Böcek

Böcek

Son dakika böcek haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan böcek gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan böcek haber sayfamızda...

Böcek

haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 1.269 bocek haberi bulunmuştur.
'Çiftçi kolaya kaçayım derken geleceğini yok ediyor'
'Çiftçi kolaya kaçayım derken geleceğini yok ediyor'Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Bitkisel ve Hayvansal Üretim, Organik Tarım Programı Öğretim Görevlisi Volkan Yörük, anız yangınlarının toprağın kalsiyum ve azot dengesini bozduğunu ve çiftçilerin kimyasallar ile bu dengeyi yeniden sağlamaya çalıştığını belirterek, "Tarlanın yeniden yeni sezona hazırlık yapılabilmesi için anızın bir şekilde bertaraf edilmesi gerekiyor. Aslında olan yöntem şudur; bu tarlanın yeniden sürülerek anızın toprağa karıştırılarak, toprağın organomineral miktarının yükseltilmesidir. Maalesef çiftçilerimiz bu zor yol yerine kolay olan yakma yolunu tercih ediyorlar. Çiftçi kolaya kaçayım derken geleceğini yok ediyor" dedi.
26.07.2024Gündem
Değerli sanılarak avlanan gergedan böceğinin maddi karşılığı yok, 100 bin lira cezası var
Değerli sanılarak avlanan gergedan böceğinin maddi karşılığı yok, 100 bin lira cezası varBingöl'de 7’nci sınıf öğrencisi Selman Karatoprak (13) köyde bulduğu, kendini ağırlığının yüzlerce katını taşıyabilen gergedan böceğinin (Oryctes nasicornis) fotoğrafını çekip, ailesi aracılığıyla Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Başkanı Dr. Öğretim Görevlisi Mustafa İlçin'e ulaştırdı. Daha sonra doğaya salınan böcekle ilgili konuşan İlçin, gergedan böceğinin çok değerli sanıldığını ve bu yüzden kaçak olarak avlandığını belirterek, “Türkiye’de bu böceğin maddi bir karşılığı yok. Bu böceklerin popülasyonlarının korunması ve doğal yaşamın sürdürülebilirliği için avlanmaması gerekiyor. İdari birimlerce izinsiz toplayanlara 100 bin liraya kadar para cezası öngörülmektedir. Tarımsal anlamda da bir zararı söz konusu değildir” dedi.
21.07.2024Gündem
Cesedi bulunan İranlıya, midesindeki uyuşturucuyu çıkarmak için sıvı deterjan içirmişler
Cesedi bulunan İranlıya, midesindeki uyuşturucuyu çıkarmak için sıvı deterjan içirmişlerKırşehir'de 5 gün önce dere kenarında bazanın içinde battaniye sarılı cesedi bulunan ve otopsisinde midesinden 1 kilo uyuşturucu çıkan İran uyruklu Milad Abolgth'ın (30) ölümüne neden olduğu iddiasıyla tutuklanan Afganistan uyruklu Sah Zamani Sarvari'nin (33) ifadesi ortaya çıktı. İfadesinde suçlamaları kabul eden Sarvari, "Bizim evde misafir edecektim. Evde rahatsızlanınca ben de midesindeki uyuşturucuyu çıkarıp rahatlasın diye sıvı deterjan türünde bir içecek verdim. Onu içtikten sonra ağzından köpükler geldi. Hemen evdeki diğer bireylere de eldiven giydirdim ve önce elbiselerini çıkardık. Ardından evi tüm köşe bucak deterjanlı sularla delil bırakmamak için temizledik. Cesedi bazaya koyarak dere kenarına attık" dedi.
21.07.2024Gündem
Uzmanından unutkanlığa karşı alınabilecek önlemler
Uzmanından unutkanlığa karşı alınabilecek önlemlerGünlük hayatın getirdiği yoğun stres, zihinsel ve fiziksel yorgunluğun unutkanlığın artmasında etkili olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Gülten Özdemir, “Eskiden yaşlılık hastalığı olarak bilinen unutkanlık, günümüzde gençlerde hatta çocuklarda bile görülebiliyor. Unutkanlık, adeta bir modern zaman salgını gibi her yaştan insanı etkiliyor. Ancak günlük hayatta uygulayabileceğimiz bazı formüllerle hem daha az unutkan olabilir hem de beynimizi genç tutabiliriz” diyerek unutkanlığa karşı alınabilecek önlemleri sıraladı.
