Son dakika Medipol haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan Medipol gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan Medipol haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 4.018 medipol haberi bulunmuştur.
‘Klorlamanın düzenli yapılmadığı havuzlar birçok sağlık sorununa neden olabilir’Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, klorlaması yetersiz havuzların özellikle çocuklar ve hassas gruplar için ciddi risk taşıdığını belirterek, “Klorlamanın düzenli yapılmadığı ve dış kaynaklı su sızıntısının olduğu havuzlar, başta göz ve kulak enfeksiyonları olmak üzere birçok sağlık sorununa neden olabilir” dedi.
Kilo kaybı değil, ruhsal çöküş: AnoreksiyaSosyal medya fenomeni Nihal Candan'ın anoreksiya nervoza nedeniyle yaşamını yitirmesi, hastalığı yeniden gündeme getirdi. Görünüm baskısı ve psikolojik travmaların tetiklediği bu rahatsızlığın sadece fiziksel değil, davranışsal ve travma temelli bir süreç olduğunu vurgulayan Klinik Psikolog Gözde Göktaş, “Anoreksiya nervoza bir yeme bozukluğudur. Sadece davranışsal bir süreç değildir. Travma temelli, erken çocukluk dönemi ve ailesel aktarımlarla da ilişkilendirilebilir” dedi.
Uzmanlardan YKS önerileri: Mutlaka evde hazırlanmış, güvenilir ve sade yiyecekler tüketinMilyonlarca öğrencinin YKS'ye hazırlanırken, artan stres ve hatalı alışkanlıklarının performanslarını etkileyebileceğini söyleyen Diyetisyen Fatma Betül Çelebi ve Klinik Psikolog Sermin Bozbağ, sınav öncesi dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı. Dışarıdan alınan tavuk, soslu ya da mayonezli gıdaların zehirlenmelere yol açabileceğini söyleyen Diyetisyen Çelebi, “Bu tür gıdalar mide ve bağırsak sorunlarına sebep olabilir. Böyle bir durum tüm sınav performansını olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden mutlaka evde hazırlanmış, güvenilir ve sade yiyecekler tüketilmelidir” dedi
‘İnmemiş testis kansere ve kısırlığa yol açıyor’Yeni doğmuş erkek bebeklerde sıkça görülen inmemiş testisin, ailelerin çoğu zaman fark etmediği ancak gelecekte ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bir durum olduğunu belirten Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, “Tedavideki gecikme, çocuğun doğurganlığını olumsuz etkileyebilir ve kanser riskini artırabilir” dedi.
Müşteri Memnuniyeti Endeksi 2025 sonuçları yayınlandıTürkiye İtibar Akademisi, Müşteri Memnuniyeti Endeksi’nin 2025 sonuçlarını açıkladı. Bursa Teknik Üniversitesi raportörlüğü ve İstanbul Kent Üniversitesi’nin akademik desteğiyle bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen Müşteri Memnuniyeti Endeksi (MENDEKS) 2025 raporunda 38 farklı sektördeki markalar mercek altına alındı.
Nadir görülen lenfoma türünü Türkiye’de yendiKazakistan’da yaşayan 21 yaşındaki Azamat Iltyzyr, yüksek ateş şikayetiyle hastaneye gitti ve lösemi tanısı konuldu. Tedavi için İstanbul’a gelen hastanın yapılan tetkikler sonucunda milyonda bir görülen lenfoma türüne sahip olduğunu öğrendi. Uygulanan tedavi ve öz kardeşinden yapılan kök hücre nakli sayesinde genç hasta sağlığına kavuştu. Şu anda hiçbir şikayeti olmadığını söyleyen Iltyzyr, “Çalışıyorum, yavaş yavaş spor yapmaya başladım. Herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Uzmanından kanser hastalarına yaz tavsiyeleriYaz aylarında artan sıcaklıkların, özellikle kanser tedavisi gören hastalar için ciddi sağlık riskleri oluşturduğunu söyleyen Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayşe İrem Yasin, “Bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar bu dönemde enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale geliyor. Hastaların, güneş ışınlarından korunmaları, sıvı alımını artırmaları ve hijyenik beslenmeye dikkat etmeleri gerekiyor” dedi.
‘İdrar kaçırma problemi cerrahi yöntemlerle kalıcı olarak aşılabilir’Kadınlarda idrar kaçırmanın yaş ve doğumla arttığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Murat Ekin, yüzde 90'ı aşan başarı oranına sahip modern cerrahi yöntemlerle bu sorunun kalıcı olarak aşılabildiğini söyledi. Prof. Dr. Ekin “Kadınlar çoğu zaman bu sorunu utanarak gizliyor ya da yaşlılığın doğal sonucu olarak görüp kabulleniyor. Oysa erken müdahale ile yaşam kalitesini ciddi şekilde artırmak mümkün” dedi.
'Yaz tatilinde çocuk sağlığına dikkat edin'Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, tatil yolculuğu ve yaz aylarında çocukları bekleyen sağlık risklerine karşı alınabilecek önlemleri anlattı.
'Ultraviyole maruziyetinin azaltılması için güneş gözlüğü kullanılmalı'Ultraviyole ışınları, havuz ve deniz kaynaklı enfeksiyonların yazın en sık karşılaşılan göz sorunları arasında olduğunu belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Yıldırım, yaz döneminde gözleri korumanın önemine değindi. Prof. Dr. Yıldırım “Ultraviyole maruziyetinin azaltılması için güneş gözlüğü kullanımı çok önemli. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, yalnızca kozmetik beklentilerle değil, gerçekten kaliteli ve güvenlik sertifikalı güneş gözlüklerinin tercih edilmesi gerektiğidir” dedi.
