Dr. Akkuş: İnci kefali uzun yıllar sonra ilk kez sağlıklı üreme şansı buldu
Dr. Akkuş: İnci kefali uzun yıllar sonra ilk kez sağlıklı üreme şansı buldu Kuraklığın son yıllarda gözle görülür şekilde hissedildiği Van, bu yıl yeterince yağış alınca dip seviyeyi gören barajlar dolarken, geçen yıl kuruyan ve dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan inci kefalinin en önemli üreme alanları olan dereler de coşmaya başladı. Geçen yıl inci kefalinin en büyük üreme alanı olan Bendimahi Çayı'nın, neredeyse tamamı kurumuş ve binlerce inci kefali de göle dönemeden ölmüştü. Derelerin geçen yıl ve bu yılki durumu uydu görüntülerine yansıdı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, yağmurların ve kışın kar yağışının olmasının çok sevindirici bir durum olduğunu ve inci kefali balığının uzun yıllar sonra ilk kez bu kadar sağlıklı bir şekilde üreme şansı bulduğunu söyledi.
14.05.2024 Foto Galeri
Koruma tedbirleri, dikkuyruk kuşlarının sayısını arttırdı
Koruma tedbirleri, dikkuyruk kuşlarının sayısını arttırdı Van'ın, Erçek Gölü yakınlarındaki sazlıkta yaşayan ve nesli koruma altında olan dikkuyruk kuşlarının sayısı, koruma tedbirleri sayesinde arttı. Geçen yıl nisan ayı ortalarında 50 çift dikkuyruk kuşunun görüldüğü sazlıkta, bu yıl sayının 2 katına çıktığı belirlendi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, bu rakamlara yapılan koruma çalışmaları sayesinde ulaşıldığını belirtti.
27.04.2024 Foto Galeri
Üreme göçü öncesi inci kefaline sıkı denetim
Üreme göçü öncesi inci kefaline sıkı denetim Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı suyunda yaşayan endemik tür inci kefalinin üreme döneminde yapacağı göç öncesi, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ekipleri, çalışmalarını yoğunlaştırdı. Ekipler, göç öncesi tatlı su kaynaklarında sıcaklık ölçümü yaparken, kaçak avcılığın önlenmesine yönelik de tedbirlerini artırdı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Muhammet Demir, yıllardır aldıkları tedbir ve yaptıkları denetimler sonucu 15 yıl önce 18 santim olan inci kefali balığı boyunun şu an 24 santimetreye kadar ulaştığını söyledi.
25.04.2024 Foto Galeri
Nesli tehlike altındaki vatozlar, üreme için Antalya kıyılarında
Nesli tehlike altındaki vatozlar, üreme için Antalya kıyılarında Akdeniz'den Antalya Körfezi'ne üremek için gelen nesli tehlike altındaki vatozlar, Konyaaltı Sahili açıklarında çiftleşirken görüntülendi. Dalış sırasında o anları kayıt altına alan Akdeniz Üniversitesi'nden (AÜ) Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Dişi ve erkek bireyin çiftleşmesini görüntüledik. Çok ender bir durum" dedi.
14.07.2023 Foto Galeri
Çıldır Gölü'nde su seviyesi düşünce balıkların üreme alanları kurudu
Çıldır Gölü'nde su seviyesi düşünce balıkların üreme alanları kurudu Kars Kafkas Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve TEMA İl Temsilcisi Prof. Dr. Mehmet Ali Kırpık, hayvan atıkları ve evsel atıkların kirlettiği Çıldır Gölü'nün su seviyesinin, küresel iklim değişikliği nedeniyle son 10 yıldır azaldığını söyledi. Su seviyesinin düşmesinin Ardahan tarafında balıkların üreme alanı olarak kullandıkları kıyıya yakın noktaların kurumasına neden olduğunu söyleyen Kırpık, Tatlısu istakozu, İsrail sazanı ve zebra midyesi gibi istilacı türlerin de göldeki balık türlerini yok ettiğini söyledi.
10.06.2023 Gündem
Gediz Deltası'nda flamingo ve pelikanların üreme alanları azaldı
Gediz Deltası'nda flamingo ve pelikanların üreme alanları azaldı İzmir'de, Gediz Deltası'nda 2022 kuş araştırma ve izleme çalışmaları tamamlanırken, Doğa Derneği Biyoçeşitlilik Araştırma Koordinatörü Şafak Arslan, Flamingo Adası'ndaki yuva sayısının, geçen yıllara göre düştüğünü söyledi. Arslan, "Flamingo ve tepeli pelikan yuvalarıyla ilgili araştırmada, 2 türün üreme alanlarında azalma gördük. Deltada yapılaşma baskısı ve kirlilik var. Ava kapalı olmasına rağmen kaçak avcılık söz konusu" dedi.
27.01.2023 Foto Galeri