Geri Dön
Politika Bakan Kacır: Uzay bilimi ve teknolojilerinde de başarı hikayesi yazacağız

Bakan Kacır: Uzay bilimi ve teknolojilerinde de başarı hikayesi yazacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Önümüzdeki dönemde havacılıkta, savunma sanayisinde nasıl başarı hikayeleri yazmışsak, uzay bilimi ve teknolojilerinde de benzer bir başarı hikayesi yazacağız. Bugün savunma sanayisinde 80 binden fazla Türk mühendisi, teknisyeni milli projelere omuz veriyor" dedi.

Bakan Kacır: Uzay bilimi ve teknolojilerinde de başarı hikayesi yazacağız

Bakan Kacır, bir dizi ziyarette bulunmak için Bolu'ya geldi. İlk olarak Bolu Valiliği'ni ziyaret eden Kacır'a öğrenciler tarafından çiçek hediye edildi. Daha sonra Bolu Valisi Erkan Kılıç'ın makamında protokol üyeleriyle bir araya gelen Kacır, ardından ilk Türk Astronot Alper Gezeravcı ile Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde düzenlenen 'Gençlik Buluşması' programına katıldı. Salonu dolduran yüzlerce öğrenci, Kacır ile Gezeravcı'yı alkışlarla karşıladı. Programda öğrencilere seslenen Kacır, uzay ve havacılık alanında üretilen yerli ve milli hava teknolojilerini anlattı.

'GENÇLERİMİZİN BAŞARAMAYACAĞI HİÇBİR ŞEY YOKTUR'

Kacır, "Türkiye'de Milli Teknoloji Hamlesi adına Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yürüttüğümüz bütün çalışmaların öznesi Türk gençliğidir, TEKNOFEST kuşağıdır. Cumhuriyetin ikinci asrını, kuruluşunda tam bağımsızlık mayasıyla kurulmuş cumhuriyetin ikinci asrını 'Türkiye Yüzyılı' yapmamızı sağlayacak işlere sizler öncülük edecek, sizler imza atacaksınız. Biliyoruz ki Türk gençliğinin önünü açtığımızda, onların yanında olduğumuzda önlerindeki engelleri kaldırdığımızda, bizim gençlerimizin başaramayacağı hiçbir şey yoktur. Bunu Türkiye'nin gençleri, savunma sanayiinde, milli havacılıkta ispat ettiler. Türkiye 20'nci yüzyılın havacılık ülkelerinden biri maalesef olamamıştı. Olabilir miydik? Elbette olabilirdik. Bizim başkalarından ne eksiğimiz var? 20'nci yüzyılda bu ülkede milli havacılığı geliştirmek üzere yola çıkan Vecihi Hürkuş'ların, Nuri Demirağ'ın maalesef önü kesilmiş; hikayeleri akamete uğratılmıştı" diye konuştu.

'DEMİRAĞ FESTİVALLER, ŞENLİKLER DÜZENLEMİŞ'

Kacır, TEKNOFEST'in yapıldığı Atatürk Havalimanı'nda 60 yıl önce de TEKNOFEST'ler düzenlendiğini aktararak, "Nuri Demirağ tarafından yapılmış. Adı TEKNOFEST değil; ama yerli uçaklar üretilmiş, uçaklar uçurulmuş. Nuri Demirağ'lar istemiş arzu etmiş ki Türk gençlerinin arasından bu uçakların pilotları yetişsin, geliştirecek mühendisler, teknisyenler yetişsin. 'Gök Şenlikleri' adıyla aynı havalimanında TEKNOFEST'ten 60 yıl önce Nuri Demirağ festivaller, şenlikler düzenlemiş. Gök okulları açmış. Hem İstanbul'da hem memleketi Sivas'ta; ama maalesef bütün o serüven engellenmiş, akamete uğratılmış. Nuri Demirağ'ın bu işleri yaptığını biliyoruz" dedi.

'SİZLER BU BAYRAĞI, ÇOK DAHA İLERİYE TAŞIYACAKSINIZ'