16.07.2024Sağlık-Yaşam
Tezgahta halıya ilk düğüm, tarlada son dokunuş kadınlardan
Tezgahta halıya ilk düğüm, tarlada son dokunuş kadınlardanAntalya'da her yıl buğday hasadından sonra boş kalan yüzlerce dönüm tarlaya, bu yıl da canlı renkleriyle binlerce el dokuması halı serildi. Kışın beklediği depolarda üzerlerinde zararlıların biriktiği ve rengini kaybeden halılar, kadın çalışanlar tarafından günlerce güneşlendirilerek canlı renklere kavuşuyor.
11.07.2024 Video
Kırkpınar Başpehlivanı Yusuf Can Zeybek'e Antalya'da coşkulu karşılama
Kırkpınar Başpehlivanı Yusuf Can Zeybek'e Antalya'da coşkulu karşılama663'üncü Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde altın kemeri art arda ikinci kez kazanan başpehlivan Yusuf Can Zeybek ile ikinci Mustafa Taş'ı güreş severler Antalya'da coşkuyla karşıladı.
10.07.2024Spor
Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde başpehlivan Yusuf Can Zeybek oldu
Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde başpehlivan Yusuf Can Zeybek olduEdirne'de 663'üncüsü düzenlenen Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde başpehlivanlığı, Mustafa Taş'ı yenen Yusuf Can Zeybek kazandı. Zeybek, başpehlivanlığı üst üste ikinci kez kazanmış oldu.
7.07.2024Spor
Rami ve Banaz İlçe Halk Kütüphaneleri, IFLA ENSULIB bülteninde öne çıktı
Rami ve Banaz İlçe Halk Kütüphaneleri, IFLA ENSULIB bülteninde öne çıktıKültür ve Turizm Bakanlığı, Rami Kütüphanesi ile Uşak Banaz İlçe Halk Kütüphanesi'nin sürdürülebilirlik ve çevre bilincine verdikleri katkılarla Uluslararası Kütüphane Dernekleri ve Kurumları Federasyonu'nun (IFLA) Çevre, Sürdürülebilirlik ve Kütüphaneler Bölümü (ENSULIB) bülteninde ön plana çıktığını açıkladı.
66 yaşında 6 üniversite bitirdi
66 yaşında 6 üniversite bitirdiAkdeniz Üniversitesi Stadyumu'nda gerçekleştirilen törende, eğitim gördüğü 6'ncı üniversiteden mezun olan Ali Demirel (66), "İlkokula başladığım günden itibaren eğitim hayatı içerisindeyim. Kışın sıkılmaktansa eğitimimi sürdürmeye devam edeceğim. Zamanımı eğitimle doldurmaya çalışıyorum" dedi. Annesinin her gün üniversiteye getirip, eğitimini tamamlamasına yardımcı olduğu serebral palsi hastası Ege Can İyigünler (21) ise mezun olduğu için çok mutlu olduğunu söyledi.
3.07.2024Video
Bakkal poşeti bile taşıtmayan hastalık: Dermografik ürtiker
Bakkal poşeti bile taşıtmayan hastalık: Dermografik ürtikerÜrtiker yani halk arasındaki adıyla kurdeşen, özellikle 6 haftadan uzun süre devam edip kronikleştiğinde, hastaları canından bezdirebiliyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermotoloji Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Zekayi Kutlubay, kronik kurdeşen türleri içinde en ilginç olanın Dermografik ürtiker olduğunu kaydederek, hastanın alışveriş poşetini taşırken bile cildinin kabarabildiğini belirtti. Prof. Dr. Kutlubay, hastaların ezbere kortizon içeren kremler ya da iğneler kullanmasının tehlikelerine de işaret etti.
