Virüs

Virüs

Son dakika virüs haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan virüs gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan virüs haber sayfamızda...

Virüs

haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 4.691 virus haberi bulunmuştur.
ABD'de ineklerde virüs görüldü, Türk bilim insanları durumu mercek altına aldı
ABD'de ineklerde virüs görüldü, Türk bilim insanları durumu mercek altına aldı ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri, Teksas'taki bir mandıra çalışanında ve bazı ineklerde kuş gribi virüsü görülmesi üzerine bilgilendirme metni yayınladı. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi öğretim üyeleri ABD'deki meslektaşları ile de iletişim kurarak inceleme yaptı. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, "Zoonotik; yani hayvandan insana bulaşır tarzda bir veri yoktu, virüs değişti. Sığırlara geçti ve Amerika'da 5 eyalette şu anda sığırlarda saptanmış durumda. Önemli olan, virüsün daha çok mutasyona uğrayıp, insana da çabuk bulaşabilir hale gelmemesi." dedi. "Geleceğin pandemisinin kuş gribinden olacağını düşünüyorum" diyen Yılmaz, "Dolayısıyla hem yetkililerin, hem bizlerin uyanık olup, bunlara hazırlık yapmamız gerekiyor. Bizlerin görevi araştırmak, devletimizin ve hem yerel hem merkezi yönetimlerin görevi de bu konuda erken davranmak. Erken tanı sistemleri, erken uyarı sistemlerinin geliştirilip ki zaten var bu tanı sistemleri, ilk çıktığı zaman orada bu virüsün, salgının söndürülmesi gerekiyor " diye konuştu.
8.04.2024 Gündem
Prof. Dr. Özlü: Japonya’daki hastalık pandemi oluşturacak tehdit değil
Prof. Dr. Özlü: Japonya’daki hastalık pandemi oluşturacak tehdit değil Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Japonya'da hızla yayılan ölümcül tehlikeli bakteriyel enfeksiyon salgınına ilişkin uyardı. Türkiye açısından konuyu değerlendiren Prof. Dr. Özlü, "Bu hastalık bir pandemi oluşturacak tehdit değil. Çünkü virüs değil. Bu bir bakteri; kolayca teşhis konabilir, bir hafta süreli tedavisi mümkün. Yani panik veya endişeye yol açacak durum gözükmüyor" dedi.
29.03.2024 Video
Prof. Dr. Özlü: Japonya’daki hastalık pandemi oluşturacak tehdit değil
Prof. Dr. Özlü: Japonya’daki hastalık pandemi oluşturacak tehdit değil Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Japonya'da hızla yayılan ölümcül tehlikeli bakteriyel enfeksiyon salgınına ilişkin uyardı. Türkiye açısından konuyu değerlendiren Prof. Dr. Özlü, "Bu hastalık bir pandemi oluşturacak tehdit değil. Çünkü virüs değil. Bu bir bakteri; kolayca teşhis konabilir, bir hafta süreli tedavisi mümkün. Yani panik veya endişeye yol açacak durum gözükmüyor" dedi.
29.03.2024 Sağlık-Yaşam
Karabük Üniversitesi ile ilgili 'nefret' paylaşımlarına soruşturma
Karabük Üniversitesi ile ilgili 'nefret' paylaşımlarına soruşturma Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, Karabük Üniversitesi'nde yaşanan olaylara ilişkin sosyal medyadaki nefret söylemi içeren paylaşımlarla ilgili 10 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi, 8'i yakalandı.
29.03.2024 Gündem
Prof. Dr. Satar: Biriken yağmur sularıyla sivrisineklere üreme ortamı oluşuyor, havuzların boşaltılması gerekiyor
Prof. Dr. Satar: Biriken yağmur sularıyla sivrisineklere üreme ortamı oluşuyor, havuzların boşaltılması gerekiyor Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, sitelerdeki açık yüzme havuzları ve süs havuzlarında özellikle bu ayda biriken yağmur sularının sivrisinekler için üreme alanı oluşturduğunu belirterek, “Havuzların mutlaka boşaltılması gerekiyor. Özellikle bunu bu dönemde yapmamız lazım. Çünkü yağmur suları biriktikçe burada üreme ortamı oluşuyor. Sivrisinekler insandan insana virüs bulaştırırlar ve hayvan kaynaklı ölümlerde ilk sırada yer alırlar” dedi.