Kacır, Türkiye'nin havacılıkta paradigma değişikliğini yakaladığını vurgulayarak, "Teknolojinin hangi istikamette evrildiğini erken aşamada tespit ederek ve bu değişime hızla hazırlanarak insansız hava araçlarında muazzam bir başarı ortaya koydu. Bayraktar TB2, Bayraktar TB3, Anka, Aksungur, Akıncı, Anka 2, Anka 3, Kızılelma. Sadece bunlar mı? Havacılıkta Hürkuş, Hürjet, Atak, Atak2, Gökbey ve Kaan. Bunu sizler gibi gencecik, pırıl pırıl, bu ülkenin öz evlatları başardı. Demek ki güçlü bir irade olduğu zaman Türk milletinin evlatları, Türkiye'nin mühendisleri, teknisyenleri dünyanın en iyi işleri başarabilecek kabiliyette. İnanıyoruz ki sizler bu bayrağı, çok daha ileriye taşıyacaksınız. Önümüzdeki dönemde havacılıkta, savunma sanayisinde nasıl başarı hikayeleri yazmışsak, uzay bilimi ve teknolojilerinde de benzer bir başarı hikayesi yazacağız. Bugün savunma sanayisinde 80 binden fazla Türk mühendisi, teknisyeni milli projelere omuz veriyor" dedi.

GEZERAVCI: UZAYA SERT İNİŞ HEDEFİMİZ VE BU YÖNDEKİ ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR

Kacır'ın konuşmasının ardından Alper Gezeravcı da öğrencilere hitap etti. Gezeravcı, "Yakın süreçte, güncellenmiş bir tarih, takvim kapsamında uzaya sert iniş hedefimiz ve bu yöndeki çalışmalarımız devam ediyor. Amerika'dan tersine beyin göçüyle ülkemize tekrardan dönmüş değerli bir hocamızın önderliğinde, bununla ilgili çalışmalar çok ciddi şekilde devam ediyor. Uzaya götürdüğümüz deneylerden bir tanesi de bu hedefe ilişkin, Ay'a sert iniş yapmak için tasarlanan kendi roketimizin yakıt sistemindeki, hibrit yakıt sistemindeki yanma sürecini simüle etmek, deneylerden bir tanesiydi. Çalışmalar birbirine entegre. Birbirinden bağımsız olarak devam ediyor gibi görünse de yapılan çalışma, bir diğerini destekler mahiyette devam ediyor. Fırlatma operasyonlarını gerçekleştirebilecek bir rampanın işletmesini de kendimiz yapacak şekilde planlamalarımız devam ediyor. Devlet büyüklerimiz ilerleyen süreçte, bununla ilgili güzel müjdelerini de uygun gördüklerinde paylaşacak. Uzay alanında birbirinden bağımsız 10 tane hedefimiz koyuldu ve bu hedefe yönelik olarak çalışmalarımız devam ediyor. Spesifik olarak gerçekleştirdiğimiz görev, Türk astronot ve bilim misyonu" diye konuştu.

Kacır, daha sonra Bolu Ticaret ve Sanayi Odası'na geçip, iş dünyasının temsilcileriyle bir araya geldi.

BAKAN KACIR DÜZCE’DE

Bolu programının ardından Düzce’ye geçen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve ilk Türk astronot Alper Gezeravcı, Düzce Belediyesi ve TÜBİTAK ortaklığı ile yapılan bilim merkezinin açılışına katıldı. Kacır ve Gezeravcı daha sonra Düzce Üniversitesi’nde öğrencilerle bir araya geldi.

‘TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYE İSTİYORUZ’

Bakan Kacır burada yaptığı konuşmada, yapılan teknolojik yatırımlar ile tam bağımsız bir Türkiye hayal ettiklerini söyleyerek, “21’inci yüzyıla geldiğimizde, 2000’li yıllara geldiğimizde bir irade ortaya koyduk. Dedik ki; bu ülkenin neye ihtiyacı varsa biz kendi insanımızın kendi öz evlatlarımızın alın teri ile akıl teriyle bu ihtiyacı karşılayacağız. Bayraktar’ı, ANKA’yı, Akıncı’yı, Hürkuş’u, Gökbey’i, KAAN'ı yerli ve milli olarak üreteceğiz. Böyle bir başarı hikayesinin dünyada ikinci bir örneği bulmak zordur. Bu, bu milletin evlatlarına imkan verildiğinde neleri başarabileceğinin en açık ispatıdır. İstiyoruz ki; havacılıkta neyi nasıl başarmışsak, uzay bilimleri ve teknolojisinde de benzer bir başarı elde edelim. Hem bu alanda bağımsızlığımızı takip edelim. Cumhuriyetimizin 101’inci yaşına adım attık. Bu ülke Türkiye Cumhuriyeti Devleti tam bağımsızlık mayası ile kuruldu ve biz teknolojide tam bağımsız olmadan ekonomide bağımsız olamayacağımızı biliyoruz. Ekonomide bağımsız olmadan siyasi bağımsızlığı mümkün olmadığını da biliyoruz. O vakit mutlaka teknolojinin tüm alanlarında tam bağımsızlığımızı takip edecek adamlar atmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Bakan Kacır’ın ardından Alper Gezeravcı, uzayda yaşadığı süreci anlatarak gençlere öğütler verdi.

