Son dakika unesco haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan unesco gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan unesco haber sayfamızda...
Topkapı Kaleiçi Meydanı’nın topluma kazandırılmasının ilk adımı atıldıFatih Belediyesi’nin Topkapı Kaleiçi Meydanı’nın tarihi ve kültürel değerini ortaya çıkartmak için düzenlediği ‘İstanbul Kara Surları Topkapı Kaleiçi Meydanı Kentsel Tasarım Yarışması'nın sonuçları açıklandı. Mimar Batu Kepekçioğlu ve ekibi İETT otobüslerinin kaldırılmasıyla meydana etkinlik alanı inşa edilmesini planlandıkları projeyle birinci oldu.125 bin liralık ödülün de sahibi olan ekip, çay bahçesi, seyir terası gibi yerlerin de bulunduğu projeyle doğa ile tarihin iç içe olmasını ve meydanın halkın kullanabileceği bir hale getirilmesini amaçladı.
UNESCO: Gelecek 30 yıl içinde Akdeniz’de 1 metreyi aşan tsunami olacakBirleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO, Portekiz’de yapılacak Birleşmiş Milletler Okyanus Konferansı’nda “Tsunamiye Hazır” programını açıklayacağını duyurdu. UNESCO tarafından dün yapılan açıklamada, program dahilinde 2030 yılına kadar deniz veya okyanusta kıyısı bulunan ülkelerin hepsini “Tsunamiye Hazır” hale getirileceği, 30 yıl içinde Akdeniz’de 1 metreyi aşan tsunami olacağı belirtildi.
Gizemi çözülen 'Hades'in Cehennem Kapısı, ziyarete açıldıDenizli'de, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Pamukkale'nin yanı başındaki Hierapolis Antik Kenti'nde yapılan kazılarda, 2013'te ortaya çıkarılan ve antik dünyada 'ölüler ülkesine geçiş kapısı' kabul edilen Cehennem Kapısı, ziyarete açıldı. 'Yer altı tanrısı' 'Hades' ve cehennemin 3 başlı bekçi köpeği 'Kerberos'un heykelinin de bulunduğu Cehennem Kapısı'nda, antik dönemdeki adak törenlerinde mağaraya gönderilen hayvanların karbondioksit etkisiyle öldüğü belirlendi.
Türkiye Yol Bisikleti Şampiyonası, Denizli'de gerçekleştiDenizli'de Türkiye Bisiklet Federasyonu tarafından düzenlenen Türkiye Yol Bisikleti Şampiyonası, Pamukkale'de yapılan yarışmalarla sonra erdi. Yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri verildi.
Genel Müdür İbiş: UNESCO'da en çok unsuru bulunan 4'üncü ülkeyizKültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İbiş, kültürel mirasın en önemli alanlarından birisinin 'Somut Olmayan Kültürel Miras' olduğunu belirterek, "Yapmış olduğumuz yoğun çalışmalar ve temaslar neticesinde 21 kadim kültürel değerimizi UNESCO listelerine kaydettirerek, UNESCO listelerinde en çok unsur bulunan 4'üncü ülke olmanın gururunu yaşıyoruz" dedi.
Kaçakçılıkla Mücadele Başkanı Boz: Tarihi eser kaçakçılığında en önemli konu 'Pes Etmemek'Kültür Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanı Zeynep Boz, UNESCO’nun 9 Haziran’da İtalya’da düzenlediği “Kültür varlıklarının yasa dışı ticaretine karşı mücadelenin güçlendirilmesi” adlı konferansa katıldı. Boz, konferansta Türkiye’nin tarihi eserler kaçakçılığın önüne geçmek ve yurtdışına kaçırılan varlıkların iadesi konusundaki çalışmalardan bilgi verdi.
1800 yıllık antik tiyatroda, filarmoni orkestrasından konserDenizli'nin Pamukkale ilçesinde, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ndeki Hierapolis Antik Tiyatrosu'nda, Orkestra Akademik Başkent'in filarmoni orkestrası konser verdi. 1800 yıllık antik tiyatroda konseri organize eden Pamukkale Filarmoni Derneği Başkanı Prof. Dr. Okan Bölükbaşı, "Tamamen doğal sahneyi kullanıyoruz. Elektronik cihazlar yok. Antik tiyatroyu çıplak şekilde kullanarak, müthiş etkinlik yapıldı. Denizli'yi sadece termal ve doğa turizmiyle değil müzik ve sanat turizmiyle de dünyaya duyurmak istiyoruz" dedi.