Bakkal poşeti bile taşıtmayan hastalık: Dermografik ürtiker
Bakkal poşeti bile taşıtmayan hastalık: Dermografik ürtikerÜrtiker yani halk arasındaki adıyla kurdeşen, özellikle 6 haftadan uzun süre devam edip kronikleştiğinde, hastaları canından bezdirebiliyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermotoloji Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Zekayi Kutlubay, kronik kurdeşen türleri içinde en ilginç olanın Dermografik ürtiker olduğunu kaydederek, hastanın alışveriş poşetini taşırken bile cildinin kabarabildiğini belirtti. Prof. Dr. Kutlubay, hastaların ezbere kortizon içeren kremler ya da iğneler kullanmasının tehlikelerine de işaret etti.
2.07.2024Video
Ormanda izinsiz böcek toplarken yakalanan Rus akademisyene 378 bin 141 lira ceza
Ormanda izinsiz böcek toplarken yakalanan Rus akademisyene 378 bin 141 lira cezaAntalya'nın Kemer ilçesinde ormanda izinsiz böcek toplarken yakalanan Rus akademisyen I.I.'ya 378 bin 141 lira idari para cezası uygulandı.
27.06.2024Foto Galeri
Sultangazi’de sinek ve haşerelere karşı ilaçlama çalışması
Sultangazi’de sinek ve haşerelere karşı ilaçlama çalışmasıSultangazi’de sinek ve haşerelere karşı belediye ekiplerince ilaçlama çalışması başlatıldı.
27.06.2024Sağlık-Yaşam
“Anafilaksi son 10 yılda 7 kat arttı”
“Anafilaksi son 10 yılda 7 kat arttı”23-29 Haziran Dünya Alerji Haftası kapsamında açıklamalarda bulunan Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu , “Alerji, günümüzde giderek artan bir sağlık sorunu haline gelmiş ve milyonlarca insanın yaşamını etkileyen bir durum olmuştur. Artan alerjik hastalıklar konusunda farkındalığı artırmak, alerjik hastalıkların etkilerini azaltmak ve bu hastalıklara yönelik önleyici önlemleri vurgulamak için Dünya Alerji Haftası önem arz etmektedir. Anafilaksi, Dünya Alerji Haftası kapsamında önemli bir konudur. Çeşitli faktörlerin etkisine bağlı olarak alerjik şok yani anafilaksi olarak adlandırdığımız şiddetli alerjik reaksiyon sıklığında da son 10 yılda 7 kattan daha fazla artış olduğu saptanmıştır” diye konuştu.
26.06.2024Sağlık-Yaşam
“Lavanta ve karanfil yağı, çocuklar için en etkili bitkisel sinek kovuculardır”
“Lavanta ve karanfil yağı, çocuklar için en etkili bitkisel sinek kovuculardır”Yaz mevsiminin gelmesiyle çocuklar açık alanlarda daha fazla zaman geçirmeye başladı. Sıcak ve nemli havanın etkisiyle de sinek ve böcekler de çoğaldı. Çocuklarda böcek ısırıklarının yaz aylarında artmaya başladığını belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Hüseyin Kıyak; “Bu mevsimde en çok arı, sinek, böcek ve kene ısırmalarıyla karşılaşılıyor. Lavanta ve karanfil yağı, çocuklar için en etkili bitkisel sinek kovuculardır. Kimyasal içerikli sinek kovucular yerine bu yağlar kullanılabilir” dedi.
25.06.2024Sağlık-Yaşam
Afrika’dan Dicle Vadisi’ne gelen kuşlar yavruladı
Afrika’dan Dicle Vadisi’ne gelen kuşlar yavruladıAfrika'dan her yıl ilkbahar aylarında Diyarbakır'daki Dicle Vadisi’ne üremek için gelen farklı türlerden kuşlar, kuluçka döneminin ardından yavruladı. Dicle Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ahmet Kılıç, "Kuluçka bitti, deyim yerindeyse şimdi kreş zamanı. Alanımızda yüzlerce kuş türü yaşıyor ve bir kısmı göçle geldiler. Afrika'da yaşıyorlar ama üreme zamanı Diyarbakır’a geliyorlar" dedi.