27.03.2024 Foto Galeri
"Gece terlemesi, üşüme, titreme, ağızda yaralar HIV belirtisi olabilir"
"Gece terlemesi, üşüme, titreme, ağızda yaralar HIV belirtisi olabilir" 'Edinilmiş Bağışıklık Yetersizliği Sendromu' olarak adlandırılan AIDS, tüm dünyada yayılmaya devam ediyor. Özellikle Doğu Avrupa, Rusya gibi Türkiye'nin de içinde bulunduğu coğrafya ve Afrika'nın bazı bölümleri HIV hastalığı açısından artık endemik bölgeler arasında yer alıyor. Ateş ve faranjit belirtileriyle kendini gösteren AIDS'te, şüpheli durumlarda hemen bir enfeksiyon doktoruna başvurup test yaptırmak gerekiyor. Enfeksiyon hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Vedat Turhan, HIV ve AIDS hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Turhan, "HIV enfeksiyonu ya da AIDS hastalıkları genellikle korunmasız cinsel ilişkiler sonrasında bulaşmaktadır. Gece terlemesi, üşüme, titreme, ağızda yaralar da HIV belirtisi olabilir" dedi.
26.03.2024 Sağlık-Yaşam
Karabük Üniversitesi Rektörlüğü’nden HIV paylaşımlarıyla ilgili açıklama: Hukuki süreç başlatıldı
Karabük Üniversitesi Rektörlüğü’nden HIV paylaşımlarıyla ilgili açıklama: Hukuki süreç başlatıldı Karabük Üniversitesi Rektörlüğü’nden yapılan açıklamada, üniversiteside eğitim gören Türk ve Afrikalı öğrencilerin cinsel birliktelik yaşamaları sebebiyle HIV ve HPV pozitif vakalarında artış ve hastanelerde yoğunluk olduğu yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı belirtilerek, “Son günlerde ortaya atılan iddiaların gerçekle ilgisi olmayıp tamamen asılsız ve uydurmadır. Söz konusu paylaşımların içeriklerinin, üniversitemiz öğrencileri ve Karabüklü vatandaşlarımızı rencide edici duruma ulaşması kabul edilemez bir durumdur” denildi.
25.03.2024 Gündem
“Tüberküloz konusunda Türkiye, DSÖ hedeflerine ulaşan ülkeler arasında”
“Tüberküloz konusunda Türkiye, DSÖ hedeflerine ulaşan ülkeler arasında” Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) 2015’ten 2025’e kadar yıllık yeni Tüberküloz vaka sayısını yüzde 50 oranında düşürme hedefine ulaşamadığını, aksine bazı ülkelerde halen artış görüldüğünü söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi, yaşanan pandemi nedeniyle hastalığın teşhis ve dolayısıyla tedavi edilememesinin de bu sonuçlarda etkili olduğunu söyledi. Türkiye’nin tüberküloz konusunda DSÖ hedeflerine ulaştığını ifade eden Prof. Dr. Salepçi, “2022’de Türkiye'deki insidans 100 binde 14 olarak tespit edilmiş. Ülkemizde doğrudan gözetim altında tedavi (DGT) politikası çok iyi şekilde yürütülüyor. Hasta olan kişiler tespit ediliyor ve onların etrafındakiler da kontrol ediliyor” dedi.
23.03.2024 Sağlık-Yaşam
Karabük İl Sağlık Müdürlüğü'nden HIV ve HPV pozitif vakalarında artış iddiasına yalanlama
Karabük İl Sağlık Müdürlüğü'nden HIV ve HPV pozitif vakalarında artış iddiasına yalanlama Karabük İl Sağlık Müdürlüğü, Karabük Üniversitesi'ndeki Türk ve Afrikalı öğrencilerin cinsel birliktelik yaşamaları sebebiyle HIV ve HPV pozitif vakalarında artış ve hastanelerde yoğunluk olduğu iddialarını yalanladı.
