Son dakika sismik haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan sismik gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan sismik haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 715 sismik haberi bulunmuştur.
Prof. Dr. Görür: Araştırmalara göre Marmara’da 30 yılda depremin olma olasılığı yüzde 47Bilim Akademisi Kurucu Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, olası Marmara Depremi’ne ilişkin, “Bilimsel araştırmalar, Marmara'da 30 yıl içerisinde depremin olma olasılığının bugün revize rakamı yüzde 47 olarak öngörüyor. Yüzde 47 şaka değil. Yazı-turayı yüzde 50 ile atıyorsun. Yani böyle bir tehlikeyle karşı karşıyayız” dedi.
Bakan Bayraktar: Oruç Reis'in Somali'deki görevi tarihi bir dönemi açıyorEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "Türkiye'nin mutlaka farklı coğrafyalarda petrol, doğal gaz aramalarında ortak olarak bulunması lazım. Kuzey Irak'ta 3 petrol sahasında ortaklığımız var. Basra'da, Libya denizlerinde daha aktif olmak istiyoruz. Somali denizlerindeki arama ve Oruç Reis gemimizin ilk görevi, bu anlamda bizim için tarihi bir dönemi açıyor" dedi.
Erdoğan: İslam âlemini, İsrail saldırganlığının önüne geçmek için ekonomik ve ticari tedbirleri devreye almaya çağırıyorumCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde AK Parti tarafından düzenlenen "Özümüzden Geleceğe Türkiye Buluşmaları" programına katıldı. Burada konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hamas sadece bir bahanedir, Hizbullah sadece bir bahanedir. Yemen, Suriye, İran sadece birer bahanedir. İşgal ve istila politikasını meşrulaştırmak için İsrail hükümeti her gün yeni bir mazeret üretmektedir. İslam âlemini, İsrail saldırganlığının önüne geçmek için ekonomik ve ticari tedbirleri devreye almaya çağırıyorum “ dedi.
Oruç Reis Somali görevi için yola çıktıTürkiye’nin yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği Oruç Reis Araştırma Gemisi İstanbul Boğazı'ndan geçerek Somali'ye hareket etti. Boğazdan geçişi havadan görüntülendi.
Bakan Bayraktar: İlk fazda 10 milyon metreküp olacak üretimimizi 20 milyon metreküpe çıkaracakEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "Türkiye'nin ilk yüzer doğal gaz üretim platformu, üretim tesisini bugün nihayet ülkemize getirdik. Yaklaşık 51 günlük bir seyahatten sonra ülkemize ulaşmış durumda. Bu tesis, Karadeniz'deki Sakarya Gaz Sahası'nda şu andaki üretimimizi 2'ye katlayacak. Şu andaki ilk fazda 10 milyon metreküp olacak, üretimimizi 20 milyon metreküpe çıkaracak" dedi.
MSB: Kılıçlı yemin her yönüyle araştırılıyorMilli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları, Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) Kara Harp Okulu mezuniyet töreninde gerçekleşen kılıçlı yeminin her yönüyle büyük bir titizlik ve hassasiyetle araştırıldığını, inceleme sonucundaki tespitlere göre disiplin mevzuatı kapsamında kastı, kusuru, ihmali veya sorumluluğu olan personel hakkında gereken işlemlerin yapılacağını açıkladı.
Bakan Bayraktar: Karadeniz Sakarya Gaz Sahası'nda ürettiğimiz doğal gaz, günlük 6 milyon metreküpe çıktıEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin enerji bağımsızlığı için çalıştıklarını belirterek, "Karadeniz Sakarya Gaz Sahası’nda ürettiğimiz gaz, bugün itibariyle günlük 6 milyon metreküpe çıktı. Yani Türkiye’deki doğal gaz kullanan 20 milyon hanenin 2.6 milyonu artık doğal gazını Karadeniz’de ürettiğimiz doğal gazdan karşılıyor" dedi. Bayraktar ayrıca, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) özelleştirilmesi gündemlerinin olmadığını da söyledi.