Diyarbakır'da 4 gün sürecek ‘Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinliği’ yarın başlıyorDiyarbakır’ın Çınar ilçesinde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ndeki Roma İmparatorluğu'nun doğuda son garnizonu olan 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi’nde Sanayi ve Teknoloji, Gençlik ve Spor, Kültür ve Turizm bakanlıklarının himayesinde bu yıl ikincisi yapılacak olan ‘Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinliği’ yarın başlıyor.
Pamukkale'de antik tiyatro 1690 yıl sonra tekrar halkla buluştuDenizli'nin Pamukkale ilçesindeki UNESCO Dünya Mirası Geçici listesinde bulunan Laodikya Antik Kenti'ndeki 2 bin 200 yıllık antik tiyatro, Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle restore edildi. Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, "En son 1690 yıl önce tiyatroda sanatçılar ve seyirciler vardı. Tarih 1690 yıl sonra tekrar tekerrür etti. 2 bin 200 yıl önce yapılan tiyatro tekrar halkla buluştu" dedi. Açılışta İzmir Devlet Senfoni Orkestrası özel bir konser verdi.
Pamukkale'de antik tiyatro 1690 yıl sonra tekrar halkla buluştuDenizli'nin Pamukkale ilçesindeki UNESCO Dünya Mirası Geçici listesinde bulunan Laodikya Antik Kenti'ndeki 2 bin 200 yıllık antik tiyatro, Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle restore edildi. Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, "En son 1690 yıl önce tiyatroda sanatçılar ve seyirciler vardı. Tarih 1690 yıl sonra tekrar tekerrür etti. 2 bin 200 yıl önce yapılan tiyatro tekrar halkla buluştu" dedi. Açılışta İzmir Devlet Senfoni Orkestrası özel bir konser verdi.
Filistin Adalet Bakan Yardımcısı Matar: İsrail'in tarihi eserlere zararını önlememiz gerekKonya'da İslam Dünyası Hukuk Kurultayı’nda konuşan Filistin Adalet Bakan Yardımcısı Abdalnasser M.H. Matar, "Ortaya konulan çalışmalarla Kudüs'te yapıların korunması için çalışıyoruz. Bu eserlerin korunmasıyla İsrail'in gayrimeşru çalışmalarını ortaya koymak istiyoruz. İsrail'in tarihi eserlere verdiği zararı mutlaka önlememiz gerekiyor" dedi.
Şırnak'ta yüzde 100 doluluğa ulaşan barajlardan HES'ler ile yılda 250 milyon TL gelir hedefiŞırnak'ta, 2011'de kurulan 2 barajın ardından son 2 yılda tamamlanan ve su tutmaya başlayan 5 barajda su seviyesi, son yağışlarla yüzde 100'e ulaştı. Devlet Su İşleri (DSİ) 105'inci Şube Müdürü Yücel Yıldırım, yapılan barajların 3'ünde Hidroelektrik Santrali (HES) tesislerini tamamladıklarını belirterek, "Geriye kalan Çetintepe, Musatepe, Kavşaktepe ve Ballı barajları üzerinde de HES tesisleri yapılacak. Şırnak Barajı 28 gigawatt saat (GWh) yıllık ortalama bir enerji üretim kapasitesine sahip. Ülke ekonomisine yıllık yaklaşık 70 milyon TL katkı sağlayacağını öngörüyoruz. Diğer tesisler tamamlandığında ise yıllık 250 milyon TL gelir beklemekteyiz" dedi.
Bakan Ersoy: Müzecilik alanında dünyaya yön veren öncü ülkelerden biri haline geldikKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, kültür sanat fuarı Heritage İstanbul'un açılışında konuştu. Bakan Ersoy, "Kazılar sonucu ortaya çıkan eserler, çağdaş müzecilik anlayışıyla yapılan müzelerimizde sergileniyor. Son yıllarda attığımız adımlarla, müzecilik alanında da dünyaya yön veren, hedefler gösteren öncü ülkelerden biri haline geldik. Türkiye'miz 'kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadele' konusunda da rol model olma yolunda ilerliyor" diye konuştu.
Edirne'de Kakava coşkusuEdirne Belediyesi tarafından her yıl 5- 6 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilen ve UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'nde yer alan Kakava ve Hıdırellez Şenlikleri, pandemi nedeniyle 2 yıl aradan sonra binlerce kişinin katılımıyla coşkuyla kutlandı. Etkinlikte 1400 yıllık Kakava ateşi yakılırken, rengarenk kıyafetleriyle dans edenlerin yanı sıra halk oyunları ekiplerin gösterileri ilgiyle izlendi.