23.03.2024 Gündem
Bilim insanları, hücreden AIDS’e neden olan HIV virüsünü makas gibi kesip attılar
Bilim insanları, hücreden AIDS’e neden olan HIV virüsünü makas gibi kesip attılar Hollandalı bilim insanları, AIDS’e neden olan HIV virüsünü gen düzenleme teknolojisiyle laboratuvar ortamında DNA’dan makasla kesip atar gibi çıkardılar.
20.03.2024 Dünya
’Almanya’yı akıllandıran Türk’, Prof. Dr. Albayrak: Memleketim Tunceli’ye de teknolojiyi getireceğiz, yeni projeler yapacağız
’Almanya’yı akıllandıran Türk’, Prof. Dr. Albayrak: Memleketim Tunceli’ye de teknolojiyi getireceğiz, yeni projeler yapacağız Almanya'da akıllı kapılar, akıllı bürolar, akıllı yollardan sonra şoförsüz ‘otonom otobüs’ projesinin yürütücüsü olan ve ‘Almanya’yı akıllandıran Türk’ olarak anılan Berlin Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şahin Albayrak (66), memleketi Tunceli'ye geldi. Prof. Dr. Albayrak, “Yurt dışındaki çalışmalarım yapay zekayla ilgili. Akıllı binalar, akıllı araçlar, akıllı altyapı, akıllı teknolojiler. Bu teknolojiler sadece Avrupa’da değil, artık ülkemizde de yaygınlaşmalı. Memleketimiz Tunceli’de de bu teknolojiyi kullanmak gerekiyor. Dünyada ilk olarak laboratuvarımız 12 metrelik bir yolcu otobüsünü şoförsüz hale getirdi. Bunlar tabii çığır açıcı projeler. Umudumuz, yeni teknolojileri burada kullanarak yaşanılabilir bir şehir yapmak. Biz de bu toprakta doğduk, bu topraklara bir şeyler borçluyuz” dedi.
17.03.2024 Gündem
’Almanya’yı akıllandıran Türk’, Prof. Dr. Albayrak: Memleketim Tunceli’ye de teknolojiyi getireceğiz, yeni projeler yapacağız
’Almanya’yı akıllandıran Türk’, Prof. Dr. Albayrak: Memleketim Tunceli’ye de teknolojiyi getireceğiz, yeni projeler yapacağız Almanya’da akıllı kapılar, akıllı bürolar, akıllı yollardan sonra şoförsüz ‘otonom otobüs’ projesinin yürütücüsü olan ve ‘Almanya’yı akıllandıran Türk’ olarak anılan Berlin Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şahin Albayrak (66), memleketi Tunceli'ye geldi. Prof. Dr. Albayrak, “Yurt dışındaki çalışmalarım yapay zekayla ilgili. Akıllı binalar, akıllı araçlar, akıllı altyapı, akıllı teknolojiler. Bu teknolojiler sadece Avrupa’da değil, artık ülkemizde de yaygınlaşmalı. Memleketimiz Tunceli’de de bu teknolojiyi kullanmak gerekiyor. Dünyada ilk olarak laboratuvarımız 12 metrelik bir yolcu otobüsünü şoförsüz hale getirdi. Bunlar tabii çığır açıcı projeler. Umudumuz, yeni teknolojileri burada kullanarak yaşanılabilir bir şehir yapmak. Biz de bu toprakta doğduk, bu topraklara bir şeyler borçluyuz” dedi.
17.03.2024 Video
TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan 'İslamofobiyle Mücadele Uluslararası Günü' mesajı
TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan 'İslamofobiyle Mücadele Uluslararası Günü' mesajı TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 'İslamofobiyle Mücadele Uluslararası Günü'nde İslam karşıtlığının dünya genelinde rahatsız edici tırmanışına tanıklık edildiğini söyledi.