‘Varis, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor’Varisin, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını söyleyen Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Emir Cantürk, özellikle kadınlarda sık görülen bu hastalığın ilerlemeden tedavi edilmesi gerektiğini belirtti.
Uzmanından uyarı: Mikroplastikler sağlığı tehdit ediyorSu şişeleri, tabaklar ve solunan havada bile mikroplastiklerin sağlığı tehdit ettiğini söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Demir, “Kalp, beyin ve böbreklerimizde bile var. Mikroplastikler sağlığı tehdit ediyor, sadece sindirim sistemiyle sınırlı kalmıyor. Kalbin çevresindeki yağ dokusunda, sol kulakçık içinde ve hatta doğrudan kalp kası içerisinde mikroplastiklere rastlandı. Vücut bu yabancı maddelere karşı iltihap yanıtı veriyor. Bu da damar plaklarının daha kırılgan hale gelmesine, dolayısıyla kalp krizine zemin hazırlıyor” dedi.
'Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli'Sıcak havalarda özellikle güneşin en tepede olduğu saatlerde dışarıda kalmaktan kaçınılması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Veysel Kıdır, "Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli. Sulu meyveler sıvı ihtiyacına katkı sağlasa da suyun yerini tam anlamıyla tutmaz. Fazla meyve tüketimi kan şekerini yükseltebilir ve karaciğer yağlanmasına neden olabilir" dedi.
‘Çocuklarda hipertansiyon gizlice ilerliyor’Hipertansiyonun çocukluk çağında genellikle geç fark edildiğini söyleyen Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cenap Zeybek, “Kardiyoloji takibi olmayan çocuklarda hipertansiyon kolay kolay fark edilmiyor. Ancak ergenlik döneminde ölçümlerle birlikte tanı konulabiliyor. Erişkinlerde obezite, diyabet, sigara gibi faktörler öne çıkarken çocuklarda böbrek, böbrek üstü bezi, kalp ve endokrin sistemle ilgili problemler hipertansiyona neden olabiliyor. Bu nedenle tanı ve tedavi daha kapsamlı bir yaklaşım gerektiriyor” dedi.
‘Artan et ve tatlı tüketimi sağlık riski oluşturuyor’Kurban Bayramı'nda artan et ve tatlı tüketimi, kalp, diyabet ve böbrek hastaları ile yaşlılar için sağlık riskleri oluşturduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Ceren Kaplan, bayram keyfini çıkarırken sağlığı korumanın püf noktalarını anlattı.
Kalp hastalarına bayram uyarısıKardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, özellikle kalp ve damar hastalarının bu dönemde beslenmelerine özen göstermesi gerektiğini belirtti.
‘Bozulmaya başlayan etler, bakteriyel enfeksiyonlara yol açabilir’Sıcak havalarda kesilen kurban etlerinin hijyenik olmayan koşullarda işlenmesinin bakteri üremesine ve ciddi enfeksiyonlara neden olabileceğini söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, “Kesim sonrası etler en geç 2 saat içinde buzdolabına alınmalı. Hemen tüketilmeyecekse -18 derecelik derin dondurucularda muhafaza edilmeli. Aksi halde bozulmaya başlayan etler, salmonella gibi bakteriyel enfeksiyonlara yol açabilir” dedi.
‘Etler en az bir gün bekletildikten sonra tüketilmeli’Kurban Bayramı’nda etin sağlık sorunlarına yol açmaması için dikkatli tüketilmesi gerektiğini söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Yılmaz Bilgiç, “Etler kesildikten hemen sonra değil, en az bir gün bekletildikten sonra tüketilmeli. Özellikle mide, bağırsak ve karaciğer hastalarının beslenmelerine özen göstermeleri gerekli” dedi.
‘İyot eksikliği IQ düşüklüğü ve öğrenme güçlüğü gibi kalıcı sorunlarla neden olabilir’Fazla iyot tüketiminin bazı tiroit hastalıklarını tetikleyebileceğini söyleyen Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Kılıçlı, “İyot eksikliğinin yalnızca erişkinleri değil, çocukları da etkiliyor. İyot eksikliği özellikle gebelik döneminde önemli sorunlara neden olabilir. Annenin yeterli iyot almaması, bebeğin zihinsel gelişimini olumsuz etkileyebilir. Bu durum çocuğun ileriki yaşlarında IQ düşüklüğü ve öğrenme güçlüğü gibi kalıcı sorunlarla karşılaşmasına yol açabilir” dedi.
Prof. Dr. Adnan Kara: Osseoıntegrasyon sayesinde doğal yürüyüş mümkünOsseointegrasyon yöntemi, soket protez kullanımında sorun yaşayan amputasyon hastalarına umut oluyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Adnan Kara, “Kemiğe yerleştirilen implantlarla daha doğal ve konforlu bir yürüyüşü sunan bu yöntem Türkiye’de ilk kez kendi kurumlarımızda uygulandı” dedi.
'Ekran bağımlılığı çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor'Akıllı telefon ve tablet başında geçirilen uzun saatler, çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor. Gelişimsel Pediatrist Uzm. Dr. Reyhan Tamer, kritik belirtileri ve ailelerin alması gereken önlemleri açıkladı.
Medipol ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.