21.06.2024Video
Devlet korumasındaki böcek
Devlet korumasındaki böcekAntik Mısır’da, yaşamın, ölümsüzlüğün ve var oluşun simgesi olarak kabul edilen ve Mısır tanrılarının fresklerinde de yer alan Scarabeus sacer, halk arasında bilinen adıyla 'tezek' ve 'gübre böcekleri’, Türkiye’nin en büyük subasar ormanı olan Karacabey Longoz Ormanı’nda korumaya alındı. Longoza ziyarete gelenler, doğanın geri dönüşüm sürecini hızlandıran, delikler kazıp toprağı havalandıran ve gübrelemeye yardımcı olan bu böceklere zarar vermemeleri için, tabelalarla uyarılıyor.
21.06.2024Video
Devlet korumasındaki böcek
Devlet korumasındaki böcekAntik Mısır’da, yaşamın, ölümsüzlüğün ve var oluşun simgesi olarak kabul edilen ve Mısır tanrılarının fresklerinde de yer alan Scarabeus sacer, halk arasında bilinen adıyla 'tezek' ve 'gübre böcekleri’, Türkiye’nin en büyük subasar ormanı olan Karacabey Longoz Ormanı’nda korumaya alındı. Longoza ziyarete gelenler, doğanın geri dönüşüm sürecini hızlandıran, delikler kazıp toprağı havalandıran ve gübrelemeye yardımcı olan bu böceklere zarar vermemeleri için, tabelalarla uyarılıyor.
21.06.2024Foto Galeri
Adıyaman'da 'dikenli dantel böceği' görüntülendi
Adıyaman'da 'dikenli dantel böceği' görüntülendiAdıyaman'ın Kahta ilçesinde halk arasında 'dikenli dantel böceği' olarak bilinen (Phyllomorpha laciniata) görüntülendi.
20.06.2024Video
Nesli tehlikede olduğu için hatıra paralara resimleri basılan böceğin sayısında artış var
Nesli tehlikede olduğu için hatıra paralara resimleri basılan böceğin sayısında artış varDünyada sadece Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin doğusu ile Irak, İran ve Ermenistan'ın belli noktalarında nadir görülüp, nesli tehlike altında olan, Rusya’da hatıra paraların üzerine resimleri basılan lertha extensa isimli böceğin sayısında artış kaydedildi. Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, artışın kendilerini sevindirdiğini belirterek, “Bunlar kırmızı listede bulunduklarından Ruslar bunlar için para basmışlardı. Bu tür çok önemli, bizim bölgemizde sayıları oldukça artmış durumda” dedi.
17.06.2024Video
Nesli tehlikede olduğu için hatıra paralara resimleri basılan böceğin sayısında artış var
Nesli tehlikede olduğu için hatıra paralara resimleri basılan böceğin sayısında artış varDünyada sadece Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin doğusu ile Irak, İran ve Ermenistan'ın belli noktalarında nadir görülüp, nesli tehlike altında olan, Rusya’da hatıra paraların üzerine resimleri basılan lertha extensa isimli böceğin sayısında artış kaydedildi. Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, artışın kendilerini sevindirdiğini belirterek, “Bunlar kırmızı listede bulunduklarından Ruslar bunlar için para basmışlardı. Bu tür çok önemli, bizim bölgemizde sayıları oldukça artmış durumda” dedi.
17.06.2024Foto Galeri
Trafik kazasında ve doğada ölen hayvanlar, tahnit edilerek BUÜ Zooloji Müzesi'nde sergileniyor
Trafik kazasında ve doğada ölen hayvanlar, tahnit edilerek BUÜ Zooloji Müzesi'nde sergileniyorBursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Zooloji Müzesi'nde, Türkiye'de bulunan 481 kuş türünden 80'i, 161 memeli türünden 30'u, 141 sürüngen ve amfibi türünün yüzde 90'ı sergileniyor. Zengin bir koleksiyona sahip olan müzedeki en dikkat çeken türler ise yabani hayvanlar. Trafik kazasında, doğada ve hayvanat bahçesinde ölen ayı, kurt, tilki, geyik gibi hayvanlar tahnit edilerek muhafaza ediliyor.