15.03.2024 Politika
“Yapay zeka ve biyoteknoloji endüstrisinin birleşimi yeni trendlere öncülük yapacak”
“Yapay zeka ve biyoteknoloji endüstrisinin birleşimi yeni trendlere öncülük yapacak” Yapay zekanın gelişiminin biyoteknoloji sektörüne olan bakış açısını da değiştirdiğini söyleyen Biyoteknoloji İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (BİOSB) ve Biyoteknoloji Sanayicileri Derneği (BİYOSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ercan Varlıbaş, “Yapay zeka ve biyoteknoloji endüstrisinin birleşiminin, insanların ömrünü artırmaya yönelik yeni trendlere de öncülük yapacağı öngörülüyor. Yapay zeka ile birçok yeni hastalık tanımlanabilir, yine bu doğrultuda yepyeni biyoteknolojik ilaçlar ve tedavi yöntemleri geliştirilebilir” dedi.
9.03.2024 Teknoloji
Nobel’den dünyayı değiştiren kadınlar
Nobel’den dünyayı değiştiren kadınlar İsveç merkezli Nobel Ödülleri, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sebebiyle Nobel Ödülü alan ilk kadın bilim insanı Marie Curie’ye yer verdi. Curie, ödülü alan ilk kadın olmanın yanı sıra iki farklı bilim dalında iki Nobel Ödülü alan tek kişi olma unvanını hala koruyor.
8.03.2024 Dünya
Uzmanı uyardı: HIV virüsü kanser dahil pek çok hastalığa yol açabilir
Uzmanı uyardı: HIV virüsü kanser dahil pek çok hastalığa yol açabilir Bağışıklık sistemine zarar veren HIV virüsünün, sağlıklı kişilerde beklenmeyen enfeksiyonlara ve bazı kanser türlerine yol açabileceğini söyleyen Uzm. Dr. Derya Tunç, “AIDS, HIV enfeksiyonunun ilerlemiş ve çeşitli sistemlerdeki ciddi belirtilerinin başlamış şeklidir. HIV virüsü taşıdığı saptanan kişilerin en hızlı şekilde antiretroviral tedaviye (ART) başlaması gerekir” dedi.
27.02.2024 Sağlık-Yaşam
Selahattin Baki: Gerçekten sözün bittiği yerdeyiz
Selahattin Baki: Gerçekten sözün bittiği yerdeyiz Fenerbahçe Yönetim Kurulu Üyesi Selahattin Baki, "Bir kere daha eminiz ki Büyükekşi federasyonu her zamanki vurdumduymazlığı ve her zamanki sessizliği ile olayları halının altına süpürmeye çalışacaklardır. Gerçekten sözün bittiği yerdeyiz. Bir kere daha bir takımın, bir camianın kayrıldığının ispatını yaşıyoruz" dedi.
26.02.2024 Spor
Emine Erdoğan, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Forumu’nda konuştu
Emine Erdoğan, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Forumu’nda konuştu Birleşik Arap Emirlikleri resmi ziyaretinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a eşlik eden Emine Erdoğan, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Forumu’na katıldı.  
13.02.2024 Dünya
Emine Erdoğan, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Forumu’nda konuştu
Emine Erdoğan, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Forumu’nda konuştu Birleşik Arap Emirlikleri resmi ziyaretinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a eşlik eden Emine Erdoğan, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Forumu’na katıldı.
13.02.2024 Video
"Vakalar artıyor, çocuğunuzun kızamık aşısını ihmal etmeyin"
"Vakalar artıyor, çocuğunuzun kızamık aşısını ihmal etmeyin" Avrupa ve Orta Asya'da kızamık vakalarında artış görüldüğünü aktaran Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Uzm. Dr. Aynur Adıgüzel, 1 yaş altı ve çocukların komplikasyon riskinin daha yüksek olduğunu söyledi. Dr. Adıgüzel, "Aşıları eksik olan çocuklar tespit edilerek aşıları tamamlanmalı ve aileler bilinçlendirilmeli" dedi.
