı mesajlarıyla birlikte araştırmaktadır. Biz devletimizin bu aşamadaki desteğine teşekkür ediyoruz. Başta Katolik cemaati olmak üzere bütün milletimize başsağlığı diliyoruz" dedi.

Sarıyer'deki Santa Maria Katolik Kilisesi'ndeki saldırının ardından Katolik Kilisesi ve Vatikan avukatı Afşin Hatipoğlu, basın mensuplarını sorularını cevapladı. Hatipoğlu, Bu sabah Sarıyer'deki Santa Maria Katolik Kilisesi'nin pazar ayininde vahşice bir cinayet gerçekleşmiştir. Bu cinayetin her bir boyutu devlet yetkilileri eliyle soruşturulmaktadır. Cinayetin dışında ayin sırasında başkaca bir yaralanan şahıs olmamıştır. Sabah saatlerinden itibaren başta Cumhurbaşkanı olmak üzere sayın İstanbul Valisi, sayın İçişleri Bakanı, sayın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve İstanbul Emniyet Müdürü başta olmak üzere  bütün devlet yetkilileri kiliseye başsağlığı mesajı iletmiş ve yanlarında olduğunu söylemiştir. Bu aşamada soruşturma devam ettiği için hukuk çerçevesinde başkaca bir bilginin sağlıklı olmayacağı açısından sizinle paylaşmamız söz konusu değil. Ancak ilerleyen günlerde kilise yönetimi sizinle yazılı bir açıklamayı paylaşacaktır.  Soruşturma her yönlü devam etmektedir. Ayin sırasında meydana gelen bu vahşi saldırı Katolik cemaati başta olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını derinden üzmüştür. Sayısız mesaj, sayısız telefon ve sayısız ileti sabahtan bu saate kadar kiliseyle paylaşılmıştır. Gerek yurtiçi gerek yurtdışı temsilciliklerden gerekse ilgili kişilerden kilise yönetimine başsağlığı mesajları iletilmiştir. Süreç çok hassastır, ayine gelen maskeli iki kişi kasten ve bilerek ayini basmış ve bu menfur saldırıyı gerçekleştirmiştir. Bu vahşi ve barbarca saldırıyı Türkiye Cumhuriyetinin bütün unsurları kiliseye olan nezaket ve saygı mesajlarıyla birlikte araştırmaktadır. Biz devletimizin bu aşamadaki desteğine teşekkür ediyoruz. Başta Katolik cemaati olmak üzere bütün milletimize başsağlığı diliyoruz" dedi.

Saldırıda ölen kişi hakkındaki soruya cevap veren Hatipoğlu, "Bu aşamada verilen bilgilerin ne derece teyit edilip edilmediğiyle ilgili bizde kesin bir kanaat yok. O nedenle merhumun hangi dine mensup olup olmadığı, gelen kişilerin kimliği kimlikleri, gelen kişilerin kastı, gelen kişilerin amacı ve icbar ettikleri hedef bizim açımızdan inanın bilinmiyor" diye yanıt verdi.

Hatipoğlu, ellerinde görgü tanığı ifadeleri ve görüntüler olduğunu ancak teyit edilmemiş olduğunu da vurgulayarak soruşturmayı etkileme olasılığı olduğundan paylaşmasının hukuken doğru olmadığını belirtti.