Bakan Bayraktar: Türkiye petrol arama ve üretme yetkisine sahip olacakEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Somali Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Abdirizak Omar Mohamed ile hidrokarbon alanında işbirliği anlaşması imza törenine katıldı. Bakan Bayraktar burada yaptığı konuşmada, "Somali denizi offshore'u çok önemli bir petrol ve doğalgaz kaynağı olduğunu düşündüğümüz bir alan. Somali offshore'unda 3 blokta anlaşmamıza biraz önce imza attık. Bu sayede bizim Somali denizlerinde 3 blokta, her bir blok 5 bin kilometrekarelik bir alanı temsil ediyor. Buralarda Türkiye münhasır arama ve petrol bulduğu zaman da üretme yetkisine sahip olacak. Bir üretim paylaşım anlaşmasını imza etmiş olduk. Bahsettiğimiz bu blokların 2 tanesi karadan yaklaşık 50 kilometre açıkta. Bir diğeri 100 kilometre açıkta 3 saha. Biz ilk etapta bu sahalarda, 3 boyutlu sismik bir faaliyet gerçekleştireceğiz" dedi.
Bakan Bayraktar: Karadeniz’de keşiflere ihtiyacımız varEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "Karadeniz’de keşiflere ihtiyacımız var. Bu anlamda Rize açıklarında arama programımız da var. Petrol rafinesi olduğunu düşündüğümüz alanda sondaja başlamayı hedefliyoruz" dedi.
TBMM İliç Maden Kazası Araştırma Komisyonu, işçi sendikalarını dinlediTürkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İliç Maden Kazası Araştırma Komisyonu, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK- İŞ), Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK- İŞ) ve Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) yetkililerini dinledi.
Prof. Dr. Sözbilir'den Manisa'daki 4.8'lik deprem açıklaması: İki fay incelenmeliİzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki depremin odak mekanizma çözümlerine göre, doğu-batı veya kuzey-güney uzanımlı bir fayın kırılmasından kaynaklanmış olabileceğini belirterek, "Bölgede bu özelliklere uyan iki fay bulunuyor. Biri doğu-batı uzanımlı Soma fayı. Diğeri ise Soma ilçesinin yaklaşık 10 kilometre kuzeyindeki kuzey-güney uzanımlı olan, MTA haritasında çizili ama diri fay sınıfında değerlendirilmeyen bir fay" dedi.
Bakan Bayraktar: Gabar'da 2024 sonuna kadar 100 bin varile ulaşmayı hedefliyoruzEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Gabar'daki petrol üretimine ilişkin, "Bir taraftan yolları yapıyoruz bir taraftan buraya makinelerimizi, kuyularımızı, kulelerimizi getiriyoruz ve bu çalışmalarla inşallah 2024 sonuna kadar da 100 bin varile ulaşmayı hedefliyoruz" dedi.
Marmara Denizi'nde yeni 19 tsunami erken uyarı istasyonu devreye alındıBoğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, 19 adet yeni 'Çok Disiplinli Tsunami Erken Uyarı' istasyonunu devreye aldı. Tsunami Erken Uyarı Sistemi hakkında bilgi veren Kandilli Rasathanesi Müdürü Haluk Özener, "Uluslararası standartlarda biz bir deprem olduktan sonra 7 dakika içerisinde bir tsunami olup olmayacağını AFAD üzerinden vatandaşlarla paylaşacağız. Dolayısıyla uluslararası standartlar 7 dakika, Marmara Denizi için istasyon sayımızı ne kadar arttırırsak bu uyarı mesajını daha erken verme şansımız var. Bu biz bunu 4-5 dakika civarlarına indirmeyi planlıyoruz" dedi.
7 dakikada tsunami uyarısıBoğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, 19 adet yeni 'Çok Disiplinli Tsunami Erken Uyarı' istasyonunu devreye aldı. Tsunami Erken Uyarı Sistemi hakkında bilgi veren Kandilli Rasathanesi Müdürü Haluk Özener, "Uluslararası standartlarda biz bir deprem olduktan sonra 7 dakika içerisinde bir tsunami olup olmayacağını AFAD üzerinden vatandaşlarla paylaşacağız. Dolayısıyla uluslararası standartlar 7 dakika, Marmara Denizi için istasyon sayımızı ne kadar arttırırsak bu uyarı mesajını daha erken verme şansımız var. Bu biz bunu 4-5 dakika civarlarına indirmeyi planlıyoruz" dedi.