FERİZLİ OSB AÇILDI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Bolu ve Düzce'deki programlarının ardından Sakarya'nın Ferizli ilçesine gelerek toplam yatırım tutarı 1 milyar 200 milyon TL'ye ulaşan 5 üretim tesisi ve 1 itfaiye merkezinin yer aldığı Ferizli Organize Sanayi Bölgesi'nin toplu açılış törenine katıldı. Öztreyler römork fabrikasında gerçekleştirilen törene Bakan Kacır ile birlikte TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Sakarya Valisi Yaşar Karadeniz ve çok sayıda davetli katıldı.

'DÜNYADA TİCARETİN KURALLARI YENİDEN YAZILIYOR'

Törende konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Dünya küresel boyutta birçok krizin ardı ardına yaşandığı zorlu bir dönemden geçiyor. Korumacı politikalarla tedarik zincirleri baştan sona değişirken, ticaretin kuralları adeta yeniden yazılıyor. Bu tabloda Türkiye; son 22 yılda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde inşa ettiğimiz siyasi istikrar iklimi, rekabetçi ve sürdürülebilir sanayi ve üretim altyapısı, güçlü Ar-Ge ve inovasyon ekosistemimizle, küresel ekonominin parlayan yıldızı olarak öne çıkıyor. Son dönemde üretimde, istihdamda, ihracatta gördüğümüz tablo, bu gerçeğin bir yansımasıdır. Gayri safi yurtiçi hasılamız 14 çeyrektir kesintisiz büyüyerek Cumhuriyet tarihimizde ilk defa 1 trilyon doların üzerine yükseldi. İhracatımız, kalkınmamızın lokomotifi imalat sanayinden aldığı güçle 255 milyar doları aştı. 32 milyon kişiyle istihdamda da tarihimizin en yüksek seviyesini yakaladık. Ekonomiye ilişkin güven göstergeleri de yukarı yönlü seyretmeye devam ediyor" dedi.

'YENİ NESİL SANAYİ ALANLARI OLUŞTURMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

Türkiye için çalışan herkesin yanında olduklarını belirten Bakan Kacır, "Bu başarı sanayicilerin, yatırımcıların ülkemize güveninin ve yatırım iştahının ne denli yüksek olduğunun, geleceğe ne denli büyük bir umutla ve heyecanla baktığının en önemli işareti. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak bu millet için, bu vatan için alın ve akıl teri döken, taş üstüne taş koyan her bir ferdin yanında olmaya devam ediyor, katma değerli üretimle kalkınan Türkiye’yi birlikte inşa ediyoruz. İnşallah önümüzdeki dönemde kamuoyu ile paylaşacağımız Ulusal Sanayi Alanları Master Planı ile lojistik bağlantıları dikkate alarak, kümelenme anlayışına uygun sürdürülebilir, yeni nesil sanayi alanları oluşturmaya devam edeceğiz. Türkiye’de hâlihazırda sanayi alanlarının yüz ölçümündeki payı yüzde 0,36 düzeyinde. Bunu rakiplerimizle, bazı Avrupa ülkeleriyle mukayese ettiğimizde yükseltmek zorunda olduğumuzu görüyoruz. Sanayi alanlarımızı artırmak için elbette şimdiye kadar olduğu gibi organize sanayi bölgeleri ve endüstri bölgeleri yatırımlarını sürdüreceğiz. Sanayicilerimize de bir çağrıda bulunmak istiyorum. Artık günümüz ekonomisinin rekabetçi yapısında var olmanın yolu, sadece maliyet avantajı sağlamanın çok ötesinde, güçlü üretim kabiliyetlerinizi yüksek teknoloji odaklı Ar-Ge ve yenilikçilik yaklaşımlarıyla buluşturmaktan geçiyor. Bu anlayışla yaptığınız yatırımları güçlü Ar-Ge ve inovasyon altyapısı ile güçlendirmenizi bekliyoruz. Bizler katma değerli üretim yolculuğunuzda her zaman sizlerin yanındayız. Gerçekleştirdiğiniz bu yatırımlarda, teşviklerimizle nasıl yanınızda olduysak, ülkemizin Ar-Ge ve inovasyon kapasitesini güçlendirecek her adımınızda Ar-Ge teşviklerimizle yanınızda yer alacağız" diye konuştu.

