Geri Dön
Politika Bakan Kacır: İlk milli haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6-A'yı uzaya göndermeye hazırlanıyoruz

Bakan Kacır: İlk milli haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6-A'yı uzaya göndermeye hazırlanıyoruz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Şimdi ilk milli haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6-A'yı uzaya göndermeye hazırlanıyoruz. İnşallah 4 ay kaldı. Bütün çalışmaları tamamladık. İnşallah TÜRKSAT 6-A'yı uzaya gönderdiğimizde Türkiye, dünyada haberleşme uydularını yerli ve milli olarak geliştirebilen 10 ülkeden biri olacak" dedi.

Bakan Kacır: İlk milli haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6-A'yı uzaya göndermeye hazırlanıyoruz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Erciyes Kültür Merkezi'nde gençlerle bir araya geldi. Burada konuşan Bakan Kacır, "Biz Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde sürdürdüğümüz milli teknoloji hamlesi yolculuğunda, hayata geçirdiğimiz her programda, her projede, işin merkezine her daim Türk gençliğini, TEKNOFEST kuşağını yerleştiriyoruz. İnanıyoruz ki Türk gençliğinin önündeki engel kaldırılırsa, bizler onların yanlarında olursak alanında en iyi işleri başarabilme kabiliyetine sahipler. Türk gençleri bunu ispat ettiler. Son 22 yılda milli teknoloji hamlesinde elde ettiğimiz kazanımlar, Türkiye'nin kritik teknolojileri kendi imkanlarıyla geliştirebilen, üretebilen ve rekabetçi şekilde dünyaya ihraç edebilen bir ülke olma yolculuğu sizler gibi gencecik insanlar sayesinde oldu. Biz en büyük kuvvet çarpanımızın genç ve dinamik nüfusumuz olduğunun bilincindeyiz. Bizim nüfusun ortanca yaşı 33'dür. Avrupa'nın ortanca yaşı 43. Almanya'nın ortanca yaşı 47-48. Bizden 15 yaş daha yaşlılar. Biz onlardan 15 yaş daha genciz. Gençlerimizin önünü açmaya devam edersek milli teknoloji hamlesi hedeflerimize bir bir ulaşacağız" ifadelerini kullandı. 

'BU MİLLETİ ÖĞRENİLMİŞ VE ÖĞRETİLMİŞ ÇARESİZLİKLERDEN KURTARALIM'

Bu milletin evlatlarının her şeyin en iyisini başarabilecek kabiliyete sahip olduğunu belirten Bakan Kacır, "Türkiye'nin havacılık tarihi akamete uğratılmış hikayeler tarihi iken 2000'li yıllarda terörle mücadelede kendi ihtiyacımızı, kendimizin gidermemiz gerektiği gerçeğiyle yüzleştiğimiz anda bir sağlam irade çıktı ve 'Bu ülkenin neye ihtiyacı varsa biz onu kendi evlatlarımızın alın teriyle, akıl teriyle kendi imkanlarımızla geliştireceğiz, üreteceğiz' dedi. Nihayetinde ne oldu? Bayraktar'la, Anka'yla, Akıncı'yla, Aksungur'la, Hürkuş'la, Hürjet'le ATAK'la Gökbey'le, Kaan'la, Kızılelma'yla Türk milleti gökyüzüne imzasını attı. Demek ki bu milletin evlatları her şeyin en iyisini başarabilecek kabiliyete sahiplermiş. Yeter ki önlerindeki engelleri kaldıralım. Yeter ki bu milleti öğrenilmiş ve öğretilmiş çaresizliklerden kurtaralım. Biz kendi imkanlarına güvenen, kendi öz evlatlarının alın ve akıl terine yaslanan, inanan Türk gençliğini TEKNOFEST kuşağının heyecanına, coşkusuna eşlik eden bir anlayışla bu başarı hikayelerini adım adım gerçekleştiriyoruz. Arzu ve ümit ediyoruz ki, bu başarı hikayesinin bir de üzerini uzay biliminde, uzay teknolojilerinde de hep birlikte gerçekleştirelim" diye konuştu.