15.06.2024Video
Teleferik kazasından tutuklu Başkan Kocagöz tahliye edildi
Teleferik kazasından tutuklu Başkan Kocagöz tahliye edildiDuruşmaya verilen ardından mahkeme heyeti, sanık Kocagöz'ün adli kontrol ve yurt dışı yasağı konularak tahliyesine, tutuklu sanıklar Ahmet Buğra Samsunlu, Serkan Yellice, Serdar Tezcan, Okan Erol’un tutukluluğunun devamına, tutuksuz sanık Suphi Kaplan'ın tutuklu yargılanmasına hükmetti. Duruşma, eksikliklerin tamamlanması için 7 Ağustos'a ertelendi.
11.06.2024Gündem
Fındıkta istilacı böcekle mücadele için 10 bin ‘samuray arı’ salındı
Fındıkta istilacı böcekle mücadele için 10 bin ‘samuray arı’ salındıKaradeniz'de fındık bahçelerinde yapraklarını yiyip suyunu emdiği bitkilerin kökünü kurutan 'kahverengi kokarca' adlı böcek türü için başlatılan biyolojik mücadelede, laboratuvar ortamında çoğaltılan 10 bin ‘samuray arı’, Trabzon’da ilçelerde eş zamanlı olarak doğaya salındı. Türkiye'nin dünya ticaretinde lider olduğu fındıkta verim ve kalite kaybına yol açan, fındık başta olmak üzere bahçelerde yapraklarını yiyip, suyunu emdiği bitkilerin kökünü de kurutan kahverengi kokarca adlı istilacı böceğe karşı mücadele sürüyor. Fındığın yanı sıra meyve ve sebze bahçelerinde de ürünlere zarar veren kahverengi kokarca ile mücadele için Tarım ve Orman Bakanlığı'nın laboratuvarlarında üretilen 10 bin samuray arısı, Trabzon Vali Yardımcısı Hacı Osman Hökelekli, Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan ve İl Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan’ın da katıldığı törenle eş zamanlı olarak ilçelerde doğaya salındı. Samuray arılarının, 2 yıl içinde üreyip çoğalmaları ve doğal dengeyi normale çevirmeleri bekleniyor.
7.06.2024 Video
Fındıkta istilacı böcekle mücadele için 10 bin ‘samuray arı’ salındı
Fındıkta istilacı böcekle mücadele için 10 bin ‘samuray arı’ salındıKaradeniz'de fındık bahçelerinde yapraklarını yiyip suyunu emdiği bitkilerin kökünü kurutan 'kahverengi kokarca' adlı böcek türü için başlatılan biyolojik mücadelede, laboratuvar ortamında çoğaltılan 10 bin ‘samuray arı’, Trabzon’da ilçelerde eş zamanlı olarak doğaya salındı. Türkiye'nin dünya ticaretinde lider olduğu fındıkta verim ve kalite kaybına yol açan, fındık başta olmak üzere bahçelerde yapraklarını yiyip, suyunu emdiği bitkilerin kökünü de kurutan kahverengi kokarca adlı istilacı böceğe karşı mücadele sürüyor. Fındığın yanı sıra meyve ve sebze bahçelerinde de ürünlere zarar veren kahverengi kokarca ile mücadele için Tarım ve Orman Bakanlığı'nın laboratuvarlarında üretilen 10 bin samuray arısı, Trabzon Vali Yardımcısı Hacı Osman Hökelekli, Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan ve İl Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan’ın da katıldığı törenle eş zamanlı olarak ilçelerde doğaya salındı. Samuray arılarının, 2 yıl içinde üreyip çoğalmaları ve doğal dengeyi normale çevirmeleri bekleniyor.
7.06.2024Foto Galeri

Benzer Haber Etiketleri

böcekbakkal poşetihastalıkdevlet korumasıbursa

Böcek ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.