'TEKNOLOJİDE SIÇRAMA YAPABİLMEK İÇİN BİR TEK TOGG YETMEZ'

Türkiye'nin sanayi ve teknoloji alanında büyük bir atılım dönemine girdiğini söyleyen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, "Savunma sanayinde paradigma değişimlerini doğru zamanda yakalayarak ülkemizi dünyada insansız hava aracı üretiminde liderliğe taşıdık. Türkiye sanayinin farklı alanlarında da paradigma değişimini vakitlice yakalamayı başararak ve doğru teşvik modeliyle bu projeleri uçtan uca destekleyerek insansız hava araçlarında elde ettiğimiz başarı hikâyesinin benzerlerini birçok alanda göstermemiz mümkün. Bunun için gerekli siyasi irade, Ar-Ge ve üretim kabiliyeti, nitelikli insan kaynağı burada var. Togg, işte bu yaklaşımın sivil alanda ilk örneklerinden biri oldu. Türkiye otomotivde kendi millî markasını, hem de yeni nesil teknolojilerle yollara çıkardı. Küresel rekabet sahnesinde yerimizi aldık. 60 yıl aradan sonra Devrim otomobili rüyasını, devrin otomobiliyle gerçeğe dönüştürdü. Şunun fakındayız ki, Türkiye’nin sanayi ve teknoloji alanında sıçrama yapabilmesi için bir tek Togg yetmez. Önümüzdeki dönemde yürüteceğimiz etkin sanayi politikalarıyla 5G teknolojilerinden uçan akıllı mobilite sistemlerine, bataryadan çip teknolojilerine, güneş panellerinden rüzgâr türbinlerine, biyoteknolojik ilaçlardan yeni nesil uydu teknolojilerine, hızlı trenlere kadar birçok alanda büyük atılım dönemine adım atmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

İŞÇİLERLE İFTARDA BİR ARAYA GELDİ

Bakan Kacır, Sakarya 1'inci Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Arma Filtre'de işçilerle birlikte iftarını açtı. Daha sonra işçilere hitap eden Bakan Kacır, "Türkiye bugün bu noktaya gelebilmişse dünyanın önemli üslerinden, güçlerinden biri olabilmişse bunu sizin alın terinize, akıl terinize borçluyuz. Türkiye bugün ihracatını 36 milyar dolardan 22 yılda 256 milyar dolar seviyesine çıkarmayı başardı. Yani bir Türkiye'nin üzerine 7 Türkiye adeta ilave ettik. Türkiye bugün beyaz eşya üretiminde Avrupa'da birinci, dünyada ikinci. Ticari araç üretiminde Avrupa'da birinci. Demir çelik üretiminde, çimento üretiminde, düz cam üretiminde, güneş paneli üretiminde, Avrupa'da lider, insansız hava aracı üretiminde dünyada lider. Bütün bunlar ortaklaşa koyduğumuz katkı, verdiğimiz emek, döktüğümüz alın terinin sayesinde. Sizlere minnettarız. Her birinizin evinde muhakkak çocukları, belki kardeşleri var. Onlara bizim çok çok selamımızı iletin" dedi.

'BURASI SİYASET YERİ DEĞİL AMA ÖNÜMÜZDE 31 MART SEÇİMLERİ DE VAR'

"Biz ne yapıyorsak hep merkezimize, genç kardeşlerimiz, çocuklarımızı koyarak yapmaya çalışıyoruz" diyen Kacır, "Çünkü inanıyoruz ki Türkiye'nin geleceği onlar. Onlar bu bayrağı çok daha ileri noktalara taşıyacaklar ve inşallah devletimizin ikinci asrını, cumhuriyetimizin ikinci asrını Türkiye Yüzyılı yapmak, onların sayesinde mümkün olacak. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bu kapı açıldı. Milletimiz bu yola çıktı. İnşallah bu yolda hep birlikte birlik, beraberlik, kardeşlik içerisinde yolumuza devam edeceğiz. Tabii iftar sofrasındayız. Burası siyaset yeri değil ama önümüzde bir 31 Mart seçimleri de var. Bu seçimlerde de inşallah desteğinizi bekliyoruz. Gerçek belediyecilikten yana, eser siyasetinden, hizmet siyasetinden, proje siyasetinden yana, milletimizin takdirde bulunacağını ümit ediyorum. Milletimiz ne derse başımızın üstünde yeri var. Milletimiz ne derse baş tacıdır elbette. İnşallah inanıyoruz 31 Mart'tan sonra da belediyelerimizle el ele vereceğiz, omuz omuza vereceğiz, sırt sırta vereceğiz. Bu muazzam kalkınma hamlesini hep birlikte sürdüreceğiz" diye konuştu.