Cevdet Yılmaz: Deprem öncesinde yapılacak 1 liralık harcama, sonrasındaki 7 liralık harcamayı önlüyorBingöl Deprem Çalıştayı'na görüntülü bağlanan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Afet yönetimi yaklaşımımızı, kalkınma politikamızı afet risklerini azaltmaya odaklanacak şekilde değiştirdik. Deprem öncesinde yapılacak 1 liralık harcama, deprem sonrasındaki 7 liralık harcamayı önlüyor. Yani 7 kat kazanımda bulunuyoruz. Hedefimiz, bilim temelli bir yaklaşımla, Türkiye'yi dünyanın afetlere karşı en hazırlıklı ve afetler sonrası en hızlı ve etkili tepki verebilen ülkesi haline getirmektir" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye için kentsel dönüşüm çalışmaları, tercihten öte zorunlulukturCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Başta deprem olmak üzere ülkemizin doğal afetlere hazırlık noktasındaki eksikleri süratle giderilmelidir. Nüfusunun yüzde 71'i deprem riski yüksek yerlerde ikamet eden Türkiye için kentsel dönüşüm çalışmaları, tercihten öte zorunluluktur" dedi.
Deprem uzmanlarından Hakkari'de inceleme: ‘Yüksekova-Şemdinli fayının 7'lik deprem üretme potansiyeli var’İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden araştırmacılar tarafından Şemdinli-Yüksekova fay hattı incelendi ve bölgede aktif bir fay hattı tespit edildi. Bölüm başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk ve ekibi tarafından gerçekleştirilen çalışmalarla, fay hattının yaşını belirlemeye yönelik örneklemeler yapıldı. Çalışmalar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, "Şemdinli, Türkiye'nin en güneydoğu köşesinde yer alıyor. Şimdi oradan Yüksekova-Şemdinli fayı geçiyor. Epey zamandır suskun depremselliğini aletsel ve dönemlerde bilmiyoruz. Bu fayın yaşını bulmak üzere bir fay hattı üzerinde örneklemeler yaptık. Fay ne yazık ki kısmen yerleşim yerinden geçiyor. Üzerinde yapılar var. Irak'a doğru uzanan bir fay. yaklaşık 100 kilometre boyunda bir fay. Büyük kırıldığı zaman 7'lik deprem üretme potansiyeli olan bir fay" dedi.
Deprem uzmanlarından Hakkari'de inceleme: ‘Yüksekova-Şemdinli fayının 7'lik deprem üretme potansiyeli var’İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden araştırmacılar tarafından Şemdinli-Yüksekova fay hattı incelendi ve bölgede aktif bir fay hattı tespit edildi. Bölüm başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk ve ekibi tarafından gerçekleştirilen çalışmalarla, fay hattının yaşını belirlemeye yönelik örneklemeler yapıldı. Çalışmalar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, "Şemdinli, Türkiye'nin en güneydoğu köşesinde yer alıyor. Şimdi oradan Yüksekova-Şemdinli fayı geçiyor. Epey zamandır suskun depremselliğini aletsel ve dönemlerde bilmiyoruz. Bu fayın yaşını bulmak üzere bir fay hattı üzerinde örneklemeler yaptık. Fay ne yazık ki kısmen yerleşim yerinden geçiyor. Üzerinde yapılar var. Irak'a doğru uzanan bir fay. yaklaşık 100 kilometre boyunda bir fay. Büyük kırıldığı zaman 7'lik deprem üretme potansiyeli olan bir fay" dedi.
Bolu'da depreme karşı önlem amacıyla mikrobölgeleme çalışması başlatıldıBolu’da, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, depremlere karşı önlem alabilmek amacıyla mikrobölgeleme çalışması başlatıldı. Jeofizik mühendisi Esra Çelik, "Zemin etüdü ve jeofizik ölçümlerimizden sismik kırılma çalışması yapıyoruz. Bolu genelinde mikrobölgeleme çalışmamız var. Zeminin sağlamlığını ölçüyoruz" dedi.
'Bornova Havzası'nda daha önce belirlenmemiş fayları tespit ettik'İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Deprem Araştırma ve Uygulama Merkez (DAUM) Müdürü Doç. Dr. Ökmen Sümer, 30 Ekim 2020'deki Sisam Depremi'nden en çok etkilenen Bornova Havzası'nda birçok üniversiteden bilim insanın katılımıyla 2,5 yıldır yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Doç. Dr. Sümer, "Özellikle güneyden gelen Tuzla Fayı'nın ya da Orhanlı Fay Zonu dediğimiz yapısal süreksizliğin havza içerisinde, havzanın altında bazı kolları olabileceğini yakaladık diyebiliriz. Bu proje öncesi havzanın derininde ne olduğunu bilmiyorduk. Bu projede ortaya çıktı. Dünyada belki de böyle bir metropol alanında 8 kilometreye varan uzunlukta sismik yansıma kesitini ilk kez yaptık" dedi.
Sismik ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.