Edirne'de yarın yakılacak Kakava ateşi öncesi turist yoğunluğuUnesco'nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi’nde yer alan Kakava ve Hıdrellez Şenlikleri’nin simgesi geleneksel Kakava ateşi, yarın yakılacak. Şenliğin başlamasına 1 gün kala kentte nüfus yoğunluğu artarken, yerli ve yabancı binlerce turist, başta yeni yapılan Selimiye Meydanı olmak üzere tarihi yerleri gezdi, meşhur lezzet tava ciğerinden yemek için uzun kuyruklar oluşturdu.
Selimiye'de 'bayram namazı' yoğunluğuEdirne'de Mimar Sinan'ın 'ustalık eserim' dediği ve restorasyon çalışmaları devam eden Selimiye Camisi'nde, 2 yıl aradan sonra ilk kez cemaatle bayram namazı kılındı.
Arıcıların coğrafi işaret alan 'zahter balı' mesaisiUNESCO'nun gastronomi dalında yaratıcı şehirler ağına dahil ettiği Türkiye'deki ilk kent Gaziantep'te üretilen ve coğrafi işaret alan 'zahter balı' için arı yetiştiricileri çalışmalarını sürdürüyor.
Arıcıların coğrafi işaret alan 'zahter balı' mesaisiUNESCO'nun gastronomi dalında yaratıcı şehirler ağına dahil ettiği Türkiye'deki ilk kent Gaziantep'te üretilen ve coğrafi işaret alan 'zahter balı' için arı yetiştiricileri çalışmalarını sürdürüyor.
1800 yıllık mermer küvetin Türkiye'de eşi yokAydın'ın Karacasu ilçesinde tarihi eser kaçakçıları tarafından satılmak üzereyken ele geçirilen 1800 yıllık mermer küvet, Afrodisias Müze Müdürlüğü'ne teslim edildi. Üzerinde aslan başı kabartmaları bulunan 1 ton ağırlığındaki küvetin, tamamının mermerden yapılması nedeniyle Türkiye’de eşinin olmadığı belirtildi.
Pandemi nedeniyle 3 kişiden 1'i daha çok kitap okumaya başladı Birçok ülkede Dünya Kitap Günü’nün 27. yılı kutlanırken, pandeminin kitap okuma alışkanlıklarında yarattığı değişim de gündemdeki yerini koruyor. Online PR Servisi B2Press’in derlediği verilere göre, pandemiyle 3 kişiden birinin daha fazla kitap okumaya başlaması sayesinde, 2020’de küresel kitap pazarı 132,1 milyar dolara ulaştı. 2021’de 138,4 milyarı gören sektörün, 2028’e kadar 160 milyar doları zorlaması bekleniyor.
Dünya Sanat Günü’nde sahne alan Ukraynalı, Rus ve Türk sanatçıdan birlik mesajıKartal’da 15 Nisan Dünya Sanat Günü vesilesiyle ‘Barışa sanatla evet’ diyerek çeşitli etkinlikler düzenlendi. Birlik mesajı vermek amacıyla sahne alan Ukraynalı sanatçı Slava Lobanov (Gitar vokal) ve Rus sanatçı Simon Shiriaev (Davul) ve Basgitar Yaren Yiğitbaşı verdikleri konser ile sanatın birleştirici gücüne dikkat çekerek dünyaya barış mesajı verdi.
UNESCO, dünya polislerine gazetecileri koruma eğitimi başlattıUNESCO ve Uluslararası Polis Birliği (IPA) 31 Mart’ta, polis ve güvenlik personeli için ‘gazetecilerin güvenliğinin korunması’ konulu çevrimiçi ücretsiz eğitim başlattı. UNESCO, polisin ve gazetecilerin toplumsal olaylarda önemli ve kritik rol oynadığını belirterek kursun amacının gazetecilerin işlerini yaparken korunması olduğunu ifade etti.
Aşık Veysel ölümünün 49’uncu yılında Bahçelievler’de anıldı“Dostlar Beni Hatırlasın” diyen halk ozanı Aşık Veysel, ölümünden 49 yıl sonra da unutulmadı. Bahçelievler Belediyesi’nin ev sahipliğini yaptığı “Aşık Veysel’in Evrensel Değerleri Kuşatan Hayatı” isimli program ile Aşık Veysel’in ölüm yıl dönümü anıldı.
Unesco ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.