Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; Bakanlık Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü'nce organize edilen kongre, ulusal ve uluslararası platformlarda Türk halk kültürü üzerine çalışan uzman, araştırmacı ve bilim insanlarını bir araya getirecek. İlki 1975 yılında yapılan ve 9 kez düzenlenen kongre, alandaki gelişmeleri paylaşma, yeni bilimsel çalışmaları sunma ve bu alandaki iletişimi güçlendirmeyi amaçlıyor. Cumhuriyet'in 100'üncü yılı vesilesiyle özel bir anlam taşıyan '10'uncu Türk Halk Kültürü Kongresi', dünyanın dört bir tarafından araştırmacı ve akademisyenleri Ankara'da buluşturarak Türkiye'nin zengin kültürel mirasını ele almaya ve gelecek nesillere taşımaya odaklanacak.
230 BİLİM İNSANI KATILACAK
Kongrede 'Genel Konular,' 'Halk Edebiyatı,' 'Gelenek, Görenek ve İnanışlar,' 'Oyun, Müzik Eğlence,' 'Maddi Kültür' ve 'Somut Olmayan Kültürel Miras' olmak üzere 6 ayrı konu başlığı altında bildiri sunumlar yapılacak. Afganistan, Arnavutluk, Azerbaycan, Fransa, Gürcistan, Irak, İsveç, Katar, Kazakistan, Kosova, Kırgızistan, Özbekistan, Hakas Cumhuriyeti (Rusya Federasyonu), Tataristan Cumhuriyeti (Rusya Federasyonu) ve Türkmenistan gibi 14 ülkeden toplamda 40 ortak bildiri, Almanya- Türkiye, Kazakistan- Türkiye olmak üzere 2 ortak bildiri, yurt içinden ise 157 bildiri olmak üzere toplam 199 bildiri ile 230 bilim insanı, akademisyen ve araştırmacı katılacak.
Kongrede ayrıca; Cumhuriyet'in 100'üncü yılında, 'Cumhuriyet ve Halk Kültürü Özel Paneli', 'İlan Edilişinin 20'nci Yıl Dönümünde Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi Özel Paneli', 'Vefatının 50'nci Yıl Dönümünde Aşık Veysel Özel Paneli' ile 'Halk Kültüründe Sürdürülebilir Yaşam' konulu özel paneller yapılacak.