9.02.2024 Sağlık-Yaşam
Atık sulardan halk sağlığı takibi; AB taslak atık su direktifi kabul edildi
Atık sulardan halk sağlığı takibi; AB taslak atık su direktifi kabul edildi Yaklaşık 4 yıldır süren koronavirüsün atık sulardaki varlığının araştırılma çalışmalarında yeni gelişmeler yaşandı. Kapsamı genişleyen çalışmalar ‘tek sağlık’ projesine dönüştü. Türkiye Su Enstitüsü (SUEN)'den Prof. Dr. Bilge Alpaslan Kocamemi, “Küresel yaklaşım kapsamında Avrupa Birliği’nin öncülüğünde bir taslak direktif hazırlandı. Bu taslak direktifte de ilk kez dünyada atık suyun halk sağlığı takibinde kullanılacak bir araç olması vurgulanıyordu. Bu taslak direktif Avrupa Birliği’nde kabul edildi. 2024 yılı itibarıyla Avrupa Birliği üye ülkeleri atık sularda sadece Covid-19 değil, insan sağlığını tehdit eden diğer virüs ve bakterilerin, çocuk felci, grip olabilir… Herhangi bir insan sağlığını tehdit eden hastalığın takibinde kullanılması zaruri hale getirilecek" dedi.
2.02.2024 Video
Atık sulardan halk sağlığı takibi; AB taslak atık su direktifi kabul edildi
Atık sulardan halk sağlığı takibi; AB taslak atık su direktifi kabul edildi Yaklaşık 4 yıldır süren koronavirüsün atık sulardaki varlığının araştırılma çalışmalarında yeni gelişmeler yaşandı. Kapsamı genişleyen çalışmalar ‘tek sağlık’ projesine dönüştü. Türkiye Su Enstitüsü (SUEN)'den Prof. Dr. Bilge Alpaslan Kocamemi, “Küresel yaklaşım kapsamında Avrupa Birliği’nin öncülüğünde bir taslak direktif hazırlandı. Bu taslak direktifte de ilk kez dünyada atık suyun halk sağlığı takibinde kullanılacak bir araç olması vurgulanıyordu. Bu taslak direktif Avrupa Birliği’nde kabul edildi. 2024 yılı itibarıyla Avrupa Birliği üye ülkeleri atık sularda sadece Covid-19 değil, insan sağlığını tehdit eden diğer virüs ve bakterilerin, çocuk felci, grip olabilir… Herhangi bir insan sağlığını tehdit eden hastalığın takibinde kullanılması zaruri hale getirilecek" dedi.
2.02.2024 Gündem
Prof. Dr. Taşova: Gebelerin aşılanması son derece önemli
Prof. Dr. Taşova: Gebelerin aşılanması son derece önemli Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeşim Taşova, yoğunlukta olan influenza, adenovirus, RSV virüslerinin hem çocukları hem erişkinleri ardı sıra etkilediğini belirterek, "Domuz gribi, kuş gribi dönemlerinde çok gebe kayıplarımız olmuştu. O nedenle bu özellikli grubun aşılanması son derece önemlidir" dedi.
30.01.2024 Video
Prof. Dr. Taşova: Gebelerin aşılanması son derece önemli
Prof. Dr. Taşova: Gebelerin aşılanması son derece önemli Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeşim Taşova, yoğunlukta olan influenza, adenovirus, RSV virüslerinin hem çocukları hem erişkinleri ardı sıra etkilediğini belirterek, "Domuz gribi, kuş gribi dönemlerinde çok gebe kayıplarımız olmuştu. O nedenle bu özellikli grubun aşılanması son derece önemlidir" dedi.
30.01.2024 Sağlık-Yaşam
Üçlü virüs salgınına karşı doğal beslenme uyarısı
Üçlü virüs salgınına karşı doğal beslenme uyarısı Her yıl kış aylarında solunum yolu enfeksiyonlarının sıklığı artarken, bu yıl üst solunum yolunu etkileyen üç virüsün arka arkaya görülmesinin uzun süren şikayetlere sebep olduğunu ifade eden Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü'nden Uzm. Dr. Ahmet Cem Özuğuz, grip -influenza-, Covid-19 ve RSV enfeksiyonlarının art arda yaşandığını belirtti. Uzm. Dr. Özuğuz, “Et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, meyve, sebze, kuru baklagil, tahıl ve yağlı tohumların yer aldığı bir beslenme planı, bu enfeksiyonlara karşı güçlü bir bağışıklık için olmazsa olmazlar arasında. Bu süreçte mümkün olduğunca doğal beslenilmeli” uyarısında bulundu.
24.01.2024 Sağlık-Yaşam

Benzer Haber Etiketleri

HIV Prof. Dr. Özlü salgın Karabük almanya

Virüs ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.