'TÜRKİYE İSTİKRARSIZLIKLAR YÜZÜNDEN KAYBETTİ'

1980'lerde Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın, ODTÜ kampüsünün içinde TÜBİTAK Uzay Araştırmaları Enstitüsü'nü kurduğunu belirten Bakan Kacır, "Ancak bu enstitü 80'lerin sonunda ve 90'larda üzerine düşen işleri maalesef gerçekleştiremedi. Özal'ın hayali Türkiye'nin kendi uydularını geliştirebilmesiydi. 1980'ler ve 1990'lar Türkiye'de siyasi ve ekonomik istikrarsızlık dönemi oldu. Maalesef dünyanın dilinde, teknolojide bilgisayar devrimiyle internet devrimi ile çığır açıcı gelişmeler kaydettiği bir dönemi, Türkiye istikrarsızlıklar yüzünden kaybetti. Ancak 2000'li yıllarda yine aynı sağlam irade, Türkiye'nin kendi uydularını geliştirmesine ilişkin bir program başlattı. Türkiye önce Bilsat görüntüleme uydusunda ortak üretim faaliyetine girdi. Sonra RASAT görüntüleme uydusunu yerli olarak üretti. Sonra Göktürk görüntüleme uydusunu yerli olarak üretti. Yerli ve milli görüntüleme uydumuz İMECE'yi kendi imkanlarımızla geliştirdik, ürettik ve Cumhuriyetin 100'üncü yılında uzaya gönderdik" dedi.

'MİLLİ HİBRİT ROKET MOTORUMUZU UZAYDA ATEŞLEYECEĞİZ'

Sözlerini sürdüren Bakan Kacır, şöyle konuştu:

"Şimdi ilk milli haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6-A'yı uzaya göndermeye hazırlanıyoruz. İnşallah 4 ay kaldı. Bütün çalışmaları tamamladık. İnşallah TÜRKSAT 6-A'yı uzaya gönderdiğimizde, Türkiye, dünyada haberleşme uydularını yerli ve milli olarak geliştirebilen 10 ülkeden biri olacak. İMECE 600 kilometrede, yaklaşık 600 kilogram. TÜRSAT 6-A, 36 bin kilometrede görev yapacak. Yaklaşık 4.5 tonluk bir uydu. Ay programıyla 380 bin kilometre ötede Ay'a erişeceğiz. Milli hibrit roket motorumuzu uzayda ateşleyeceğiz, kullanacağız ve inşallah bunu başaran dünyadaki ilk ülke olacağız. Bütün bu projeler sizin sayenizde mümkün olacak arkadaşlar. Savunma sanayiinde nasıl dev bir ekosistem inşa ettiysek, bugün 3 binden fazla savunma sanayii girişimimizde 80 binden fazla insanımız alın teri, akıl teri döküyorsa uzay alanında da inşallah böyle bir ekosistemi hep birlikte inşa edeceğiz."

Program, Alper Gezeravcı'nın gençlere tecrübelerini anlatmasıyla devam etti.

SANAYİCİLERLE BİR ARAYA GELDİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ile birlikte Kayseri'de üniversite öğrencileri ile bir araya geldiği programın ardından Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Kayserili sanayicilerle iftarda buluştu. Kentteki bir balo ve kongre merkezinde düzenlenen iftar programına Bakan Mehmet Fatih Kacır, Vali Gökmen Çiçek, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ile kentteki sanayiciler katıldı. Kayseri'yi, ‘Türkiye Yüzyılı’na’ daha güçlü şekilde hazırlayacaklarını ifade eden Bakan Kacır, "Kayseri kanaatkar, inançlı, çalışkan, artırmayı bilen, yatırım yapmayı, değer üretmeyi bilen, tecrübe etmiş insanların şehri. Biz sizin önümüzü açmaya, varsa önümüzdeki engelleri kaldırmaya gayret edeceğiz. En önemli görevimiz budur diye düşünüyoruz. İnşallah önümüzdeki dönemde sizlerle birlikte özel sektörün öncülüğünde, sanayicilerimizin öncülüğünde Kayseri'nin yatırımla, istihdamla, üretimle, icatla ve ihracatla büyümesini katkı sunuyor olacağız. Yüzlerce, binlerce sanayicimiz yeni yatırım yerlerini bizlerden talep ediyor. Kayseri’nin heyecanı, coşkusunu ve inancını inşallah bizler asla yalnız bırakmayacağız” dedi.